Friday, April 03, 2015

Vad gör folk med pengarna?

Jag inser ju själv att jag lever ganska extremt och det skulle ju vara möjligt att leva lite lyxigare och spara kanske 6000 kr i månaden mindre vilket skulle innebära ett sparande på bara runt 17.000 kr i månaden. Men då skulle jag verkligen lyxa till det med lunch ute varje dag och sen över 100 kr per dag i annan konsumtion. Jag och min sambo satt idag och pratade om vad folk som inte sparar någonting egentligen gör med pengarna.

Jag försöker undvika att prata detaljer om ekonomi med kollegor och vänner, det gör väl kanske alla, då det är lite tabu att ens berätta vad man tjänar för många. Så vet inte hur många som sparar och hur mycket då i så fall sparar.

Men när vi tänkte på personer i vår omgivning hade vi väldigt svårt att lista ut hur par som bör få ut 50-70.000 kr i månaden efter skatt ihop ens kan vara i närheten att göra av med de pengarna. Vi vet ju var de bor, vilka semestrar de åker på och vilken bil de kör och kan räkna ut ungefär vad det kostar i månaden. Hur vi än drog till med saker vi inte har koll på som middagar ute, en kaffe latte varje dag, prenumeration på två-tre magasin var, barnens aktiviteter etc kändes det som alla borde haft minst 10.000 kr var över i månaden som par. Och räknade vi alltså med semesterresorna etc dvs detta borde vara ett långsiktigt sparande som de aldrig behöver ta av.

Något säger mig att många av de vi tänkte på bränner dessa 10.000 kr på något som vi inte lyckades lista ut.

19 comments:

 1. Anonymous5:51 PM

  kan det inte vara så att de sparar en del utan att snacka om det?

  ReplyDelete
 2. Anonymous6:33 PM

  Prylar kanske? Ny TV, mobil etc. alldeles för ofta. Jag tror inte det är de små dagliga utgifterna som står för det utan snarare stora utgifter då och då.

  ReplyDelete
 3. Anonymous6:58 PM

  Det är inget svårt. Min gamla barndomsvän tjänar ca 150 netto och lyckas i princip göra av med allt varje månad. Han har tre olika boenden, åker utomlands varje månad och köper bara märkesprylar. Tänk en soffa för 70k. Fin bil för 700k. Det tickar på.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:01 PM

  VAB:ar gör vi för våra pengar. Sjuka barn kostar massor. Som nettoskattebetalare får man inte ens i närheten av sin lön om barnen är sjuka. Varje VAB-dag innebär för en förälder ett inkomstbortfall på drygt 1000 kr brutto.

  ReplyDelete
 5. Vardagskonsumtion! En fika här en lunch där. Några öl per dag ons-lör. Lite kläder. Då springer det iväg! Och det där med att prata pengar är en öm punkt kan jag ju hålla med om! Satt i lunchrummet i akolan för ett tag sedan och sa då att "spara 40-50% av lönen är väl inte särskilt svårt". kan säga att det var INGEN som höll med mig. Konstigt tycker jag när jag är student, tjejen jobbar och har ingen hög lön men vi lyckades ändå spara över 50% förra månaden. Tror folk mår bäst av ifall man bara håler med och inte säger att man sparar så mycket, precis som dem :)

  ReplyDelete
 6. Anonymous1:55 AM

  Det är inte svårt att spendera, det är svårare att spara.

  Håller med föregående om att det är tabu i Sverige att prata om att spara. När jag ens nämnde på jobbet att alla borde kunna spara 3-4 000 varje månad, så blev jag idiotförklarad. Pengar (sparande eller inkomst) är en helig fråga i Sverige som inte bör diskuteras!

  ReplyDelete
 7. Anonymous7:26 AM

  Samtidigt är det bra att alla inte sparar 85% av lönen för då hade hela ekonomin störtat. Allt bygger på konsumtion, företagande, jobb skatteintäkter, etc...

  ReplyDelete
 8. Anonymous9:44 AM

  Där jag jobbar äter folk lunch ute varje dag. Ofta köps det även en frukostmacka för att man inte hinner/orkar hemma.

  Lunchpriset är 85-90 kr vilket tillsammans med frukostmacka kostar minst 100-120 kr per dag.

  100 kr * 20 arbetsdagar per månad * 10 arbetsmånader per år blir 20 000 kr.

  Varje morgon i kollektivtrafiken ser jag medpassagerare med kaffe eller dyra köpejuicer i handen. Någon gång kan det vara värt med en köpekaffe men inte i morgonträngsel och otrivsam miljö.

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:31 AM

  Massor med lån kanske?

