Wednesday, March 05, 2008

Nya mål

Tror det är extremt viktigt att man sätter upp tydliga mål i vardagen. Egentligen för allt man företar sig som man vill ska bli bra. Några exempel på mål jag har i det stora och lilla perspektivet.

- 9 av 10 måltider ska kosta högst 10 kr
- Öka lönen med minst 8% per år närmaste 3 åren
- Spara 14.000 i månaden i snitt under 2008
- Bli miljonär innan 30
- Bli ekonomiskt oberoende innan 40

Jag känner dock att jag skulle behöva sätta upp lite mål med mitt andra intresse förutom pengarna. Nämligen min träning. Har under senaste året trappat upp träningen lite och gillar allt mer att träna lite mer målinriktat/vetenskapligt. Jag tycker jag har ett hyffsat läge nu vilket gjorde att jag kunde köra HalvVasan på en ok tid (enlig mig själv) trots nästan ingen skidträning. Men nu är jag helt blank i huvudet vad målet med träningen ska bli, skulle vilja ta det till en ny nivå utan att det tar kraft från jobb och sparande.

Jag har gym på jobbet som funkar skapligt och är gratis samt gillar att springa ute. Däremot tänker jag inte köpa någon ny cykel som funkar att träna på eller flyga till New York och springa ett maraton där. Däremot får gärna träningen sikta mot någon form av billig svensk tävling. Total budget för min träningssatsning är 2000 kr under resten av året. Kom gärna med förslag.

28 comments:

 1. Anonymous10:10 PM

  Du kommer vara glad att du satsat på sparande när du blir 40. Jag är snart 40 och är inte helt oberoende men har stir frihet. Däremot har jag fortfarande vänner som lever från lön till lön...

  Träning: Har du cykel? Annars, köp en gammal racer för 1000:- och leta upp en begagnad biljett till Vätternrundan för 1000:-. Det är 100 dagar kvar att träna!

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:16 PM

  Två tips:

  1. Boxning: många boxningsklubbar har motionsträning. Superbra träning för väldigt lite pengar. Dessutom organiserat vilket ger dig lite mer driv.

  2. Klättring: en bra utrustning kostar runt 1500 spänn. Sedan är det bara till att leta efter närmaste klippa...

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:06 PM

  börja spela fotboll.. jag har precis börjat i ett div.6-lag (d.v.s. helt utan ambitioner =)) och det kostar 1000kr för ett år.. finns vissa klubbar där det kostar runt 500kr också... intensiv löpträning 2-3 gånger i veckan...

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:09 PM

  Om du gillar att springa, varför inte testa Lidingöloppet?! Inte oöverkomligt långt. Det är ju en grej som desutom ger lite status xD

  ReplyDelete
 5. Pulsklocka om du inte har en?

  ReplyDelete
 6. Jag är lite motståndare till din matbudget, jag är alldeles för glad i god mat, och skulle ha mycket svårt att inte laga det jag ville på bara 10 SEK per måltid. Ifall du lägger 15 SEK mer per måltid, och ca tre måltider om dagen, blir detta ändå bara ca 1 500 SEK i månaden, vilket ändå bara är en tiondel av dit totalsparande per månad. Men men..

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:15 AM

  Simma är både skönt och billigt. Fördelen är ju också att man tränar många muskelgrupper.

  ReplyDelete
 8. Anonymous11:26 AM

  Hur gammal är du nu?

  ReplyDelete
 9. Anonymous11:58 AM

  Kör Vasaloppet!
  Vet inte din kapacitet men mål kan ju vara under 9 timmar, medaljtid, under 5 timmar, topp 5000, topp 1000, topp 100 etc.
  Köp startplatsen dagen innan. De brukar kunna gå att få tag på för 300-500 spänn. Övriga 1500 får du lägga på boende och resa.
  Lämna inte in skidorna för vallning utan valla själv. Köp en kuzminsickel och stålsickla glidytorna. Fästvalla har du nog redan.

  ReplyDelete
 10. Anonymous5:28 PM

  Att idka samlag under lång tid är såväl gratis som tämligen underhållande.

  ReplyDelete
 11. Anonymous5:31 PM

  du har en poäng problemet är väl bara preventinmedlena eftersom Herr miljonär knappast har barn i beräkningarna.

  ReplyDelete
 12. Anonymous5:57 PM

  Lidingöloppet kanske passar? Nära där du bor och inga initiala kostnader som en dyr cykel etc. Du säger ju dessutom att du gillar att springa :-)

  http://www.lidingoloppet.se/start/start.cfm


  Lycka till!

  ReplyDelete
 13. Anonymous6:40 PM

  Hur nära ditt mål är du? Dvs hur mycket pengar har du och är du med ditt kapital i fas med din plan/mål?

  mvh Karriarmorsa

  ReplyDelete
 14. 2000 kr för träning är rätt mycket på ett år tycker jag, speciellt om du har tillgång till gratis gym. Varför inte sätta upp ett mål som inte behöver kosta något? Kanske att ta 100 kg i bänkpress? Nej, det är lite löjligt... Men kanske att springa milen på en viss tid?

