Wednesday, May 20, 2015

Svar på era frågor

Då stänger vi frågelådan för den här gången. Jag har gjort mitt bästa för att besvara de frågor som kommit in. Hoppas ni är nöjda med svaren.

Det kanske är för tidigt än, men hur planerar du för dina sista år i livet? Ska du försöka använda alla pengarna in i det sista eller ska pengarna räcka till efterlevande? Hur ska du finansiera dina sista år om du skulle bli uppåt 100år gammal.

Tanken är att ha en aktieportfölj som över väldigt lång sikt växer med minst inflationen plus ger en utdelning på 3-4% per år över tid. Det gör att utdelningen räcker för mig att leva på. Jag behöver också lite extra kapital om några av mina största innehav skulle hamna i kris och slopa utdelningen något eller några år, troligtvis har jag detta i globalfonder samt lite ränta. Förhoppningsvis växer aktierna med mer än inflationen över mina 50-60 år där jag ska leva på det så det inte är några problem att sälja lite något år om det behövs. Kommer säkert ett antal bud på mina bolag under åren som gör att jag kan/tvingas sälja dem, men målet är annars att köpa och behålla tills jag dör.


När du kommit upp i 10 miljoner och ska flytta söderut, vart har du då tänkt dig och ska du ha en bostad kvar i sverige?

Om jag väljer att flytta söder ut tror jag inte jag gör det veckan efter jag fått ihop 10 miljoner. Utan jag säger nog upp mig och lever fritt hemma i Sverige ett år först och känner på det hela. Men målet och tanken är att flytta till ett varmare land och då kommer jag inte ha något boende kvar i Sverige. Troligtvis i södra Europa så man kan åka hem till Sverige 2-3 gånger per år utan att det blir alltför kostsamt och hälsa på släkt och vänner. Portugal ligger bra till, även om jag inte kommer ha så stor nytta av den låga skatten på pension.


I förra inlägget sa du att ett intresse var att fundera på livet som ekonomiskt oberoende. Hur ser livet som ekonomiskt oberoende ut? Regelbundna snålmånader, eller kommer du att unna dig att faktiskt göra något av all den fritid du kommer att ha?

Målet är att få en utdelning på minst 25.000 kr i månaden. Så tror mig kunna leva betydligt frikostigare än idag. Men har inget behov av någon superlyx.


När tror du att du kommit upp i 10 miljoner?

Innan 2021 är målet. Tycker jag håller tidsplanen bra såhär långt.


Vad har du studerat?

Ekonomi vid Stockholms Universitet.


Vad jobbar du med?

Vill inte säga exakt med tanke på min anonymitet. Men har skrivit något i stil med tjänsteman/kontorsjobb på halvstor arbetsplats tidigare i bloggen, så får hålla fast vid den beskrivningen.


Vad är den största missen du gjort med aktier? Största förlusten..

Köpte små förhoppningsbolag (tex CISL som idag inte längre finns kvar) där jag klarade mig med blotta förskräckelsen i bloggens början. Förlorade inga stora pengar men det kunde gått betydligt värre. Annars är väl värsta missen att jag sålde nästan allt för ett par år sen och missade flera 100.000 kr i uppgång när börsen fortsatt uppåt till dagens nivå.


Vad är den bästa affären du gjort?
Att jag lånade pengar och köpte aktier för väldigt vältajmat på botten 2008 var lyckat. Hade också en extremt fin resa i SCA som var mitt största innehav där jag fick 100% uppgång på ungefär 1,5 år. I rena pengar har ju mina lägenheter varit bästa enskilda affärerna.


Beskriv hur en vanlig dag eller vecka ser ut för dig när målet är klart och du tillbringar all tid som ekonomiskt fri.
Omöjligt att veta, det är det som är friheten tycker jag att jag inte har en aning om vad jag ska göra nästa dag. Så att gissa vad jag ska göra en dag om 7 år är svårt. Men gillar ju att träna, vara ute när det är bra väder, läsa etc. Så jag kommer nog få dagarna att gå. Tror även att jag kommer jobba lite för att det är kul, troligtvis med någon egen firma, men utan krav på att tvingas dra in pengar eller göra tråkiga uppdrag.


