Sunday, September 18, 2016

Att växla upp kostnaderna

Skrev ju redan i april i år om planerna på att under 2017 öka upp mina kostnader från dagens ca 6 000 kr i månaden till 10 000 kr. Läs inlägget här

Syftet är dels att börja lyxa till livet lite efter 10 sparsamma år. Men också att börja testa vilken passiv månadsinkomst jag behöver på lång sikt för att kunna sluta jobba. Med fortsatt leverne på dagens omkostnader hade jag ju redan kunnat gå i pension.

Planen på att öka konsumtionen efter årsskiftet ligger kvar. Då jag av en slump råkade läsa inlägget såg jag även en annan tanke från april som jag glömt att jag hade och som jag inser kommer bli svår att genomföra. Jag satte nämligen inför året upp nyårslöftet/målet att spara 300 000 kr under 2016 (och träna 300 träningspass). Nu kommer det bli mer än 300 000 kr i sparande, vilket jag såg tendensen till redan i april. Då tänkte jag att det kunde vara ett bra första steg att nöja mig med dessa 300 000 i sparande och konsumera upp överskottet på kanske 20 000 kr. Något som nu känns helt främmande, nu är jag supertaggad på att köpa så många H&M. Kone och Investor det bara går när lönen kommer om några dagar. Har inget materiellt inköp som lockar ens i närheten så mycket som fler aktier nu.

Det kan nog bli svårare än jag trott att öka konsumtionen 2017. Jag och min fru har dock bestämt att vi ska skapa en månadsöverföring in på ett gemensamt konto för resor och vi har redan börjat kolla lite på sommarresa till medelhavet.

21 comments:

 1. Jag tycker inte du ska öka din konsumtion bara för att. Ditt intresse är ju aktier så det är ju din konsumtion så varför lägga det på annat? :) Har du inga saker du tycker vore skönt att göra för ditt överskott exempelvis köpa bättre råvaror till mat, frukost på ett fik på helgerna eller liknande så ser jag ingen anledning till tvingad konsumtion :) Du kan väl i så fall använda ditt överskott till att köpa förhoppningsbolag just for the thrill? :P

  ReplyDelete
 2. Prova att ta ett sabbatsår och testa på livet som "pensionär". Borde väl vara lagom för att antingen se om du är nöjd som det är eller om du ska börja jobba igen och skaffa nya mål.

  ReplyDelete
 3. Om du tycker det känns okej att vara nöjd med ditt mål att spara 300 000 kr, skulle du ju kunna föra in allt överskott på det gemensamma kontot. Då kan pengarna ligga där och vara öronmärkta till trevliga upplevelser för dig och din fru.

  Jag tror i alla fall att en lång resa skulle vara bra för er. Men det är ju upp till er :) fortsätt spara och blogga, du är en stor inspiration!

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:50 PM

  Vill du öka kostnaderna kan du ju växla över till:

  *Byt till största bredbandet, kostar väl i intervallet 500-900 kr/mån
  *Abonnera på tv-paket, inkl filmkanaler. Alternativt flera olika streamingtjänster samtidigt. Borde enkelt kunna uppgå till minst 500:-/mån
  *Hyrköp ny mobiltelefon, 24 mån kostar minst 15 000:-, till det kommer extra surfkostnader
  *Hyr weekendbil varje helg, ta taxi till jobbet
  *Beställ hantverkstjänster, tex städning, fönsterputsning, ommålning mm mm
  *installera nytt kök med nya vitvaror
  * Bjud alla vänner, släkt och bekanta på två- eller trestjärnig restaurang bara för att du känner för det och vill överraska dem
  * Köp in ett flertal balar med toapapper som du ger till BRF som ersättning för ditt tidigare uttag

  Det finns säkert många läsare som kan lägga till andra utgiftsområden som du kan använda dig av för att höja dina utgifter

  ReplyDelete
 5. Kaffe ute på espressohouse ett par gånger så är överskottet borta.

  ReplyDelete
 6. 300 000 kr/år i sparande är som en händelse precis det jag sparar i nuläget också. Brukar se resten som en bonus som ger ökat svängrum i min vardagsekonomi. En del av överskottet går till resor ibland men det händer också att jag spontant använder det till ökat sparande om det skulle visa sig bli över i längden (utöver aktieköp även korträntekonto eller marginell ökning av nästa CSN-amortering). Har du bolån bör du minska dessa - låga boendekostnader är en stor del av hemligheten.

  Mitt råd är att hålla dig till 300 000 kr/år och lyxa till det lite tillsammans med hustrun. Så länge du inte ökar dina vardagsutgifter utan mer tar tillfälliga utgifter för semester mm kommer du kommer upptäcka att det även fortsättningsvis kommer bli lite mer slantar över på marginalen för sparande!

