Thursday, September 22, 2016

#uppesittarkväll idag

Då var det äntligen dags för månadens höjdpunkt #Uppesittarkväll på Twitter. Har ju sparat 50-80% av lönen i över 10 år. Större delen av perioden har det gått ett autogiro till fondsparande som jag egentligen väldigt sällan tänkt på. Jag har ju följt börserna utveckling och fondernas värde, men har egentligen aldrig längtat till den 25e.

Nu är det verkligen helt annorlunda när jag köper aktier manuellt. Lönedagen har blivit lika helig som för Magnus Uggla i låten "kung i baren". Den 25e smäller det!

Igår på jobbet bokades den in en konferens i mitten av dec. Då tänkte jag direkt att fram till dess har det varit 3 uppesittarkvällar/löner.

#Uppesittarkväll på Twitter går ut på att man kvällen innan lönen kommer tittar igenom portföljen och klurar på vilket eller vilka bolag som ska prioriteras i kommande köp. Egentligen ska man sen vänta till kl 00:01 och då manuellt föra över pengar från lönekonto till portföljen. Men det spelar mindre roll hur man gör rent praktiskt. Det viktiga är att man tar sig tid att fundera kring bolagen och gör väntan på lönen till en högtidsstund. En fin stund för oss som ännu är beroende av den 25e för att bli oberoende av den samma.

Hoppas vi ses i flödet ikväll!

15 comments:

 1. Har inte varit med tidigare, men kanske hög tid? Få lite nya inputs, är kanske för insnöad på mina vanliga aktier.

  ReplyDelete
 2. Jag ska försöka lyssna in vad olika personer har för planer i kväll. Det har ju rört lite på sig på börsen så ...

  ReplyDelete
 3. Jag följer #uppesittarkväll via detta liveflöde: https://www.observify.com/sv/live-view/uppesittarkvall

  ReplyDelete
 4. Ser fram emot kvällens #uppesittarkväll och hoppas kunna få inspiration till köp. Superbra initiativ!
  /Rikedom

  ReplyDelete
 5. Kommer bli min första sittning ikväll men ska bli kul och förhoppningsvis lärorikt.

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:53 AM

  Jag trodde de flesta fick lön måndag när 25:e infaller en söndag?

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:52 AM

  Bra att du sålde Datarespons.. Stort "?" när jag läste att du köpt den tidigare. Ha det gott

  ReplyDelete
 8. Anonymous5:55 PM

  Trist att man måste vänta tills imorgon när det gick så pass mycket upp idag :(

  ReplyDelete
 9. Ska försöka följa vad som sägs ikväll. En fråga måste man ha twitter för att kunna följa det? Har ingen större koll på det där. Gjorde lite köp idag, som sagt känns lite småsugen att köpa imorgon om det inte dippar. På sikt är det ju ingen större skillnad men psykologisk kan det ta emot. ;)

  ReplyDelete
 10. Tror du kan gå in på Twitter utan att vara registrerad och följa flödet.

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:15 PM

  Hej miljonären!

  Verkligen kul med uppesittarkväll, fick liksom du upp ögonen för KONE för ett antal månader sedan och hoppas att jag hittar något mer intressant denna månad. Då jag gärna breddar min portfölj lite mer.

  Två lite OT frågor som du säkert har svar på:
  Jag köpte KONE i mitt isk-konto men inser ju såklart att det skulle vara bättre att ha dem i ett KF ist. Frågan är om du vet hur det fungerar att flytta dem? Någon skatt eller annan avgift? Nytt cortege?

  Fråga nmr 2: vad tror du om Ericsson i en långsiktig portfölj? Du är ju direkt exponerad i och med dina innehav i Investor bland annat. Själv äger jag dem direkt.

  Tack på förhand och för en inspirerande och underhållande blogg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Du fick ju mycket bra svar av Mr Konservativ. Har du inte så mycket aktier och lågt courtage så flytta och "ta smällen" och glöm det så slipper du störa dig på det är mitt förslag.

   Har ingen egentlig åsikt om Ericsson tyvärr. Exponering via Investor och Industrivärden räcker för mig.

   Delete
 12. Hej Anon 7:15 PM,

  Det blir dubbelcourtage och insättningskatt i KF. Det vill säga sälj- respektive köpcourtage från ISK till KF. Kapitalet som flyttas från ISK in till KF är underlag för schablonbeskattning.

  Beroende på hur stor din KONE position är idag och vad dina framtida ambitioner innebär kan du räkna ut om det lönas att flytta aktierna från ISK till KF genom att summera köp- och säljcourtage samt underlag för beskattning i KF subtraherat med beskattnigsbeloppet i ISK för utlandsinnehav (15 % utdelningsbeskattning för Finland).

  Beroende på hur din skattesituation ser ut kanske du kan behålla KONE innehavet i ISK och kvitta den utländska källskatten om den understiger gränsen för avdragsgille, samt i fortsättningen köpa utländska innehav som ger utdelning i KF.

  Starta Excel och ta reda på :)

  Best of luck

  -Konservativ

  ReplyDelete
 13. En annan får sin lön den 27:e...

  ReplyDelete