Thursday, February 25, 2016

Idag inleds utdelningssäsongen

Fick idag in utdelning från HCP och inom kort kommer även kvartalets utdelning från Johnson&Johnson. Sen drar de svenska utdelningarna igång med Nordea i mitten av mars innan det tar fart på allvar i april.

Kommer följa upp mina utdelningar per år noga de närmaste åren. Nästan så man blir sugen på att ta amerikanska utdelningarna för att köpa Nordea. Och sen ta Nordeas utdelning och köpa Volvo och sen ta Volvos utdelning och köpa Atlas och sen ta Atlas utdelning och köpa H&M och sen ta...ja ni fattar. Vet att det blir ett nollsummespel minus courtage men skulle vara ett sätt att dopa utdelningen lite kortsiktigt och överträffa utdelningsmålet för 2016. Fast så ska jag inte göra, utan fortsätter köpa i poster om 50.000 kr i 1-3 köp per månad beroende på börsläge.

25 comments:

 1. Anonymous9:42 AM

  Tack för en bra blogg!

  Kör du allt i ISK eller köper du svensdka aktier i ISK och utländska aktier i KF för att få skatt tillbaka?

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:49 AM

  Jag tycker dina tankar om att dopa utdelningarna är lysande! Detta är ju ett utmärkt sätt att trimma målet mot 10 mille!

  ReplyDelete
 3. Kittlande intressant att rulla över utdelningarna till nästa utdelande aktie på en gång, men givetvis dopar man bara sin utdelning kortsiktigt, det är inte ett sätt att komma fortare fram till 10 mille (Anonym 10:49).

  Anledningen är att man hela tiden köper lite dyrare än man hade gjort om man väntade till efter utdelningen. Som sagt, nollsummespel minus kortage, den där miljonären är både klok och har roliga idéer!

  ReplyDelete
 4. Anonymous2:29 PM

  Rent generellt så kanske det är ett nollsummesspel. Men jag tror att det kan vara smart att göra så där i denna nedgång. Många aktier ligger på attraktiva nivåer och att låta pengarna börja jobba direkt brukar vara bättre än att ha dem på nollränta.

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:09 PM

  Är det försent att köpa JNJ om man vill ha utdelning detta år?

  ReplyDelete
 6. Hallar9:22 PM

  På tal om utdelningar hur lång tid brukar det få för er att få tillbaka källskatten i KF på avanza? Jag skall få tillbaka källskatten för 2012 nu 2016. Har för mig att de sagt att det skulle ta två år inte fyra som de säger nu.

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:03 PM

  Anonym 8:09
  De har x-dagar, en för varje utdelning.

  ReplyDelete
 8. Ja tror 19 feb var sista dag för denna utdelning. Men kommer ju 3 till under 2016.

  Har haft lite uppehåll i utländska aktieinnehaven innan jag började köpa 2015 så vet inte hur snabbt källskatten kommer tillbaka nu förtiden.

  ReplyDelete
 9. Har ringt nordnet i år de säger 1,5-3 år får se om det blir så.
  Betalas det ut månadsvis eller slås det ihop årsvis återbetalningen för jag har både månadsvis och kvartalsvis utd ?

  ReplyDelete
 10. Hallar10:10 AM

  Som jag förstod det på svaret på Avanza så får man det för ett tidigare år som klumpsumma. Återstår att se.

  ReplyDelete
 11. Ok det ser jag fram emot.
  Är det någon som kan räkna ut om det är bättre att investera i Sverige och få ut all Utd direkt och återinvesterar direkt kontra till ex USA där man väntar på 15% återbetalning och köper igen hur mycket man förlorar på ränta på ränta effekten ?
  Jag gillar månadsutdelning det får man om man köper vissa bolag i USA som betalar kvartalsvis eller realty income till ex då tjänar man lite på att man ökar innehavet varje månad oxå oxå nåt man kan räkna på :)

  ReplyDelete
 12. Anonymous11:45 AM

  Har man aktierna i vanlig depå är det smartare att köpa direkt efter utdelningen. Annars ryker det skatt, alltså inget nollsummespel.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous12:49 PM

   Vem är dum nog att ha dom i en vanlig depå dock?