  ReplyDelete
 15. Jag vet att mitt företag bekostar 2 eller 3 motionslopp varje år. Kolla om jobbet kan pröjsa ditt "hälsoprojekt" så har du lättare att komma ut i spåret eller gymmet.

  ReplyDelete
 16. Tror jag behöver ett lite "roligare" mål än att klara att springa en runda på en viss tid eller ta ett visst antal kg i bänkpress. Dvs ett lopp eller något speciellt som händer ett visst datum där fler än jag själv deltar. Lidingöloppet ligger nära till hands för tillfället.

  ReplyDelete
 17. Anonymous8:13 AM

  Hej!

  Jag har observererat att alla dina aktiviteter är av modell "ensamvarg".

  Skulle istället rekommendera dig att gå med i en golfklubb eller något gym inne i city. Förvisso kommer detta kosta en del pengar, men du kommer lära känna personer som förhoppningsvis kan göra dig rikare.

  Jag betalar runt 1500 kr per månad för mitt gymkort, men personerna som jobbar där jobbar nästan uteslutande på investmentbanker, hedgefonder och närliggande finansbolag. De i sin tur introducerar mig till deras kollegor osv

  p.s. detta är dock London och inte sverige.

  ReplyDelete
 18. Anonymous4:35 PM

  Ta extrajobb som brevbärare. Bra motion och pengar.

  ReplyDelete
 19. Mitt tips är att hoppa med i en lagsport. Korpfotboll, volleyboll, innebandy, rinkbandy eller så. Dels är korpen ruggigt billig, dels har man pressen att inte svika laget och därför får man en extra boost i motivationen.

  ReplyDelete
 20. Anonymous1:45 PM

  Jag skulle vilja veta lite mer om din matbudget. Vad tusan är det för måltider?

  Jag försöker klara mig under 20 kr per måltid för mig och min dotter i normalfallet, men det är svårt.

  Äter du bara nudlar?

  ReplyDelete
 21. Anonymous8:51 AM

  Gå in på marathon.se och följ träningsråden från Anders Szalkai.
  Jag har själv, fast jag är man, följt tjejmilsprogrammet på 22 veckor. Fantastiska framsteg faktiskt.
  Tänker springa mitt andra millopp om 3 veckor, därefter förmodligen påbörja träning för Stockholm halvmaraton.
  Träningsprogrammen är gratis. Joggingskor och klocka är det enda man behöver.
  Anmälan till ett lopp kostar ca 300 kr.

  ReplyDelete
 22. Jonny: Har skrivit om mina måltider ganska många gånger. Du får försöka hitta de inläggen.

  Tack för alla andra tips. Lidingöloppet känns helt klart mest lockande för tillfället.

  ReplyDelete
 23. Anonymous10:05 AM

  Midnattsloppet! Jag tycker att det är en bra morot för att masa sig ut i löpspåret några gånger under sommaren, och lagom långt. Om du tänker springa Lidingöloppet är det en bra uppvärmning! Sedan finns ju Stockholmsloppet också, som är en halvmara. Den funderar jag på att springa någon gång.

  ReplyDelete
 24. Anonymous12:21 PM

  Får man fråga hur mycket du plockar ut efter skatt varje månad? Om du sparar 14 000 varje månad hur mycket får du ut`. Vad har du för levnadsstandard? Stundetstandard eller därunder (lever på mindre än 7300/mån)?

  ReplyDelete
 25. Anonymous7:53 AM

  Jepp, löpning är billigt. Vill du göra det lite vetenskapligare så skaffar du en pulsklocka. Man kan få helt ok pulsklockor för ca 500 kr.

  Eftersom du bor i Stockholm finns det ju massor av lopp, Lidingöloppet, marathon i mängd osv.

  Svårt att hitta billigare sport än löpning tror jag. Men om du har tillgång till gratisgym via jobbet kan det löna sig att ta lite gympass ibland - för allmänhälsans skull.

  ReplyDelete
 26. Anonymous3:16 AM

  Om du inte vill dra pa dig skador ar inte lopning sarskilt billigt. Du bor kopa nya loparskor var 70:e mil. Blir val kanske 3 skor om aret i ditt fall. Borde ju iofs kunna hitta 3 par skor for under 2000:-, om du shoppar runt lite.

  ReplyDelete
 27. callec: Jag tränar på och försöker förbättra mina tider på träningsrundorna. Så får vi se vilket lopp det blir när det drar ihop sig till sommar. Blir det lidingöloppet känns det som man bör köra lite längre pass ibland från sommaren och framåt.

  Anonym: Jag lever för ca 4000 kr i månaden.

  Anonym: Tveksamt om jag kommer upp i mer än 100 mil löpning på ett år.

  ReplyDelete
 28. Tjena miljonären, har du några tips på att dra ner dom fasta kostnaderna i månaden? Hur mycket lägger du på sånt, telefon, försäkringar och annat?

  ReplyDelete