Monday, March 13, 2017

Svårt att göra ingenting

Min gympalärare på lågstadiet sa alltid att den svåraste övning man kunde göra med en boll var att hålla i den. Dvs att inte studsa den i golvet, försöka snurra den på fingret eller kasta den i huvudet på någon annan under tiden som läraren pratade. Mycket riktigt, det tog oftast inte mer än 30 sekunder innan första bollen tappades i golvet under hans genomgångar.

Lite samma sak är det med aktier. Det är extremt svårt att inte göra någonting. Just nu börjar likviderna inför nästa lön sina på kontot, då jag köpt för lite mer än planerade 1000 kr om dagen i början av månaden. Samtidigt sitter jag med aktier i SCA, Atlas och Sandvik som gått som tåget på börsen på slutet och därmed handlas till runt 2% direktavkastning. Min strategi är ju att köpa och "aldrig" sälja. Dvs vill jag vikta upp Castellum i förhållande till Sandvik får jag göra det genom att lägga nysparande och utdelningar i Castellum. Men som jag skrev redan i slutet på förra året är jag ruggigt sugen på att vikta över lite 2% direktavkastning till 4-6%. Framförallt nu när sista arbetsdagen är så nära och varje extra krona i utdelning räknas.

Ska dock försöka hålla mig i skinnet och gnugga på med ursprunglig strategi hela vägen fram till sommaren 2018. Sälja vinnare och köpa förlorare är ju ett klassisk småspararmisstag. Och regeln att aldrig sälja är troligtvis det bästa botemedlet.

13 comments:

  1. Jag känner igen mig i det du skriver. Både när det gäller bollen och när det gäller suget på att vikta om portföljen genom att istället för att sälja så får nya investeringar kompensera den eventuella snedfördelning som blivit. Till exempel har jag i ett års tid försökt kompensera mitt tunga innehav i Svolder men då Svolder gått som tåget har det inte hjälpt trots att jag under samma period köpt 1100 Axfood. Angenäma problem i och för sig men ändå ;).

    ReplyDelete
  2. Kommentar: Nyfrälst

    Är inne på första året och känner att jag jag har "rätt" att rätta till ett par felaktiga impulsköp genom att sälja. Hur fungerar det att aldrig sälja? Tänker att det svårt att vikta om när det börjar röra sig om stora summor pengar, utan att sälja? Om ett bolag efter 5-10 år slutar prestera och de premisser man köpte på inte längre känns gällande. Säljer ni inte då heller?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är ju absolut inte förbjudet att sälja. Bara en ganska extrem regel jag satt upp för mig själv.

      Problemet är ju att de bolag man generellt är sugen på att sälja generellt är de som gått väldigt bra. Om ett bolag slutar prestera så är risken stor att man inte hinner agera innan den dåliga prestationen är inbakad i kursen.

      Men jag kommer absolut sälja någon aktie någon gång. Ska bara hålla det till ett minimum efter att ha tagit hem 20 till 50 snabba procent många gånger och därmed missat de följande 50-100%.

      Delete
  3. Bra tips för en nybörjare. Tack! Har lärt mig den hårda vägen att spontana köp baserat på min egen upplevelse av levererad tjänst, inte håller. Ordinarie strategi har fungerat mycket bättre.

    Men sväller inte portförljen "på bredden" lätt? Känns som att det lätt kan bli så att man tar in nya bolag och vips sitter man med 30-40 bolag i portföljen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag hade nyligen 34 st innehav efter 4-5 år köp och håll. Bestämde mig över jullovet för att plocka ut mina 14 favoriter och satsa helt på dom. Snart är jag omviktad dör 2017 :-)

      Är du nybörjare är det ingen brådska, bättre att prova olika branscher, bolag & marknader.

      Delete
    2. Tack James.
      Slutför första året som aktienörd (lägger ca 3 timmer om dagen på att läsa, lyssna på poddar och analysera. Har 15 bolag och fyra aktiefonder. Har "hedgat" med lite guld och bitcoin. Men då ska jag släppa lite på tyglarna är väldigt sugen på att ta in och testa några bolag till 😀

      Delete
  4. Anonymous2:09 PM

    Jag viktar inte om min portfölj efter det aktuella värdet, utan efter inköpspriset. Dvs jag försöker köpa för ungefär samma summa i alla bolag, att sedan vissa går framåt mer bryr jag inte om. Det jag riskerar är ju min insats, inte en fiktiv kursökning som bara finns på pappret. /Hans

    ReplyDelete
  5. Thomas4:04 PM

    Intressant portfölj.
    När jag ser på ditt mål så ser det ut som om du viktar dem 2,5-15%. Varför?
    Kan du berätta mer om din strategi?

    ReplyDelete
  6. Jag har helt enkelt valt en bas av några stora bolag som jag tror extra mycket på. Till dessa räknar jag tex H&M, Industrivärden och Investor som gärna får väga 10% styck i slutliga portföljen. Sen har jag en större grupp bolag där bakom runt 5-6% och slutligen några enstaka bolag med mindre vikt än 5%, däribland några preffar. Mindre än 2% känns meninglöst.

    Vet inte om det är en strategi eller inte. Men helt enkelt önskar jag äga mer H&M än Cloetta i portföljen. Vilket ju även skulle varit fallet om jag köpt en indexfond. Jag är ju ganska nöjd med att prestera ungefär som index, men vill ändå göra vissa försök genom att vikta vissa bolag tyngre och helt stå utanför vissa sektorer.

    ReplyDelete
  7. Thomas9:09 PM

    Kul att höra mer om dina tankar
    Thomas

    ReplyDelete
  8. Anonymous11:15 PM

    Någon bevakningslista på utländska bolag och isf vilka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har inga akuta planer på att öka antalet bolag vare sig svenska eller utländska. Av de utländska jag har redan idag är jag mest sugen på att öka i JNJ och Kone. Även om JNJ känns dyr.

      Delete