Saturday, May 02, 2015

Mina 1 majplakat

"1 års betald ledighet även för oss utan barn" 

Jag börjar bli jävligt less på vab, gå hem tidigt och föräldradagar (som aldrig verkar ta slut) hos mina kollegor nu. Varför ska vi utan barn jobba hårdare för samma lön? De som fyllt 40 utan att ha fått barn och jobbat heltid minst 8 år har rätt att ta ut 1 års ledighet med 80% av lönen.

"Slopa bostadsbidragen"

Jag och min sambo jobbar heltid och tjänar ganska bra. Vi bor 2 personer tillsammans på 45 kvadrat. Varför ska de som tjänar mindre än oss och bor själva ha rätt att bo större än så och få bidrag för det?

"Ge 1 maj till oppositionen"

Är det inte lite konstigt att socialdemokraterna går och demonstrerar när de själva styr landet? De har styrt det här landet 80% av tiden sen 1930. Vad demonstrerar de mot? Sig själva? Nej låt 1 maj blir oppositionens dag då man får chansen att berätta vad man vill ändra på.

31 comments:

 1. Anonymous10:24 AM

  Regeringen vill stimulera barnafödande, så ekonomin växer.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:24 AM

  Förstår i känslan i form av din irritation över denna "ojämlikhet". Föräldrar får en fin förmån du ej har tillgång till. Någon kanske har lägre lön än dig och stör sig av motsvarande sak. Den som är sjuk kanske anser att du borde vara sjuk ett tag och få en bråkdel av lönen från Försäkringskassan. Orättvist att du är frisk. Vissa anser nog att du som "stenrik'" borde ge bort en del av din förmögenhet. Avundsjuka klär ingen. Alla som varit föräldralediga kan nog dessutom skriva under på att det inte är en semester. Staten vill premiera vissa saker som anses vara "bra" för den stora massan, att barn föds, att folk lånar pengar etc. Utan föräldraledighet kanske du och dina miljoner aldrig hade funnits på denna jord. Har du tänkt på det?

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:27 AM

  Ovanstående var väldigt bra skrivet!

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:27 AM

  Väldigt populistiskt och onyanserat. Men ett bra inlägg för att styra trafik och klick..

  ReplyDelete
 5. Anonymous11:04 AM

  Nja, det där med 80% av lönen stämmer oftast inte. Innan jag fick barn själv tyckte jag som du. Men det man får 80 % av är en årsinkomst på 333 000 kr om året, dvs 80% av 27750 kr i månaden.

  För både mig och min man ligger lönen betydligt högre än så. Vi förlorar ca 1000 kr brutto per VAB-dag så det är inget man gör i onödan.

  Har även drabbats av extremt dålig, och lagvidrig, löneökning när jag varit föräldraledig och haft kollegor som fått sparken när de blivit gravida.

  Att ha barn är inte bara att glida på en räkmacka ekonomiskt men visst är det mer ledigt än om man inte har barn.

  ReplyDelete
 6. Då är det väl bara att skaffa barn själv?

  ReplyDelete
 7. Vill förtydliga att jag förstår ur ett samhällsperspektiv att barn behövs och till viss del ska gynnas av samhället. Men det görs ju redan via tex barnomsorg (som väl kostar runt 10.000 per barn och månad) och barnbidrag. Var alltså inte ute efter någon exakt rättvisa bara att vi barnlösa skulle få någon liten smula av kakan.

  ReplyDelete
 8. Anonymous1:12 PM

  Du hat lägre kostnader, mer frihet vid samma inkomst och i vissa fall en sorg. På samma sätt varför ska folk får avdrag för resa till jobbet?
  Men för att svara på dina frågor om en smula skulle man kunna tänka att man kan då en ledighet om man engagerar sig frivilligt i en verksamhet som har en positiv effekt för landet.
  Till ex att du får 80% (Men högst 1000:-per dag ) för att ge matteläxhjälp till barn helt ideelt. Inte för att vara ledig. Kaffelatteledighet är en myt.

  ReplyDelete
 9. "Nej till lägre löner, nej till högre löner!"
  Mitt förstamaj plakat består av orden "nej till allt"!
  Hur man än gör vad som än ändrad på så blir alla inte nöjda! Så ser och ska samhället se ut för annars finns det ingen längre att sträva efter.

  ReplyDelete
 10. Anonym 10:24 sa det väldigt bra.
  Tänk på att det är våra barn som ska betala en stor del av din pension.

  Många andra länder har dessutom mycket större avdrag och bidrag till barnfamiljer, så i det perspektivet kan man säga att barnfamiljer har det mycket sämre i Sverige.

  Som snål ekonomibloggare med samma sorts mål som du vet jag ungefär hur mycket jag förlorar på att ha barn, så tro mig, hade barn inte varit så viktigt för mig hade jag aldrig haft en tanke på att avstå så mycket pengar.

  Förra året kostade junior oss närmare en halv miljon brutto, bara i uteblivna inkomster.

  Men bostadsbidraget är ett skämt!

