Thursday, April 02, 2015

Ägg i påsk

Har fått lite frågor om matbudgeten och önskemål om billig mat och inköpslistor. Ska återkomma till det lite mer i detalj men ett tips som passar såhär års är ju ägg som billig och framförallt högvärdig proteinkälla. Att äta billig mat är enkelt om man bara siktar på att bli mätt och överleva. Men jag försöker äta så nyttigt som möjligt och tycker min träning går bäst när jag får i mig 100 gram protein per dag  (vilket är drygt 50% mer än behovet för allmän hälsa). Det gör att mitt fokus till stor del bygger på att hitta billiga och bra proteinkällor. Här är basen för mig 100 g havregryn, 1 liter mjölk och 1-2 ägg per dag. Dessa tre delar äter jag säkert 350 dagar per år vilket ger mig ca 60% av dagens protein för klart under 15 kr. Har 2 kr styck för ägg som en magisk gräns, tycker de kostat ungefär det i 15 år?

11 comments:

 1. Anonymous7:19 PM

  Men hallå eller, investera i lite proteinpulver. Det kan du köpa för 80-90 spänn per kg vid specialerbjudanden och kapa dina proteinkostnader med 90%! :P

  ReplyDelete
 2. Brukar faktiskt använda en del proteinpulver men har aldrig sett för 80-90 kr kilot, snarare runt 125 som lägst. Och då är det ju max 80% proteinhalt. Så att det skulle innebära en sänkning av kostnaden med 90% fattar jag inte hur du räknar. Men visst det är en bra och billig proteinkälla!

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:58 AM

  Nä jag vet inte heller riktigt, men jag antog troligtvis att du efter att ha intagit dina billiga 60 g sedan fyller på med oxfilé á 469 kr/kg med 21,69 g protein per 100 g.

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:23 AM

  Om 1 kg proteinpulver ger 800 gram protein för 125 kronor, är det väl bra mycket mer protein än i 62 ägg a 2 kronor styck...? Nyfiken på hur du räknat men tycker inte att den ena utesluter den andra.

  ReplyDelete
 5. Absolut proteinpulver blir billigare än äggen var bara 90% exemplet jag vände mig mot. Havregrynen billigast, sen proteinpulver och sen jämnt mellan mjölken och äggen.

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:21 PM

  Miljonären, ger du aldrig dig själv någon belöning när du når dina delmål? När man arbetar med målsättning så brukar ju det oftast vara kopplat till något sorts belöningssystem. Det brukar bli roligare så men du kanske inte behöver det för att känna dig motiverad??

  ReplyDelete
 7. Jo det är klart att man måste belöna sig själv ibland. Jag köpte tex en avokado och färskapasta till middagen den dagen jag kommit upp i min första miljon. http://miljonar.blogspot.se/2009/09/fragestund.html

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:53 PM

  Hehehe du är rolig miljonären :) men jag vet inte riktigt om du är seriös eller om du driver lite med oss ?

  / Niklas

  ReplyDelete
 9. Det var skrivet med lite glimt i ögat. Jag talar alltid sanning i bloggen, men försöker ofta skriva det på ett lite roligt sätt.

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:26 PM

  Netto har 15ägg för 15:- nu i påsk, annars brukar dom ha 20 för 25:- ganska ofta. 2:-/per ägg är också mitt max men oftast om man håller lite koll på reklambladen från butikerna så går det att hitta billigare.

  ReplyDelete
 11. Havregryn i all ära, men den äter man inte så mycket av! Absolut billigaste proteinkällan är att köpa i pulverform.
  Gymgrossisten hade 4 kg à 500 kr alldeles nyss, med studentrabatt blev det riktigt bra pris.

  Jag bakar egna proteinbars till min träning:
  http://healthaholic.se/traning/hemmagjorda-proteinbars

  Det är ett hyfsat pris men väldigt enkelt att göra!

  ReplyDelete