Thursday, February 04, 2016

Spara med sin partner

Märker i kommentarsfältet att många har frågor och åsikter om det här med att vara sparsam och leva ihop med någon annan. Kommentarerna har egentligen funnits sen bloggens inledning med många som säger att jag kommer få leva ensam när jag är så snål. Främst verkar det vara killar som funderar på min tjejs inställning till sparande. Med motiveringen att tjejer generellt skulle vara mindre sparsamma än killar?

Sen tror jag det handlar om två olika saker. Att gilla att spara, investera och att bli oberoende är en sak och kan vara en stark drivkraft. Men det handlar lika mycket om att inte gilla aktiviteter som kostar pengar. Har man inte så stort utbyte av senaste modet eller att fika på finaste caféet blir det ingen större uppoffring att leva billigt. Både jag och min sambo gillar att vara hemma, äta ganska enkel mat, träna, läsa bok, lyssna på podcast etc. Dvs saker som fyller upp den lediga tiden utan att kosta pengar. Sen har jag dessutom att stort intresse kring investeringar och passiv inkomst utöver min enkla livsstil. Därför blir jag kanske lite mer extrem i mitt sparande. Men i sparsamhet är vi nog egentligen ganska lika trots våra olika kön.

10 comments:

 1. "Rikast är den vars nöjen kostar minst" (Henry David Thoreau)

  Jag tycker du gör rätt miljonären. Jag har också läst din blogg sedan starten. Jag har dock fortfarande fokus på inkomster istället för utgifter. Än så länge är det motvind, kanske bör fokusera mer på utgifterna.

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:46 PM

  Låter som du hittat rätt. Lika barn leka bäst, eller för den delen rika barn leka bäst

  ReplyDelete
 3. Anonymous9:03 PM

  Ja hittar ni en redig kärring så håll hårt i henne..
  Och som en kollega brukar säga - Shopping är en sjukdom :)

  /Börje L.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:23 PM

  Min partner sedan nu 44 år, är lika sparsam som mig men våran syn på pengar och risk är helt okompatibla.

  Hur har vi löst det?

  Helt delade ekonomier! Visserligen betalar jag 75% av alla utgifter men sedan sköter var och en sig själv!

  Trots att vi båda har haft låga löner under livet och prioriterat barnen och livskvaliteten, är vi bägge sedan ett antal år fria!

  Det går inte att misslyckas om man bara följer dom tre huvudreglerna.

  Gör aldrig av med mer än du tjänar!
  Undvik lån!
  Investera mellanskillnaden!
  Kalle56

  ReplyDelete
 5. Är du 56 år så ni träffades när ni var 12? Även om du är född 56 så är det imponerande! Grattis!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous6:55 AM

   Det sista!��
   Kalle56

   Delete
 6. Anonymous11:14 PM

  Humor...

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:54 PM

  Hur mycket har du fått upp utdelningarna till? Har du räknat hur stor utdelning du skulle få om du satte in nuvarande kapital i utdelningsportföljen?

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:44 PM

  Vad tycker du om industrivärdens utdelningssänkning?

  ReplyDelete
 9. Ska sammanställa utdelningarna samt även sätta upp en plan framåt. Men lite svårt så länge jag har så mycket i cash och Ryssland som jag inte vet när de kommer in i utdelningsportföljen. Men skulle väl kunna gå att komma upp i 120.000 per år i utdelning med rimlig chans till tillväxt kanske.

  Gillade inte i Industrivärdens sänkning. Men mindre utdelning till förmån för nya investeringar kanske ger högre utdelning på lång sikt. Om man ska försöka vara positiv.

  ReplyDelete