   Delete
  2. Anonymous11:34 PM

   Det är inte svartvitt. Ja, du har rätt om du tänker som att man alltid köper till lägsta kurs. Oftast gör man inte det. Många gånger har man en reaförlust att nyttja om man har en vanlig depå. Staten betalar alltså tillbaka en rejäl del av din förlust, tar dock minst ett år. Förutom den fördelen slipper man betala skatt när man inte har tjänat pengar. Är bättre att betala skatt när man kan använda en del av vinsten till det. Pär

   Delete
 13. Skatten dras innan utd kommer på kontot i depå i isk dras årlig skatt i kapitalförsäkring dras skatt numera kvartalsvis bara för att förtydliga :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous2:00 PM

   Du borde börja använda skiljetecken...

   Delete
 14. Anonymous7:38 PM

  Hej och tack för en bra blogg!

  Köper du mer HCP nu när den har droppat så mycket? Funderar själv på att köpa ett gäng, men är nyfiken på hur du resonerar kring framtiden för just HCP.

  ReplyDelete
 15. Nej inte köpt mer HCP sen den stora nedgången. Men inte främmande för att köpa mer inom de närmaste 5 köpen. Väldigt sugen på att öka i JNJ före HCP med har någon psykologisk spärr mot att köpa över 100 dollar där.

  ReplyDelete
 16. Anonymous8:50 PM

  Tjenare.

  Har läst igenom merparten av din blogg. Finns massor jag hade velat fråga dig om. Tänkte därför höra om du har någon mail där man kan ställa lite fler frågor om hur du tänker och så vidare? Gäller inte direkta analyser eller konkreta tips, men hade gärna fått presenterat mig och min sparmodell för dig och kanske fått lite kommentarer om den. Förstår dock om du inte har tid.

  Något jag däremot måste få svar på är följande:

  Swedbank Robur Rysslandfond är väldigt lik Carnegie Rysslandfond, sedan finns East Capital som också är jämförbar men som inte ligger lika tunga i olja och gas som de två förstnämnda. Avgiften är 2,5%, 2,4% och 2.0%. Finns även flertalet fonder som investerar i Ryssland med USD och EURO istället för SEK vilket kan vara intressant, men det behöver du inte gå in på.

  Varför valde du just Carnegies Rysslandfond?

  ReplyDelete
 17. Hade 4 olika Rysslandsfonder en period. Men tyckte Carnegie presterade bäst under en period så tyckte det var enklare att samla sparandet i en fond med den tydliga regeln köp under 40 och sälj över 50. Har tänkt mig max några års sparande i Ryssland och därför fokuserat mindre på avgiften. Men nu har det ju blivit några år och kurs 50 och ytterligare sälj är en bit bort.

  ReplyDelete
 18. Riktigt bra blogg! Roligt att läsa och du ger bra inspiration!

  ReplyDelete
 19. Idag gjorde jag "en Miljonären". Skulle ner och källsortera när jag upptäcker att hela metallåtervinnings-behållaren är fylld med ölburkar med 1 kr pant på respektive burk:)
  Hittade ett par tomma påsar i plastsorteringen och började plocka. Kom på mig själv med att vara rätt finklädd på en söndag i rock och halsduk med skjorta och skinnskor på. Tänk om någon hade kommit in, vad hade de trott ?

  "För mig har ju sparandet gått från en uppoffring till hobby. Har tex en lapp där jag fyller i värdet på panten jag hittat efter mina besök i soprummet eller om jag lyckas få med mig en 5 dl petflaska från löpturen. Sen sätter jag upp ett mål tex 500 kr i pant innan julafton och kämpar mot det under hösten."

  86 kr blev det! Det är ca 300 m till affären från mig, någon orkade verkligen inte gå att panta.!

  ReplyDelete
 20. Kul att höra! 86 kr har jag aldrig fått på en gång. Men över 30 händer ofta. Trots att även jag bor nära butiken, förstår inte hur jobbigt det kan vara att panta själv?

  Har för övrigt bara blivit "påkommen" en gång i soprummet böjd ner i tunnan för metall. Var en granne som jag aldrig sett varken före eller efter den stunden som helt plötsligt öppnade dörren. Blev lite skum stämning, men jag rotade vidare som att jag letade efter något jag råkat slänga av misstag. Och 20 sekunder senare hade hon lämnat rummet...

  ReplyDelete
 21. Haha!
  Snygg räddning:)

  ReplyDelete