Sunday, December 17, 2006

Närmar mig 300.000 i tillgångar

Har ägnat söndagsmorgonen åt att försöka sammaställa min "nettoförmögenhet" dvs skillnaden mellan tillgångar och skulder. Jag får det till ungefär 295.000 kr, fortfarande med låg värdering av min halva av lägenheten. Läsaren med gott minne kanske tycker ökningen på 25.000 kr sen början på november är stor. Det finns flera förklaringar till ökningen, dels var dessa siffror några veckor gamla, dvs det har tillkommit 2 månadslöner sen dess (oktober och november), aktiefonderna har gett någon tusenlapp också.

Hur bra/dåligt är då 295.000 i nettoförmögenhet? De senaste siffror för sveriges invånare i genomsnitt som jag känner till ligger på 335.000 kr i nettoförmögenhet. Då ska vi komma ihåg att det finns en mindre grupp väldigt rika personer som drar upp snittet kraftigt. Samt att den genomsnittliga personen givetvis är betydligt äldre än mina 25 år med endast ett par års heltidsarbete bakom mig.

Medianförmögenheten var 2002 endast 30.000 per person, vilket tydligt visar att det är ett mindre antal personer som drar upp snittet.

10 comments:

 1. Anonymous5:11 PM

  Jag gör själv ganska exakt som du, är 25 år och håller på med samma "projekt". Tillgångar, skulder och budgetar håller jag koll på med hjälp av olika excelark (det tar ingen särskilt lång tid när man väl satt upp systemet).

  Jag ligger på c.a. 382k i "eget kapital" idag, till skillnad från dig har jag ingen bostadsrätt, men jag tror inte bostadsmarknaden ger särskilt bra avkastning de närmaste åren. Mitt nysparande har framför allt gått till att minska min risk (amortering studielån, nyinvestering i korta räntefonder), eftersom jag varit mycket tung i aktier de senaste åren. Nedbrutet har jag c.a. 524k aktier, 60k räntefonder, 187k studieskuld och 93k "latent skatteskuld" (dvs det jag får betala om jag skulle sälja alla värdepapper), plus likvida medel (poker, bankkonto, samt "buffert" på aktiedepån).

  Risken i min egen ekonomi ser stor ut just nu, men just därför köper jag ingen lägenhet (de fasta kostnaderna skulle garanterat bli högre då) till dagens priser. Jag tror fortfarande mina placeringar ger lite bättre avkastning än ett "hävstångsfinansierat" lägenhetsköp.

  ReplyDelete
 2. Joakim: Kul att höra att vi är fler som håller på. Är ju flera med liknande projekt som gett sig till känna.

  Grattis också till ett bra utgångsläge. Hur mycket sparar du varje månad? Utifrån din latenta skatteskuld drar jag slutatsen att du gjort bra aktieaffärer senaste åren. Vad har du för aktier i porföljen för tillfället?

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:56 PM

  Aktieportföljen är nästan orörd i år, jag tycker aktiemarknaden är i princip fullvärderad. Fortsätter vinsterna stiga 2008 (2007 verkar det se bra ut enl prognoserna just nu) så kan nog börsen stiga lite till, annars är det svårt att hitta fynd. I portföljen finns:

  Boliden: 200 st
  Broström: 1000 st
  Skanska: 606 st
  SSAB: 600 st
  Swedbank: 300 st
  Öresund: 600 st

  ... plus ett aktiesparprogram från min arbetsgivare (matchas 1:1 efter några år). Dessutom korta räntefonder då, 60000 kr. Jag har ganska stor råvaruexponering, så därför är det inte tal om nyköp av aktier just nu, men jag ligger bra plus på samtliga aktier (framför allt Broström, +441%).

  Min inkomst varierar en del beroende på tjänsteresor och övertid etc, därför gör mitt sparande också det. Men i år har jag sparat i snitt nära 5000/månad, plus CSN-amorteringar på 2300/månad. I år har jag också byggt upp en "kassabuffert" utöver detta, tre månaders utgifter som alltid ska finnas kontant. Sparandet kommer att ligga på ungefär samma nivå nästa år, sen räknar jag med en mindre ökning till minst 6000/mån from 2008.

  Enligt mina excelark (och sparplanen) behöver jag 4% avkastning/år för att summan av mina totala tillgångar ska bli >1 miljon i januari 2011. Då kommer jag dock att ha kvar latent skatteskuld + en del studieskuld, så för att få 1 miljon i "eget kapital" behöver avkastningen bli 10%/år (eller ökat sparande), vilket bör vara svårt om man ser till historiska mönster. Sedan kan jag lätt skära i vissa utgifter och därmed spara mera, mina fasta utgifter är ganska låga (hyra + el + bredband etc kostar 4500/mån) men jag har bil och äter/dricker ute ofta. Jag skulle nog kunna spara 2000/mån till utan problem (3-4000 om jag sålde bilen och började åka kollektivt) men jag tycker det är en lagom avvägning just nu mellan sparande och konsumerande.

