Tuesday, June 21, 2016

Sista stora köpet?

Hoppas ju på att Avanza ska hålla sitt löfte och ta bort det höga minicourtaget för oss Private Banking kunder närmaste veckan. Och då är det slut med stora inköp i poster om 50.000 kr per gång.

Så idag slog jag till med förhoppningsvis sista stora köpet då jag köpte 290 ABB. Efter detta köp har jag nu 400.000 kr kvar på sparkontot. Självklart hade det varit bättre att köpa i slutet av förra veckan men köpte så mycket jag vågade då. Så då får man acceptera någon krona högre kurs.

Ser verkligen fram emot att kunna sprida köpen mycket mer i framtiden. Och göra ett antal köp varje vecka för några tusenlappar styck. Tanken är att sparkontot ska vara ganska tomt runt årsskiftet. Så med nysparande från lönen på ca 26.000 i månaden blir det ganska lagom att köpa för totalt ca 100.000 varje månad. Kan fortfarande klämma till lite extra vid dagar och veckor med större nedgångar men med fördelen att jag då kan sprida köpet på fler aktier under dessa tillfällen.

Imorgon är det dags för månadens höjdpunkt #uppesittarkväll. Så vi på Twitter väntar in månadens lön och planerar vilka aktier vi ska köpa. Nu får jag invänta att Avanza verkställer förändringen så jag kan välja courtageklass och köpa mindre poster. Så inte säkert att jag kan köpa direkt på torsdag morgon efter uppesittarkvällen som traditionen bjuder.

15 comments:

 1. Ser fram emot upphittar kvällen även om jag inte brukar vara så aktiv på twitter mitt i natten...sover för att orka gå upp med barnen klockan 6 nästa morgon. Alltid kul att mata portföljen dock:-)

  http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/inför-uppesittarkväll-hur-ser-portföljen-ut-just-nu

  ReplyDelete
 2. jävla "felstavningsprogram" -upphittar kvällen skulle så klart vara "uppesittarkvällen" :-)

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:42 AM

  Vad heter du på twitter?

  ReplyDelete
 4. Var tog din redovisning av antal aktier vägen, ser den inte längre?

  ReplyDelete
 5. Jag förstår inte varför du sprider ut inköpen istället för att gå all in vid ett tillfälle (helst inte vid all time high givetvis, bättre att avvakta en dipp som nu)? Vad vinner du på att stå utanför? Du kan ändå inte förutsäga om börsen kommmer krascha och utanför börsen gör dina pengar ingen nytta. Forskningen visar att du förlorar pengar med denna strategi:
  https://rikatillsammans.se/2014/07/09/lasarfraga-ga-all-in-med-sina-pengar-eller-sprida-ut-dem-over-tid-forts/

  Jag är grymt imponerad över din spariver och allmänna disciplin, däremot så ifrågasätter jag ibland dina beslut när jag tycker att de verkar handla mer om känslor (specifikt ett väldigt trygghetsbehov där du värderar trygghet så högt att det nästan slår över och blir en risk i sig självt, som mr money moustasche har skrivit om) än om förnuft. Det gäller denna strategi att gå in i omgångar samt att du planerar dö med fem miljoner på banken för att du inte vill/vågsr göra en plan för ordnad avveckling av kapitalet på ålderns höst. Egentligen är det ingen kritik, jag vill bara hjälpa dig att nå ditt mål ännu fortare :) Faktum är att jag menar att du redan är ekonomiskt oberoende och kan sluta jobba imorgon, såvida du inte planerar att kraftigt höja dina omkostnader.

  ReplyDelete
 6. Heter @Miljonarinnan30 på Twitter.

  Redovisning av antal aktier finns ute till höger. Men ej i mobilläge.

  Håller inte med om att jag är överdrivet försiktig. Köpte Rysslandsfonder för 1 miljon under 1 månad. Men att sprida aktieköp under 1,5 år av bear market tycker jag känns rimligt. Från årsskiftet till resten av livet ska jag vara fullinvesterad. Dvs låta tiden jobba för mig.

  ReplyDelete
 7. Aktieredovisningen syns inte för mig i alla fall (som sitter vid PC), jag har sett den fram till i dag. Kan det vara dina reklambanners som knuffat undan det så det inte syns?

  ReplyDelete
 8. Kommer bli underbart för dig att se utdelningarna forsa in på kontot! :)

  Har du någon uppfattning om storleksordningen på utdelningar för 2017?

  ReplyDelete
 9. Mia: Nu ska det vara tillbaka tack för tipsen att det försvunnit. Nu verkar en av annonserna inte synas istället, men det är ju värst för mig och antar att ni läsare klarar er utan den ;-)

  Utdelningsseglaren: 100.000 i utdelning under 2017 är en bra gissning. Förutsatt att jag inte kommer ur Rysslandsfonden. Får jag sälja den och vikta över minst en halv miljon till utdelningsaktier så borde 125.000 vara rimligt.

  ReplyDelete
 10. J:
  Den forskningen visar, som du säger, att det är oftare är bättre att sätta in alla pengar samtidigt än att sprida dem under en tid (t.ex. ett år). Jag håller med om detta, men det gäller ju bara om man blundar och inte tittar var vi är i historiken.

  Det finns flera tillfällen då det inte alls är bättre att sätta in alla pengarna på samma gång och jag TROR att vi nu är i ett sådant tillfälle. Bara för att det I GENOMSNITT ÄR BÄTTRE så betyder det ju inte att det JUST NU är bättre.

  Jag håller på Miljonärens strategi och gör likadant själv. Har kapital för att köpa in mig under minst 1 år till istället för att spendera alla pengarna nu.

  När det kommer till att dö med pengar på banken så planerar jag definitivt för att göra det. Det är kanske mer motiverande att dö med pengar på banken om man har barn förstås(även om Miljonären inte planerar för det). Min plan är att inga aktier ska säljas utan bara leva på utdelningarna och sen ska mina kommande generationer också kunna leva på utdelningarna.

  Många av dem som har det bäst ställt i världen idag, har det bara för att deras föräldrar eller ännu tidigare generationer har startat något bra. Den största utmaningen känns som att det blir att utbilda barnen tillräckligt för att bli ekonomiskt sinnade och förvalta sina egna pengar och kommande arv... Så att de inte bara blir bortskämda bratz som vaskar bort pengarna. ;)

  MVH

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous7:25 PM

   Du vet vad de vise säger: en generation förvärvar, en förvaltar och en fördärvar. Försök att utbilda barnbarn.. Haha

   Delete
 11. Great, kul att följa redovisningen tycker jag - har liknande system själv men ligger inte fullt så långt fram. :-)

  ReplyDelete
 12. Anonymous9:55 PM

  Nordeas kräftgång fortsätter. Ska du passa på och öka något? Du har ju en bit kvar till ditt mål på 2500 aktier. Jag väntar nog tills den kommer ner under 60.

  ReplyDelete
 13. Med tanke på Brexit så känns det som det kommer köplägen i mer än Nordea på måndag. Ska verkligen trycka till och köpa mycket om det rasar på måndag.

  ReplyDelete
 14. Jag är nyfiken på ditt val av bolag. Kriterierna. jag funderar nu själv på att gå enbart på investmentbolag ( utöver index). Lättare spridning på det sättet.

  ReplyDelete