September är ju en klassiskt snålmånad när man är tillbaka i vardagen efter att kanske ha bränt lite mer pengar under semestern. Jag kör ju inte dessa månader längre då jag successivt vant mig vid billigare leverne och mer eller mindre har haft snåldecennium istället för månad.
Men vet att ni var flera som skulle testa er första snålmånad nu i september och vore kul att höra hur det går för er. Hela tanken är ju att testa en månad. Antingen blir det extra festligt när man kan göra det där vanliga inköpet igen 1 oktober eller så märker man att det faktiskt inte är så viktigt.
Dela gärna med er av era erfarenheter av snålmånad i kommentarsfältet. Oavsett om ni testat tidigare eller nu är inne på er första.
Jag hakade på utmaningen, men igår var jag inte duktig. La över en hundralapp på finöl på kafé. Det kändes rätt där och då och jag vet faktiskt inte om jag ångrar mig. Jag ser det som en "sunk cost" och skärper mig framöver. :)
ReplyDeleteDu är ju definitivt med i snålmånadsgänget bara genom att leva som du vanligtvis gör.
Kan man ens köpa öl på ett café? Hoppas du fick 2 öl i alla fall för över 100 kr.
ReplyDeleteHar i 10 år haft en vit månad i September vilket får gå under snålmånad. Tyvärr är jag mitt i en flytt denna månaden.. Det blir alltid dyrt.
ReplyDeleteGlad söndag!
8-10.000 kr klarar jag mig på per månad, allt utöver sparar jag. Det går alldeles utmärkt. Jag har bara sett till att inte utöka mina utgifter sedan jag tog examen, snarare så har jag faktiskt sänkt de. CSN-budget går att leva på!
ReplyDeleteJag kör också snåldecennium istället för snålmånad. Det blir för hattigt :-). Häromdagen upptäckte jag en hundralapp i plånboken. Trodde den var tömd på sedlar och minns inte när hundringen hamnade där.
ReplyDeleteJa det lär vi nog få göra, två skadade hästar och över 60 tkr i veterinärräkningar denna sommar. Inte så kul...
ReplyDeleteJag skulle gärna vilja prova en Snålmånad. Kan inte göra det i september dock. Kanske oktober isåfall?
ReplyDeleteJag kör snålmånad varje månad. Det har blivit så sedan jag fick hus och barn. Hushållskostnaderna är höga trots att jag försöker spara där. Eller höga är väl att ta i men normala. Då kompenserar jag med att snåla mot mig själv. På inköpslistan står dock ett par bruna oxfords med gummisula för att klara vårt nordiska klimat och en harris tweed kavaj. Dessa köp kommer nog ske inom ett par års tid.
ReplyDeleteKör snålmånad nu i september efter lite utsvävningar i sommar. Kört snålmånader tidigare med inspiration från den här bloggen! Började styra upp min ekonomi för ett år sedan, i september 2015. Tycker det är superkul att vara ekonomisk och snåla! För mig var den första snålmånaden som ett riktigt uppvaknande. Min sambo kör inte snålmånad så för mig blir det att föra över samma summa som vanligt för gemensamma utgifter (hyra, mat, el osv) till gemensamma kontot sen snålar jag på mina egna utgifter. Egentligen skulle jag kunna snåla mycket mer vad gäller inköp av mat men eftersom det rör även min sambos så låter jag det vara så tills jag lyckas övertala honom att också köra snålmånad/sänka utgifterna på matkontot. Dock har jag börjat köra en snål grej som egentligen är ganska otrevligt (!?) haha, och det är när min sambo vill att vi ska köpa hämtmat, då säger jag att det vore nice men bara om han betalar... Eftersom att han är lat vad gäller matlagning så brukar han gå med på det för att slippa laga mat. Är jag en ond människa? En annan grej är att gemensamma pengarna går till mat som vi lagar middag, lunchlådor osv av, men eftersom min sambo ofta glömmer sina matlådor/inte är så engagerad med att fixa dom så tar jag de flesta matlådorna (har alltid matlåda) och han köper lunch ute för egna pengar. Det är ju ganska bra för mig. OBS! han är medveten om allt detta och brukar skratta åt mig :P
ReplyDeleteIngen snålmånad men sista månaden innan jag är åter i jobb och ett ordentligt sparande kan återupptas. Vad gör det med motivationen? För min del blir den nog lite sämre - kan lika gärna göra av med de få slantar som finns innan inkomsterna ökar markant strax. Möjligen osant men ack så härligt att släppa på tyglarna en kort stund.
ReplyDeleteFår jag fråga vad ni äter för att spara in på matkostnader? Bakar ni eget bröd? Blir det gröt utan sylt till frukost? Blodpudding, pölsa eller linsgryta till middag? Själv har jag väldigt svårt att snåla in på frukt och grönsaker även om det kan kosta ganska mycket över en månad...
ReplyDelete@Magnus
ReplyDeleteVarför skulle man vilja krångla med att köpa sylt när gröt på fiberhavregryn är så gott ändå?
I alla fall om man tar en gnutta salt extra.
Sen kokar jag den på hälften mjölk, hälften vatten så blir det ännu bättre!
Magnus, vet inte var du köper frukt och grönt, men det är ju vanligen den mat som har klart billigast kilopris i hela affären.
ReplyDeleteSom svar på dina frågor bakar jag mitt eget bröd, kokar min egen sylt och mitt eget äppelmos.
Kör min första snålmånad. Kommer dock missa målet. Orsaken är diverse sociala aktiviteter som långväga besök, återträff med fd kollegor, etc. Allt detta var planerat lång i förväg och därför svårt att planera om med kort varsel. Inser nu att jag bestämde att göra september till snålmånad försent. Hur gör ni andra? Planerar ni era snålmånader med lång tidshorisont?
ReplyDeleteKör sällan snålmånader längre. Fattigare studentår gjorde att jag hittade en bra balans där jag i regel kan spara 70-75 procent av min nettoinkomst genom att leva enkelt utan att helt ge avkall på kvalitet och ibland unnar mig saker. Behöver faktiskt inte planera det längre utan har ett närmast intuitivt förhållningssätt till min ekonomi som ger ett bra sparande över tiden. Köper bara kvalitet när jag behöver det eller det jag behöver är på REA vilket faktiskt spar pengar i långa loppet. Håller inte budget utan får pengar över på övriga 25-30 procent som jag sparar och använder när behöver köpa/unna mig något.
ReplyDeleteAtt äta vegetariskt och som Micke skriver laga egen mat, baka bröd osv. gör mycket i längden. Just nu äter jag en del ute eftersom det är lätt att slarva med maten och tappa energi.
Ett tips är vegetariska soppor. Grönsakssoppa, potatis/purjolökssoppa och linssoppa är mycket billigt men ändå näringsrikt. Som student åt jag det flera gånger i veckan och fick då råd att gå på restaurang till helgen. För en tjugolapp har du mat för 3-4 dagar. Gröt till frukost, gärna med hemmagjort sylt, är också både näringsrikt och spar pengar. För mig innebär det att det räcker med ett ytterligare rejält mål mat om dagen. Havregrynsgröt klart billigast men att lyxa till det med risgrynsgröt (som dock kräver ett paket mjölk per 4-5 portioner samt mer risgryn blir därför lite dyrare).
Att gå eller cykla till jobbet spar pengar på sikt i den mån man har tid och möjlighet. Ger dessutom ofta hela dagliga grundmotionsbehovet.
Din blogg har inspirerat mig att vara mer sparsam. Har satt upp en plan för att halvera min matkostnad under september, Hittills går det kanonbra!
ReplyDelete