Saturday, March 04, 2017

Källskatt-gate

Ni som läser andra bloggar inom området här väl inte missat diskussionen om Avanzas återbetalning av utländsk källskatt där kundens bara fått tillbaka 91% av den inbetalda källskatten för 2014.

Har du 100.000 kr i utländska aktier som delar ut 4% så får du ju 4000 kr i utdelning. Av det betalar du 15% i skatt dvs 600 kr. Av det får man sen som Avanzakund tillbaka 91%. Vilket gör att förlusten blir 54 kr jämfört med att ha kapitalförsäkring i en bank som löser 100% återbetalning. Problemet är som jag fattat det att inte full återbetalning sker på källskatt när den är högre än 15% vilket den är i vissa länder som tex Danmark, vilket Avanza smetar ut över alla kunder. Vi med tex amerikanska aktier skickar alltså pengar till de som äger danska aktier.

Jag började köpa mina första utländska aktier under 2015 så nästa år blir det mer aktuellt för mig. Hoppas Avanza fått till detta med 100% återbetalning då. Även om det inte är några enorma belopp.

20 comments:

 1. Vet inte om jag gör mitt livs misstag som har alla mina utländska innehav i min isk också.
  Då står jag som ägare tänker jag, varför skulle jag vilja låta andra stå som ägare på mina aktier. Jävligt märkligt också att inte bara kunna erbjuda samma "vilkor" på återbetalningen för isk som för kapitalförsäkring.

  För att också hålla mig lite till diskussionen , jag har alltid hört 100% tillbaka på KF som alla andra. Nu visar det sig att det inte stämmer. Tänk om det blir 85% något år? 75k%? Tänk om de misslyckas helt. Om man har drygt miljonen i aktier, med runt 4-5% DA och cirka 50-60% utländska innehav, är verkligen det värt att byta till KF för några extra slantar? Är 25 och tänker sitta med aktierna livet ut. Några idéer?

  ReplyDelete
  Replies
  1. James3:31 PM

   Hur mycket du kan kräva tillbaka i ISK beror på och som normalt med deklaration får man sköta den själv. KF är ju undantaget.

   Var har du hört att du ska få tillbaka 100%? Har jag aldrig sett.

   Delete
 2. Har som mål att detta året ta in de första utländska aktierna i portföljen men det verkar ju riktigt krångligt detta. Är det inte runt 3 års fördröjning för att få tillbaka skatten också?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo exakt. Är 2014 års skatt det handlar om nu.

   Delete
 3. Jag tycker det är märkligt att så många bloggare och finans/sparprofiler på twitter går till Avanzas försvar i denna fråga.

  Visst, precis som du räknar ut Miljonär innan 30, 54 kr på en 100k portfölj är ju inte så mycket... men:
  1) samma bloggare/finansprofiler är annars ofta väldigt starka förespråkare för ränta-på-ränta (ibland på så små saker som att "skita i tvättstugan" för att spara toapapperskostnader)
  2) samma bloggare/finansprofiler propagerar ofta för att bli Financially Independent, eller att kunna leva på sina besparingar. Den dagen kommer man kanske ha en större utländsk portfölj än 100k. Då blir de där 54 kronorna plötsligt 540, sedan 5400.
  3) Konkurrensfrågan kvarstår. Varför klarar Nordnet det och inte Avanza? Jag ser det som en extra avgift man får betala som AVA kund.

  Ha det gott,

  mvh

  ReplyDelete
 4. Alltså
  Nordnet garanterar inte att de kan få tillbaka 100%. Precis som Avanza har lyckats med att få ut 100% förut. Tycker det är konstigt att alla verkar ha glömt alla år de fått 100%. Det är alltså något av följande.

  de har inte täckning för att få tillbaka skatt i Sverige, dvs deras samlade portfölj har för stor andel av utländska aktier.
  de har inte lyckats att få tillbaka all skatt från andra länder.
  en väsentlig andel har köpt aktier i ett land som har högre källskatt samt att de inte har något avtal med Sverige.

  ReplyDelete
 5. Anonymous7:39 PM

  Re: Robert

  Har du 100 % aktier i USA har Avanza fått tillbaks 100 % av din källskatt. Avanza har dock valt att ta 9 % ifrån dig och ge till andra personer som har aktier i exempelvis Danmark där Avanza inte fått tillbaks 100 %. Avanza har alltså på eget bevåg och utan att i förväg på något sätt informera om bestämt sig för att vissa kunders pengar ska subventionera andra kunder.

  Det går inte att försvara oavsett om det handlar om en kronor eller en miljon. Avanza tycker däremot inte det är något problem vilket gör att förtroendet i alla fall hos mig försvinner helt. När förtroendet försvinner så försvinner kunderna.

  ReplyDelete
 6. Som Robert skrev ovan. Har man bara Amerikanska aktier i sin KF så har Avanza fått tillbaka all din källskatt vilket innebär att du då ska få tillbaka all din källskatt.

  Någon som läst villkoren detaljerat för deras KF? Vad står det angående källskatt och att dem kan ta en persons för att ge till någon annan?

  ReplyDelete
 7. Anonymous7:54 PM

  Har jag fattat detta rätt, Avanza stjäl alltså vissa kunders skatteåterbäring för att ge till andra kunder ?

  ReplyDelete
 8. "Har du 100 % aktier i USA har Avanza fått tillbaks 100 % av din källskatt. "
  Tvivlar starkt på det.
  Det är helt efterblivet att få tillbaka mer skatt än vad du betalat i det land. Om du har 100% aktier i USA Så är det USA som tar 15% i källskatt. Om du då har betalat 1,5% i Sverige för de aktierna kan du alltså enbart Kvitta mot de 1,5% som du har betalat i Sverige Då lagen enbart täcker _DUBBEL_beskattning, har du betalat 0% för aktierna i Sverige men 15% för dem i USA så har du inte betalat dubbel skatt.

