Thursday, March 30, 2017

Poddar

Som jag skrivit om många gånger förut så gillar jag verkligen att lyssna på poddar. Lyssnar framförallt vid tre tillfällen. På väg till och från jobbet, när jag tränar och när jag ska somna. Vilket blir 1-2 timmar om dagen totalt. Att lyssna under tiden jag diskar eller jobbar tycker jag är svårt, glömmer bort att lyssna på något sätt då så helt plötsligt har jag missat 3 minuter och får spola tillbaka. Men inga problem att lyssna fokuserat när jag tränar oavsett träningsform nästan (på hårda intervaller har jag inte försökt).

Finns ju hur mycket som helst nu och för första gången känner jag att jag inte hinner lyssna på allt jag vill, inte ens inom det smala området ekonomi. Det mer generella som Alex och Sigge, Filip och Fredrik och P3 dokumentär har för länge sen fått prioriteras bort.

En podd som jag verkligen saknar är Placeras Stockholmsbörsen. Självklart lite extra idag när vi nåddes av det tragiska beskedet att en av de två personerna bakom podden Tomas Linnala tyvärr gått bort. Bara 51 år gammal! Tomas var en härlig profil och duktig både i podden och som intervjuare på tv och scen.

Nu över till något roligare. Vill ta tillfället i akt och lyfta fram bloggaren Onkel Tom som jag går från klarhet till klarhet. De två senaste avsnitten om sparkvot, 4% regeln och ekonomiskt oberoende är genomarbetade och riktigt bra. Avsnitt 6 och 7 rekommenderas extra starkt.

Även de två före detta programledarna i lyxfällen Charlie och Mathias har kommit igång bra med sin Podd "På riktigt" tycker jag. Väldigt basic och långt från sparkvoter på 50% och djupare resonemang om olika typer av investeringar. Mer på nivån "ska jag spara 200 kr till mitt barn varje månad". Men ändå bra snack och kul gäster och bra att höra lite tankar utanför det mest nördiga som vi annars lätt snöar in på.

Har även ett personligt problem kopplat till ämnet som jag hoppas att någon läsare kan hjälpa mig med. Till vardags funkar det bra att lyssna via mobilen. Min surf på jobbmobilen räcker till att lyssna en del på resande fot och har även lite framförhållning och laddar ibland ner ett avsnitt när jag har wifi för att spara surf. Men när jag tränar vill jag inte släpa med mig mobilen. Har tidigare haft en liten spelare med USB-ingång som var smidig att dra över avsnitt från datorn till spelaren. Men den har gått sönder nu.

Det jag är på jakt efter är följande typ av spelare för podcasts:

- Liten och lätt, ska gå att stoppa i träningsbyxan och sen knappt märkas när man tränar.
- Vattentät, tror den förra tog stryk av regn och svett och därför klappade ihop. Ska tåla mycket vatten och tuffa tag.
- Lätt att få över material till. Bäst vore ju om man kunde tanka in direkt via wifi dvs slapp dra ner saker till dator och sen över till spelare. Men koppla till datorn funkar i värsta fall.
- Ska gå att spola snabbt. Den förra jag hade fick man upp i ca 10 gånger normal hastighet när man spolade. Var segt att sitta och hålla in en knapp i 2 minuter för att komma 20 min in i ett avsnitt som man hört första halvan av tidigare.
- Så billig som möjligt

Vilken ska jag köpa?

15 comments:

 1. Hej följt din blogg ett tag och blivit väldigt inspirerad!

  Lyssnade på en av poddarna, "På riktigt med Charlie och Mathias. Tog det senaste avsnittet ang. bostadsbubbla etc.

  Har en fråga ang. boende, då det ändå oftast är den största utgiften många har i sin månadsbuffert.

  Eftersom du räknar med din lägenhet i värde på ca: 2 miljoner, hur tänker du kring om det nu skulle inträffa en bostadsbubbla? vänta ut den, och traggla igenom den med högre omkostnader etc.? (eftersom du inom snar framtid hade tänkt gå i pension)
  Hur ser du på att ha en Bostadsrätt vs Hyresrätt?
  Amortera mycket vs lite?
  Tankar allmänt kring bostadsbubbla och hur det kommer påverka börsen?

  Förstår om du inte vill svara på allt, är bara allmänt intresserad kring det, då det finns många förespråkare på båda "lägren"r

  Tack för en bra Blogg


  ReplyDelete
  Replies
  1. Hur menar du att mina kostnader skulle gå upp av att värdet på min bostad går ner?

   Jag ser en möjlighet att flytta till något ställe där man kan köpa billigare boende och därmed frigöra pengar som kan investeras så det ger ett kassaflöde (tex aktier med utdelning). Eller utomlands och känna mig för med att hyra boende.

