Tuesday, May 10, 2016

Fasta kostnader

Fick en fråga om mina fasta kostnader och jag tänkte att jag kunde svara här i ett eget inlägg då jag tror låga fasta kostnader är grunden för ett högt sparande.

Jag och min sambo sätter varje månad in 2000 kr var på ett konto varifrån alla räkningar betalas. Och då blir det några 100 lappar över sett över en längre period.

I dessa 4000 kr ingår avgift till föreningen på drygt 2000 kr, ränta 0,99% (numera 0,79) på bolån 900.000 kr, hemförsäkring, el, tv-licens etc.

Vi har bara mobiler via jobbet och mitt jobb betalar även bredbandet. Försäkring har vi bara hemförsäkring. Sen är jag med i a kassan 100 kr per månad och betalar 200 kr i månaden för mitt gymkort. Så totalt 2300 kr per månad i fasta kostnader/räkningar.

Sen lägger jag ungefär lika mycket till på övriga utgifter som mat, kläder, transport och nöje. Totalt blir det alltså ca 5000 kr i månaden i utgifter vilket ger ett sparande på 26 av 31.000 i nettolön.

29 comments:

  1. Anonymous7:50 PM

    Fimpa tv-licensen!

    ReplyDelete
  2. Kanske ska bli politiker när jag slutat på vanliga jobbet ;) Då kollar journalisterna tv-licensen direkt.

    ReplyDelete
  3. Det var slimmat värre det, grymt bra jobbat!

    Hade du "vanligt" bolån innan och sen gick över till Avanza/Nordnet lån?

    MvH Pengaregn

    ReplyDelete
  4. Anonymous8:12 PM

    Bytt till Nordnet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej har kvar Avanza. De har sänkt till 0,79%.

      Delete
  5. Ja hade "vanligt bolån" innan jag fick ihop 3 miljoner och därmed tillgång till Avanzas bolån.

    ReplyDelete
  6. Det är hundralapparna på onödiga tillval och extra abonnemang som i slutändan äter på kapitalet.
    Måste säga att jag är grymt imponerad över dina låga fasta kostnader. Det är väldigt inspirerande att ta del av detta och få något att jämföra med. Mitt nästa mål är att se över matkostnaderna. Jag tror jag kan kapa minst 500 kronor utan problem. Det är ju hela 6000 kronor per år. En aspekt till med låga fasta kostnader är att man får ganska stort svängrum med sina investeringar, man kan göra kanske mycket vad man vill med de olåsta pengarna som man har kvar.

    ReplyDelete
  7. Anonymous9:17 PM

    Du betalade väl inte till a-kassan förut, eller har jag fel? Om inte, vad fick dig att ändra dig?

    ReplyDelete
  8. Anonymous9:23 PM

    Hur fungerar det med a-kassa och utdelning?
    Lars

    ReplyDelete
    Replies
    1. Är ingen expert på a-kassa men borde väl inte vara något problem att få a-kassa oavsett hur mycket pengar eller utdelning man får. Är ju inte socialbidrag.

      Delete
  9. Nej stämmer att jag inte "alltid" varit med i a-kassan. Tycker kostnaden på 100 kr i månaden är rimlig jämfört med fördelen. Ska väl erkänna att tanken på a-kassa under en period när jag slutat jobba har slagit mig.

    ReplyDelete
  10. Anonymous9:31 PM

    Okej, tack för svar. Bra jobbat att kunna spara så mycket!

    ReplyDelete
  11. Anonymous9:56 PM

    Det är grymt bra gjort att leva för 5000/månad! Själv har jag hyra på 5000 inkl el, internet och tv. Bil och transport ca2000, mat kläder nöjen ca3000. sparar ca 15,000 i snitt nu för tiden. Låg på ca 25-28,000 i sparande ett par år men allt eftersom kapitalet har växt till sig känns det mindre motiverande att jobba ihjäl sig när aktiedepån varierar med en halv årslön vissa dagar. Samtidigt vet jag ju att vikten av sparandet är stor, och det enda man kan göra som man vet till 100% att det får ens kapital att växa. Kör hårt miljonären och alla andra

    ReplyDelete
  12. Anonymous10:11 PM

    @miljonaren: tänk på att a-kassa kan du bara få om du INTE säger upp dig frivilligt. Du måste alltså se till att få sparken eller på annat sätt frigöra dig från tjänsten ofrivilligt ;-)

    ReplyDelete
  13. Man får väl a-kassa efter en karensperiod på 45 dagar oavsett varför man blivit arbetslös. Men uppsägning med några månadslöner utan jobb som deal först vore ju bättre.

    ReplyDelete
  14. Jesper10:19 PM

    Intressant, ingen fackavgift (de lockar ju med bättre löneutveckling), kyrkoskatt, tandförsäkring eller välgörenhet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Att facket skulle ge bättre lön har jag aldrig märkt på mitt jobb. Tror inte på gud. Tandläkaren går jag till var 3e år utan försäkring. Ingen välgörenhet än.

