Monday, December 11, 2017

Intervju med Patrik Adamson, VD på Lysa

I samarbete med Lysa

Robotrådgivning har ju verkligen slagit igenom i Sverige senaste halvåret. När uppstickaren Lysa lanserades i våras blev jag intresserad då det kändes som något nytt och okänt. Jag tog därför kontakt med dem kring ett samarbete med bloggen. Jag har även startat ett månadssparande hos Lysa under hösten.

Som en del i samarbetet tyckte jag det skulle vara intressant att höra lite mer om Lysas första halvår på marknaden och hur de ser på det ökade intresset för robotrådgivning samt få lite tips om hur jag som sparare ska använda Lysa för att få bästa möjliga avkastning. Jag tog därför kontakt med Lysas VD Patrik Adamson för att få svar på mina frågor.


Berätta lite om dig själv och din bakgrund.

Innan jag startade Lysa med mina medgrundare följde jag en traditionell karriärbana i finansbranschen. Jag läste på Handels, arbetade på investmentbank i London och sedan på investmentbolag i Sverige. Men jag har alltid velat starta något eget, en önskan som nog är formad av att jag är uppvuxen i en företagarfamilj i Huskvarna. För två år sedan föll stjärnorna på rätt plats: Rätt idé, två fantastiska medgrundare och stöttande ängelinvesterare ledde till att Lysa föddes.

Patrik Adamson, VD Lysa

Hur växte idén om Lysa fram?

Det växte fram ur en frustration att jag som insatt investerare inte skötte mina investeringar på ett bra sätt och att för mycket pengar försvann i olika dolda avgifter (i spreadar, valutaväxlingar och kickbacks). Det hängde ihop med att jag ägnade mycket tid på min arbetsgivares investeringar och efter en lång dag på jobbet ville jag spendera kvällen med familjen och inte lägga tid på vilka ETF:er/fonder jag skulle köpa. Med Lysa ville jag skapa en tjänst som gör det enkelt att investera på ett riktigt bra sätt, utan dolda avgifter.


Nu har ni varit igång i lite över ett halvår. Hur har första tiden varit vad gäller intresse, och kundtillströmning i förhållande till era förväntningar?

Väldigt bra. Det finns ett stort intresse för en tjänst utan intressekonflikter för de som inte har tid eller lust att göra det själv. Vi förvaltar idag en kvarts miljard åt nära 3 000 kunder. Det är i linje med våra förväntningar.


När man blir kund hos er och gör ett självtest får man ju en rekommendation på fördelning aktier och räntor. Är det er erfarenhet att kunderna väljer denna fördelning eller tror man sig veta bättre än testet och gör en egen anpassning?

De flesta följer rekommendationen. 65 % accepterar exakt det förslag som vi givit, 20 % gör en mindre ändring och 15 % gör en större ändring.


Den största skillnaden jag som kund märker med Lysa jämfört med indexfonder är den automatiska rebalanseringen som gör att min önskade fördelning mellan aktier och räntor följs. Hur ofta sker den och vad är tanken bakom funktionen?

Om den faktiska fördelningen skiljer sig från kontots målfördelning med mer än 3 procentenheter under fem dagar triggas en automatisk ombalansering. Tanken är att behålla en konstant risknivå på kontot. Det innebär till exempel att systemet köper aktier automatiskt i en marknadsnedgång.


Kan det finnas en poäng att även som riktigt långsiktig investerare välja en lite högre andel räntor för att få bättre kraft i rebalanseringen? Jag tänker att man med lägre andel aktier automatiskt får mer torrt krut att fylla på aktiedelen med under en längre och större börsnedgång?

Min övertygelse är att det är extremt svårt att tajma marknaden. Många har sparat krut sedan början av decenniet. När det väl går ner är det lika svårt att tajma när det är rätt att gå in. Min rekommendation är att vara investerad genom cykeln och enbart investera pengar i aktier som man har råd att riskera.


Om jag är bekväm med en högre risk och väljer 100% aktier och 0% ränta får jag ju inte någon nytta av rebalanseringen. Kan jag inte då lika gärna välja 20% Avanza Zero/Nordnet superfonden Sverige och 80% Länsförsäkringar Global? Sammanlagda avgiften på fonderna blir ju lägre än att välja Lysa?
Det är en helt ok kombination men vi anser att Lysas är bättre. Avanza Zero har 30 innehav och Nordea, H&M och Atlas Copco utgör 25 % av hela Avanza Zero. Länsförsäkringars globalfond har 1597 innehav och är tungt viktad mot USA (63 %) och Västeuropa (24 %) och Japan (9 %) som tillsammans utgör 96 % av fonden. Bara 0,2 % av bolagen är mindre bolag. Genom Lysa får man fler än 6000 aktier vilket inkluderar aktier i utvecklingsländer, småbolag och en bred riskspridning i Sverige.


