Thursday, February 11, 2016

Hur känner ni för nedgången?

Jag påverkas inte så mycket mentalt av nedgången på börsen. Inte på så sätt att jag blir direkt glad när börsen går ner (för att köpen blir billigare) eller ledsen/oroad för att värdet på portföljen går ner med motsvarande tre livstider gratisbajsningar i tvättstugan på en förmiddag. Hoppas varken på upp eller ner imorgon då jag befinner mig mitt i med ganska mycket aktier och ganska mycket cash.

Men en stor skillnad märker jag i dessa tider av nedgång. Och det är att mitt intresse för sparandet ökar. Tänker extremt mycket på hur jag ska få ihop mer pengar till nya köp, vad jag ska köpa som nästa aktie, när kommer första utdelningarna och vad ska jag köpa då, hur mycket utdelning kan det bli 2017? Etc etc. Och då brukar jag ju inte direkt tänka lite på dessa frågor i normalfallet.

21 comments:

 1. Det som irriterar mest är mina gamla pensionskonton som inte får nya insättningar. De har gått ner rejält (100% indexfonder). Nog för att jag har drygt 25 år kvar till pensionen, men det är fult med röda siffror på kontoöversikten.

  Mitt ISK-konto är iallafall blått och är upp 1,86% i år, även om det är ner 4% på helårsgrafen. På det kontot liksom på de pensionskonton jag fortfarande får in pengar på varje månad bryr jag mig inte så mycket om nergångar.

  ReplyDelete
 2. Anonymous7:49 AM

  Jag har liksom dig haft en betydande kassa alltför länge. Nu har jag sakteligen börjat investera men känner en stor oro inför att börsen ska vända upp! Jag är helt enkelt rädd för att jag inte ska hinna snitta ner mig tillräckligt i alla bolag...

  Hur ser du på detta? Känner du oro över att du inte ska hinna sysselsätta ditt kapital?

  ReplyDelete
 3. Jag köper i rätt hög takt och har så gjort ett tag nu. Så ser inga större problem med om det snabbt skulle vända upp nu. Men givetvis enklast om vi kan ligga kvar på dagens nivå eller minus ytterligare 10-15% till fram till sommaren. Då blir beslutet att fortsätta köpa på för mina 150.000 i månaden lätt.

  ReplyDelete
 4. Känner ibland att man köper i fel dag som när jag köpte i ons och börsen gick ner mycket i tors.
  Men man vet av erfarenhet att den mentala biten är tuff i nedgång men alldeles fantastik när det går upp man får just nu tänka på utd så blir man glad fast besviken på industrivärden kommer jag vara.
  Önskar man hadde mera kapital att trycka in men bra att ha en liten buffert ifall nåt händer...

  ReplyDelete
 5. Joakim9:33 AM

  Hur ser du på den stora nedgången i HCP? Lockande direktavkastning för att vara en dividend aristocrat.

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:39 AM

  Njuter av nedgången då jag är 100% likvid och ser bara hur mycket mer aktier jag kommer få för samma peng på sikt, då jag tror vi har minst 6 månader av bear-trend kvar.

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:43 AM

  Just nu njuter jag av nergången, då min precis som din portfölj är under uppbyggnad. Jag har kapital för att köpa i ytterligare 9 månader dvs lika länge som nergången varit ungefär. Fortsätter nergången 2017 så funderar jag på att låna upp 10% och förlänga köpen ytterligare.

  Angående pensionkontot så ligger jag i 100% ränta. Jag växlar till 100% aktier när vi ser en stigande trendlinje igen.

  ReplyDelete
 8. Anonymous11:08 AM

  Påverkar mig i stort sett inget alls, tycker alltid att det finns köpvärda aktier...listan är lägre nu så möjligen är det svårare att välja.

  ReplyDelete
 9. Jag njuter dåfan inte :(
  Nu spelar inte jag med lika stora pengar som ni andra, men ändå.
  Avslutade kontot på Nordnet, för jag ville ha avanza (mest för avanza zero) för ca 6 månader sen.
  Efter det har det sjunkit ca 12% för mig.
  Hade bara 50000 så jag köpte dyra aktier (tänker på utdelning) Axfood, Betsson, Castellum, HM och Indu.
  Men det har inte gått något vidare.
  Usch vad man ångrar sig att man inte låg lite lågt på det här, men hur fan ska man veta att det ska bli ett jätteras...
  Jeje, tänker inte sälja, utan fortsätta sparandet och hoppas på en uppgång inom 10 år.
  Hade ju varit trevligt med era summor att slänga in i dessa "fina" tider för nån som inga pengar har.

  ReplyDelete
 10. @ Belseful
  Betänk då att många sitter i samma sits som du, inklusive undertecknad. Att kunna ha pengar att investera med regelbundet oavsett konjukturläge. Nu har ju du valt utdelningsaktier verkar det som, vilka ger utdelning, som du sedan kan återinvestera. Kombinera detta med ett regelbundet sparande och du har två bra krafter som arbetar för dig.

  Sedan är det en mental aspekt som investerare att försöka hålla isär utdelningsdelen, dvs. hur mycket ditt investerade kapital ger i form av utdelningar, och värdeutvecklingsdelen på innehavet. Vad aktieinnehavet för tillfället är värt återspeglar endast marknadens prissättning på aktien. Det är två olika saker. Att priserna på aktier sjunker är en signal att det kan vara dags att köpa aktier, vill jag hävda. Ju billigare desto bättre. (Givet att bolaget i fråga ser ok ut ur ett investeringsperspektiv).

  Det klassiska misstaget många gör i en börsnedgång är att sälja för att börsen går ned. Först då förlorar man pengar. Kan rekommendera att man köper mindre poster mer regelbundet (månadssparande?). Tajming är få förrunnat.