Vilka innehav har du för avsikt att köpa? (tänker på dina planerade "sista" köp)
En väldigt grov gissning är att jag kommer ha kanske 0,8-1 miljon i följande bolag Industrivärden, Investor, H&M, Telia och Nordea. Samt kanske 0,4-0,5 miljon i Ratos, Sandvik, Ericsson, Volvo, ABB, Atlas Copco, Cloetta och SCA. Sen lite småpengar i globalfonder och ränta vid sidan om detta.

Nu tog jag ett antal aktier jag tittar på ur huvudet bara, kan ha missat någon eller lagt någon i fel gruppering beroende på vad som händer närmaste 6-7 åren i bolagen. Men sen är tanken att aldrig sälja.


Hur ser du på förhållandet i att leva i nuet och att leva för framtiden?
Gillar ju tanken att kämpa lite extra nu för att få något i framtiden. Det ger mig välbefinnande och glädje även nu. Dvs tycker absolut inte att jag har plågat mig själv de 10 åren då bloggen funnits. Utan att jag lever ett bra och roligt liv. Men en stor del av den glädjen får jag ju av att tänka på framtiden och se mitt kapital växa.


Livet i framtiden vet vi väldigt lite om, och i synnerhet hur mycket framtid det kan bli?
Ja det stämmer. Men jag har som utgångspunkt att jag kommer leva till jag är mellan 80 och 100 år, att jag är lika frisk eller friskare än genomsnittet och att samhället fortsätter existera på ungefär samma sätt som idag.


Hur lyckas du dölja för kompisar att du är snål/sparsam? Vad har du för ursäkter för att inte dras med på saker som inte vill göra då de kostar pengar? Kan vara svårt enligt mig!
Lägger inte ner något jättejobb på att dölja det. Klart det märks för kompisar och kollegor att jag är sparsam, inte åker på semester, inte har bil eller sommarställe och alltid har med matlåda till jobbet. Men tror inte det sticker ut så mycket. Kan väl erkänna att jag till viss del bygger bloggen på mitt sparande och snålande, så jag lyfter fram dessa delar lite extra i bloggen. Så den som känner mig uppfattar mig nog inte på samma sätt som en bloggläsare. Då jag i bloggen gärna lyfter fram nudlarna i handfatet på tjänstresan men i vanliga livet kanske håller lite lägre profil med sånt.


Hej, jag har läst bloggens alla inlägg från första till senaste och skulle vilja veta lite mer om hur det såg ut åren från gymnasiet till bloggens början.

Har alltid sparat, men blev i inte i någon högre takt under studieåren. Önskade mig ofta pengar när jag var liten så intresset har funnits länge. Tog väldigt lite studielån och jobbade lite extra när jag pluggade. Jag hade 120.000 kr bundet i en lägenhet när jag var 24 år och började jobba (sen hade jag lite fonder och cash som motsvarade ungefär CSN-lånet dvs +-0) vilket nog är ganska normalt. 

Gick gymnasiet i Stockholm, gjorde lumpen och pluggade sen i Stockholm. Levde nog väldigt normalt då hade ungefär samma utgifter som student som nu dvs runt 6000 kr i månaden. Men det var kanske lite mer normalt för en 21 årig student än 34 årig heltidsarbetare.


Tror du att det kommer en större börskrasch inom en snar framtid? Hur investerar du då?

Ingen aning, men har ju mycket pengar utanför aktiemarknaden i väntan på en nergång. Så jag köper om det blir en nedgång. Ang vilka aktier se några frågor upp.


Vad käkar du en typisk dag för att få i dig tillräckligt med protein för träningen samtidigt som det skall vara så billigt som möjligt?

