Tuesday, September 27, 2016

Tanken med både aktier och fonder

Fick en fråga varför jag ska ha 1 miljon i indexfonder istället för att köpa aktier även för de pengarna. Anledningen är dels att indexfonder med utländskt fokus är ett billigt och bra sätt att sprida riskerna från min aktieportfölj som har en klar övervikt mot Sverige. Det är svårt att hålla koll på hela världen och dyrare courtage att köpa utländska aktier.

Men en viktigare anledning är rent mental att dela upp mina tillgångar. Jag har ju satt upp regeln att aldrig sälja några aktier men leva på utdelningen (ett sätt att öka chansen att pengarna räcker och fortsätter strömma in minst kompenserat för inflationen 50-60 år efter att jag slutat jobba).

Då jag har ett antal kritiska år från ca 40 till strax innan 60 när jag kan börja plocka ut vissa pensionsdelar. Utdelningarna kommer dessutom troligtvis stiga mer än inflationen vilket gör att utdelningen kommer ge större köpkraft 2040 än 2020. Så utmaningen blir att klara mig de 15 första åren utan lön.

Tanken med fonderna är alltså att ge ett kassaflöde varje månad som komplement till aktieutdelningen. Tänker mig att 1 miljon kan ge minst 5000 kr i månaden, även om börsen går svagt under långa perioder. Plus att jag kan ta pengar därifrån vid vissa större behov. Det tillsammans med aktieutdelningen ska ge mig en stabilitet att jag aldrig behöver oroa mig för pengar.

Hoppas det var svar på frågan.

13 comments:

 1. Anonymous8:17 AM

  Jag säkrar också med fonder. Har ca 30-35 % av kapitalet i breda fonder på olika marknader.
  Bra riskspridning.

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:28 AM

  Bra tänkt, men du får nog räkna med fler kritiska år. Pensionsåldern kommer sannolikt att höjas stegvis, både när det gäller den statliga pensionen men även möjligheterna när man får börja plocka ut tjänstepension och privat pension. Tror det är bäst att helt utesluta all pension i de egna kalkylerna och istället räkna på hur man kan leva på sitt egna kapital. Skulle man sen mot förmodan få någon pension kan man se det som en trevlig bonus.

  ReplyDelete
 3. Har ju svårt att tro att staten ska konfiskera min ppm, ips och tjänstepension. Och om jag får ta ut det senare så blir det ju ett högre belopp per år när jag väl kan ta ut det. Så om fonderna mot förmodan är helt slut vid 55 får jag sälja lite aktier i väntan på nya pensionsåldern. Vilket kompenseras av att jag behöver mindre utdelning när pensionen väl betalas ut. Men att pengarna ska försvinna helt tror jag inte man behöver ta höjd för.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:27 AM

  Jo, det är sant. Vi får hoppas att pensionssystemet lever vidare. Men det är viktigt att inse att pensionen utgår från vad som anges i den nuvarande lagstiftningen - och lagar är relativt enkla att ändra.

  ReplyDelete
 5. Anonymous10:47 AM

  Är lite fundersam till din 'aldrig sälj' strategi. Du är ju mycket intresserad av aktier/fonder/investeringar, en stor hobby. Kommer det inte att kännas tomt att inte behöva göra något när du väl byggt upp din portfölj och gått i pension? Världen och företag är ju i ständig förändring, har du inte tänkt dig någon form av portfölj-update regelbundet efter att den är komplett?

  ReplyDelete
 6. Då är jag med på banan, var nyfiken hur du tänkte. låter sunt!

  ReplyDelete
 7. Som någon annan redan skrivit ska man nog inte räkna med att få mycket i pension från staten så långt i framtiden. När vi födda på 80- och 90-talet blivit gamla har saker och ting haft lång tid på sig att förändras.

  ReplyDelete
 8. @Miljonären

  Jag tycker det är väldigt klokt att även äga indexfonder som en del i riskspridningen. Det glädjer mig att höra att du delvis tänker leva av ditt kapital och inte bara det kapital som genereras. Jag har inte sett särskilt många som tänker så. Personligen har jag inga planer på att leva på utdelningar, jag ska leva upp mitt kapital. Mest pengar på dödsbädden vinner inte.

  Med vänlig hälsning

  J

  ReplyDelete
 9. Anonymous4:36 PM

  Tjolahopp. Här är ett intressant inlägg huruvida vi kommer att ha rätt till våra pensionspengar eller inte:

  http://cornucopia.cornubot.se/2015/01/nytt-beslut-bankerna-far-ta-dina-pengar.html

  ReplyDelete
 10. Helt klart en relevant poäng att det kommer kännas väldigt trist att aldrig få köpa eller sälja en aktie. Vill ju kunna använda min tid till att gå på aktieträffar och fördjupa mig i mitt stora intresse. Så får kanske jobba 1-2 månader extra på slutet efter att jag känner mig fri för att bygga upp en liten hobbyportfölj på 50.000 kr som jag kan hålla på att trixa och köpa och sälja med. Som en hobby.

  Vad gäller risken för låg eller utebliven pension så känner jag mig ganska lugn. Jag räknar alltså med ett tillskott på några tusenlappar i månaden i dagens penningvärde, för att sätta lite guldkant på tillvaron. Alla jämngamla med mig räknar förmodligen med det 5 dubbla för att ens kunna bo kvar i sina boenden. Så om vi inte får någon pension alls så finns det många andra som ligger värre till än mig.

  ReplyDelete
 11. Jag trodde du körde med aktier för att det är lättare att hålla sparmotivationen igång. Det är ju inte så kul att sitta och stirra på saldot på sin Avanza Zero-fond.

  ReplyDelete
 12. Du har inspirerat mig till att spara ännu mer. Denna månad sparar jag 86% procent av lönen! har samma mål som dig!

  ReplyDelete
 13. Johan4:25 PM

  Hej!

  Har du några favoriter bland indexfonder?

  ReplyDelete