  ReplyDelete
 4. Tack för svaret Joakim! Ser mycket lovande ut för din del!

  ReplyDelete
 5. Anonymous6:18 PM

  Det har varit rejäla svängningar senaste åren, jag började hålla koll på tillgångar/skulder 2001, och som sämst var det maj 2003, EK var då bara 62000 kr (jag pluggade mellan 2000-2005 = studieskulder). Men från den månaden vände det uppåt rätt rejält, eftersom jag varit ca 90% investerad sen dess, och först under detta år har jag dragit ner risknivån. Pokerspel och extrajobb har också hjälpt till medan jag pluggade.

  Förändringarna månad för månad har också varit stora, som sämst maj 2002 (EK -36000), som bäst feb 2006 (EK +38000), men troligtvis blir det ett lugnare tempo framöver. Om man bara minimerar sina fasta kostnader så har man bra möjligheter att sätta nivån på konsumerande och sparande månad för månad, det kan rekommenderas. Bostadskostnader, räkningar etc kan skilja oerhört beroende på vilka val man gör.

  ReplyDelete
 6. Vet du om bostaden räknas in i de 30 000 kronorna som räknas som medianförmögenheten? Om inte så är det ju lite skrämmande.

  ReplyDelete
 7. Som jag tolkat sifforna så räknas bostaden in. Dock är det väl förmodligen så att det bara räknas in det taxerade värdet på bostaden, dvs kanske inte marknadsvärdet. Dessutom omfattas ju alla svenskar av statistiken dvs även barn.

  Håller dock med om att 30.000 är skrämmande, men inte orealistiskt om man tittar på sin omgivning. De flesta kompisar jag har har lånat till hela lägenheten, samt har minst 100.000 i studieskulder. Har dom bil är det oftast ett lån på den också.

  ReplyDelete
 8. Mr,Mamamia Clemecy8:59 PM

  Dear Sir / Madam,

  Du är en affärsman eller kvinna? Du är i alla finansiella stress eller du tillräckliga medel för att starta eget företag? Du har en låg kredit värdering och du har svårt att få ett lån från lokala banker och andra finansiella institutioner?

  a) personligt lån, expansion av verksamheten.
  b) Business Start-up och utbildning.
  c) skuldkonsolidering.
  d) hårda pengar lån.

  MamaMia Clemecy ger vår metod du chansen att visa lånebeloppet nödvändigt och även varaktigheten har råd att slutföra återbetalning av lån med en ränta på 3%. Detta ger dig en chans att få pengar du behöver. Intresserade sökande bör fylla i uppgifter nedan:

  ANSÖKNINGSBLANKETT

  Fullständigt namn:
  Belopp som krävs:
  Lånets löptid:
  Yrke:
  Månadsinkomst:
  Adress / Land:
  Kontakt Tel:
  Ålder:
  Sex:
  kontakta oss via e-post (mmmloanconsultant@gmail.com) Väntar på ditt svar

  Med vänliga hälsningar,

  Herr, Mamamia Clemecy

  ReplyDelete
 9. ÄR DU BEHOVET KRISTISK LÅNGT LÅN IGÅNG ELLER ÄR DU BEHOV LÅN ATT STARTA HAR EN SÄKERHET @ 2% RENTER FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT
  SYFTEN? OM SÅ ÄR FALLET:
  Fyll och returnera
  Namn: ===
  Belopp som behövs: ===
  Varaktighet: ==
  land ==
  Syfte: ===
  Mobiltelefonnummer: ===
  Identifikationskort: ===
  Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com

  ReplyDelete
 10. ¡¡¡Atención!!!

  Soy el Sr. Johnson Williams, un prestamista legítimo de préstamos privados, ¿necesita un Préstamo para negocios o para pagar sus cuentas? En caso afirmativo, ofrecemos todo tipo de asistencia financiera a agencias de cooperación y personas financieras, ofrecemos todo tipo de préstamos a una tasa de interés baja de 3% para solicitar un correo electrónico ahora a través de: williamsloans6@yandex.com y lo haremos. Proceda inmediatamente con su proceso de préstamo, los préstamos se entregan a los clientes dentro de las 24 a 48 horas. Para solicitar contactarnos por correo electrónico: williamsloans6@yandex.com

  Gracias
  Sr. Johnson Williams ...
  Director general
  Correo electrónico: williamsloans6@yandex.com
  Teléfono: +1 (409) -331-6319

  ReplyDelete