Har en grund bestående av 100 gram havregryn, 2 ägg och 1 liter mjölk som jag äter minst 350 dagar om året. Detta ger mig ca 60 gram protein för 11-12 kr. Sen kompletterar jag med kött och fisk där jag helst inte betalar mer än 50 kr per kg för kött, lax några dagar i veckan lite dyrare. Äter också en del kvarg (blandat med vatten för att få det lite mer lättflytande och müsli, godare än man kan tro) samt ibland proteinpulver. Förutom protein så får jag bra kolhydrater från müsli och gryn och äter ca 200 gram frukt och 400 gram grönsaker per dag. Frukten är gratis på jobbet.


Hur många vet om att du är miljonär? När du nått din slutsumma, kommer du då berätta för sanningen varför du slutar på jobbet? Kommer du någonsin tala om det för dina vänner?

Miljonär vet nog ganska många att jag är. Dock är det få som vet om jag har 1 eller 5 miljoner. Många vet också att jag tänker sluta jobba innan 67 år, dock tror jag dessa tänker mer 55-60 än 38-40 som jag själv tror på. Kommer absolut berätta att jag har för avsikt att inte jobba mer den dagen jag slutar om någon frågar.


Är du inte rädd för att livet som "ledig" blir jävligt långtråkigt när du inte ens pallar att lira kort en helg?

Är ju inte värre än att jag tar något enklare jobb eller startar upp en egen liten firma och gör lite ströjobb om det blir tråkigt. Ser det absolut inte som omöjligt att jag under perioder av året jobbar 3-4 timmar per dag. Angående kortspelet i helgen var det en tillfällig formsvacka mentalt beroende på jobbfaktorer, skada som hämmar min träning och konstant regnande. Ser inget generellt problem att få tiden att gå.


Är du inte rädd att din sambo ruttnar på dig när du aldrig kostar på er något?

Vi sparar ju båda om än på lite olika nivå och hon är väl insatt i mitt mål och stöttar och respekterar det. Så känns inte som något problem. Just nu är jag supermotiverad och tycker det extrema sparandet och gå ut och leta burkar i soprummet är kul. Men tror inte jag skulle ha några problem att ställa om och spara 20.000 kr i månaden istället för 24.000 i månaden om jag kände att sparandet blev ett problem eller gick ut över förhållandet.


Vad är din största privatekonomiska lärdom som du skulle vilja dela med dig av, framförallt till unga vuxna?

Dra inte på dig högre fasta kostnader när du får en högre lön. Sätt en månadssparande som dras direkt från kontot när lönen kommer och varje gång du får högre lön (vilket nästan alla får i flera steg mellan 20 och 30 år) så låt halva nettolöneökningen gå direkt till sparande så du aldrig vänjer dig vid den högre lönen.


Vilken fond skulle du rekommendera för privat pensionsspar?

50% Länsförsäkringar tillväxtmarknadsfond och 50% Spiltan investmentbolag.


Har du någonsin sagt till någon förutom din sambo att du är miljonär? Om ja, hur reagerade dom?

Det har kommit på tal ibland och många vet att jag är intresserad av sparande och aktier. Jag har väl sagt det indirekt även om jag aldrig pratat om några exakta summor, och folk är ju väldigt försiktiga med att fråga. De flesta av mina kollegor och kompisar är ju miljonärer om man räknar in bostaden. Nu börjar jag dock komma upp i en nivå som jag tror ganska många i min omgivning skulle bli lite förvånade om de fick höra.


Vilka länder har du varit i och när var senaste gången du var utomlands och vilket land var det?
Har varit i runt hälften av länderna i Europa, Australien, Thailand, Egypten, USA. De flesta länderna var under min uppväxt med familjen eller egna semesterresor innan jag fyllde 25. Har varit en del i Europeiska länder med jobbet senaste åren. Senaste privata resan var en bilresa i Mellaneuropa för ett par år sen med min sambo och ett annat par. Tror det kostade 3000 kr per person ungefär för den vecka vi var borta då.

Vilket land vill du helst resa till om du fick resa och fick allt betalt med full lön en vecka?

