Tuesday, March 04, 2008

Köpläge?

Hur gör ni andra långsiktiga sparare i dessa tider av börsnedgång?

Säljer?
Köper?
Minskar månadssparandet i aktier?
Ökar månadssparandet i aktier?
Ingenting speciellt.

Själv är det nog alternativet "ingenting speciellt" som bäst beskriver mitt sparande. Sparar fortfarande i en mix av ränta/aktiefond. Aktiefonderna har viktats om till Ryssland sen årsskiftet.

13 comments:

 1. Anonymous10:36 AM

  Köper - utvalt. Min strategi är att jag bestämmer hur mycket jag vill ha i en aktie säg 30 000 om jag forfarande tror på den och den går ner köper jag mer om den går upp kraftig säljer jag lite på så sätt har jag samma andel av mitt kapital investerat i varje aktie helat tiden. Dessutom får detta om det tillämpas med disiplin den positiva effekt att man går mot marknads psykologin och köper när det går ner och säljer när det går upp. Hittils mycket nöjd. Sen ska man alltid ha en plan för likviditet...vad behöver jag pengar till de närmaste 12 månaderna? Det är dumt att sälja i panik!!Mvh- Olin

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:50 AM

  Självklart säljer man ingenting nu när det ligger så lågt. Dessutom betyder långt sikt minst 10 år för mig och då är det ganska logiskt att det finns både toppar och dalar, men när det dalar måste man ha is i magen. Jag sparar enbart i fonder numera.

  Jag har fortsatt att månadsspara som jag gjorde innan men nu har jag försökt och öka takten med åtminstone ett par tusenlappar extra varje månad. Man måste ju passa på & köpa nu när det ligger så lågt. Dessutom spås det att den riktigt stora uppgången för högrisksområden som Indien mfl. (utom Kina) kommer först 2010 och då gäller det att ha lite pengar som kan växa.

  Privat ligger jag ännu på plus totalt och det bör gå ner en bra bit till om det ska på minussidan men jag blir däremot oerhört deprimerad varje gång jag loggar in på PPM. Förra året gick jag +76% och hittils i år ligger jag redan -29 %. Dessa siffror gör mig riktigt deprimerad.

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:24 AM

  Nästan precis börjat spara men jag fortsätter med ökat månadssparande i enbart aktiefonder. Ser inte roligt ut just nu men när det vänder upp igen kommer det att kännas bra.

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:40 PM

  Jag har ökat mitt månadssparande rejält nu när andelarna köps till lägre pris. Tillväxtmarknader och ryssland sparar jag mest i och har en räntfond. Har en sparhorisont på minst 10 år i detta läge på aktiefonderna. Räntefonden är till aktieköp om ett tag. Men bygger också upp en kraftig buffert vid sidan av för oväntade utgifter.

  ReplyDelete
 5. Jag är och kommer förbli en nettoköpare så tillvida att börsen inte uppvisar haussvärdering. Däremot ökar jag mina köp betydligt när börsen tar riktigt kraftiga dipp neråt.

  ReplyDelete
 6. Korfattat gör jag precis som jag brukar dvs köper bra aktier när de är billiga.

  Att ha en utpräglad systematisk strategi att göra som man själv önskr är det bästa. Att börja agera annorlunda för att Börsen får ett annat mönster jämfört med tidigaree det skall man inte gör utan man skall bli bra på en sak och agera därefetr.

  ReplyDelete
 7. Anonymous6:22 PM

  Köper.

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:41 PM

  Köper och förundras över hur folk säljer så billigt.

  ReplyDelete
 9. Behåller, sen nästan ett år tillbaka (nyköp i räntefonder + amortering av lån). Sålde av en mindre bit i höstas för att minska risken, men har nu nått ett läge där absolut inget mer ska säljas.

  Än så länge slår jag index rätt ok, men det finns för stora risker i banksystemen (för lite "easy money") vilket gör att jag inte riktigt ser vad som ska driva börsen framåt. Men givet att inte vinsterna kollapsar kan värderingen vara OK nu. Vi får se vad Q1-rapporterna säger.

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:28 PM

  Tecken på att vi fortfarande är tidigt i resan nedåt?

  ReplyDelete
 11. Anonymous10:18 AM

  Jag har bytt ut mycket av högriskfonderna som jag hade (BRIC) mot guldfonder som tex MLLF Gold fund. De följer inte börsen på samma sätt utan har sin egen konjunktur. Ofta går de bra när allt annat svajar. Desstuom går de väldigt cykliskt, upp och ner. Om man ser på kurvan att de gått ner en period så är det köpläge för då går det alltid upp igen till skillnad från andra fonder. Annars har jag satsat lite extra på Latinamerika och dumpat Indien (som visat en katastrofal utveckling). En ny sak jag hade tänkt testa är en hedgefond som ska ge positiv avkastning oavsett börsens utveckling.

  /Hanna

  ReplyDelete
 12. Anonymous2:18 PM

  Har sagt det förr, säger det igen.. Dunka in rubbet i Brummer Lynx och du kan se glad ut vad som än händer!

  ReplyDelete
 13. Anonymous3:43 PM

  Har en viss summa i aktier.. de får ligga kvar. Sitter och avvaktar fortsatt nergång och är tveksam till om det är köpläge än. Dvs sitter Cash till största delen.

  ReplyDelete