Monday, May 23, 2016

Semester utbetalad kontant

Gick nyss in i vårt lönesystem och kollade in lönen som kommer i övermorgon. Och till min förvåning var lönen 5000 kr högre netto än normalt. Det visade sig att jag hade några sparade semesterdagar som nu blev över 5 år gamla och då automatiskt betalades ut. Mycket skatt, men ska man se det positivt så var ju lönen betydligt lägre när jag jobbade in semesterdagarna för 5-6 år sen.

Så blir lite extra överföring till Avanza den här månaden.

Har 30 dagars semester per år så siktar på att ta ut 25 i å och fortsätta få lite sparade dagar som kan tas ut när jag ska sluta jobba.

17 comments:

 1. Anonymous11:29 PM

  Jag tog under 5-6 år endast 3 veckor semester och 3 veckor i pengar, det var najs :)
  Resa utomlands och sånt har aldrig varit min grej, vill bara slappa några veckor.

  Tack för en intressant blogg!

  Mvh

  ReplyDelete
 2. Katarina6:16 AM

  Mitt lönekontor tar så lång tid på sig att få klart lönespecarna. Ofta får jag kolla på konton istället dagen innan vilket belopp som är på väg in. SÅ himla trist!

  Jag är alltid så nyfiken varje månad eftersom det varierar en del för mig. Jag gör många resor i jobbet så jag får aldrig en vanlig lön. Sen har jag en exceltabell där jag fyller i utgifter och inkomster i förväg för att gissa hur mycket sparpengar det blir i slutet av månaden. Det är lite spännande att få riktiga lönen och se hur det blir i praktiken. Därför är jag sur på att de inte skickar ut specarna. Hur svårt kan det va!?!

  ReplyDelete
 3. Gratulerar till den oväntade överraskningen. För egen del blir det 15 semesterdagar i år och sedan några vid jul. Känns mindre värt att ta flera semesterveckor bara för att det förväntas eller för att jag kan.

  Hur spenderar du din semester? Blir det resa eller hemmapil?

  ReplyDelete
 4. Grymt kul med såna överraskningar! Själv får man dubbel lön pga byte av arbete och sen kommer väl snart skatteåterbäringen på det så det bör landa en 55 lax på kontot inom en snar framtid så här ska köpas aktier :D

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:50 PM

  Det finns något sorgligt över att ta ut sina semesterdagar i pengar istället för tid.

  ReplyDelete
 6. Anonymous3:54 PM

  Det är bara sorgligt att ta ut pengar istället för tid om man själv mår dåligt av det beslutet. Alla har olika nöjen i livet.

  ReplyDelete
 7. Fick själv ut 17 000 netto för 14 dagar....det kan bli ett svårslaget sparrekord denna månad:-)

  ReplyDelete
 8. Håller med ovanstående angående pengar över ledig tid. Om man har som mål i livet(?) att bli "fri", varför då inte passa på när man får chansen (semestern)?
  Själv jobbar jag så jag på ett år snittar 32 timmars arbetsveckor, med MASSA semester och en hyfsad lön. Skulle aldrig falla mig in att skippa semesterdagar för att ta ut pengar där det skattats ännu mer, speciellt inte om målet med livet är frihet och man under semestern varje år får just den fritheten.

  ReplyDelete
 9. Anonymous6:33 PM

  ovanstående: jag resonerar som så att tid=pengar och pengar=tid. Och jag siktar ju på att få bättre avkastning om jag tar ut semestern i pengar jmf med att ha den liggandes som ledighet att ta ut så jag har inget alls emot att ta ut semesterdagar i pengar. räknar man med att få högre avkastning än vad den årliga löneökningen är så är det ju mer fördelaktigt att ta ut i pengar

  ReplyDelete
 10. Håller till stor del med. Med tanke på skatten är det inte optimalt att ta ut semester i pengar då målet är att jobba mindre. Men nu blev det så, delvis oplanerat även om jag visste att dagarna låg där.

  ReplyDelete
 11. Anonymous8:50 PM

  Vissa verkar tro att skatten på semesterdagarna som betalas ut är högre än vad din marginalskatt på övrig inkomster än. Detta stämmer inte och justeras ju självklart när deklarationen kommer sisådär ett år senare.

  ReplyDelete
 12. Ja självklart. Men skatten blir ju högre nu än att ta ut det som betald ledighet i samband med att jag slutar jobba. Dvs få några veckors extra lön när jag slutar.

  ReplyDelete
 13. Anonymous12:20 AM

  Anon: Det finns något sorgligt över att klaga på människor som ta ut sina semesterdagar i pengar.


  Miljonären: Skatten blir inte högre på semesterlön än vanlig lön. Inte heller om du får det när du slutar jobba.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo skatten blir högre eftersom du jobbar färre dagar året du slutar. Skattesatsen bestäms av årsinkomst.

   Delete
 14. Anonymous12:46 AM

  Nån sa att man kan inte spara tid. Bara användas. Sant och värt att tänka på. Inget är värt någonting mer än tiden vi har här i livet.

  ReplyDelete
 15. Anonymous1:15 AM

  Hallå, självklart blir skatten lägre när man slutat jobba. Ganska mycket skattefritt nuförtiden. Klart reglerna kan ändras i framtiden. Men kom ihåg att miljonären slutar jobba långt före pension och ev tjänstepension.

  ReplyDelete
 16. Gött!

  Jag har över 150.000 kr brutto ininnestående semester plus komptimmar efter att jag haft min semester i år:)

  ReplyDelete