  Finns inget som säger att du ska få 100% tillbaka, det är bara någon som plockat det ur tomma intet. Om de inte hade lagt allt på samma (delat lika över alla som har aktier utomlands) skulle bara dem som hade en bra kvot mellan utländska samt svenska få ut 100%.

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:32 PM

  Re: Anonymous

  Det är korrekt uppfattat. De använde detta försvar på twitter igår: "Vi har gjort det som är bäst för kollektivet inom Aza Pension".

  Kan dock inte hitta denna twitter längre så det verkar vara skademinimering på gång. Låter annars som något en Lars Ohly skulle säga.

  Det vill säga, Avanza anser att källskatten är deras pengar att fördela som de behagar. Om dina pengar går till någon annan så ja, synd om dig.

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:43 PM

  Re: Robert

  Har du aktier i USA så dras det 15 % källskatt på utdelningar. Avanza begär sedan denna källskatt åter och har då även fått 100 % av denna tillbaks.

  Har du aktier i Danmark så dras 27 % källskatt på utdelningar. Avanza begär sedan denna källskatt åter men får du bara 55,5 % tillbaks på denna (15 %).

  Avanza får då in en summa på sitt konto. Istället för att fördela pengarna enligt ovan fördelning har Avanza valt att sno pengar ifrån vissa och ge till de andra. Detta genom att ge lika mycket tillbaks (91 %) till alla oavsett om de har 100 % amerikanska aktier eller 100 % danska aktier.

  Du verkar prata om ISK? Vi andra pratar om kapitalförsäkring.

  ReplyDelete
 11. Anonymous9:13 AM

  Bara en fråga: har ni rätt fokus om ni lägger tid på detta?

  Med vänlig hälsning, Per

  ReplyDelete
 12. Jo det är rätt fokus när vi lägger tid på detta. Hade ingen ställt krav hade vi fortfarande haft endast gammelbanker med tusentals kronor o Courtage.

  De som väljer att ha sina utlänningar i en ISK måste antingen vara väldigt lågt belånade eller väldigt täta eftersom det måste stå ett + före inkomst av kapital för att kunna få tillbaka mer än 500kr på källskatten.
  Jag som har villalån och nästan noll i inkomst i Sverige har kunnat få tillbaka vart år men valde ändå en KF nu för att slippa göra jobbet själv. Har haft Avanza i över 10 år men har nu öppnat en KF på Nordnet och sålt min KF- innehav på Avanza och kommer att föra över pengarna till Nordnet i morgon och ha mina utlänningar där. Inte mycket pengar att spara men av ren princip så vill jag inte att någon annan skall fördela mina pengar till någon annan utan min tillåtelse. Tycker Avanza har en bättre hemsida men kommer tjata på förbättringar på Nordnet och blir de bättre så flyttar jag allt över dit, ser oxå ut som allt jag tittat på hos Nordnet är billigare ändå Avanza, så var kanske bra att Avanzas lilla stöld uppdagades så man på allvar började kolla upp för och nackdelar mellan de båda :)

  ReplyDelete
 13. Anonymous11:32 AM

  Det blir helt fel att säga att man alltid får tillbaka den utländska källskatten i en KF. Som man läser väldigt ofta i denna debatt.
  I både Nordnets och Avanza fall görs det en spärrbeloppsberäkning för att se om pensionsbolsget kan få full avräkning (görs som en klump för alla kunder) Kan de inte det får inte heller kunderna det. Tror inte Nordnet och Avanza sitter och betalar sina kunders skatt. Bara för att förtydliga varför det ser ut som det gör.

  /Taxman

  ReplyDelete
 14. "Du verkar prata om ISK? Vi andra pratar om kapitalförsäkring."
  Tror knappast att andra länder bryr sig om det är en kf eller inte. Eller är det jag som har missat att Sverige har blivit en sådan stormakt att vi kan tvinga USA att följa Svensk lag.

  jag kan inte hitta någonstans på svenska skatteverket om att företag kan få tillbaka källskatten från USA. I Danmarks fall hittar jag att privatpersoner samt företag kan få tillbaka 12% inte 15% utan tolv om man kan bevisa att man redan betalar skatt i ett nordiskt land med undantag om man äger mer än 10%.

  Du får gärna rätta mig genom att länka till det avtal som säger att de kan få tillbaka all källskatt.

  "Bara en fråga: har ni rätt fokus om ni lägger tid på detta? " Alltid kul att lära sig nya saker :D

  ReplyDelete
 15. Alex Harvey8:08 AM

  Intressant diskussion, gäller detta även mig som äger andelar i en fond som i sin tur äger utländska aktier? T ex SPP Aktiefond USA genom ISK? Bör en sådan fond ligga i en KF?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fonder är inga problem att ha i en ISK. Även om fonden består av utländska aktier.

   Delete
 16. Anonymous3:28 PM

  För en KF är det pensionsbolaget som är skattesubjekt. För amerikanska aktier har USA rätt att beskatta utdelningar med viss procent. Eftersom utdelningar inte ska beskattas i en KF för kunden så måste en avräkning göras för den utländska skatten och den ansöker pensionsbolaget om hos Skatteverket. Kan inte pensionsbolaget få full avräkning kan inte heller kunden få det. Avräkningen är en annan fråga som kanske inte ska diskuteras här då det blir för invecklat.

  /Taxman

  ReplyDelete
 17. Anonymous7:10 AM

  Visst ska ni ha 15% tillbaka. Det ar vad Avanza far tillbaka:
  https://www.irs.gov/individuals/international-taxpayers/tax-treaty-tables
  Table 1, page 3

  ReplyDelete