Antingen en slapp kryssning i Karibien eller en lite mer aktiv bilsemester i Australien.


Hur var din uppväxt? Hur var din familjs ekonomi? Har du alltid levt snålt?

Uppväxten var ganska normal tror jag. Har bott i lägenhet i hyfsad förort till Stockholm under min uppväxt med akademiker till föräldrar som väl tjänat lite bättre än snittet, har ett syskon. Vi hade ingen jättehög materiel standard men hade bil, video, tv, åt på pizzerian ibland och åkte utomlands i snitt en gång per år. Skulle säga att jag levde som de flesta andra tills jag fyllde 23-24 år. Dvs ganska snålt eftersom ingen hade pengar när man gick på gymnasiet, gjorde lumpen och pluggade på universitetet. Sen höjde jag egentligen inte mina utgifter när jag började jobba. Lever till och med billigare nu än när jag pluggade eftersom jag då jobbade på sommaren och kunde tänka mig att bränna en ganska stor del av de pengarna på en resa. Jag drack lika många öl på krogen en vecka under studierna som jag gör på ett år nu.

21 comments:

 1. Tobias12:13 AM

  Med tanke på de priser för ägg/kött/fisk som du nämner så förstår jag att du inte köper ekologiska varor. Hur tänker du över det? Oviktigt för dig hur hönsen lever?

  ReplyDelete
  Replies
  1. "Tack! Jag är så förvånad just nu! Det faktum att när han var så inställd på att träffa mig i går kväll. Han skulle inte ta nej som svar. Han sa till mig att han inte har lyckats få mig av. hans sinne i några dagar nu och han vaknade med en enorm lust att skicka sms till mig och hade lust att träffa mig. Jag visste att det var den bindande kärleksförtrollningen eftersom han är väldigt stolt. Jag är i vördnad! Som jag inte kan tro det. Förra gången vi pratade var han upprörd och färdig med mig och nu letade han alla efter mig och ville att jag skulle prata med mig. Tack Dr Obodo! Fortsätt arbeta med din förtrollning och för, rekommendation
   Kontaktinformation
   templeofanswer@hotmail.co.uk
   Whatsapp +234 8155 42548-1

   Tack igen!"
   - STEPHANIE
   JACKSONVILLE, NC

   Delete
 2. Tack för svar! Intressant att läsa :-)
  Jag har precis fått upp intresset för lite intensivare sparande och börsen efter att ha ärvt lite pengar och bättre lön. Har som mål att äga en miljon innan 40. Läser mycket på din blogg och får inspiration.

  ReplyDelete
 3. Tobias: Ja det är oviktigt för mig. Tyvärr.

  Jane: Kul att höra.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:24 AM

  Tack för en fantastisk blogg.

  Imponerande med din flickvän. Jag kommer ihåg min tjejs min när jag släpade in ett par skor från soprummet. Blev dock aningen bättre när lyckades kränga dem på Blocket för 400 kr =)

  Lova att alltid fortsätta skriva. Längtar till uppdateringar kring år 2020.

  ReplyDelete
 5. Anonymous5:08 PM

  Så otroligt inspirerande!

  Jag ligger långt efter men kommer absolut inte att jobba tills jag är 67. Men jag ser mitt mål någonstans runt 3 miljoner. Jag tänker att jag då ska kunna leva på utdelningar som ger mig ca 10 000 kr/månad + täcka upp för inflation enligt 7 %-regeln. Utöver det så kan jag ströjobba lite eftersom jag ändå tror att jag kommer vilja göra det. Det känns betydligt mer uppnåeligt med 3 än 10 miljoner. Hag du funderat på om det kanske räcker med 3-5 miljoner för dig? Då är du ju i princip klar redan.

  Jag hoppas verkligen att du fortsätter att blogga lång tid framöver. Även om det bara är ett inlägg i månaden eller så. Vi är många som vill veta vad du gör och vad som händer.

