Wednesday, March 15, 2017

Slösaktiga grannar

Som jag skrev innan årsskiftet har det beslutats att lägenheterna i vår bostadsrättsförening ska börja betala för sitt eget vatten. Jag var ju lite bekymrad över om vi som sparsamma människor skulle kunna leva vidare som vanligt eller få ångest så fort vi duschade hemma istället för på gymmet.

Det har dock gått väldigt bra och kostnaden har blivit avsevärt lägre för vår lägenhet. Det är uppenbart att vi sponsrat grannarnas slösande av vatten under många år. Helt obegripligt hur personer som bor ensamma i samma storlek på lägenheten som vi bor 2 personer kan göra av med 4 gånger mer kall- och varmvatten än oss.

Besparingen är inte gigantisk men ca 150 kr i månaden ser det ut att bli med några månaders förbrukning att relatera till. Och då har vi diskat, duschat och spolat precis lika mycket som innan. Så grannarna som har gett mig pantburkar i soprummet har fått tillbaka 10 gånger om i form av att jag betalat deras vatten... Nu är det slut på det!

12 comments:

 1. Vad skönt för er! Här hemma tror jag att jag och sambon sponsrar grannarnas slöseri, i alla fall vad gäller vattnet. Vatten, el och värme ingår i hyran och alla med lika stora lägenheter betalar samma hyra här vad jag vet.

  ReplyDelete
 2. Man säger ju generellt att besparingen blir ca 20 % när hyresgäster/bostadsrättsinnehavare börjar betala den faktiska förbrukningen för sitt el och vatten. I det ljuset var det bra av er förening att börja med enskild mätning och betalning. För er del är det ju givet att ni sponsrat grannarna. Bra att det är slut med det och förhoppningsvis kommer även grannarna att spara lite mer nu när de ser vad det kostar samt att de får betala allt själva.

  ReplyDelete
 3. Anonymous6:34 PM

  Vi bor tre i en tvåa och jag tänker mig att vi lever på över snittet precis som du trodde, men sen så snackar man lite med grannarna som säger att de tagit sitt "morgonbad" eller så hör man närmsta grannen duscha för andra gången på en och samma dag och så börjar man fundera. Kanske sponsrar även vi (och 90-plusarna en del grannar), vem vet? Kul med besparing utan uppoffring iaf! Nu kanske ni kan anstränga er för att se vilken skillnad det gör?

  ReplyDelete
 4. Hej Miljonär innan 30,

  Spännande. Kanske är något att ta uppi min egen förening.

  Hur funkar det rent praktiskt? Blir varje lägenhet/delägare i föreningen fakturerad direkt av vattenföretaget? Eller innebär det mer praktiskt jobb för föreningen?

  Och behöver föreningen investera något i mätare eller dylikt för att få splitten på plats?

  Mvh

  ReplyDelete
 5. Är inte helt insatt i detaljerna då jag inte sitter i styrelsen. Men vi har något företag som sköter faktureringen åt föreningen. Nu kommer vattenförbrukningen på samma faktura som avgiften. I samband med detta nya system fick vi en sänkning av avgiften som gör att det ska bli +-0 för föreningen som helhet.

  Tror att det kostade någon avgift till företaget som sköter avläsningen per lägenhet. Men att det var en rätt liten kostnad när man slog ut det per lägenhet.

  ReplyDelete
 6. Den kostnad som belastar BRF vad gäller mätning och debitering är försumbar i förhållande till den potentiella besparing som kan göras (+20% rakt av som regel). Däremot kan den investering som måste göras rent tekniskt/ekonomiskt, ibland, bli omotiverat hög att pay off-tiden blir väldigt lång.

  Det som styr är det finns en inkommande ledning för kallvatten (+ en för varmvatten, om båda ska mätas). Oftast är fallet så, och då ska två mätare monteras. Sen finns det äldre byggnader där en lägenhet kan ha flera inkommande ledningar ELLER komplicerade förrutsättningar rent byggnadstekniskt att mätare måste installeras på alla tappställen...

  Oftast sköts administrativ/ekonomisk förvaltning av en extern utförare, där IMD kan ingå, ex. HSB, Riksbyggen, andra aktörer. Vissa delar kan i sin tur skötas av s.k sidoentreprenör.

  I den samfällighetsförening jag bor i (villa-område) är det numera skönt att slippa det kollektiva fjärrvärmenätet utan mätpunkt vid varje hus till fördel för egen bärgvärmepump och 230m borrat hål. Sparat väldigt mycket pengar under det dryga året det varit igång. Ca 800-1200 per månad, i vårt fall betalade vi kontant för att få det installerat.
  Vi slipper således betala för alla grannar som fyller sina 20-30 kubiks-pooler med varmvatten under somrarna, de som badar badkar 4ggr/veckan (samt andra slöseriexempel jag fått höra från grannarna).

  ReplyDelete
 7. Mattias10:57 AM

  Intressant ämne detta då jag jobbar med ekonomi i Brf:er samt sitter som ordförande i en större Brf.

