Saturday, April 04, 2015

Det första ni skulle köpa?

Misstänker att ni som läser bloggen också är intresserade av sparande och försöker hålla igen på utgifterna. Även om det sker på olika nivå och med olika förutsättningar för oss alla så klart.

Men vad är det som ni saknar mest, som ni skulle vilja köpa men anser att det inte riktigt är värt pengarna? Men nästan. Det måste vara något som er inkomst räcker till som ni skulle kunna köpa alltså, med enda effekt att det skulle leda till ett lite lägre sparande.  Återkommande eller engångsköp spelar ingen roll.

Själv blir jag alltid väldigt peppad inför allsvensk premiär såhär års. Och skulle gärna gå och se mitt kära AIK 4-5 gånger under en säsong. Men gör det inte då jag tycker kostnaden överstiger glädjen. Fotbollsbiljetter till AIK är alltså mitt "närmaste köp". Vilket är ert?

20 comments:

 1. Anonymous1:40 PM

  Jag fick jobb i en liten by i norrland och flyttade till orten.
  Jag valde att gå till jobbet och bara ta bussen in till stan 6 mil bort när jag behövde umgås med vänner.
  Problemet var att på lördagen går det bara en buss till stan kl 09:30 och en buss hem kl 14:00.
  Jag stod ut i 1 år men sen bröt jag ihop och köpte en begagnad bil.

  Så det var en bil jag saknade mest.

  Hade jag jobbat i stan hade detta inte varit ett problem.

  /Patrik

  ReplyDelete
 2. Bra kämpat i 1 år!

  ReplyDelete
 3. Anonymous3:12 PM

  Mer grejer till huset typ ny TV och nytt ljud, trädgården. Har dock säsongskort på AIK som tar emot en del, 4 500 kr, men värt ändå för det sociala. :)

  ReplyDelete
 4. jag lyxar gärna till det och lägger några tusen extra på min och min sambos flygbiljetter när vi reser så att vi får åka i businessclass.

  En biljett till Bangkok tex kan kosta 6000kr med ett flygbolag i ekonomi, och 10 000kr i business under utvalda perioder.

  Det är en "onödig lyx" jag gärna unnar oss.

  ReplyDelete
 5. Anonymous6:38 PM

  Jag flyger till england och går på fotboll en gång per säsong. Flyger norwegian (bokar tidigt ca 1000 kr utan bagage), köper biljett på plats i butiken på aktuell arena (45 pund), en övernattning på billigt hotell (ca 500 i delat dubbelrum). Samantaget Ca 2000 kr+ resa till arlanda med pendeltåget.

  ReplyDelete
 6. Har inget jag kommer på nu rent spontant.
  Men vill bara säga en sak.
  För guds skull hå och titta på fotboll om du gillar det.
  Fina minnen har också ett värde.
  Jag spar och har mål men för det ångrar jag inte våra resor till USA ett antal ggr.
  Dom resorna har även gjort att mina mål har ändrats.
  Jag är lite äldre än dig kanske inte klokare men , gå och se fotboll ; )

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:59 PM

  Una dig nått i livet. Det du kommer ångra mest är saker du kunde göra men inte gjorde för att du tänkte för mycket på pengarna

  ReplyDelete
 8. Anonymous7:22 AM

  Håller verkligen med. Passa på innan barn. Jag och tjejen la under några år 300-400 tsek på att resa och det är bland de bästa investeringarna jag gjort! Så värt det eftersom vi älskar att resa. Nu med barn har vi inte samma frihet även om det är underbart på andra sätt.

  /anon med AIK från ovan

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:12 AM

  En ny kostym :)

  Offtopic ; har försökt ägna mig åt att gå igenom vilka "bli rika" bloggar det finns, väldigt spännande och man lär sig otroligt mkt. Finns det någon som har koll på vilken bloggare som sitter med mest kapital? Alla är ju inte lika frispråkiga med summor och gissar på att dom har en hel del mer än snittet här, det kanske är just därför, ex arnetalvig, avanzamennan etc (lite annan typ av bloggar. Måste finnas fler som skulle vilja veta detta då vi alla är nog siffernördar (då vi är här)

  Varför jag undrar är för att jag tyckt det varit intressant att se hur förmögna personer tänker, placera och resonerar.Placeringspsyket/risktagandet kan ju skilja sig åt en hel del om man har 10+MSEK och ca 800.000-2MSEK som de flesta verkar sitta på i bloggsfären och disskuterar vardia, procter etc et Ta mig inte fel, jag läser dessa bloggar också och tycker dom för ett väldigt intressant resonomang, men skulle vara intressant då jag befinner mig i ca 8-9 MSEK stadiet själv och vill få mer inspiration hur någon som "lyckats" tänker och inte bara hur folk som "vill lyckas" tänker.