  ReplyDelete
 11. Anonymous2:51 PM


  Att man måste muta folk med pengar för att de ska skaffa barn visar ju bara på hur vrickat vi lever. Barn är indeed bra för utveckling av samhälle, arten, dig själv som förälder osv.. Men då borde det väl inte behövas en muta(som från början är stulna pengar) för att skaffa barn.
  Miljonären verkar iaf ha gjort valet av att inte skaffa barn och arbeta istället. Han ska inte behöva betala för andra som väljer att bli med barn (ja det ska vara frivilligt iaf)

  ReplyDelete
 12. Andreas Sanneving3:14 PM

  du visar faktiskt härmed att du har ingen koll på varken föräldraledighet eller hur det är att att vara förälder till du själv blir pappa. Fast å andra sidan kanske det är en för stor utgift i din budget?

  ReplyDelete
 13. Anonymous4:20 PM

  Jag har barn och jag kan i viss mån hålla med dig miljonären! Jag anser nog att man borde inkomstbepröva barnbidraget. Det känns liksom sjukt att Wallenberg skall ha barnbidrag! Men den största boven i samhället är socialbidrag!!! Det finns enormt med människor som är lata och sitter hemma och inte vill jobba. Missbrukare som knarkar varje dag för våra skattepengar. Detta kan man göra ett helt liv i Sverige. Vill du inte jobba så behöver du inte!!! Ingen kommer svälta i Sverige!

  Nu vill jag inte ta bort socialbidraget! Däremot tycker jag att man borde skärpa upp det!


  Hemlösa kanske någon skriker! Nej det finns inget som heter det! Hemlös kan man vara i STHLM, det skulle jag också vara då bostadsköerna är 130år typ. Men om man söker sig ute mot landsbygden så är det inga problem

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:17 PM

  Jag kan bara hålla med dig miljonären angående VAB. Jag tycker ditt förslag är väldigt bra.
  Håller också med ovanstående komment av att inkomstbepröva barnbidraget.
  Nån måtta bör det vara.
  Ännu en gång...... svenskar är för snälla för sitt eget bästa.

  ReplyDelete
 15. Niklas8:30 PM

  Jag håller med att det är konstigt att socialdemokraterna är ute och demonstrerar när de sitter i regeringen. De borde fixa sånt de tycker är fel istället för att gå ut att demonstrera.

  ReplyDelete
 16. Äh, barn är världens dyraste hobby och jag blir inte ett dugg provocerad av det du skriver. Att ha barn är en ekonomisk förlustaffär från början till slut och att torka barnspyor dygnet runt istället för att gå och jobba är långt ifrån någon charmig spa-semester. Tack och lov uppvägs det av något annat, viktigare och känslomässigt större.

  Däremot instämmer jag till fullo både vad gäller bostadsbidrag och de tramsiga 1 maj-demonstrationerna.

  ReplyDelete
 17. Anonymous11:25 PM

  föräldraledighet är inte inkomst beprövad men inkomstbegränsat då
  1) man får max 80% av SGI dvs runt 900 kr per dag.
  2) man betalar skatt på det

  Att inkomstbepröva det har en stor nackdel: det skulle göra att ännu än idag är det som tjänar minst som tar hand om barnen. I vårt fall är det ca 1000:- skillnad beroende på vem ta Vaben.

  För att kommentera på vissa kommentar:
  - Man väljer inte alltid att inte skaffa barn (så sluta fråga era kompisar om de inte är sugna att skaffa barn: de har kanske provat det under 10 år och mår dålig av det utan att vilja dela det men andra)
  - Föräldraledighet har flera funktion: 1) stödja barnfamilj 2) Trygga barnens barndom och jämna ut sociala skillnader (iaf försöka) 3) Möjliggöra att båda föräldrar kan ta hand om barnen och jobba istället för att frun stannar hem och herren jobbar som det var tidigare,

  ReplyDelete
 18. Anonymous12:43 AM

  Om man är så emot sina barn, då borde väl era föräldrar ångra att ni föddes? För varför skaffade dem er när ni nu blivit en så stor belastning på deras ekonomi?
  Är trött på alla som fått uppleva en fin barndom med alla dessa fördelar, sedan när dem växer upp så vill dem ta bort allt det som gjorde deras uppväxt bra. Alla vi här har föräldrar. Fråga dig själv hur du som barn hade haft det om dina föräldrar inte funnits där för dig som dem har gjort tack vare ett bra system!

  ReplyDelete
 19. Anonymous7:56 AM

  Har du läst någonstans att folk är emot sina barn ?
  Det endast som folk har gjort är att rätta vissa fördomar om föräldrapenning m m.

  ReplyDelete
 20. Anonymous6:31 PM

  Ett sätt att få blogg intäkter ?! Skippa det politiska bloggen va bra som den är fortsätt skriv hur du förädlar pengar

  ReplyDelete
 21. Anonymous11:34 PM

  Va kul att det hänger så många soccar på din blogg :-D som vill att andra ska betala för dem! Jag har barn och jag håller med dig!

  ReplyDelete
 22. Anonymous10:42 AM

  Tack Miljonären för att du tar upp dessa viktiga frågor.

