Sunday, March 16, 2008

Årsplan sparande

För nästan på dagen ett år sen la jag ut en plan på mitt sparande för det kommande året. Tänkte det kunde vara en kul grej att uppdatera denna plan.

Jag har ju hållit på med det här projektet "miljonär innan 30" i ungefär 2 år på riktigt varav bloggat om det i ca 1,5 år. I takt med att man kämpar på blir man ju allt mer van vid det hela och dessutom bättre på att leva sparsamt. Därför räknar jag med att det kommande året kommer bli en rejäl uppryckning jämfört med det föregående.

Alla pengar är som det står nettopengar. I lönen från vanliga jobbet ingår rubbet dvs övertid, semesterersättning etc. Det bygger på att jag klarar mitt mål om löneökning på minst det dubbla för genomsnittsvensken. Dvs 8-9% löneökning, vilket jag kommer klara efter hur det låter på chefen.

Även firman har kommit igång bra med lite större uppdrag. Att faktuera 60+moms kommande året där jag räknar med 30 netto bör vara inom räckhåll.

Har sänkt ambitionsnivån att tjäna pengar på bloggen samt övriga ströprojekt. Tror det är bättre att fokusera på kärnverksamheten med jobb och firma jämfört med att samla burkar och skjutsa folk med bilen för att få lite pengar på övrigkontot. Men målet på 5.000 kr gör att jag iaf måste hålla tanken vid liv och hugga när det kommer chans till extrajobb åt någon granne eller bekant mot kontant betalning.

Utgifterna blev det senaste året en bit under förra årets plan. En normal månad gör jag av med 4.000 kr. I planen finns utöver dessa pengar som går åt för att överleva 8.000 kr till nöje och lyx. Där jag ju bestämt att 2.000 kr ska gå till min träning tex köp av löparskor och anmälningsavgift till något lopp.

Nåväl över 200.000 i sparande under ett år får väl betraktas som ok. Om nu börsen forsätter att skaka lite närmaste året är det extremt viktigt för min 4-årsplan att få in ordentligt kapital i tillväxtmarknaderna nu närmaste tiden då det kommer vara "billigt". Planen innebär också ett sparande på ca 92% av min nettolön från vanliga jobbet. Skulle ju vara grymt kul att på några års sikt ha så bra snurr på firman att lönen från heltidsjobbet oavkortat kunde gå in på sparandet. Har hört talas om vissa i restaurangbranschen som får så bra med dricks att den räcker att leva på och att de kan spara hela lönen, blir helt varm när jag tänker på den känslan.

14 comments:

 1. Anonymous9:44 AM

  Kul att det går bra miljonären! Jag blir dock lite rädd att du är påväg att lägga bloggen i "malpåse". Men tack för ett mkt fylligt inlägg!

  /per ny

  ReplyDelete
 2. Anonymous5:05 PM

  Hur skulle du satsa om du ville stasa lite pengar ganska kortsiktigt? 10-15 månader?

  ReplyDelete
 3. Anonymous6:07 PM

  Du investerar inte "smart". BRIC marknader är ju fruktansvärt långsiktiga och ditt mål är att nå miljonen inom 4år...när börsen dessutom ser ut som den gör. Det är omöjligt uppdrag om du frågar mig. Indien/Rysslands fonder är INTE lösningen för dig. Du borde investera mer kortsiktigt men i lika hög risk. (Indien just nu är skyhög risk, så du kan lika gärna sitta o blanka aktier för samma risk men klart bättre ROI)

  ReplyDelete
 4. Anonymous6:46 PM

  hej!
  får inte riktigt ihop dina siffror.
  du skriver att du har sparat 200.000 på ett år vilket är 16.600kr i månaden bara i sparande!
  du har 8.000 till nöje och 4.000 till övrigt??? vad har di i lön en normal månad???
  du borde ju då ha MINST 16.600+8.000+4.000+dina utgifter för räkningar....

  ReplyDelete
 5. Anonym1: Har inga planer på att dra ner bloggandet från nuvarande nivå. Men troligtvis inte heller kraft att höja nivån som vissa som är besvikna på min kvalité efterfrågar.

  Anonym2: Ingen aning

  Anonym3: Mitt mål är framförallt att nå 10 miljoner inom 14 år. Genom att köpa varje månad år efter år efter år i BRIC tycker jag risken borde vara hyffsat låg.