  Den som verkar ha stört förmögenhet är bloggen chansar mest..en otroligt intressant blogg...

  Övrigt ; tack så mkt miljonären för en otroligt bra blogg.

  /Daniel

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:53 AM

  Hade sjukt gärna velat köpa en TESLA! men det förstör all sparande

  ReplyDelete
 11. Anonymous2:21 PM

  Jag vänder på frågan och formulerar om den.

  Jag tycker att, om man har råd och inte försummar andra mål eller åtaganden så bör man kunna kosta på sig ett mervärde. Mervärdet kan vara att skämma bort sig själv eller andra. Jag beställer regelbundet finare blommor till mor och flickvän. Det är, enligt mig, en liten gest man ack så mycket glädje det ger!

  Jag börjar tycka synd om Miljonären. Jag tycker inte synd om någon som har pengar utan om en person som varken vill anmäla sig till skidlopp eller skaffa barn därför att det medför ökade kostnader.

  Jag är i en inte alltför olik situation ekonomisk men tycker det bara är sorgligt att läsa bloggare se sitt liv passera förbi när denne har objektivet fokuserat på sparkvoten. Det finns så mycket mer som jag, med all respekt för bloggarens drömmar och mål, tycker förbises.

  Miljonaren, om du unnar dig något extra för några hundralappar i månaden som gör din tillvaro enklare eller roligare, do it my friend! Stolthet och prestige är bara saker som håller oss tillbaka.

  /Player

  ReplyDelete
 12. Storugglan2:23 PM

  @Daniel:

  Har du åtta nio miljoner så ligger du nog i täten. "Chansar mest" verkar vara en intressant och trevlig blogg. Dock är inte deras förmögenhet så stor som man skulle kunna tro, på grund av belåning och obetalda skatter:

  http://ekonomiskfrihet.blogspot.se/2014/11/depavardets-irrelevans.html

  Men mas måste ju förstås ställa förmögenhetens storlek i relation till de årliga utgifterna för att veta om man är förmögen eller ej (om förmögen innebär att vara ekonomiskt oberoende). Någonstans mellan 25-33 årsutgifter brukar man ju räkna med i USA med 30 års horisont (3-4 % s.k. safe withdrawal rate). "Chansar mest" räknar med att behöva 30 000 kr/månad och har därför en bit kvar.

  Fortfarande i arbete, med fast inkomst under överskådlig tid, så kan man ju ta både bolagsrisk (t.ex. Äga min tid) och landsrisk (t.ex. Miljonären) och hoppas på högre avkastning för detta. Smäller det så ställer det ju inte livet på ända.

  Så hur resonera om man är så förmögen att man lever på sin förmögenhet och inte har någon arbetsinkomst? Jag tror att man måste fokusera på rätt tillgångsallokering och låga kostnader. Det betyder allt. Därefter kan man välja vilka papper man vill placera i, men det är av underordnad betydelse.

  Rätt tillgångsallokering för att har tillräckligt mycket aktier som motor i portföljen, men inte mer än man tål riksmässigt och säljer när det rasar. Utan tillräckligt mycket aktier dör man en långsam död. Med för mycket så dör man snabbare. Jag tycker att synsättet bakom s.k. bucket portfolio funkar bra. Är samma som Claes Hemberg förordar med potter med olika tillgångsslag för olika tidshorisonter.

  Låga kostnader är absolut nödvändiga om inte förmögenheten motsvarar mååånga årsutgifter (men vem vill ge ifrån sig mer än nödvändigt). Inga kostnader för depå eller motsvarande, låga courtage, låga fondavgifter, låg skatt (ISK), få kosnadsgenererande transasktioner osv.

  Sedan när det gäller vilka pappaer man ska placera i så tror jag att att det beror på personlighet. Vill man bara tjäna pengar och underhålla förmögenheten så tror jag att en globalt diversifierad portfölj, möjlighen med viss tyngdpunkt på Sverige och tillväxtmarkander, med billigaste indexfonder är oslagbar.

  Vissa kräver mer för att hålla intresset uppe och då kanske det är läge för mer spännande fonder och direktägande i aktier. Men då gäller det att se upp för kostnaderna (avgifter/courtage). Kanske kan man slå index, men det finns inget som tyder på det. Men är man bara diversifierad åt alla håll och minimerar kostnaderna så ser jag ingen nackdel i det.

  Gör det enkelt är mitt råd. Har man så myket att man är ekonomiskt oberoende så finns det så mycket annat att ägna sig åt än sina pengar.

  ReplyDelete
 13. Anonymous4:17 PM

  @Storugglan
  Det Chansar Mest inte fattat är att de kommer sannolikt få en rejäl pension med tanke på deras inkomster...

  Rätt tragiskt att dagens miljonärer inte kan plus och minus.