  ReplyDelete
 7. Anonymous7:31 PM

  UtlandsutdelareN: om han betalar 0,79% ränta per år på sitt bolån per år, och räknar med att ha en utdelning från aktier på5-7% per år, hur tjänar han då på att amortera på bostadslånet?

  ReplyDelete
 8. Åk inte till Medelhavet under sommaren. Lite svennigt... Dra iväg någonstans under vintern istället. Mer värt. Och det känns så märkligt att se dig skriva om att öka utgifterna, för mig som följt bloggen sedan den startade. Men jag tycker du gör helt rätt.

  ReplyDelete
 9. - Ta med frugan på restaurang och bio
  - Bjud din pappa på fotbollsmatch
  - Ordna en fest
  - Köp en råsaftcentrifug
  - Skänk pengar till välgörenhet

  Det är sånt som "normala" människor gör då och då men som jag gissar att du inte gjort på minst 10 år. You can do it!

  ReplyDelete
 10. Ska köpa annat än aktier. Lovar. Efter nyår!

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:10 AM

  Köp investerings guld/silver för resten, det kan du känna på och titta på, eventuellt sälja det om du skulle behöva. Sedan är det bra motvikt mot aktier. Www.tavex.se

  ReplyDelete
 12. Klart du ska konsumera lite, det är du värd, även om jag kanske inte tror att du har det i dig? :)

  Tänk på att din bästa tid i livet är nu, nygift och förhoppningsvis kär, inga barn och mycket pengar.

  - Åk på resa, gärna långt bort typ Asien. Ligg på stranden och krama din fru i solnedgången med en iskall drink i handen.
  - Gå på fotboll i Sthlm, du gillade väl det har jag för mig? Eller ännu hellre, stöd favoritlaget genom att köpa en säsongskort för 3000 kr.
  - Köp lite bra mat på hallen. Fisk, skaldjur eller bra kött kostar men smakar fantastiskt.
  - Gå på någon av alla bra restauranger i Sthlm, kostar ju åtminstone 1000 kr/gång för er.
  - Köp en eller två riktigt fina kostymer, lite bra skjortor kostar ju 1500/st
  - Börja spela golf!

  För 4000/mån kan vi ta en härlig weekend-resa varje kvartal, kan rekommendera Paris, London, Barcelona, Amsterdam, Prag, Aten till att börja med...

  ReplyDelete
 13. Anonymous4:22 PM

  Åh så spännande! Önskar mig ett inlägg om hur dina resa startade. Var fann du inspirationen/fick idén? Ålder då? Vad har du för förutsättningar? Hur mycket sparade du innan dess? Har du någonsin varit en slösa?

  ReplyDelete
 14. Anonymous6:25 PM

  Testat sida 1 i bloggen?

  ReplyDelete
 15. Anonymous7:53 PM

  Tack, svarade på vissa frågor!

  ReplyDelete
 16. Stålis9:16 PM

  Jag tror att din "subjektiva glädje" av saker och ting är så otroligt mycket högre än vad väldigt många andras är eftersom du inte köper allt du kommer i vägen. Köper man exempelvis kaffe varje dag så är det svårt att inte den kaffekoppen tappar i subjektiv upplevelse tillslut.

  Det du gör är verkligen helt genialiskt vilket innebär att du inte urholkar glädjen/lyckan/upplevelsen av saker och ting vilket måste innebära att din kopp kaffe på stan är fantastiskt för dig. Det är i det närmaste genialt och det måste ju vara facit i mina ögon.

  Konsumtionslycka är en återvändsgränd. Det du håller på med är i det närmaste mindfullnes.

  ReplyDelete
 17. http://miljonarinnantjugosju.blogg.se12:03 AM

  Du måste vara spararnas Usain Bolt. Totalt överlägsen. Imponerande hur du klarar det varje månad.

  ReplyDelete
 18. Anonymous10:07 AM

  Jag funderar på hur du tror på marknaden framöver med tanke på ränteläget (särskilt det amerikanska).

  Du överväger inte att dra dig ur börsen inom kort för att pricka in köp vid nedgång?

  Med vänlig hälsning. Fredrik

  ReplyDelete
 19. Nej. Har slutat med att sälja och köpa tillbaka. Köper och behåller för alltid.

  ReplyDelete
 20. Det enda jag någonsin tyckt att du felaktigt försakat är att åka Vasaloppet.

  Om du nu ska öka utgifterna tycker jag att du ska fortsätta vardagen som du gör men göra enstaka saker som du drömt om, t.ex. att åka Vasaloppet.
  (dock förordar jag öppet spår, billigare boende, mindre kö, samma blåbärssoppa)

  Kör hårt kungen! (jag ska köpa boken)

  ReplyDelete
 21. Köp "investerings" guld och silver på pantbanken. Smycke för metallpriset att ge till dig själv, frun och kassaskåpet.

  ReplyDelete