  Ibland brukar jag roa mig med att gissa om en person på stan skulle kunna vara du :-)

  ReplyDelete
 6. Inspireras av dig, och lever på liknande sätt. Är än sålänge "bara" student, men i höst när jag börjar jobba, då jäklar ska minst 50 % av lönen sparas! 0,5 miljoner innan 25 är mitt första mål.

  ReplyDelete
 7. Kul med positiva kommentarer och att ni vill att bloggen ska leva vidare. Bästa sättet att säkerställa det är att hjälpa mig att sprida bloggen. Ju större intresse och läsarkrets desto större motivation för mig att blogga vidare mot de 10 miljonerna.

  ReplyDelete
 8. Tänk på att det är mycket dyrare att leva i Portugal mot te.x Filippinerna/Thailand. Resan mellan Portugal-Sverige går ju på några tusen och prispressen på Asien gör ju det helt plötsligt billigare att bosätta sig där.

  ReplyDelete
 9. Thailand är ett land som jag tänkt mycket på tidigare. Så det är inte uteslutet som alternativ.

  ReplyDelete
 10. Anonymous7:38 AM

  Mycket trevligt att läsa dina svar och tankar. Väldigt intressant inlägg. Tack!

  Jag är faktiskt mera imponerad av att du inte blir provocerad av alla negativa kommentarer du får än ditt sparandet. Låter ju konstigt även i mina egna öron, men jag är för känslig och överreagerar tydligen ofta, så kan inte sluta förvånas hur neutralt du svarar varenda gång när folk ifrågasätter dig på mer eller mindre otrevligt sätt.
  Jag kan bara säga att jag har inte nerver som du och jag är bra mycket äldre än du.

  När man inte lever sitt liv som alla andra eller är lite annorlunda och vågar gå sina egna vägar här i livet så provocerar det skiten ur av en del medmänniskor.
  Folk har försökt att tvinga mig att bli 'som de själva' och de har misslyckats kolossalt. Det har bara lett till att jag har fortsatt ännu mera bestämt med mina egna vägar.

  Det är det det som är grejen: att leva sitt liv just som du SJÄLV vill leva. Inte som någon annan vill att du bör leva. I långa loppet går man sönder av det.

  Går man sina egna vägar så för man uppleva vilka som är äkta vänner och vilka energitjuvar ska man lämna bakom sig.

  Det enda som jag funderar på är om din flickvän måste ge avkall på något sätt för sina egna drömmar och hur just HON vill leva. Det, är dock för henne själv att avgöra och ta ansvar för.

  Jag vill önska dig lycka till med ditt hobby du brinner för (ekonomi och sparandet). Att brinna för någonting ger otroligt innehåll för livet.

  Till sist; att ha dagar att man är uttråkad har alla. Speciellt när det regnar så kan en och annan känna sig nere. Även dom som inte sparar ihjäl sig.
  Sådana dagar tillhör i livet och har betydelse. Det är då man kan lära mera av sig än någonsin om man bara vågar lyssna inåt.

  Lycka till och tack för trevlig och inspirerande blogg.

  Önskar AT

  ReplyDelete
 11. Känner mig lyckligt lottad som trivs så bra på mitt jobb. Har inget som helst sug att sluta jobba tidigt. Oavsett saldo på kontot.

  Kan ärligt säga att jag hade fortsatt jobba även om jag hade 100 Mkr.

  ReplyDelete
 12. Tack för fina ord AT!

  ReplyDelete
 13. Anonymous9:34 PM

  Du har berört Supeboånet hos Avanza här på bloggen.

  Bl.a. tagit upp att man får ha en belåning på sin bostad om max 50 % för att få lånet.

