Monday, August 20, 2007

Vändningen uppåt fortsätter

Den starka avslutningen i fredags fortsätter idag med fina siffror i Asien och stark öppning i Stockholm.

En sak som slår en vid en nedgång på runt 10% som vi haft senaste månaden är hur avgörande sista månaderna innan man en vacker dag ska sälja sina fonder är. Genom att jag månadssparar och således för större och större kapital hela tiden. Vissa av mina fonder som gått upp 30% under ett år fram till för en månad sedan är nästan på +-0 genom en nedgång på runt 10%. Just för att kapitalet är så mycket större nu jämfört med när fonderna gick upp kraftigt.

3 comments:

 1. Anonymous9:42 AM

  Visst är det så! Därför tycker jag att man skall flytta över pengar från fonder till t ex räntepapper när det börjar nära sig uttagsdatum. Så att man har mer kontroll över i vilket läge man säljer fonderna och inte riskerar att man måste sälja i en svacka.

  ReplyDelete
 2. Anonymous3:21 PM

  Å andra sidan stiger dom ju mer när det går uppåt. I kronor alltså.

  Men du har rätt, när det är dags att sälja bör du göra det gradvis, inte bara under ett par månader, snarare ett par, tre, år tycker jag.

  ReplyDelete
 3. Anonymous1:50 PM

  Helt rätt!
  Men i ditt fall eftersom du vill ju en dag kunna leva på avkastningen, varför sälja allt överhuvudtaget? När du kommer upp till 10 miljoner börja ta ut var tredje månad pengar som du behöver för att leva och låt resten sitta inne och växa vidare.

  För att när man har 10 miljoner så är det dumt att ha dessa i räntefonder, eftersom även om dina aktier för 10 miljoner skulle rasa i värsta fall med 50% så har du kvar 5 miljoner och kan leva av direktavkastningen. Och efter raset du vet vad som skulle hända, dessa 5 miljoner skulle växa till 20 inom 3-5 år.

  Så även med värsta scenariot så visar det sig att aktier är bästa alternativet när du kommer upp i mångmiljonbelopp

  ReplyDelete