Tuesday, February 23, 2016

Månadens sparande

Då börjar första månaden med mitt nya sparupplägg närma sig avstämning. Upplägget för er som missat det är:

26:e autogiro på 5.000 från lönekonto till ISK där jag köper Carnegie Rysslandsfond så länge den ligger runt 40 kr eller under. Säljer i poster om 100.000 när den når 50 kr.
27:e-30:e betalar räkningar
1:a för över allt som finns kvar utom 5000 kr till Avanza
24:e för över allt som fanns kvar innan nya lönen kom in (dvs 5000-det som jag gjort av med sen 1:a

Jag kommer inte göra av med några pengar imorgon vilket innebär att det kommer föras över 2711 kr imorgon kväll innan nästa lön dimper ner på kontot på torsdag.

Total kan därmed sparandet summeras till 25.900 kr denna månad. Något över vad jag behöver spara i snitt för att klara årsmålet 300.000 kr i sparande. Gillar detta nya upplägg där jag för över pengar till sparkontot i några olika omgångar. Lätt att följa upp i excel på årsbasis och även under månadens lopp.

Nu ligger Carnegie Rysslandsfond lite lite över 40 kr. Men jag låter månadssparandet ligga kvar över den kommande lönen också. Så tar jag ett nytt beslut i samband med mars-lönen. Men mer än 41 kr vill jag inte betala, då är det bättre att sparkontot fylls på med 5000 extra inför kommande aktieköp.

Blir spännande att följa börsen närmaste veckan. Är inte lika köpsugen längre efter lite uppgång, så är inte säker på att det blir 3st köp x 50.000 i mars. Utan snarare 1-2 köp om vi ligger kvar på denna nivå eller högre. Backar vi ner lite igen blir det fullt köp även i mars.5 comments:

 1. Kanske har skrivit det innan men, har du några rysslandsfonder kvar sen innan?

  ReplyDelete
 2. Bara en fundering från en nybörjare... Kollade in rysslandsfonden och det verkar inte direkt ha gått toppen det 10 senaste åren, eller har jag fel? tänkte eftersom du petar in såpass mycket pengar i den.

  Tack för en bra blogg!

  MvH Pengaregn

  ReplyDelete
 3. Håller med. feststämningen kom av sig.

  ReplyDelete
 4. Har Rysslandsfonder för ca 1 miljon kronor. Har sålt i några omgångar på en nivå 20-25% över dagens vilket har blivit bra affärer.

  Helt rätt att Ryssland inte gått så bra på 10 års sikt. Men då ligger ett ras på ca 80% under 2008 med i denna period. Förlänger du perioden till 15 år har Ryssland gått väldigt bra. Eller om man som mig köpte mycket Rysslandsfonder under raset 2008. Sen sålde jag det mesta av dessa efter en uppgång på ca 100%. Innan jag återigen började köpa mycket Ryssland för ett par år sen när det rasade mycket i samband med Ukraina. En marknad som Ryssland där nedgångar på 70-80% inträffar med jämna mellanrum tror jag är väldigt bra för ett månadssparande då man får väldigt många andelar de månaderna när börsen rasat.

  Det jag inte hade räknat med när jag köpte på förra raset (lite under dagens nivå) var att oljepriset skulle kollapsa som de gjorde. Tänkte att krisen i Ukraina och sanktionerna nog blåser över. Men nedgången blev längre pga oljeprisets ras. Ändå har jag under senaste årens totala misär i Ryssland alltså kunnat sälja andelar för några 100.000 kr med runt 25% vinst från snittköpkursen.

  ReplyDelete
 5. Spännande upplägg på ditt sparande och jag kör på i princip samma system jag med.

  Tänkte lite på det sista du skrev, att du inte är lika köpsugen längre för att det känns dyrt. Tror det är lätt att man blir blind för stunden och ändrar känslorna efter rådande börsklimat. Visst så är det betydligt dyrare än för bara någon vecka sedan, men Zoomear man ut och jämför med när börsen nyligen stod i 1700 så är det ju en lång väg dit.

  Men förstår ditt tänk och önskar att vilja köpa på nya lows varje månad är ju en dröm :)

  ReplyDelete