      Delete
  15. Men vill poängtera att jag inte bestämt om jag kommer utnyttja a-kassa om jag slutar frivilligt när jag känner mig fri. Vore snyggare att sluta direkt utan a-kassa.

    ReplyDelete
  16. 6mille.mot6miljoner.se11:06 PM

    Hej miljonären :)

    Första gången jag kommenterar din blogg trots att jag är en flitig läsare av den.

    Jag måste bara kommentera att jag är grymt imponerad av din beslutsamhet och ditt sätt att hantera utgifter kontra inkomster, du har verkligen fattat hur man gör.

    Hur en människa med över 30k inkomst lyckas hålla nere månadsutgifterna till 5000 övergår mitt förstånd och jag kan inte annat än att medge att jag är mäkta imponerad av ditt flit. Om du inte redan gjort det tycker jag att du ska börja föreläsa om ditt liv. Då garanterar jag dig att du kan sluta arbeta redan idag, många skulle nog behöva lite tips från dig.

    Du kan börja med en privat session hemma hos mig. I första raden sitter min tjej, strax därbakom sitter jag och lyssnar, deal?

    ReplyDelete
  17. Olycksfallsförsäkring?

    ReplyDelete
  18. Anonymous9:58 AM

    Gillar din blogg skarpt och tycker du har en sund inställning till det mesta. Men jag gillar inte idén om att du skulle gå på A-kassa. Går man på A-kassa är man till arbetsmarknadens förfogande. Är man inte det är det bidragsbedrägeri, även om man säkert kan komma undan med det... Är man så moraliskt flexibel finns det fler upplägg som kan ge mer än panta burkar...

    Hoppas du blir politiker, då kan du fixa systemfelet som ger incitamentet du beskriver, om A-kassan var självfinansierad via frivilliga avgifter istället för till största delen skattefinansierad vore bättre.

    ReplyDelete
  19. Du är ju en riktigt grym sparare det vet du ju och 100 kronor på A-kassa är väl inte hela världen. Men jag skulle tycka att det är ändå är en onödig utgift med tanke på att den dagen du är "fri! har jag svårt att tänka mig att du vill hålla på att anmäla dig på försäkringskassan för att vara till arbetsmarknadens förfogande. Dessutom är du ju en duktig person så det finns ju en viss risk att du "råkar" få ett jobb...trots att det är rätt få sådana som förmedlas av AF.

    ReplyDelete
  20. 6mille.mot6miljoner.se: Skulle faktiskt kunna tänka mig att föreläsa om min resa den dagen den är klar. Mest för att inspirera andra och visa att det är möjligt att gå i pension vid 38-40 år.

    Anonym: Nej ingen olycksfallsförsäkring.

    Anonym: Tror inte det kommer bli någon a-kassa för min del. Även om jag kan tycka att man efter 15 år i arbetslivet med noll sjukdagar, vabdagar, föräldrarledighet etc egentligen inte skulle behöva skämmas om man gick på a-kassa några månader. Jag säger ju upp mig den dagen jag slutar jobba för att jag vantrivs på jobbet. Och sen om jag inte hittar något nytt jobb som jag tror mig trivas bättre med är jag väl rent juridiskt berättigad a-kassa efter karensperioden.

    Fantastiska Farbror Fri: Syftet med a-kassan är ju absolut att ha en försäkring de närmaste åren då jag planerar att jobba heltid. Inte att nyttja dagen efter jag är fri.

    ReplyDelete
  21. Ett annat alternativ är att studera något. Enstaka högskole kurser, folkhögskola eller vadsom. Distans eller platsbundet. Och lyfta csnbidraget utan lånedelen. Då får du dessutom studentrabatter lite varstans

    Om du inte har använt upp allt csn förstås!

    ReplyDelete
  22. Frågan har säkert varit uppe förr men har du och din sambo något partnerskap registrerat? Alt samboavtal skrivet?

    Eller hur gör ni med era tillgångar så som lägenhet, möbler, tillgångar etc?

    ReplyDelete
  23. Vi har skrivit testamente så vi ärver varandra. Men i övrigt inga avtal. Kommer gifta oss inom kort.

    ReplyDelete
  24. Kommer ni skriva äktenskapsförord?

    ReplyDelete
  25. Nej tror inte det. Vi har så pass lika förutsättningar, löner och omkostnader så det bör bli ganska jämnt ändå.

    ReplyDelete
  26. Anonymous2:27 PM

    Miljonären,

    du som bor i br, hur mycket sätter du av till den förslitningen som sker i lägenheten?
    Att göra det mest basic efter 10-15år, dvs måla om väggar, tapetsera, måla tak, slipa golv, byta någon vitvara och kanske blandaren i köket, brukar uppskattas till ca 100.00-150.000:- dvs ca 1000:- per månad.
    De som bor i hyresrätt ingår ju den delen i hyran.

    Hur tänker du kring det här i ekonomiska termer?

    ReplyDelete