Wednesday, December 13, 2017

Norska oljefonden

I helgen skrev jag ett inlägg om hur pengarna i Nobels arv förvaltas och vilket uttagsandel som de räknar med per år. 4 miljarder som de förvaltar kan ju låta mycket. Men i jämförelse med den norska oljefonden så är inte 4 miljarder så mycket att skryta med. Här pratar vi nämligen om 8500 miljarder norska kronor. Så jag fortsätter bidra till den ekonomiska folkbildningen av er bloggläsare med ett inlägg om denna bjässe.

Den norska oljefonden (eller statens pensionsfond utland som den egentligen heter) upprättades 1990. Syftet är helt enkelt att placera det överskott som oljan ger nu så att pengarna ska komma norska befolkningen till godo även senare när oljan är slut.

Storlek och årliga uttag
Om vi börjar med storleken på fonden och de 8500 miljarderna norska kronor (över 1 biljon dollar) så motsvarar det över 1,6 miljoner norska kronor per idag levande norsk invånare. Ganska imponerande att bygga upp det på under 30 år. Inte minst eftersom pengarna löpande används redan nu.

4% av fondens tillgångar får nämligen användas varje år som del i statsbudgeten. Siffran 4% kanske känns bekant, och frågan är alltså om inte pengarna kommer ha möjlighet att räcka för evigt. Motsvarande över 60.000 NOK i dagens penningvärde per norsk invånare och år för evigt i så fall (lite mindre om befolkningen ökar över tid). Oljan är ju inte slut än så fonden kommer dessutom fortsätta fyllas på i ett antal år framåt.

Förvaltningen
Totalt jobbar runt 550 personer världen över med förvaltningen av pengarna. Det krävs tydligen en hel del folk för att hålla koll på investeringarna i 9000 olika bolag.

För den som vill fördjupa sig i fonden finns det en väldigt detaljerad hemsida där man kan läsa exakt vilket värde och procentuell andel fonden äger i varje bolag. För den som inte känner för att läsa detaljerna så kan jag ändå rekommendera en imponerande räknare som räknar om marknadsvärdet varje sekund på startsidan. Det tickar på i bra takt både upp och ner där kan man säga. 

Fördelningen är just nu 66% aktier, 32% ränta och 2% onoterat/fastigheter (direktägda fastigheter alltså, fastighetsaktier räknas till aktiedelen). Det har tagits ett beslut att aktieandelen ska öka från 60 till 70% så den är på väg uppåt. Största innehav är Apple där fonden äger aktier till ett värde av ungefär 60 miljarder. Fonden har en regel om att maximalt äga 10% av aktierna i ett bolag. Så det blir därför omöjligt att ta större positioner i små bolag.

Man skulle kunna säga att det är frågan om en indexnära men ändå vissa försök till aktiv förvaltning. Avvikelsen mot index ska bara vara större 1,25 procentenheter ett år av tre.

11 comments:

  1. Anonymous7:09 PM

    Varför har inte Sverige gjort motsvarande under de senaste 50 åren.
    Vi har ingen olja men vi har skog och malm samt våra fantastiska industriföretag. Stater borde ju kunna göra som FI/RE individer som MI30.

    Jag menar att successivt öka statens passiva inkomster så behövs det mindre och mindre av aktiva inkomster dvs det arbetande folkets skatter, det skulle ta generationer visst, men vill vi inte det bästa för våra barn och barnbarn?

    Norge har väl ingen statsskuld heller...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Flyttar man till Norge får man alltså en tillgång per person om man räknar på de samlande tillgångarna.

      I Sverige har vi ju statsskuld som gör att respektive individ ligger back från start så att säga.

      Lite grann som att köpa in sig i en Brf med skuld per lägenhet istället för en nettokassa :)

      Delete
  2. Anonymous10:21 PM

    Gränsen är nu max 3% uttag per år. Det blev bestämt under förra mandatperioden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok. Jag hade kanske gammal info. Men hittar en artikel som säger 225 miljarder av 7000 i uttag förra året dvs över 3% då.

      Delete
    2. Anonymous3:23 PM

      Ja, stämmer nog. Den nya handlingsregeln började gälla från februari i år ☺ så för budgetåret 2018.

      Delete
    3. Förmodligen klokt.

      Delete
  3. Är det kanske så att du börjat fundera på nästa mål, att skapa MI30-fonden som avkastar för evigt? Två inlägg i rad på temat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vore helt klart mäktigt med en fond som delar ut ett årligt stipendium som blir startskott för nya förmögenheter.

      Delete
  4. Anonymous7:30 AM

    Intressant läsning som vanligt. Vår pengamaskin är tänkt att bli någon sorts generationsfond, dvs den ska leva vidare när Herr och Fru Snålgris har rest vidare till himlen. Frågan är bara hur detta ska gå till i praktiken, det är inte bra att lämna jordelivet när man är kontrollfreak ;) Kanske går att utse nån sorts förvaltare, eller drilla sina barn i att inte sälja allt och åka till Las Vegas :) Fy vad svårt, blir nog ett blogginlägg om detta...

    https://snalgrisen.blogspot.se/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:15 PM

      Går väl att göra om det till en stiftelse som delar ut max % per år till arvingarna enligt vissa regler och ev. motkrav?

      Delete
  5. Anonymous7:11 AM

    Sveriges skogsindustri drar in dubbelt så mycket pengar årligen som den norska oljan det är inte många svenskar som vet, oljeindustrin i Norge är ju statlig och skogsindustrin i Sverige är ju mycket privatägd.Det positiva trots allt är att vi har 7 stycken ap fonder med placeringar plus riksgälden också

    ReplyDelete