  ReplyDelete
 11. Jag ser köplägen i några av mina innehav i dagsläget medan andra har långt kvar ner till köpvärda nivåer. Tror dock vi ska bra mycket längre ner än vi är, hittills är det bara en liten sättning och vi är fortfarande rätt nära toppen. Om/när OMXSPI går under 300 kommer jag börja fundera på att köpa i större skala, tills dess blir det bara ett och annat köp i de innehav som ser mest prisvärda ut.

  Själva nedgången är annars inget jag tänker på. Den är ju lika naturlig som uppgången och ingen fara så länge man gör rätt och är långsiktig.

  ReplyDelete
 12. Ibland blir man lite fundersam på om man gjort rätt, men eftersom jag har en sparhorizont på sådär en 5 till 10 år så tror jag det är ganska lungt.

  Har däremot en fond som ligger på -25% så den får jag nog snart köpa lite mer i :)
  Tycker det är ganska trevligt att de rör på sig en del på börsen även om de så är neråt så dyker de upp mer och mer köpvärde aktier/fonder.
  Det som är synd att man inte har något direkt sparkapital ännu utan de mesta ligger redan i börsen :(

  ReplyDelete
 13. Anonymous7:19 PM

  Det är nästan så att jag blir lite bekymrad över hur lite jag bryr mig över nedgångarna (det är spännande hur man lär känna sig själv i tider som dessa). Ser mer på saldot i depån som siffror och inte som riktiga pengar. Kan det vara ett tecken på att jag någonstans djupt inombords har accepterat min sparhorisont på 25-30 år eller är det bara dumhet? /Marcus 25

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:19 PM

  Säljer aldrig aktier utan köper bara mer. Har 12 olika bolag i portföljen. Innan årsskiftet var de bara nio så jag har sett min möjlighet att komma in i kvalitetsbolag på sikt och köper regelbundet varje månad #tackKinaoron. Kan ärligt säga att jag inte kan slå marknaden genom att köpa och sälja aktier regelbundet, så för min del blir det tillväxtbolag på Largecap-listan med bra utdelning. Siktar på fyra procent som jag lägger i ISKn. Några har däremot fått ta plats i den vanliga aktiedepån.

  Känner ingen större stress utan bedömer respektive aktie individuellt. Satsar just nu på främst rimliga utdelningsaktier eftersom räntan är låg på ISK och sparar mycket av skatten. Tror bankaktierna är stora vinnare på treårs sikt så blir en del av det. Obelånad portfölj. Klart, större fokus har helt klart blivit på att minimera kostnaderna och sätta av ännu mera till sparandet. Ligger idag på runt 60-65 procent varje månad.
  /Player

  ReplyDelete
 15. Måste få dela med mig av att vi sålde vårt hus förra veckan och nu har nästan 3 milj att gå in i aktier med när det hela bottnar om något år eller så. Skall hyra hus framöver då jag tror att det är en bra affär att sälja nu och köpa tillbaka om några år (den som lever får se om det är rätt tänkt...)Tanke: Jag förstår inte varför många går in i fallande trend. Börsen har gått upp sedan 2009 eller 2011, beroende på hur man ser på det, och världsekonomin är dopad, oddsen är helt klart låga för en varaktig nedgång. Att hitta botten precis är ju nästan omöjligt, men att låta det dunka utför en tid tror jag inte är fel. Ni får ju fler aktier för era pengar om kurserna gått ner så även om ni köper på lång sikt så är det ju fint att gå in på lägre kurser. Själv kör jag XACT Bear efter uppgångsdagar och går ur efter kraftig nedgångsdag. Funkar bra i ned-trend. Att bara behålla aktier och se dem förlora i värde tycker jag verkar lite dumt. Och du Miljonären: jag har följt dig genom åren och kan bara säga att nu vet jag hur j-a härligt det är att vara MILJONÄR!

  ReplyDelete
 16. Anonymous9:58 PM

  https://www.putnam.com/literature/pdf/II620.pdf

  ReplyDelete
 17. Anonymous10:04 PM

  Ovanstående en översikt över (visserligen den amerikanska marknaden) bull och bearmarknader genom åren. Mycket intressant! Personligen tror jag marknaden väntar beslut dels från FED, dels gällande en ev. Brexit, vilken de förväntas rösta om i sommar.

  ReplyDelete
 18. Anonymous10:46 PM

  Tack för att du gett mig inspiration till att spara pengar, du är en klippa =)

  ReplyDelete
 19. Anonymous11:08 PM

  Bra med nedgång om man kan passa på att köpa mer så länge den varar. Min oro är främst marginalen mellan belåningsvärde och skuld. Just nu känns det alltför osäkert att öka belåningen ytterligare.
  Tråkigt med tvångsförsäljning när kurserna står som lägst.

  ReplyDelete
 20. Jag har med åren och alla minor jag trampat på lärt mig att inte alls påverkas känslomässigt när börsen går ner. Precis som att jag egentligen inte "firar" de dagar min depå går upp med motsvarande en månadslön. Nu när jag fokuserar på utdelningar och att bygga en pengamaskin så känns det bara bra att få fler aktier till högre DA för de månatliga insättningarna. Hade detta varit för några år sedan dock då min portfölj bestod av en massa högriskaktier på småbolagslistorna så hade jag nog haft panik vid detta laget. :)

  ReplyDelete
 21. Tycker du gick ut ur börsen för tidigt och att du nu går in för tidigt. När det gälla sparande har du bra med tålamod men när det gäller investeringar inte lika mycket tålamod.
  Bra med sittfläsk underlättar när man håller på med aktier.

  ReplyDelete