  Som Johan ovan säger så kan föreningen spara in en ganska stor mängd vatten på att införa mätare då det genast gör de boende mer medvetna om vattenförbrukningen. Däremot tillkommer en del kostnader för föreningen i samband med avläsningar och fakturering mm.

  Först kan investeringskostnaden vara tämligen stor beroende på hur ledningar ser ut (precis som Johan skriver ovan). Har inget bra exempel på installationskostnad så här på rak arm men behöver föreningen låna till detta så är ökade räntekostnader en effekt för de boende.

  Sedan tar mätdataföretaget en avgift varje år (ca 120 kr/lgh skulle jag uppskatta i genomsnitt).

  Även den ekonomiske förvaltaren tar oftast ut en avgift per lgh för varje avstämning som ska ut på avin till den boende, denna del kan variera beroende på förvaltare. Vissa större förvaltare kan ta upp till 100-150 kr per avstämning och lgh medan det hos vissa kan vara gratis med åtminstone 1 per år. Eller så är kostnaden inbakad i förvaltningsarvodet men kostar gör det garanterat.

  En viktig aspekt är att mätarna går sönder titt som tätt. Räkna med 5-7 års livslängd innan byte och oftast någon reparation däremellan.

  Så för en föreningen i stort så kan det bli svårt att räkna hem projektet men det blir ju klart rättvisare för de boende.

  I föreningen jag är verksam i så valde vi att börja med individuell elmätning (hade tidigare generellt påslag per lgh) då det är betydligt större summor att spara där. Vattnet var en krångligare installation och vi räknade med att kostnaden för föreningen skulle öka även om några få boende kunde spara några kronor per månad. Men då har vi inte speciellt hög förbrukning av vatten i genomsnitt.

  ReplyDelete
 8. Anonymous1:32 PM

  Det här är så fascinerande för mig. Jag är uppvuxen i ett område där alla fastigheter hade egen brunn plus att det var generell vattenbrist. Det var helt naturligt att alltid fylla tvättmaskin full och vattna att gräsmattor fanns inte på kartan. När jag flyttade till en bostad ansluten till det kommunala vattennätet så hade jag konstant dåligt samvete om vi vattnade i trädgården.
  Fast ingen granne tyckte det spelade nån roll, för den fasta avgiften var så hög så det gjorde ingen skillnad i ekonomin om man inte vattnade nånting eller fyllde en pool.
  Med såna tankegångar är jag glad att jag inte bor på Öland, eller i Örebrotrakten.

  ReplyDelete
 9. Jag är ingen strid miljömänniska på något sätt men upphörs aldrig att fascineras över vilken skillnad det blir när något ingår i en fast kostnad. Då är det bara att låta det flöda fritt...

  Svinerierna på all inclusive-anläggningar och bufféer är en annan sådan sak. Ett matsvinn utan dess like. Hade folk fått betala per gram eller liknande hade det sett helt annorlunda ut.

  ReplyDelete
 10. *stridig miljömänniska skulle det stå //rättstavningsprogrammets fel.

  ReplyDelete
 11. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i relation med Anderson för år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en stavnings caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på stava, hade jag inget annat val än att prova det, jag postade stavnings caster, och han berättade att det var inga problem att allt kommer att bli okej innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag besvarade samtal och allt han sade var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löfte om att vem som helst vet jag att ha en relation problem, skulle jag vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpt mig med mitt problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan skicka honom om du behöver hans hjälp i din relation eller något annat fall.

  1) Love Spells
  2) förlorad kärlek Spells
  3) skilsmässa Spells
  4) Förbindelse Spells
  5) Bindande Spell.
  6) Breakup Spells
  7) Bannlys en tidigare älskare
  8.) Du vill främjas på kontoret / Lottery spell
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta denna stora man om du har något problem för en hållbar lösning
  genom drogunduspellcaster@gmail.com

  ReplyDelete
 12. Stor respekt till Dr Ilekhojie för att återställa mitt äktenskap efter många år. Sedan november förra året har jag och min fru varit i rätten om vår lilla flickas vårdnad. Djupt inne i mig ville jag ha min familj tillbaka eftersom de ger mig så mycket glädje och sedan dessa frågor började har jag inte kunnat koncentrera mig på jobbet eftersom jag var känslomässigt nere. Jag diskuterade med en vän som presenterade mig för Dr Ilekhojie och jag fick prata med honom från hjärta till hjärta där han försäkrade mig om att hans försoningsbesvärjelse kommer att lösa tvisten mellan mig och min fru. Jag gjorde allt han krävde genom att ge den lilla summan för att köpa alla förfäder som bad mig att erbjuda att återställa förbindelsen mellan mig och min fru. När det var klart vaknade min fru en morgon och bad oss ​​att ha ett samtal som senare slutade med ett oförglömligt sex efter så många år och sedan dess har det varit fred i min familj och våra vänner och grannar där de blev förvånad .
  Även om Dr Ilekhojie kanske inte ser detta, men jag är skyldig många människor att hitta lösningar med Dr Ilekhojie och göra ditt liv och äktenskap enkelt. Du kan kontakta honom med hans direktnummer på WhatsApp eller Viber (+2348147400259) eller hans e -post: (gethelp05@gmail.com)

  ReplyDelete