Monday, September 12, 2016

Köpläge i dubbel bemärkelse

Som väntat öppnade börsen ner idag på morgonen efter en ganska stor nedgång i USA som skedde efter att svenska börsen stängde i fredags. Bryr mig inte så mycket om det men köper lite mer än de vanliga 1000 kr en dag som denna. Genom att ta pengar från likviderna och inte bara från förra månadens lön. 

Men funderar inte så mycket på det. Har lite svårt för alla som först jublar över ATH ena dagen och sen jublar över att börsen går ner så de kan köpa billigare dagen efter. Fast det är väl bra att folk kan vara glada...

Jag försöker istället strunta på börsens svängningar köpa på så gott som dagligen för att se hur utdelningarna växer. Och fokuserar på att leva billigt så jag kan fortsätta köpa för 27.000 kr även nästa månad. Oavsett vad börsen står i just då. Sen har jag ju min likvid som jag försöker trycka in på börsen vid väl valda tillfällen, så ur den synvinkeln är det ju viss mått av försök till tajming även för mig. Men inom kort är det över då likviden är slut.

Så en dag som denna när depåvärdet förmodligen går ner med över 50.000 kr när dagen summeras inkl fondkurserna så känns det både lite roligt och löjligt att veckans erbjudande på ICA gjorde större intryck på mig än börsens öppning. 

Eller vad säger ni om detta? Synd att inte morötter ingick i erbjudandet då jag älskar coleslaw med vitkål och morot.


16 comments:

 1. Anonymous11:22 AM

  Haha, vad jag känner igen mig i det där - portföljvärdet kan svänga med en halv månadslön eller mer, men man gottar sig mer åt några kronor sparade i vardagen :) Skum psykologisk effekt egentligen.

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:28 PM

  Hej,
  Hur resonerar du kring risken för att konjunkturen inte kommer igång ordentligt vare sig i USA eller Asien och bolagens vinster börjar falla med fallande kurser men även fallande (eller i vissa fall uteblivna) utdelningar?

  I ett sådant läge finns ju risken att dina utdelningar inte längre räcker till det du vill?

  Tack för en intressant blogg.

  ReplyDelete
 3. Den risken finns ju absolut att utdelningarna sänks. Det är dock inte säkert att kurserna går ner samtidigt som utdelningarna även om det kommer en nedgång i ekonomin. Så till viss del tänker jag mig att kunna kompensera för sänkta utdelningar med att sälja lite aktiefonder. Upplägget jag tänker mig är att jag tar utdelningarna från år 1 och lever på dessa år 2. Så om utdelningarna sänks tillfälligt (som under finanskrisen) år 2020, så behöver jag ev sälja lite aktiefonder under hösten 2021. Då kan mycket väl kurserna hunnit vända upp igen.

  Fördelen med detta upplägg är att jag dessutom har 1 år på mig att anpassa utgifterna om det är så att utdelningarna sänks. Det gör jag också att jag är helt ointresserad av att få utdelningarna fördelade på varje månad under året då jag inte ska konsumera upp pengarna direkt utan 1 år senare.

  ReplyDelete
 4. Vilken ICA hitta du erbjudandet på :)?

  ReplyDelete
 5. Jag som inte har följt din blogg allt för länge har några frågor. Hur mycket kan du spara/investera per månad? Har du en fast lön eller med provision? Vad fick dig att vilja börja spara från början? Hur länge sedan var det du började? :) Hade varit kul att veta lite bakgrundsfakta.

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:58 PM

  Men snälla. Du har en hel blogg med bakgrundsfakta

  ReplyDelete
 7. Tror det ska gälla alla Ica den här veckan.

  Sparar runt 27.000 i månaden (snitt 2016). Övriga detaljer finns svar på i bloggen.

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:58 PM

  Någon som har tips på mat att laga på de billiga grönsakerna?

  ReplyDelete
 9. Tips på mat.
  Kålrot och rödbetor i ugn: Skär i bitar på med lite olja och in på en plåt i ugnen. Komplettera gärna med potatis och/eller morötter.
  Vitkål: Riv till pizzasallad eller coleslow.

  Båda funkar bra att äta riktiga stora portioner som täcker halva tallriken. Kompletteras med 150g kött bara (kilopris 50 kr) så har man portioner för under 10 kr.

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:11 PM

  Och det heter coleslaw. Med tanke på förra inlägget ;)/ Horsewood9

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt rätt. Skrev så i själva inlägget. Men fullt medveten om att den som letar stavfel i min blogg har en ganska lätt uppgift, då jag alltid trycker iväg inläggen utan korrekturläsning.

   Delete
 11. Anonymous8:30 AM

  Intressant blogg. Förstår bara inte hur du och många andra bloggare vågar ligga så exponerade mot ett enda tillgångsslag, men ni har ju historiska fakta på er sida... :-)

  Själv är jag dock en fegis med aktier som en krydda i portfölj bestående av framförallt fast egendom, mindre mängder ädelmetaller samt kontanter på högräntekonton med fast ränta.

  Om du i dagsläget hade låt oss säga 1 miljon kronor som du ville gå in på börsen med. Hur skulle du göra just nu?

  ReplyDelete
 12. Att kunna ignorera svängningar på börsen är väldigt viktigt för en investeringsstrategi som går ut på långsiktigt småsparande. Om man aldrig skulle våga köpa för att börsen har gått upp skulle man ju knappt ha vågat köpa under hela 1900-talet.

  ReplyDelete
 13. Oh bra tips! Vi äter massor av rotsaker och särskilt på hösten. Tack!

  ReplyDelete
 14. Anonymous5:44 PM

  @Anonymous 8.30. miljonären ligger ju inte exponerade mot ett tillgångsslag, utan vi är exponerade mot fastigheter, ädelmetaller, fastigheter osv via våra aktier. Högräntekonton är inget man tjänar något på så det är inget jag ser som någon investering. Mer än korta perioder när man gör försök att tima marknaden. Miljonären håller ju just nu på att lasta in några miljoner på börsen, läs några inlägg så ser du hur han går till väga :)

  ReplyDelete
 15. Anonymous7:43 PM

  Billigt och prisvärt. Jag har precis handlat 250 gram råkost sallad för 2.90 CHF i Schweiz.

  ReplyDelete