   Men att flytta till hyresrätt i Sverige ser jag ingen större vits med innan jag fyller 60. Då månadskostnaden skulle bli högre än den jag betalar idag.

   Delete
 2. Anonymous7:30 AM

  Hej! Varför inte dra över avsnitt till mobilen och lyssna via mobilens musikspelare? Kanske inte fungerar om man har apple? Men kör du en android vore de väl billigaste alternativet och du slipper ha med dig 2 enheter på träning om du nu burkar ha med mobilen.

  mvh / Göran

  ReplyDelete
  Replies
  1. Grejen är den att jag inte vill släpa på mobilen när jag springer. Utan vill ha något mycket mindre och något helt vattentätt.

   Delete
 3. @Miljonaren
  Var nog otydlig i vad jag menade, ber om ursäkt.
  Tänker främst genom höjd ränta, vilket jag tror skulle påverka många hushåll i Sverige väldigt mycket i vardagen och dess hushållskassa.
  (svårt att säga hur och vad som inträffar och vad som påverkas i en bostadsbubbla, men jag menade mer tankar kring höjd ränta för ditt boende)

  Vet många av mina vänner som lever på att räntan kommer vara låg i resten av deras liv och tagit väldigt dyra lån jämfört med vad de får in varje månad, deras skuldkvot är hög och skulle garanterat påverka deras vardag väldigt negativt om reporäntan höjs till "normal" nivåer.

  Angående spelare för träning, så har jag sett flertalet med ett headset som har inbyggt minne och verkar vara smidigt att träna med. dock är det ju negativt med snabbspolning osv.
  finns några modeller
  Sony Walkman 4 GB NWWS-413
  Sunstech Argos Mp3 Waterproof


  ReplyDelete
  Replies
  1. Vi har ett bolån på 900.000 kr delat på 2 personer och en ränta på 0,79%. Så ökad räntekostnad ligger långt ner på listan över saker jag oroar mig för.

   Men håller med om att höjd ränta kommer slå hårt mot många andra med högre belåning och mindre marginal och därmed mot konsumtion och ekonomin i allmänhet.

   Tack för tips om spelare.

   Delete
 4. Anonymous8:48 AM

  Bra ränta.. vilken bank kör du och hur fick du ned den till den nivån?

  ReplyDelete
 5. Lyssnar också på poddar i genomsnitt 1 timme per dag.

  Har satt upp en lista med mina bästa poddar som jag lyssnar på här:
  http://www.kronantillmiljonen.se/mina-podcasts/

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:43 AM

  Kanske inte mycket till hjälp med tanke på din kravspec. Men jag lyssnar via mp3-spelare när jag springer. Köper dessa för ca 2-3 USD via Kina, för att sedan stoppa in ett sd-kort. Brukar ladda ner timlånga mixar från YouTube så man slipper byta låtar eller fokusera på spelaren överhuvudtaget. Perfekt för 10 km.

  ReplyDelete
 7. Tack för det vackra omnämnandet! Kanske börjar podden hitta formen nu. I vart fall så har trafiken ökat ganska rejält avsnitt för avsnitt.

  ReplyDelete
 8. @Anonym: Privatbankskunder på Avanza har 0,79% -> https://www.avanza.se/vart-utbud/pb/superbolanet.html

  ReplyDelete
 9. Anonymous5:41 PM

  Spelare för podcasts och musik: Jag har haft min Sanza clip i 10 års tid och den har använts kopiöst mycket och har slängts och legat i tighta fickor. Fungerar fortfarande utmärkt och är liten och lätt. Håller fortfarande för flera timmars speltid efter uppladdning via USB. Ett av mina bästa köp någonsin.

  Jag gillar också Peak Prosperity som inte bara är en haussarpod.

  ReplyDelete
 10. Har en iPod shuffle som du kan få gratis, dock har jag slarvat bort laddaren :/

  ReplyDelete
 11. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville att han tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem med min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en spell caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på spell, hade jag inget annat val än att prova det, jag postas passet caster, och han berättade det var inga problem att allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löftet att någon jag känner som har en relation problem, skulle jag vara till hjälp för sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpte mig med min egen problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan du maila honom om du behöver hans hjälp i din relation eller annan.

  1) Love Spells
  2) förlorad kärlek Spells
  3) skilsmässa Spells
  4) Förbindelse Spells
  5) Bindnings Stava.
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare Lover
  8.) som du vill ska främjas på kontoret / Lottery spell
  9) vill att tillfredsställa din älskare
  Kontakta denna stora man om du har något problem för en varaktig lösning
  genom drogunduspellcaster@gmail.com

  ReplyDelete
 12. Hejhej11:52 PM

  Tycker "Fill or kill" podden är väldigt bra! :)

  ReplyDelete