  Lyxliv: För det första har jag inte skrivit att jag HAR SPARAT 200.000, det är planen för kommande året. Sen är de 8.000 till nöje och lyx spridda på hela året. 4.000 x 12 månader + 8000 =56.000 i utgifter på ett år. Vad jag förväntas tjäna på jobb och firma ser du ju i sammanställningen. Hoppas det klarnade.

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:00 PM

  Hur mkt har du studerat ev. alternativa sparformer?

  Du har ju skyhög risk iom att du stänker in allt du äger i en nedåtgående indien/rysslands fond.

  Jag har läst att du har en del i räntefonder, men då är bankkontot så gott som lika bra eller i vissa fall bättre t.ex.

  Fonderna är dyra med 1,5% avgift och dessutom går fonderna ner. Statistiskt visat så har flera av dina marknader aldrig varit högre värderat än just nu, om världskonjukturen brakar ännu mer åt pipan så lär ju inte Indien/Ryssland kunna stå emot. Ta Ryss som ex. så är dom sjukt beroende av olja/gas...om det blir en lågkonjuktur på 5år nu så vill företagen i europa/USA producera mindre då efterfrågan är mindre...vilket också skapar problem för ryssarna då ingen vill köpa överdrivna mängder råvaror.

  Mitt tips är istället att kika på alternativ. Bankkonto har jag nämt men det är ju inte långsiktigt.
  Xact Bear kan ju vara ett alternativ med 1,5ggr hävstång. Går börsen ned 1% så går den "fonden" upp 1.5% och kostnaden är ju minimal i jämförelse med dina indienfonder. Gillar du råvaror så kan du köpa certifikat av ABN Amro på sthlm börsen till vanligt courtage.
  www.abnamromarkets.se tror jag adressen var. Då dom är högst volatila och har gått upp mkt så kanske du kan ha det som en krydda i ditt sparande...

  Bara några tankar...lycka till.

  ReplyDelete
 7. Om jag räknar snabbt i huvudet har jag ca 40% av mina tillgångar i aktiefonder. Resten har jag främst i lägenheten och räntefonden.

  Lite intressant hur opinionen svänger, för ett år sen var felet jag gjorde att jag inte investerade allt i aktier/fonder då jag var långsiktig och ung. Nu tycker många jag har för mycket i aktiefonder.

  ReplyDelete
 8. Hej, har läst lite i din blogg men aldrig sagt hej. Får man fråga vad ditt företag sysslar med? Verkar vara lite allt i allo företag? Kanske inte är det, var bara en känsla jag fick.

  Vad har du för typ av vanligt jobb? Behöver inte tala om vad det är egentligen. Var bara nyfiken.

  ReplyDelete
 9. Anonymous6:11 PM

  Tänkte bara fråga: Hur stort är ditt lån på lägenheten? När marknaden är som den är nu är din absolut bästa investering att amortera av hela lånet...

  Vi ska nog ner fram till maj/juni iaf...

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:46 PM

  Axel säger något väldigt klokt. Där är en besparing direkt. Kostnadsmässigt i form av att du slipper mer av räntan varje år och dels värdemässigt då du självklart får behålla mer av lägenhetens värde vid en försäljning.

  Idag är iaf jag glad att jag har pengar i Xact bear *visslar* ;)

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:04 AM

  Mycket intressant inlägg. Mycket inspirerande blogg som jag hämtat mycket motivaiton ifrån.
  Kul att se lite siffror :)

  Mvh, Fredrik

  ReplyDelete
 12. Anonymous12:26 AM

  Du har aldrig funderat på att starta egen firma "på allvar"? Istället för att jobba järnet så svetten rinner för att kunna spara några tusenlappar varje månad, man kan ju tjäna betydligt snabbare pengar om man startar egen verksamhet på allvar. För övrigt följer jag din blogg med spänning, lycka till framöver!

  ReplyDelete
 13. Anonymous10:25 AM

  Folk vänder kappan efter vinden. Jag tycker att det börjar bli dags att peta in 5000 kr extra från räntefonderna i t.ex. Kon-Tiki eller S Global.
  Har ungefär hälften av mina "kontanter" i aktier och fonder. Inte en krona i räntefond.

  Min sämsta investering just nu är Carlson Asian Small cap men fortsätter att pumpa in pengar varje månad:)

  ReplyDelete
 14. Anonymous10:01 PM

  Jag säger det igen.. In med allt i Brummer Lynx.. +18% i år. Tuffar på med 20-30% år oavsett hur börsen går. Dunkade in en ny halvmille där igår så att det hinner gå igenom nu efter påsken.

  ReplyDelete