  ReplyDelete
 10. Fler än man tror lägger flera tusen bara på kaffe på väg till och från jobbet. En eller ett par colaflaskor att dricka på jobbet plus lite godis är också ganska vanligt. 500-1000 i månaden för idrott på tv och arena är inte ovanligt. Bilen kostar mycket mer än folk tror. Bara diverse parkeringsavgifter och trängselskatter när man är på stan, inklusive parkering hemma och trängselskatter till och från jobb går lätt på ett par tusen i månaden. Ett par biobesök i månaden, med snacka och restaurang efteråt 1500 spänn. Kläder 3-4 tusen för en normalinkomsttagare. Osv osv.

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:54 PM

  Håller med dom flesta, det är många bäckar små kombinerat med lite större saker.

  Jag tror att många vill lägga lite extra på boendet och bilen, redan här har man kanske inte så mycket pengar kvar, inte lika mycket som jag anser att man borde ha. Sen har du som många påpekat dom små vardagliga tingen, tobak? läsk+godis regelbundet blir mycket pengar varje månad. Onödigt feta mobiler, tidningsprenumerationer. Köpt kaffe och utemat är många som överdriver fullständigt. En tjej kan lätt lägga mycket pengar på smink,hår och kläder, där kan det nog vara som natt och dag mellan två tjejer. Killar kan vara lite pryltokiga.

  ReplyDelete
 12. Anonymous1:32 PM

  Att personer som tjänar 50-70.000 kr i månaden och bor i Stockholm inte har några pengar kvar i slutet på varje månad är inget mysterium.

  - Dyr bostad, renoverad och belånad upp till taket. Maximalt bolån och höga amorteringar.

  - Kreditkort och blancolån med sjuka räntor.

  - 2 bilar. Billån som amorteras. Dessa bilar byts in till nyare bilar vartannat år. Tillbaka på ruta 1.

  - Parkeringsavgifter och trängselskatt 20 dagar per månad.

  - Köper frukost på väg till jobbet. Äter lunch ute varje dag och kanske även middag.

  - Åker utomlands i flera veckor 2 gånger per år.

  - Elektronikprylar och kläder till förbannelse.

  - Barn.

  /Patrik

  ReplyDelete
 13. Vi får ut något mer än 70 tkr i månaden och jag kan meddela att det är inga problem alls att bränna stålarna :-)

  Resor, restaurangbesök, fin bil, coolt sommarställe och lite dyra pylar på det.

  Om jag hade råd så skulle jag med lätthet bränna det dubbla..

  Mvh//Cm

  ReplyDelete
 14. Anonymous2:24 AM

  förutom det som nämnts: tatueringar, gym/träningskort, dyra mobilabb.
  Kläder och skor är nog annars den utgift många flerdubblar jfr med oss "snålisar" gissar jag.

  ReplyDelete
 15. Inga problem.

  - Barn, underbara saker som kostar MASSOR
  - Resor, med barn, se pkt 1.
  - Möbler, kläder, mat. Vår familj lägger nog 8-9000 i månaden på mat, lätt värt pengarna.
  - Sparar och amorterar
  - Fin bil som alltid går att lita på.

  ReplyDelete
 16. Anonymous3:27 PM

  Åker vasaloppet och går på AIK-matcher;-)

  ReplyDelete
 17. Anonymous3:23 PM

  Stringfellow:
  "- Barn, underbara saker som kostar MASSOR"

  Jag skulle gärna vilja läsa en blogg om en snåljop som skaffat en unge, och praktiserar sitt sparsamhetstänk även i förhållande till barnet.

  Tex kan man ju lära barnet att alltid gå på toan i brf-gemensamma tvättstuga, för att spara in toapapperskostnader för mamma och pappa? Samt kanske uppmuntra barnet att ta med frukt från förskolan, att ätas senare i hemmet? Leka "samla tomburkar"-leken när man är utomhus, osv.

  Barn kanske kan bli en intäktskälla vid närmare eftertanke...

  ReplyDelete
 18. Anonymous1:42 PM

  "Håller med föregående om att det är tabu i Sverige att prata om att spara. När jag ens nämnde på jobbet att alla borde kunna spara 3-4 000 varje månad, så blev jag idiotförklarad. Pengar (sparande eller inkomst) är en helig fråga i Sverige som inte bör diskuteras!"

  Jag håller helt med detta.
  Jag vågar inte ens diskutera detta längre med folk i min omgivning.

  Jag tycker inte att vi snålar in på speciellt mycket, har två barn med medföljande VAB.
  Vi försöker spara runt 8-10000:- per månad, får vi pengar över förrutom detta så brukar vi unna oss något extra

  ReplyDelete