Hur stor andel av din privata ekonomi är investerad i Lysas förvaltning? Till vilken fördelning aktier och räntor?

80 % av min privata ekonomi är investerad i Lysa med 15 % på räntekonto hos SBAB och 5 % på transaktionskonto hos SEB. Min tjänstepension ligger hos Avanza i indexfonder.


Du har jobbat med aktier och investeraringar under en stor del av livet. Saknar du inte det aktiva i att leta bolag och försöka slå index med den delen av kapitalet som ligger passivt hos Lysa?

Det gör jag. Jag tycker det är fantastiskt roligt och utmanande att analysera bolag. Det kräver mycket tid, disciplin och en solid process för konkurrensen är stenhård. Särskilt roligt är det när man förvärvar större andelar i bolag för att påverka i en positiv riktning.


Med låga avgifter på 0,15-0,24% av kapitalet låter det som ni skulle behöva några miljarder kronor i förvaltat kapital för att bli lönsamma. Utan att kommentera om jag räknat exakt rätt, tar jag som sparare i Lysas fonder någon risk om ni inte når denna kritiska massa närmaste året?

Du har räknat rätt. Denna typ av förvaltning har väldiga stordriftsfördelar och vi har valt en modell med låga avgifter där vi hoppas få förtroendet att förvalta mycket kapital. Vi har faktiskt lagt vår prissättning under Wealthfront och Betterment som är ledande i USA och har avgifter om 0,25 %. Du tar ingen risk som investerare. Fondandelarna äger du själv och är helt separerade från Lysas egna medel.


Har du något spar- eller investeringstips till mina läsare?

Ja, skippa att läsa artiklar med rubrikerna ”då smäller det” eller ”så mycket kommer börsen stiga”. Det enkla svaret är att ingen vet, men det finns många som får bra betalt för att tycka. De har nästan aldrig rätt. Det är aldrig för sent att börja investera, gör det gradvis och välj en strategi och risknivå som du är bekväm med så att du kan hålla dig till din plan även om marknaden kraschar.


Vi tackar Patrik för att han tog sig tid och önskar lycka till i kampen mot de stora drakarna. Vill ni läsa mer om Lysa eller starta ett sparande så gör ni det här.

8 comments:

  1. Anonymous9:37 AM

    Kul inlägg, bra frågor och bra svar. Dina få sponsrade inlägg stör inte läsningen öht enligt mitt sett att se det. Detta inlägget snarare lyfter.

    ReplyDelete
  2. Får hålla med föregående inlägg, trevligt skrivet och bra samarbete! Hoppas det går bra för Lysa, det verkar vara en bra produkt jämfört med väldigt mycket annat skräp som finns där ute.

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:23 PM

    Det behövs inte fler aktörer. Räcker med storbankerna. Samla allt där och få ett bra erbjudande på rubbet. En kontakt för ALLT! Slipper ni ha kontakt och kolla med alla andra. Tid är pengar.

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:51 PM

    Varför finns inte guld med som alternativ hos Lysa? Borde inte vara ett problem då det finns flera ETFer som håller fysiskt guld. Om det gick att sätta upp en Golden Butterfly Portfölj skulle jag allvarligt fundera på att flytta mitt kapital till er.

    https://portfoliocharts.com/portfolio/golden-butterfly/

    Mvh
    Erik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Erik,

      Tack för din fråga.

      Lysa har valt att inte arbeta med så kallade ”alternativa” tillgångsslag till exempel valutor, råvaror, private equity och hedgefonder eftersom vi anser att dessa inte bidrar tillräckligt till portföljsammansättningen för att motivera de kostnader och risker som är förknippade med att investera i dem.
      Vi kommer inom kort komma ut med en bloggpost på vår blogg (http://blogg.lysa.se) där du kan läsa mer om hur vi har tänkt om detta.

      Bästa hälsningar

      Axel på Lysa

      Delete
  5. Känns väldigt sunt med ett sånt här företag som erbjuder extremt enkelt sparande utan en massa hokus pokus.

    ReplyDelete
  6. Anonymous1:14 PM

    Bra intervju och håller med andra kommentarer här om att det är en intressant produkt. Satte in, för mig, mycket pengar där förra året och är nöjd hittills. Gillar när det är teoretiskt rätt och inte beroende på en människa som ligger i skilsmässa och just kommer från en trasig kaffemaskin när hen ska justera min portfölj.

    ReplyDelete