Tuesday, May 03, 2016

Köpt Investor

Då var första köpet denna månad avklarat. Som vanligt blev det ca 50 000 kr och denna gång föll valet på Investor. Fick de till 288 kr vilket betyder att jag nu har 174 st Investor A.

Köpte A-aktien för att den är billigare och alltså ger högre utdelning i procent. Sen att jag är redo att ta över makten om Wallenbergarna försvagas i kommande generationsskifte är en ren bonus ;-)

Har nu ca 650 000 kr kvar på sparkonto för kommande aktieköp.

17 comments:

 1. Anonymous3:01 PM

  Välkommen in i värmen:)

  ReplyDelete
 2. Tack, varit nära länge men aldrig blivit av med Investor.

  ReplyDelete
 3. Anonymous4:48 PM

  Bra inköp, har du tittat något på Sampo?

  ReplyDelete
 4. Nej inte kollar Sampo. Gillar ej IF av personliga skäl.

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:41 AM

  Hej Miljonären,

  Först och främst, tack för en mycket inspirerande blogg!

  Mycket uppskattat om du har tid att dela med dig av dina tankar kring följande situation..

  Jag gjorde nyss en jobbtransfer från Sverige till USA, och tjänar nu mina pengar i dollar. Får lite magont då jag ser att dollarn försvagas gentemot kronan eftersom jag hoppats växla till SEK vid en bra kurs, men kursen ser ut att bli sämre och eftersom jag precis börjat tjäna mina pengar i dollar har jag inte mycket att växla än.

  Jag kommer fortsätta bli betald i dollar i 2-4 år framåt. Tanken på att dollarn kan gå ner till 6 SEK är otäck.

  Hur hade du resonerat i min situation?

  ReplyDelete
 6. Vad ska du ha pengarna till? Ingen aning om det är störst risk att dollarn går ner eller upp 10%. Kanske köpa lite stabila amerikanska aktier för em del pengarna tills vidare? Så påverkas du inte av växelkursen just nu.

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:47 AM

  Anonymous,

  Se bara till att växla dollar till SEK direkt du får de. Alltid. Annars valutaspekulerar du.

  ReplyDelete
 8. Andre2:02 PM

  Hej Miljonären, om jag har fått det rätt får man ingen utdelning på amerikanska aktier som man får på svenska. Finns det någon annan fördel med Amerikanska aktier när ingen utdelning ges, förutom om man då säljer när man har gått +. Eller har jag fått det helt om bakfoten?

  ReplyDelete
 9. Väldigt många amerikanska aktier ger utdelning. Som du då får växlad till aktuell dollarkurs (om du har kontot i SEK). Dvs blir ett snitt över en lång period om du behåller aktierna länge.

  ReplyDelete
 10. Andre6:39 PM

  Tack för svaret!
  Jag tänkte precis gå in och börja månadsspara i aktier, gärna svenska. Några aktier som jag bör köpa först? Min budget är inte jätte stor.

  ReplyDelete
 11. Anonymous11:55 PM

  Hej!
  Har på bara två-tre dagar plöjt genom din blogg och fått inspiration och idéer och beslutat att börja bygga min egen pengamaskin! :D

  Detta av olika anledningar men mest pga osäkerheten inför vuxenlivet (och framtida pension) då båda mina föräldrar haft dåliga relationer med ekonomi och i sådan sits vill jag inte hamna!

  Men! Har en liten fråga...
  Varför tror du att det är så få som bygger på sin pengamaskin? Visst alla kanske inte kan köpa för samma summor som du gjort men många bäckar små (älskar det uttrycket!) och fler borde väl kunna lista ut att lite kan bli mycket?

  Är nu sj iaf inställd på att spara o satsa på att med olika metoder nå min första miljon och därefter fortsätta bygga på en stark ekonomi, så även om jag inte kan bli helt oberoende så har jag iaf en extra trygghet!

  Mvh en framtida miljonär!

  ReplyDelete
 12. Andre: Vill helst inte ge tips men tycker H&M är ett bra bolag till dagens pris. Sen investmentbolag som industrivärden och Investor är en bra start. Har du inte så mycket pengar så kolla in Avanza där du kan köpa aktier helt utan avgift fram till du har fått ihop 50.000 och sen med courtage 0,2% efter det.

  Tror få bygger pengamaskin för att det tar sån tid. Jag har hållit på och spara väldigt stor del av lönen i över 10 år och det är först nu det verkligen börjar ta fart tycker jag. Sparar man lite mindre tar det ofta 20-30 år innan det får sån fart att det verkligen påverkar din ekonomiska ställning i vardagen löpande (att spara ihop en klumpsumma eller buffert går ju mycket fortare så klart).

  ReplyDelete
 13. Investor känns som ett klockrent köp på sikt. Har själv satt köpkurs vid 280-285 kronor. Mitt Investor-innehav motsvarar hittills bara en procent av portföljen men vill utöka till i vart fall fem till åtta procent.

  Angående HM så tror jag att även där är fallet köp på långsikt. Så länge bolaget anpassar sin verksamhet till nya digitala trender och öppnar flera butiker så lär tillväxt finnas.

  ReplyDelete
 14. Pengar4:15 PM

  Hej

  Varför tror du att fler bygger sin pengamaskin på aktier med utdelning istället för fonder och sälja av en viss procent varje år?  ReplyDelete
 15. För mig personligen känns det bättre med utdelning och aldrig sälja jämfört med en fond där man säljer motsvarande utdelningen. Framförallt under perioder där fonden minskar i värde. Men är fullt medveten om att det egentligen är exakt samma sak som aktier.

  ReplyDelete
 16. Fonder är egentligen den bästa tänkbara metoden om du vill tjäna pengar på andra. Lite skämtsamt. Varje år får fondförvaltaren en procentsats av kapitalet. Såväl bra som dåliga år. Det finns förvaltare som kan sin sak och när det kommer till PPM och andra pensionslösningar så är man så illa tvungen att välja fonder.

  Personligen tycker jag fonder är svårt. Man måste läsa in sig i innehaven, kostnaden, förvaltaren och omsättningstempot samt historik och samhällsutvecklingen vid tiden. När det kommer till aktier är flexibiliteten mycket större. Investeraren kan diversifiera och allokera bäst han eller hon vill. Dessutom får man välja själv vad man vill göra för utdelningen ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:12 PM

   Hej oberoendeinvesteraren.
   Du har rätt att aktier är bäst om man är duktig och påläst. Men för dem flesta är indexfonder som kostar max 0,20% i avgift är bästa alternativet långsiktigt. Att ha en månadssparande som sköter sig själv är bästa som finns. Det är inte så stor procent av aktiesparande som blir bättre än index på långsikt om man tar bort några procent som är värkligen duktiga och lever på börsen varje dag. Har själv både aktier och indexfonder och sparar på 15-20 årssikt eller mer. Aktier är svårt att veta när ska man sälja dem ibland och mycket större risk att välja fel. Att håla på med aktier måste man vara duktig och påläst om man vill slå index och lyckas med det långsiktigt. Lätt att börja söka raketer till slut. Måste vara riktig stabill som många inte kan hantera.
   Mvh.jacke77

   Delete