Monday, May 16, 2016

Köpt Kone

Köpte idag 64 aktier i finska hisstillverkaren Kone. Detta är ju ingen blogg för avancerade köpråd och analyser. Men har läst på lite och tycker utdelningstillväxten de senaste åren varit fin och hoppas att den kan fortsätta framåt. Tror på megatrenden urbanisering där befolkningen i världens städer kommer öka med runt 100 miljoner människor per år (eller 300.000 personer om dagen) fram till 2030. Då kommer det behövas hissar och rulltrappor.

64 aktier innebär att jag köpte för ca 23.500 kr. Dvs klart mindre än de 50.000 kr jag brukar köpa för. Helt korkat eftersom det dessutom var i en finsk aktie med ännu högre minicourtage. Vill kunna unna mig att köpa lite fler olika aktier så får då leva med att det blir ett lite högre courtage, nu var det utdelningarna från maj och ett par tusenlappar som låg kvar sen tidigare som skulle investeras.

Hoppas verkligen Avanza löser snart så även vi Private Bankingkunder kan välja courtageklass så man kan köpa aktier för 5-10.000 kr åt gången. Skulle underlätta väldigt mycket för mig. Då det börjar bli tufft med köp för 50.000 kr nu när kassan utanför börsen är lite mindre än för ett halvår sen.

13 comments:

 1. Anonymous12:27 AM

  Kan du inte öppna ett konto på Nordnet där du gör alla nya inköp? Du har ju redan kapital hos Avanza för att vara "P B" kund. Låt de pengarna vara där och börja sen köpa allt nytt i Nordnet så får du lika lågt courtage som du hade fått om du inte varit P B kund. När Avanza inser att många gör detta så kommer de sänka courtaget.

  Kul med Kone förresten. Själv ägare där. Gillar att halva vinsten de tjänar kommer från underhåll av hissar. Känns som en liten krockkudde mot sämre tider.

  ReplyDelete
 2. Tack för en bra blogg. Och tack för Kone-påminnelsen, som jag tänkt på förut men glömt. Bolaget strör ju inte forumnyheter kring sig a la Anoto eller Fingerprint;). Skulle gärna ha deras Schweiziska motsvarighet Schindler också, men de handlas inte på Avanza tyvärr. Ett väldigt bra bolag med stora avtal även i Sverige bland t.ex kommuner.

  ReplyDelete
 3. Har absolut tänkt tanken med nysparande i Nordnet. Får se om Avanza får till sitt courtage inom kort.

  ReplyDelete
 4. Johnny7:58 AM

  Du nämnde några blogginlägg att du tjänade 31k per månad (26k sparande och 5k fasta kostn), låter väldigt bra! Har du någon universitetsutbildning, och i sådana fall, vad då? :)

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:00 AM

  Har själv ett konto både på Avanza och Nordnet. Investerarskyddet täcker endast 250 000kr. Sen har ju Nordnet erbjudande ibland med gratis aktiehandel. Just nu kan jag utnyttja Nordnets gratishandel till 80000 kr då jag har över 50000 kr Avanza :-)

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:11 PM

  Schindler handlas dock till högre P/E tal (runt25) och betydligt sämre direktavkastning.

  ReplyDelete
 7. Ja, jag tjänar 31 netto. Har pluggat ekonomi på universitetet. Började på en mycket lägre lön. Se bloggens början.

  ReplyDelete
 8. Grattis courtage upp till 80.000 är ju bra ett par månader. Men är ju snabbt där. Problemet med att lägga nytt sparande på Nordnet är att det då blir ännu svårare att återinvestera utdelningar på Avanza.

  ReplyDelete
 9. Anonymous6:23 PM

  Ja men du kommer ju få utdelningar i Nordnets depå också. Själv har jag både Nordnet och Avanza. Utnyttjar bådas fördel. Nordnet är bättre på en del utländska innehav då de drar 15% källskatt rakt av medan Avanza har en del marknader och innehav där det dras mera.

  ReplyDelete
 10. Absolut. Men om jag får 5-20.000 kr i utdelning en månad på Avanza så kan jag med hjälp av nysparande på 25.000 kr göra ett köp till ganska lågt courtage. Skulle jag göra allt nysparande på Nordnet skulle jag betala samma minicourtage på Avanza när jag återinvesterar utdelningen (för spelar ingen roll om jag köper för 5.000 eller 50.000, courtaget är fortfarande 69 kr.

  Alternativet skulle jag vara att samla ihop utdelningarna på Avanza och göra bara 1-2 köp på våren och 1 köp på hösten. Och göra övriga köp på Nordnet. Men hoppas att Avanza kommer lösa sitt courtage för Private Bankingkunder till en rimlig nivå. Så är problemet ur världen.

  ReplyDelete
 11. Anonymous10:31 AM

  Gällande courtage diskussionen, har du kollat på https://www.degiro.se/
  Vad tror du, är det värt att flytta. Bra att det kommer in andra spelare på marknaden och sätter lite press. Nordnet och Avanza ligger långt efter med sina nivåer på 80 0000 kr och 50 0000 kr.

  ReplyDelete
 12. Anonymous10:32 AM

  Ska stå 80 000 kr så klart

  ReplyDelete
 13. Anonymous10:33 AM

  Och 50 000 kr, det är så kul att addera en extra nolla :-)

  ReplyDelete