  När det gäller barn, så har Sverige redan betydligt mer fördelar för barnfamiljer än andra länder. Som grädde på moset har Vänstern nu tvingat fram fria mediciner och glasögon till barn. I en tid av överanvändade av antibiotika, ska alltså mediciner bli gratis. Risken är uppenbar att föräldrar som behöver samma mediciner låter medicinerna skrivas ut på barnen.

  Problemet med VAB är att den förälder som har ett yrke där man kan ta ut VAB (oftast den med lägst lön, t.ex. i statlig tjänst) tar ut VAB hela tiden och den andra föräldern avstår. Den arbetsgivare som drabbas av ständig VAB-frånvaro kan inte göra något åt det (t.ex. friskvårdsprogam för personalen gör ju inte att barnen blir mer friska).

  Som du nämner är bostadstillägget också felkonstruerat och det är det som är problematiskt. Inte att staten gynnar barnfamiljer, utan att transfereringar ger utrymme till överutnyttjande och att styra människors betende på ett privatekonomiskt olämpligt sätt.

  Självklart måste man kunna ta upp sådana frågor på en privatekonomisk blogg. Det som är skrämmande är att det inte diskuteras i andra forum också.

  ReplyDelete
 23. Anonymous9:53 AM

  Vilket trams! En ekonomibloggare som gnäller över "fördelen" VAB, att vabba är inget man gör frivilligt du om någon som dagligen försöker min maxa dina utgifter kontra inkomster borde kunna denna enkla ekvation.

  Själv jobbar jag hemma eller tar ut flex när mina barn är sjuka för att inte drabbas ekonomiskt men störs inte av andras VAB för det.

  Avundsjuka luktar illa.

  ReplyDelete
 24. Anonymous9:58 AM

  Om det är något som är "orättvist" eller missriktat så är det "räntebidraget".....ja jag kallar det bidrag för det är precis vad det är. Att man skall gynnas ekonomiskt av att låna pengar är idioti!!

  ReplyDelete
 25. Anonymous11:34 AM

  Håller helt med ovanstående. Varför ska jag betala för Svennebanan som ska låna skiten ur sig själv för att göra någon slags bostadskarriär. Och den dagen skiten träffar fläkten (vilket den kommer att göra) och bankerna hamnar i skiten för sitt ansvarslösa beteende. Gissa vem som kommer att få öppna plånboken igen. Finns bara 2 som gynnas av detta. Mäklare och banker. Tycker synd om alla som tror sig vara miljonärer, applåderar när amorterings krav slopas och lånar mer för att köpa en ny bil för att deras bostad har värderats upp på en marknad som styrs av, vem? Ska bli mycket intressant att följa detta den närmaste tiden. Vem vet kanske det blir ett investeringsläge snart för oss som har värde i sparat kapital istället.

  ReplyDelete
 26. Det handlar inte om att VAB eller barn lönar sig. Bara att jag som jobbar på ett privat företag har jobbat så väldigt mycket mer under mina år på företaget än de som är föräldralediga, går hem kl 15 och vabbar 4 dagar i månaden. Och min arbetsgivare tror jag tänker på företaget än risken för underbefolkning av jorden i framtiden. Men visst erkänner att förslaget inte var 100% seriöst menat eller helt klart hur det ska genomföras och finansieras.

  ReplyDelete
 27. Och det visar sig väl i lönekuvertet Miljonären? Tror du har bättre förhandlingsläge vid lönesättning än ovan person.

  Mycket vill ha mer ....

  ReplyDelete
 28. Anonymous10:35 PM

  Får du barn så kommer du vabba. Då får vi se hur kul du har det haha

  ReplyDelete
 29. Anonymous10:55 PM

  Tantan låter dig veta att hon är på smällen. Tvillingarna kommer. Du får en boendekostnad på väl över 10k/mån. Tantan får ont i fötter, huvud, händer etc. Hon kan inte jobba. Du får betala allt. Ingen större fara så långt. Tvillingarna kommer. Barn blir sjuka. Tantan är trött så ni får vabba var sin unge. Kan nästan garantera att du hellre skulle gå till jobbet och "vila upp dig". 900kr om dagen är ett skämt. 5000kr/dag vore mer rimligt sett till arbetsbörda och obekväm arbetstid.

  Det är inte alltid ett val att får barn. Vissa vill, men får inga. Andra vill inte och får flera på samma gång. Vabpengen tjänar man in på några timmar men vården av barnen är ett 24/7 jobb...

  ReplyDelete
 30. Anonymous8:40 PM

  Föräldraledighet och vad med samma lön? Kanske läge att du kollar upp hur det funkar innan du skriver en massa skit.

  ReplyDelete
 31. Att ingen inser det uppenbara...

  Föräldraledighet är bara ett sätt att fixa till sysselsättningen, en ren AMS-åtgärd. Du tar bort en yrkesaktiv del av befolkningen under 1 år per barn, i snitt ett per person, vilket sänker arbetslösheten med 1/(65-25)= 2.5% Voila!

  ReplyDelete