Tuesday, May 05, 2015

Intressant läge

När svenska börsen går ner 2% på en dag samtidigt som den ryska går upp 4%. Kanske kan jag börja vikta över till svenska utdelningsaktier lite tidigare än planerat (20% från topp är ju ursprungsplanen). Eftersom det blir lite dubbel effekt när mina fonder går upp samtidigt som svenska aktierna blir billigare.

Inget lätt beslut. Men har ju satt mig själv i en bökig situation när jag började krångla med att sälja av och invänta nedgången på svenska börsen.

7 comments:

 1. Anonymous6:49 PM

  Hej
  Du har sagt att tidigare att portföljen kommer bestå av mestadels investmentbolag. Kan du nämna vilka du tänker dig samt vilka "vanliga" du tänkt dig

  ReplyDelete
 2. Anonymous7:24 PM

  Hur ser din finansiella status ut för tillfället? Hur mycket kapital "ligger och väntar" på rätt läge respektive "arbetar" i nuvarande fond-/aktieinnehav?

  ReplyDelete
 3. Anonym 1: Finns ingen exakt detaljplan. Men Investor, Industrivärden och H&M är en bra gissning kommer vara mina tre största innehav kommande 40 åren.

  Anonym 2: Såhär var läget för ett par veckor sen och har ju inte förändrats så mycket sen dess.

  Lägenhet: 2.300.000
  Sparkonto: 1.400.000
  Aktiefonder: 1.700.000 (varav 1,57 milj Ryssland)
  Bolån: -900.000

  Nettoförmögenhet = 4,5 miljoner

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:02 AM

  Varför lägger du inte bara in allt i indexfonder (t.ex. billig globalfond och avanza zero) och säljer av en viss procent varje år som "utdelning"? Bättre spridning och mindre risk än enbart svenska bolag.

  ReplyDelete
 5. Mycket kapital som är bundet i lägenheten ändå. Bo i tält lär va billigt ;) men antar att det inte är ett alternativ?

  ReplyDelete
 6. Att köpa indexfonder och sälja 3% per år kan man absolut göra. Men nackdelen är att jag bara kommer sälja 2% och fortsätta leva snålt resten av livet då om jag känner mig själv. Men kommer absolut sprida riskerna utanför 100% svenska aktier..

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:26 PM

  Avanza Zero har ett dagligt insättningstak på 25000. Inget för mig och andra med betydligt större behov än så alltså. Dock är det en bra fond i övrigt. Jag tittar själv på SPP aktiefond Sverige för stunden. Avaktar dock ett tydligt omslagsbeteende i OMXS30, en hook i MACD och andra köpsignaler innan det eventuellt blir aktuellt med köp.

  ReplyDelete