Friday, May 29, 2015

Min exit...

Nu är jag ju inte direkt nära målet på 10 miljoner men det är inte utan att jag sitter och funderar på hur min nertrappning från arbetsmarknaden om 4-8 år ska se ut. Finns som jag ser det några olika alternativ.

1. Jobba 100% tills jag har så jag klarar mig och sen sluta pang bom och aldrig mer jobba.
2. Trappa ner och be att få jobba 50% sista 1-2 åren. Tror det skulle vara möjligt på min nuvarande arbetsplats. Skulle nog kunna få behålla några av de roligare uppgifterna som bara jag har full koll på.
3. Plocka ut a-kassa under en period på slutet. Tror det är någon form av karens om man säger upp sig självmant. Men sen kan man ju få a-kassa.
4. Se till att bli överflödig på jobbet och få någon form av uppgörelse med kanske 4-6 månadslöner. Sen a-kassa.

Det renaste och bästa vore ju givetvis alt 1 eller 2. Vad tycker ni om alt 3 och 4? Är de helt moraliskt förkastliga om man jobbat heltid på samma arbetsplats i 15 år med noll sjukdagar och minimal belastning av samhället i övrigt?

17 comments:

 1. Rent moraliskt känner jag att du borde välja alternativ 1 eller 2 och om du vill ha mer pengar kanske istället successivt trappa ner arbetsbördan för att få inte lite "extra" pengar.

  Istället för att direkt gå ner på 50% så kanske du kan göra 75% ett år, nästa år 50% och sista året 25% så får du ju lite mer pengar. Eller så får du bli pantburksletare på heltid:D

  ReplyDelete
 2. Man får ingen akassa om man inte söker och vill ha jobb - såvida man inte försöker lura till sig pengar från akassorna - så kvar blir alternativ 1 och 2.

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:54 PM

  Nej jag tror inte heller att det är så lätt att bara plocka ut a-kassan. Rent moraliskt känns det faktiskt också omoraliskt att plocka ut a-kassa om man är miljonär. Dock tackar inte miljonärer heller nej till barnbidraget i detta land.

  Jag skulle rekommendera dig alternativ två alltså jobba deltid. Jag har själv jobbat deltid nu under några års tid och kan enbart rekommendera det. Dock har inte jag gjort detta för att jag har miljoner i kapital, jag har gjort detta för att bara tanken att jobba heltid får mig att kräkas.

  Känns stort att du som är så ung kan snart sluta jobba. Då kan du göra saker du själv vill göra när jobbet inte äter upp all din tid.

  Bra jobbat!


  ReplyDelete
 4. Det är nog inte så lätt (eller så roligt) att se till att bli överflödig på jobbet.

  De jag känner som har fått liknande erbjudanden och tagit det har haft tur och varit i rätt fas i livet när generella, frivilliga erbjudanden har gått ut till de anställda i samband med neddragningar.

  Jag tror mycket på att gå ned i tid, just för att skatteeffekterna är så lockande. Ens tid blir liksom mer värd när man får högre nettotimlön. Däremot vill jag inte gå ner i halva dagar utan hellre då köra kortare veckor eller om man gillar att resa så kanske man kan säsongsjobba. Då kan man jobba när man behövs som mest och sedan passa på att resa eller bo på något helt annat ställe när inte alla andra också ska resa. Att resa på de stora loven och helgerna är nämligen både dyrt och fyllt av stress.

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:04 AM

  Jag kan rekommendera alt 2. Jag arbetar själv halvtid med stort inflytande över min arbetstid och har arbetat så de senaste 8 åren. Det bästa jag har gjort. Å andra sidan kan jag inte tänka mig att sluta arbeta helt. Det är väldigt lätt att bli lat och ostrukturerad, du kommer att ha mycket tid till din disposition när alla andra är på arbete. Fråga dig själv ärligt hur du mentalt ska hantera all din tid. Det är en sak att drömma om att kunna göra vad du vill med all din tid men det kommer en vardag i det också.

  ReplyDelete
 6. Alternativ 1 låter mest rimligt :)

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:25 AM

  I mitt fall har jag tänkt mig att sluta jobba i vanlig bemärkelse och spendera min tid med swing traiding på börsen från stugan i Stockholms skärgård. Jag tänker att det håller mig lagom sysselsatt samtidigt som jag förlänger den tid jag har en inkomst. Jag har också idag eget bolag och kommer kunna ta ut utdelning från det under många år. Jag har ca 4 miljoner i tillgångar idag så det är kanske inte riktigt dags att kliva av ekkorhjulet riktigt ännu. Dock siktar jag inte på 10 miljoner heller. Jag kommer känna när det är dags. Det kanske kan vara något?

  ReplyDelete
 8. Anonymous9:29 AM

  Har funderat en hel del på detta jag också. Är 55 år och har snart nått 10 miljoner i nettotillgångar. Jag kan m a o sluta arbeta redan nu och kommer dessutom att från 61 års ålder få pension som efter skatt täcker mina och min hustrus levnadsomkostnader. Enda skälet för mig att ha en fot kvar i arbetslivet är att ha ngt att falla tillbaka på vid eventuell sjukdom (jag har egentligen inte några andra skäl att jobba vidare). Alternativ 3 och 4 lockar inte. Eftersom jag har en statlig anställning kan jag välja ett femte alternativ - att vara tjänstledig utan lön för studier. Det kan jag vara länge och samtidigt ha kvar min anställning. Kommer troligen att göra så inledningsvis. En sak att tänka på och som jag märkt är att så snart man börjar att tänka i dessa banor tar man ett mentalt steg bort från sitt arbete och tappar lite engagemang.

