Monday, August 06, 2007

För er som missade...

Ni som missade P3 dokumentär om it-bubblan för en dryg vecka sen kan ladda hem programmet här: It-bubblan som sprack. Finns flera andra bra dokumentärer i deras arkiv också.

Jag har tidigare läst böckerna "Dansen kring guldkalven" och "Boo.com" som till stor del handlar om de nya företagen som växte fram under mitten och slutet på 90-talet och den anda som rådde då. På sätt och vis avundas jag dom som fick vara med på den tiden. Tänk att komma direkt från skolbänken till ett företag där man förväntade sig att jobba 60-70 timmar i veckan på en arbetsplats som till och med hade våningssängar på jobbet så man kunde sova över. Samtidigt som man hade en enorm framtidstro på sig själv och sitt företag och förmånliga optionsprogram som gjorde att man iaf på pappret snabbt var rikare än sina föräldrar.

Troligtvis hade jag som de flesta andra missat att lösa in mina aktier och optioner i rätt tid så jag hade förmodligen inte gått specielt rik ur det rent ekonomiskt.

9 comments:

 1. Jag vet några som hoppade av gymnasiet för att jobba på IT-företag. De fick nog ångra sig senare, när de blev arbetslösa och inte ens hade gymnasiekompetens.

  Lönerna var ofta låga också. Så det var säkert roligt, men inte särskilt lönsamt. Många hade dessutom inte en chans att lösa in optionerna eftersom för kort tid gått innan företagen försvann.

  Det var säkert också väldigt stressigt på slutet när företagen började gå i konkurs och de som var kvar slogs ihop till jätteföretag av giriga uppköpare. Alla bara väntade på att få sparken.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:27 AM

  Jag tror att det fanns begränsningar som gjorde att man inte kunde lösa in sina optioner eller aktier närsomhelst. Enligt avtal med företaget måste man ha dem i t.ex. 2 år för att inte företagets aktiekurs skulle krascha.

  ReplyDelete
 3. Som sagt, tror inte jag hade blivit rik. Är mest känslan och upplevelsen under de första åren när allt var frid och fröjd jag avundas att jag inte fick uppleva.

  ReplyDelete
 4. Anonymous1:24 AM

  frid och fröjd var det väl knappt. Det var rakt in i väggen i 110km/h. Det är klart det hände mycket roligt under de åren, jobbade i branschen mellan 98-01 och avslutade på Icon sedan mitt bolag blivit uppköpt. Mina starkaste minnen är dock "laglösheten" som fanns inom företagen, det var fler gånger än nyttigt man på fredag eftermiddag fick besök av chefen på avdelningen som klargjorde att alla skulle jobba minst 12 timmars övertid innan klockan 08.00 på måndag morgon. Övertidsersättning delades givetvis ut men då gällde det att snabbt planera om helgen och frigöra tid. Detta var väl itne alltid så populärt bland omgivningen.

  Sen en sak som vi "arbetare" slapp och det var att våra aktier och optioner fungerade som vanliga aktier och optioner, men ägarna som sålde bolagen fick i samband med försäljningen en skatteskuld som skulle regleras på sikt.

  Så här funkade det:
  Du säljer ditt bolag till ex. Icon för 200 miljoner. 30% skall betalas i skatt vilket ger 60 miljoner. Du får nu uppskov att betala denna skatten för att du har blivit tvingad av Icon att behålla deras aktier under en tvåårsperiod.
  Efter ett år är aktierna värda 5% av det som du fick vid försäljningen av företaget. Det innebär att aktierna nu ärvärda 20 miljoner men skatten är fortfarande 60 miljoner. Nu börjar det bli jobbigt. Ok, det är ändå hanterbart tills jag säljer aktierna och den här dippen i branschen är bara temporär.... eller?

  När sedan bolagen drogs med konskurshot som skulle leda till tvångsinlösen av aktierna till kursen 0 kronor började det bli riktigt jobbigt. Skatten försändras inte utan om bolaget går i konkurs så skulle du ha en skatteskuld på 60 miljoner.

  Det var många bolagsägare som hade packat ihop huset där hemma och var redo att fly landet......

  Mina minnen av tiden är att det var rörigt, dåligt betalt, det var coolt jobb men fick vi ut så mycket av det? Jag jobbar nu inom en annan bransch och längtar inte tillbaka även om jag vet att det idag sköts mer som "riktiga" företag.

  Oj vad långt det blev och "of topic" hamnade jag också....

  ReplyDelete
 5. johan: Intressant att få fin bild från insidan av hysterin!

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. Allt det man pratade om då händer just nu. Ofta överskattar man förändring på kort sikt men underskattar på lång sikt, som någon klok snubbe sa.

  ReplyDelete
 8. Anonymous7:46 PM

  May I just say that after finding Blogger: miljon�r innan
  30 on Pligg, what a delight to see somebody who finally
  understands what they're writing about when it comes to this. You definitely realize how to bring a problem to light and make it crucial. Many more people must have a look at this and see this side of the story. I can't believe you're not more widespread, as you most really have the gift.

  Here is my blog; genial

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:26 AM

  You really make it appear so simple with your introduction but I
  find this topic to be honestly one thing that I believe I'd by no means understand. The entire matter just goes over my head because of how intricate and broad it all is.. I am looking forward to your subsequent publishings, I will try to get the gist of it.

  Feel free to surf to my webpage ... excesscode.com

  ReplyDelete