Wednesday, February 17, 2016

Bryta barriären att dra kortet

När jag studerar mina kontoutdrag märker jag att köpen ofta kommer i klump. Sen kan det gå minst en vecka tills jag köper något nästa gång. Har funderat lite vad det kan bero på.

Totalt sett har jag ganska få köp skulle tro att jag snittar på ca 5 inköp i månaden med total belopp 2500 kr (plus 2500 i räkningar). Men ofta kommer de alltså i kluster. Ett exempel från verkligheten från nyligen. En ny skjorta från Zara på söndagen (199 kr, köper ca 5 skjortor om året), proteinpulver från webshop söndag kväll (150 kr för ett kg som räcker i 3 månader), fyller på reskassan på SL måndag morgon (100 kr som räcker en månad) och mat på Willys måndag kväll (500 kr räcker 1,5-2 veckor för mig och sambon, delar kostnaden).

På något sätt verkar det som att när jag bryter en barriär och köper en ny skjorta blir det lättare påfyllning av reskassa morgonen efter. Med motivet att det ju är dåligt väder just den dagen. Men hade det varit dåligt väder utan att jag köpt skjortan dagen innan tror jag att jag hade klarat att stå emot det dåliga vädret. Nu är det inget större problem, tycker mina 5000 i utgifter är lagom. Och helt ok att unna mig 4 SL-resor i månaden. Men tycker fenomenet är lite intressant och om fler fungerar på samma sätt fast på en högre lägsta nivå kan det säkert bli ett konstant utflöde av små strököp.

På tal om inget...Intressant läge på börsen efter några starka dagar. För första gången på länge känns det helt ok att det är ett par veckor kvar till nästa möjliga köp.

13 comments:

 1. Anonymous7:43 PM

  Mina skjortor kostar sällan under 900 kr. Ett par chinos en tusenlapp. Hur ser en skjorta för 199 kr ut efter två tvättar?

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
 2. Tycker Zara har bra skjortor. Bra passform på deras slimfit för mig. Som H&M ägare har jag kollat där ett par gånger men deras slimfit har ju samma midjemått som bröstmått? Sen är inte kläder mitt stora intresse så har inte lagt många minuter på att testa olika butikers sortiment. Så kan finnas vettiga modeller för personer som tar över 50 kg i bänkpress på H&M också även om jag aldrig sett det.

  Har inte märkt skillnad i kvalité på Zaras skjortor för 199 mot en skjorta jag har från Shirt Factory för 799 kr.

  ReplyDelete
 3. Börsen har verkligen svängt upp vilket är skoj men jag kan samtidigt tycka det är tråkigt då jag vill köpa billigt även för kommande löner. :P

  ReplyDelete
 4. Har börjat med en liten lek som nog kommer hjälpa mig en del. Är ganska vanligt att det blir många små köp för mig, nån godisbit här, en kaffe där osv. Men nu har jag bestämt mig för att köra 10 dagar i månaden där jag inte använder kortet. Så om jag exempelvis har en jobbdag med matlåda till lunch och något som finns hemma till middag, så kan jag tänka att "fan, om ja skippar den där läsken idag så är en av de tio dagarna fixade". Ett, förhoppningsvis, enkelt sätt att minimera småköpen :)

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:41 PM

  Jag har en vän som jobbar på ICA och jag fick lära mig en ny term när jag sist besökte en butik tillsammans med honom - "plånboksöppnare". En plånboksöppnare är en extra billig vara som står på pall eller ligger i en nätkorg precis när du kommer in i butiken. Varan är precis som det låter tänkt att få dig att öppna plånboken och börja shoppa, och så klart få dig att shoppa lite mer än vad du kanske behöver utav bara farten. Har du redan stoppat en sak som du egentligen inte behöver i korgen är det så klart lätt att det blir fler.

  ReplyDelete
 6. Hallar8:09 AM

  Eftersom jag skriver ned alla mina utgifter i excel tar det emot att göra ett inköp eftersom jag vet att jag måste skriva ned det och se hur utgiftsposten den månaden ökar. Min fru och jag delar på hushållets kostnaden och redovisar detta i en separat kassabok. Då hon inte är lika sparsam som jag är det lätt att dras med i konsumtion när det kommer till gemensamma utgifter.

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:31 AM

  Hur kan någon som är snål gått på den stora bluffen och ekonomiska niten proteinpulver?

  ReplyDelete
 8. Hej!
  Utanför ämne men jag skulle bli väldigt glad för svar. Jag har gjort vinst på lägenhetsförsäljning nu precis! Jag ska skatta runt 150tkr först vid deklarationen 2017. Jag skulle vilja ha tips på vart de gör bäst nytta fram till deklaration utan risk? Räntekonto?

  Tack för en bra blogg!
  //Alex

  ReplyDelete
 9. Anonymous5:06 PM

  Det är alltid mentalt "jobbigare" att betala med kontanter än med kort. Ta ut den summan du vill göra av med & låt bli att dra kortet. Du kan säkert pressa ner det ännu mer..

  ReplyDelete
 10. Anonymous:

  Köper du rätt proteinpulver(dvs whey-80, body science whey, whey fx etc, allt "finare" pulver är sällan värt det) är det nog bland de billigaste källorna till fullvärdigt protein du kan hitta såvida du inte har kontakter inom fisk, kött eller mejeribranschen. De flesta leverantörer har också mängdrabatt men miljonären konsumerar så lite att det nog inte passar honom.

  Jämför med mjölk: för 9 kronor får du ca 34 gram protein. Ca 3,8 gram per krona. Även om man gör som miljonären och bara köper ett kg i taget(ett dyrt alternativ) får man då alltså ca 770 gram protein för 150 kronor. 5,1 gram per krona.

  Köper man då i större mängd kan man få ner priset till 120 kronor per kg hos vissa(och ibland ännu lägre) vilket ger ca 6,4 gram per krona. Närapå dubbelt så mycket protein per krona som mjölk.

  Den här myten med att proteinpulver är dyrt måste komma från att folk tittar på de allra dyraste(läs mest ovärda) pulvren.

  ReplyDelete
 11. Min största hobby förutom sparande är träning. Har de 15 senaste åren märkt stor skillnad på perioderna då jag tar 35 gram protein just runt styrketräningen (testat både före, efter och halva före/halva efter). Så lägger gärna 50 kr i månaden på det!

  Ang hur man ska förvalta pengar runt ett år så är det nog tyvärr nästan omöjligt att få säker avkastning.

  ReplyDelete
 12. Anonymous3:01 PM

  5 skjortor om året!? Lyxlirare! ;)

  ReplyDelete
 13. Anonymous9:31 PM

  Kass kvalité på skjortorna. Då går det lätt åt 5 st per år. Bra skit, då håller varje skjorta 5 år o ser fortf topp ut. I pengar samma. Sen är det lite en fråga om man vill "följa modet" eller köra "klassiskt" respektive om man gillar att gå till affären eller ej. Samma sak med skor, ett par rizzo (typ 800kr) håller 6 mån innan de ser ut som en påse skit. Jag var skeptisk till "bra" skor men mina C&J från 2013 (5500kr) ser fortfarande i princip nya ut trots att jag har dem varannan dag. Ibland är det värt att betala 5ggr så mycket för att spara tid o pengar.. /Lawyer

  ReplyDelete