Monday, March 24, 2008

Åter till vardagen

Jaha, då var påsken slut. Ska bli skönt att få återgå till vardagen igen, att sitta hemma och äta ägg blir man inte ekonomiskt oberoende av. Ägg är billigt protein dock, så jag har ätit ett par med gott samvete.

Räknar med att veckan som kommer blir en bra vecka både på jobbet och på börsen. Indien och Ryssland två av mina fond-länder där börserna var öppna idag slutade ungefär 2% upp båda två, och USA har gått bra under tiden Sverige har varit stängt, så hoppet lever om lite återhämtning även här hemma.

12 comments:

 1. Anonymous8:57 PM

  "Planen innebär också ett sparande på ca 92% av min nettolön från vanliga jobbet."

  - Är du dum i huvudet? Om några år när du är lite klokare och begriper dig på hur man skapar pengar på riktigt (e.g. inte placerar i fonder) så kommer du skratta åt det du håller på med.

  Pröva att starta ett bolag istället. Och du menar jag inte någon form av enskild firma där du fakturerar några tusen här och där.

  ReplyDelete
 2. Åh, tackar! Har inte kikat på kurserna under påsken nu så det var en välbehövligt uppdatering innan man kastas tillbaka in i verkligheten :)
  /Markus

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:07 PM

  anonym: Jaha.. så det är bara att starta ett bolag så får man massvis med miljoner?... det var som tusan..
  det är inte så att man behöver ha startkapital?.. en idé som ingen redan har tänkt på?... en bättre produkt än århundraden av uppfinnande inte redan har pressat fram...

  nejnej.. det är ju bara "att starta ett bolag istället"...

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:24 AM

  Du mår fan inte bra....

  ReplyDelete
 5. Anonymous7:18 AM

  Förstår för allt i världen inte varför en frisk människa skulle placera i fonder !!!
  Fonder är endast till för att göra folk passiva och hålla vanligt folk dummare än vad dom egentligen är och dessutom så betalar man för det.

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:54 PM

  Eh? Jag har en halv mille idag som var typ 150.000 för bara några år sedan. Så sluta snacka om att fonder inte är bra att investera i din stolle.

  ReplyDelete
 7. Anonymous4:57 PM

  ..och halvmillen har förresten blivit 100.000 till ser jag eftersom de stigit runt 20% I ÅR! Hedgefonder rular! Rätt använda är fonder grymma, men du kanske saknar kunskapen?

  Vad är ditt tips att investera pengarna i eftersom fonder suger?

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:57 PM

  Kanske i en egen aktieportfölj i stället för att låta andra ta en del av vinsten.
  Man lär sig så oerhört mycket mer med att handla rakt i aktier, man blir mer delaktig och man kan utnyttja sin rösträtt.

  ReplyDelete
 9. Anonymous2:41 AM

  Om man inte ämnar utnyttja sin rösträtt eller har specialkunskaper (insider...) i något specifikt bolag så anser jag att man som privatperson inte ska handla i aktier alls utan istället gå på billiga indexfonder. År ut och år in visar undersökning efter undersökning att en majoritet av fonderna misslyckas med att slå index, ens innan de höga fondavgifterna tas ut. Och om fondförvaltarna, som har utbildning och sliter med detta dagligen, misslyckas med att slå index, vad är då sannolikheten att jag som privatperson gör det? Gör det rätta, köp en indexfond!

  ReplyDelete
 10. Erik, anledningen till att många fonder har svårt att slå index är att de är så stora att de inte kan ta sig ur positioner. De kan heller inte spekulera i mid/small cap för ett köp eller en försäljning skulle driva kursen något galet.
  Det är alltså hänvisade till large cap och då blir nästan alla fonder snudd på OMX30-indexfonder.
  Som privatperson är det lättare att gå in och ur positioner och därför kunde man t.ex. flytt Ericsson eller Stora Enso när de vinsvarnat vilket inte de stora fonderna kan.

  ReplyDelete
 11. Jag håller med om att egna aktieplaceringar överlag är bättre för den som är insatt, intresserad och har en lång sparhorisont. För den som är okunnig och sugen på snabba klipp kan egna aktieaffärer dock vara förödande.

  Indexfonder. Håller med om att de är att föredra. Någon som vet hur/var man kan kan köpa indexfonder i birc-länderna?

  ReplyDelete
 12. Anonymous9:59 AM

  Är man ute efter snabba klipp kan man likväl satsa allt på svart i rulett.

  Aktier (och genom aktiefonder) ska vara långsiktigt. Min personliga placeringshorisont för aktier är tills jag stupar, dvs att jag aldrig ska behöva använda mig av dessa tillgångar utan de får gå i arv till nästa generation.

  Det som kan komma att behövas ligger och växer på sparkontot.

  ReplyDelete