  Utifrån informationen på deras hemsida förstår jag det som att belåningen om 50% gäller för själva "Superräntan", men att det därutöver går att ha lån på bostaden men att man då får högre ränta på de delarna..De skriver så här på sin sida:


  Superbolåneräntan

  Belåningsgrad upp till eller lika med 50 % (effektiv ränta)

  0,99 % (0,99%)
  reporäntan, dock lägst 0%, + 0,99%


  Belåningsgrad över 50 % men mindre eller lika med 75% (effektiv ränta)

  1,28% (1,29%)
  reporäntan, dock lägst 0%, + 1,29%


  Belåningsgrad över 75% (effektiv ränta)

  1,97% (1,99%)
  reporäntan, dock lägst 0%, + 1,99%

  ReplyDelete
 14. Ja jag har noterat att det numera finns superbolån på lite olika nivå. Tidigare fanns bara 50% alternativet. Men tycker bara det är 0,99% som kan betraktas som "super".

  ReplyDelete
 15. Anonymous8:56 PM

  Hej miljonären!
  Älskar din blogg, kollar den flera gånger per dag...hoppas du får betalt för klick!

  En fråga. Jag har en IPS hos SEB, bara på 7000kr men ändå. (Sätter såklart inte in något mer där nu).
  Funderar på att flytta den till Avanza rakt av? Tror alla pengarna ligger i Sverige indexfond nu, vad tycker du jag ska välja att placera dem i om jag flyttar den till Avanza?

  Jag är bara 30år så de ska få stå orörda i iallafall 30 år till....

  Vad är smartast?

  ReplyDelete
 16. I min IPS har jag lite olika indexfonder med mest tillväxtmarknader men även lite sverige och global. Med tanken att inte röra dem.

  Flytta du till avanza och lägg de i någon billig indexfond.

  ReplyDelete
 17. Hej! Jag tror att du tar lite för lätt på omställningen till ekonomiskt oberoende. Som du själv säger är dina största intressen sparande, att välja investeringar och att drömma om vad du ska göra som ekonomiskt oberoende. När du en dag köper ett gäng utdelningsaktier att behålla livet ut kapar du i ett slag bort dina största intressen. Dina andra intressen har du inte odlat eftersom du velat spara så mycket pengar som möjligt. Jag kan garantera att det kommer kännas tomt och sannolikt ge en hel del existentiell ångest. Om du inte tror mig så googla fram några historier från folk som gjort samma resa. Eller ännu bättre, ta tjänstledigt ett år och "praktisera" som ekonmiskt oberoende. Tror det kan vara en investering väl värd besväret och det uppskjutna oberoendedatumet. Eller pröva bara att tänka att du ska säga upp dig redan nu och leva på utdelning + ströjobb. Känn tomheten skölja över dig.

  Du har drivits i tio år av tanken på ekonomiskt oberoende. Men vad ska driva dig och göra dig inspirerad när du har nått andra sidan?

  Bättre att fundera på det här redan nu än att det kommer som en chock sen. Och jag tror absolut att du ska odla några intressen som du kan se fram emot att ägna mer tid åt när du blir ekonomiskt fri.

  ReplyDelete
 18. Hej!

  Jag ville bara förtydliga att när det gäller Superbolånet så är den maximala belåningsgraden vid ansökan 50% (för att få lånet beviljat). Vi har dock valt att skriva ut alla räntesatser på hemsidan, även de som gäller vid belåningsgrad över 50%.

  Vi genomför varje år en översyn av bostadsvärderingarna och om bostadsmarknaden skulle falla så finns det alltså en risk för att man som kund hamnar över 50% belåningsgrad. Det gör att man får en något högre ränta samt att man också eventuellt måste amortera på lånet.

  Har ni frågor eller funderingar kring hur Superbolånet fungerar så tveka inte att slå en signal på tel. 08-562 257 57

  /Dan, Avanza

  ReplyDelete
 19. Hej Dan och tack gör förtydligandet. Visst stämmer fortfarande infon jag fått att det inte påverkar bolånets ränta om man skulle halka ner under 3 miljoner i kapital pga börsnedgång?

  ReplyDelete
 20. Miljonaren: Det stämmer bra. Vi hoppas ju såklart att det inte blir några stora kursras i framtiden, men om du mot förmodan skulle falla ner under 3 miljoner så är det inte några problem alls.

  /Dan, Avanza

  ReplyDelete