  ReplyDelete
 9. Anonymous9:46 AM

  Stämmer bra att man tappar lite engagemang när man väl börjar tänka i dessa banor. Har själv liknande situation och är strax under 50. Kan sluta nu men kommer nog att köra på ett par år till. Max fram till 55 har jag tänkt.

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:07 AM

  Eftersom du vill sluta jobba inom ett par år så skulle jag försöka maxa lönen fram till dess genom söka jobb hos konkurrenter. Även om du inte tar jobbet som de ev erbjuder så vet du ditt marknadsvärde till nästa lönediskussion. Lycka till!

  ReplyDelete
 11. Jag är inte så anti a-kassa. A-kassan ska ju användas till omställning och det är inget sagt att det inte får vara på eget initiativ.

  ReplyDelete
 12. Anonymous2:41 PM

  Om man ställer moral i ett hörn & parkerar den där och bara tittar på faktorerna:

  1. Hur snabbt du kommer i mål
  2. Hur "kul" det kommer att vara för dig.

  Så ser jag att alternativ 2 är det bättre av dem.

  Alternativ 1 om vi bara räknar på faktorn hur snabbt du kommer i mål. Sedan alternativ 2 följt av alternativ 4 och sist alternativ 3.

  Jag baserar detta på att:
  * A-kassa är som högst 11000kr i månaden före skatt.
  * Att du tjänar mer än A-kassa på en 50% tjänst.
  * Att du är som jag och tycker det är kul att jobba, men också kul med mer fritid.
  * Vid 50% jobb får du behålla många av de roliga arbetsuppgifter själv.
  * Att A-kassa inte är kul då man måste gå på möten och utbildningar via Arbetsförmedlingen och låtsas söka jobb.

  Så ja, jag röstar på alternativ 2. :)

  Vid Alternativ 2 skulle också nog börja vid 75% som någon sagt här ovanför. Jag skulle behöva vänja av mig från att jobba sakta. Det är mer "kul" på det sättet.

  Mvh,

  Nugge

  ReplyDelete
 13. Anonymous3:07 PM

  Att sluta helt och swing trade var ett förslag från Anonymous ovan. Jag har också funderat på den. Frågan är om det blir lönt att swing trade om börsen är bearish efter en börskrasch? Då brukar aktiepriserna inte röra sig på flera år känns det så. Det är inte lätt att handla bear certifikat heller då ömsättningar på sånt är så lite så att man sitter med sina bear certifikat utan att kunna sälja dem. Eller tänker jag fel? Ni som förslog swing trade eller bear certifikat får gärna utveckla lite.

  ReplyDelete
 14. Anonymous12:29 PM

  Med tanke på att du är så besatt av att tjäna pengar att du börjat leta pantburkar trots att det inte ger en rimlig ersättning för den tid du lägger ner på det undrar jag om du verkligen någonsin kommer att kunna sluta jobba? Kommer det inte att ge dig ångest att veta att du skulle tjäna någon hundring per timme om du inte låg och latade dig, trots att du egentligen inte behöver pengarna?

  ReplyDelete
 15. Tror inte det kommer vara några problem att sluta jobba när utdelningarna är större än kostnaderna. Men visst finns det risk att jag skjuter upp jobbslutet lite för att bygga säkerhetsmarginal.

  ReplyDelete
 16. Anonymous1:32 PM

  Det var jag som skrev om swing trading 8:25 häromdagen (ovan). Jag skriver detta då det har kommit kommentarer på det jag skrev.

  Världens börser trendar naturligtvis både upp och ner på kort och medellång sikt. På lång sikt trendar de alltid upp. Beroende på sina strategier kan man välja att utnyttja detta på olika sätt. T.ex. genom att gå kort, lång eller helt hålla sig utanför en marknad för en stund. Går en marknad åt ett håll som inte passar in i sina strategier kan man ofta välja en annan marknad.

  T.ex. har OMX har historiskt sett sämst utveckling i maj och med ca 70 % chans att ha en årslågpunkt i Juni innan den 9:e. OMX har sedan 28:e april och till skrivande stund tappat ca 4,3 %. Idag är det 1:a juni och än så länge håller mönstret i sig. Jag valde att helt dra mig ur OMX 27:e april och man måste förstås ha finansiellt utrymme att i alla fall dra sig ur vissa marknader längre perioder om det kommer till det.

  Jag uppdaterar ständigt mina strategier men just kör jag en kortsiktig strategi i vilken jag swingar 100.000 åt gången i large cap-aktier med ett mål på 1-3 % vinst per swing. Beroende på marknaden uppstår flera tillfällen för detta per vecka. Totalt ger det alltså tusentals kronor per vecka när jag är aktiv i den strategin. Glöm också inte att om du använder en ISK eller kapitalförsäkring är skatten obefintlig i dagens ränteläge.

  Jag har också en långsiktig strategi i vilken jag helt enkelt går in och ur indexet OMXS30 när kursen korsar MA300. Kör man back trading 18 år bakåt i tiden på OMXS30 kan man se att det ger en vinst på ca 400 %. Kom dock ihåg att om man återinvesterar vinster blir resultatet många gånger bättre än så.

  ReplyDelete
 17. Anonymous5:22 PM

  Även om jag själv valde alternativ 2, när jag gjorde resan. Skulle jag om jag vara yngre idag välja alternativ 6 och sluta först och bli ekonomiskt oberoende sen, allt enligt mmm modellen!

  Alternativ 3 och 4 är inte möjlig i mitt ex yrke, då efterfrågan från marknaden är för stark!

  Tycker du har helt rätt personlighet för att sluta först och bli oberoende sen!

  ReplyDelete