  /Patrik

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu hade du en väldigt nedsättande ton.
   Men för att vara mera diplomatisk så är det så att det du troligen inte har tänkt hela vägen ut om är.
   Att om dom slutar jobba nu spelar det i stort sett ingen roll vad dom har intjänad nu för missar dom 15-20 års inbetalningar är det en liten pension man kan vänta sig.
   Det vet vi redan idag och sedan vet vi inte hur pensionssystemet utvecklar sig framåt.
   Så dom flesta som är inne på att skapa sig en bättre framtid och inte kanske jobba till pension dom bygger ekonomin utan att se till pensionen.
   Så var det med den plus o minusen ; )

   Delete
 14. Anonymous5:31 PM

  Jag känner ett sug efter en sportbil lite till och från. En BMW Z4 M Cab hade varit trevligt att ha. Till saken hör att jag har ägt några sportbilar tidigare i livet så jag vet vad jag saknar. Skulle kunna köp en idag kontant och ändå bara ta typ 15% av aktieportföljen men tycker inte att det är värt det, så jag fortsätter att köra till jobbet med min 150cc Kymco scooter istället. Vilket är billigare och snabbare än att åka buss men långsammare än en 343 hästars BMW cab..

  ReplyDelete
 15. Storugglan9:39 PM

  @Patrik:

  Olika former av pension är viktigt att ta med i beräkningen, i synnerhet de delar som är eller kan fås att vara livsvariga. Det är ju enkelt att göra en prognos, även om man räknar med att sakna 10-20 år av pensionsgrundande inkomster. Sedan behöver man förstås göra en riskbedömning av denna prognos och kanske inte ta upp summorna till deras fulla värde. Att helt bortse ifrån befintligt pensionssparande vore däremot inte rationellt, såvida man inte är masochist och vill jobba längre än nödvändigt och/eller oroa sig mer än nödvändigt.

  Jag är övertygad att att "Chansar mest" tagit med detta i sina kalkyler även om det inte finns redovisat på bloggen.

  ReplyDelete
 16. Anonymous9:50 PM

  Jadu, skulle jag inte spara skulle jag bränna det på:

  - nya golfklubbor och mer greenfeebiljetter
  - mer resor och bo på bra hotell
  - köpa mer fina skor och mer måttsydda kostymer o skjortor
  - köpa mer träningskläder
  - köpa ny tv
  - köpa bil
  - köpa ny gitarr
  ja...listan kan göras lång, men man måste ju leva samtidigt som man ska spara bra varje månad, det är min filosofi. Tycker inte livet blir roligt om man ska spara extremt varje månad. Men man ska heller inte slösa pengar på onödiga saker.

  ReplyDelete
 17. Anonymous7:24 AM

  Mat, börjar att bli hungrig.

  ReplyDelete
 18. Anonymous6:58 PM

  Ett gymkort. Dock så gillar jag att gå på pass mer än att träna i själva gymmet och sådana gym med de sorters pass jag gillar (läs: SATS) är rätt dyra och jag kan inte rättfärdiga att lägga 6000kr per år på detta. Då väljer jag hellre att vara ute i naturen eller använda den träningsutrustning jag har hemma + kroppstyngd som arbetsredskap.

  Förutom ett gymkort så skulle jag möjligtvis gå med i en bilpool, men som Solnabo kan jag inte rättfärdiga denna kostnaden helt heller, men ibland vore det trevligt att kunna ta bilen till matbutiken och storhandla. Men jag klarar mig mycket bra ändå med en dramaten som jag rullar fram och tillbaka med, jag har en Willys mycket nära. Utöver matinköp så behöver jag bara bil ca 1-2 gånger per år och normalt brukar jag låna då. :)

  Mvh, Nugge

  ReplyDelete
 19. Anonymous3:12 PM

  Jag älskar alla er riktiga snåljopar här i kommentarerna! Ni som lever snålt, i allt!

  Skulle vilja bjuda hem er alla och bjuda på middag och bara snacka skit och skratta åt alla slösare därute som jämt är panka! Eller, hmm, kanske ett knytkalas vore bättre, så sparar jag in på matkostnaderna. ;)

  Själv skulle jag köpa en ny skitfin cykel, en sån där pendlarcykel med dator på styret som visar lufttrycket i sadeln och vid vilken tid solen går ned. Det unnar jag mig inte idag, min gamla skräpcykel rullar ju än...

  Nöjes-resor? För mig är det synonymt med att betala jävligt (för)mycket pengar för att få i det närmaste ingenting av värde i utbyte. Flykt från sin verklighet (lite som droganvändarna). Möjligtvis får man lite "minnen" (som om man inte får sådana gratis utan att resa), som blir allt glansigare med tiden, och lite skrytanekdoter man kan dra för folk som inte rest.

  Tjing tjing!

  ReplyDelete