Sunday, April 19, 2015

Nuläge nettoförmögenhet

Lovade ju att återkomma med en nulägesrapport och här kommer den. Alla siffror är avrundade och bostaden är som vanligt uppskattad men lågt värderad.

Bra utveckling senaste året via stort sparande och uppgång både i fonder och lägenhetsvärde.

Lägenhet: 2.300.000
Sparkonto: 1.400.000
Aktiefonder: 1.700.000 (varav 1,57 milj Ryssland)
Bolån: -900.000

Nettoförmögenhet = 4,5 miljoner

Drömmen vore upp 20 snabba procent till i Ryssland, 20 procent nedgång i Sverige och att Avanza öppnar upp superbolånet. Då skulle jag kunna ha drygt 3 miljoner i stabila utdelningsaktier som ger 4-5% direktavkastningen som jag ska behålla resten av livet. Och ett bolån på runt miljonen med en ränta som alltid ligger på reporäntan +0,99%.

Då skulle jag börja känna mig ekonomiskt fri och mer avslappnad trots att jag inte ens är halvvägs till målet.

26 comments:

 1. Hur gammal är du nu?
  Vi får se vilka faktorer du lyckas pricka rätt.
  Hoppas själv på Ryssland stiger och Sverige minskar, vore ju inte helt omöjligt i dagens läge.

  ReplyDelete
 2. Jag fyller 34 i år.

  ReplyDelete
 3. Du skulle inte kunna tänka dig uppföljning månadsvis? Vore intressant att se, inklusive dina transaktioner för månaden!

  /Lattebubbla


  ReplyDelete
 4. Jag gör inga transaktioner mer än månadssparande (som jag kommer pausa om Ryssland ligger kvar på denna nivå eller högre). Så det skulle i nuläget bara bli en månadsrapport om hur befintliga Rysslandsfonderna gått senaste månaden plus mellan 20 och 25.000 i nysparande.

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:26 PM

  Ditt mål är alltså 10 mkr? Du ska då leva på utdelningarna och ha kvar aktierna som förhoppningsvis fortsätter stiga över tid?

  Vilka bolag och hur många tänker du dig som stabila utdelningsbolag?

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:29 PM

  Vilka utdelningsaktier siktar du på? Är det svenska investmentbolag plus HM? Eller kommer du köpa amerikanska utdelare också, s.k Dividend Champions?

  ReplyDelete
 7. Exakt vilka aktier det blir är ju inte bestämt. Men största delen, säkert 5-6 miljoner tror jag kommer utgöras av svenska investmentbolag. Sen ligger HM och kanske några fastighetsbolag högt upp på önskelistan. Ev lite amerikanska storbolag också, men de kommer inte utgöra någon större del som tanken är nu.

  ReplyDelete
 8. Anonymous2:37 PM

  Kör du enbart aktiefonder? Står själv och väger mellan fonder och aktier, men det förstnämnda har gått betydligt bättre senaste halvåret så det kanske är att föredra...

  ReplyDelete
 9. Nu har jag ingen exponering mot svenska aktiemarknaden och då föredrar jag fonder i tex Ryssland. Men i Sverige väljer jag gärna aktier framför fonder.

  Vet inte hur du jämför när du säger att fonder gått bättre än aktier senaste halvåret.

  ReplyDelete
 10. Anonymous3:36 PM

  Hur ser din plan ut när svenska börsen gått ner med 20%? Går du in med alla dina pengar i aktier direkt eller kommer du att gå in successivt i marknaden? Jag har nyligen läst hela din blogg vilket var väldigt spännande, speciellt vid stora nedgångar och när man har "facit" på hur index gått framför sig. Du tog många kloka beslut på vägen enligt mig. Ska bli kul att fortsätta följa din resa !

  ReplyDelete
 11. Planen är att sprida ut köpen. Skulle Ryssland gå upp en del samtidigt som Sverige går ner bara 10-15% finns chansen att jag börjar köpa redan då. För i grunden är jag inte nöjd med att ligga med så mycket pengar utanför marknaden i flera år som jag nu gjort.

  ReplyDelete
 12. Charlie4:54 PM

  en önskan: att få se utvecklingen över tid? tex via en graf och/eller i text. Det har ju gått några år nu..

  Tror många med mig skulle tycka det var intresannt och se tex hur mycket som kommit från värdeökningar och hur mycket som kommer från sparade kronor. kanske titta på värdet av ränta på ränta?

  ReplyDelete
 13. Ska försöka få fram något. Vet ärligt talat inte exakt hur mycket som kommit via sparande och värdeökning i nuläget. Men rätt nära sanningen bör det gå att komma.

  ReplyDelete
 14. Anonymous6:58 PM

  Vad har du för månadsbudget en normal månad? Hyra, mat osv?

  ReplyDelete
 15. Finns några inlägg som beskriver månadens utgifter mer exakt. Men sammanfattningsvis så tjänar jag 29.000 kr efter skatt, har ofta 1.000 kr i övriga intäkter.

  Av dessa 30.000 kr sparar jag 24-26.000 kr. Har ca 1500 kr i boendekostnad och mat för en månad brukar gå på max 1500 kr.

  ReplyDelete
 16. Anonymous7:57 PM

  Riktigt spännande blogg du har.
  I vilken typ av depå(er) har du dina värdepapper idag? Kommer det att se annorlunda ut när du du går över till aktier?

  ReplyDelete
 17. Imponerande! Jag ryggar dig :)

  ReplyDelete
 18. Har både ISK och KF idag. Tänker fortsätta med det även i framtiden.

  ReplyDelete
 19. Anonymous9:25 PM

  Kan du inte använda dig av knockoutlånet på Nordnet?

  ReplyDelete
 20. Vet inte. Inte så sugen på att byta bank och misstänker att de inte gillar risknivån på min stora exponering mot Ryssland. Dessutom fattar jag inte om deras ränta på 0,99% höjs om reporäntan blir 0. Det gör ju inte Avanzas som tål en höjning till 0 i repo utan att låneräntan höjs.

  ReplyDelete
 21. Anonymous12:49 PM

  Vad jobbar du med? Vad har du för utbildning?

  ReplyDelete
 22. Har ett "vanligt kontorsjobb" med en "vanlig 3 årig universitetsutbildning". Vill inte svara för exakt.

  ReplyDelete
 23. Anonymous3:03 PM

  Vet din sambo om att du är bloggaren miljonär innan 30 och om hon inte gör det, kommer du berätta det inom de närmaste åren?

  ReplyDelete
 24. Hon vet. Händer att jag bloggar från sängen på kvällen så svårt att dölja. Även mitt ex vet, hon skrev ju till och med ett gästinlägg en gång.

  ReplyDelete
 25. Anonymous6:48 PM

  Lite sent svar @Anonymous inlägg #8. Det jag syftade på var min personliga ekonomiska utveckling. Jag har lyckats med konststycket att kraftigt underavkasta jmf. med index på aktier. Däremot har fonderna gått bättre än index.

  ReplyDelete
 26. Anonymous9:26 AM

  På vilket sparkonto ha du 1.400.000? Hoist, Avanza, storbankens sparkonto?

  ReplyDelete