Sunday, April 06, 2014

D Carnegie

D Carnegie, den nya aktien på börsen kommande veckan har blivit en snackis och verkar ju bli fulltecknad flera gånger om. Har kollat lite och det ser väl bra ut. Men kommer ändå stå över av tre anledningar.

- Är redan kraftigt exponerad mot bostäder i Stockholm med min egna bostadsrätt.
- Är inte riktigt lika säker som bolaget själva att Husby, Tensta och Rinkeby är "starka områden som har framtiden för sig" (hoppas jag har fel).
- Verkar inte som man kommer dela ut pengar. Utdelning är grejen med aktier framför fonder tycker jag. Gillar inte att behöva sälja.

Men i övrigt ser det bra ut med billiga renoveringar vid byte av hyresgäst som ger högre hyror. Så ni som tecknar på 39 kr gör säkert inte bort er. Varken på kort eller lång sikt.

21 comments:

 1. Bra argument, jag som ej har nån tidigare exponering i området som t.ex. bostadsrätt eller aktier i fastigheter tycker att upplägget är bra. Sen få vi se hur väl det går framöver.

  En risk är klart räntan i framtiden men det drabbar ju inte bara bolaget i fråga utan hela marknaden.

  Mvh

  ReplyDelete
 2. En gammal kompis till mig som följt gamla Carnegi varnade mig nu för teckna i D.Carnegie som jag planerat.

  ReplyDelete
 3. Håller på att läsa din blogg från början till slut - intressant!
  Funderar själv på att köra ett liknande race.

  Har bestämt mig för att spara enligt följande (5 år):

  5000kr avanza zero
  4000kr threadneedle (lux) Pan eurp smcap
  2000kr splitan räntefond

  Är dock osäker på räntefonden. Är totalt okunning vad gäller räntefonder. Får man be om råd/tips e.d.?

  Du har tidigare rekomenderat Skagen kon thiki - varför tror du fortf. på den? Den jämfört med "mitt val" av småbolagsfond, vad ser du för skillnad?

  skriv gärna vad du tycker och jag uppskttar verkligen att/om du är ärlig och även ifrågasätter mitt tänk om du anser det vara för "konstigt".

  Är medveten om att ingen kan ge "rätt och 100-procetntiga" råd, men dina och andras synpunkter uppskattas och kommer hjälpa mig kring denna fråga. Jag saknar tyvärr vänner med ett ekonomiintresse (de lever fortf. i tv-spelsvärlden), trots att vi detta år fyller 28år...

  Underbar blogg!

  ReplyDelete
 4. Korträntefonder är relativt enkla att jämföra, det finns bra och dåliga och inte så mycke däremellan. Spiltans räntefond tillhör de bättre.

  Kon tiki är en global/emerging market fond o något annat än den du valt ovan, smallcaperuope - vad som är bättre sämre beror ju på vilken exponering du vill ha...

  Sist men inte minst -du kan berätta för dina vänner att investerande/sparande/frihetssträvan går utmätkt att kombinera med tvspelen :)

  ReplyDelete
 5. Tack för ditt svar!

  Skagen kon-thiki är ju mer en global tillväxtmarknandsfond, eller? Kanske bör jag även ta med den, då "miljonärinnan30" rekommenderat att ett sådant förfarande kan vara bra!

  Jag är verkligen ny på ekonomi och förösker att läsa så mycket som möjligt. Därför är jag tacksam för era råd, tips mm. Jag är medveten om att bara för att ni säger ngt, betyder inte detta att det sedan blir sanning. Dock, era åsikter väger tungt när jag resonerar med mig själv och mina val.

  Threadneedle (lux) Pan eurp smcap är ju en europeisk småbolagsfond, och kanske bör jag utöka portföljen med att även lägga in Kon-Thiki?

  En annan fråga, (många nu, men som sagt, all hjälp är guld värd), är om jag ska välja en räntefond som mer räknas som ”lång”, då jag ska ha detta case i 5år? Vad anser ni? Eller ”klarar jag mig” med Splitan räntefond?

  Säg vad ni anser och var gärna ärliga. Om ni anser att jag helt är ute och cyklar så säg det!

  Mvh

  ReplyDelete
 6. Mitt innehav kan då bli:

  4000kr i avanza zero
  3000kr i threadneedle (lux) Pan eurp smcap
  2000kr i splitans räntefond
  2000kr i Skagen Kon-Thiki

  ReplyDelete
 7. Storugglan11:31 AM

  @Sofokles

  Vill du gå lite mer systemastiskt tillväga skulle jag rekommendera dig att se till hela din ekonomiska situation. Annars är risken att du ballar ur när en situation du inte väntat dig inträffar (vilket alltid sker förr eller senare).

  Det bästa sättet av de enkla, som jag hittat, är att svara på frågorna i Nordnets investeringsguide. Då får du en helhetsbild kopplad till din riskbenägenhet. Valet av ena eller andra fonden är nämligen helt underordnat ditt avkastningsmål. Samma gäller eventuella försök att tajma marknaden. Man brukar säga att 90% beror på tillgångsallokeringen, resten på tur (dvs. val av "rätt" papper eller tidpunkt).

  Nordnets investeringsguide kan du testa utan att vara kund. Vill du ha tillgång till alla delar i den kan du enkelt bli kund, utan att behöva använda dig av ditt Nordnetkonto.

  När det gäller fondval kan jag bara rekommendera dig att välja billiga indexfonder o strunta i resten. Historiken säger inget om framtiden, och det enda du vet är vad du kommer att betala i avgift.

  I övrigt kan jag rekommendera dig att läsa investerare som David Swensen och John C. Bogle.

  ReplyDelete
 8. Anonymous11:33 AM

  Varför inte

  Avanza Zero
  Danske Invest Global Index
  Skagen Kon-Tiki/Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index
  Spiltan Räntefond Kort

  Långa räntefonder tappar i värde när räntan går upp. Iofs kanske den ligger lågt ett tag så mycket mer nedåt kan den väl knappast gå?
  Om du ska ha Pengarna om 5år så hade jag nog kört på Spiltan Räntefond Kort.

  Tänk på att jag är inte något proffs eller arbetar med detta så ta inte det jag skriver som någon regel utan mer som tips.

  ReplyDelete
 9. Anonymous11:36 AM

  Ett tillägg till min kommentar 11.33.
  Kom ihåg att balansera om portföljen lite då o då om din tänkta fördelning börjar dra iväg åt något håll.

  Rekommenderar även läsa om investerarna som Storugglan rekommenderade.

  ReplyDelete
 10. Tack för era svar!

  Läste att placera.nu ändrat Kon-thiki från "köp" till "neutral" då den och Skagen global tappat jämfört med tidigare år...

  ReplyDelete
 11. Hej, tycker anonym 11.33 har ett bra förslag. Billig index Sverige och Global + någon lite dyrare aktivt förvaltad Tillväxtmarknad. En kort räntefond tror jag är ett bra sätt att bygga upp kapital att stoppa in på börsen efter de nedgångar som kommer med ojämna mellanrum.

  Beroende på hur mycket sparande man har privat och i tex PPM är en variant att lägga de dyrare fonderna i PPM då man där får rabatt på avgiften.

  ReplyDelete
 12. Tackar för ännu fler adekvata svar!
  "miljonärinnan30", hur tänkte du kring just förvaltningsavgiften? hur mycket "kostade" dig det?

  Som jag skrivit så är jag relativt grön inom ekonomivärlden men brinner av iver att lära mig!

  Vilka siffror anser du jag ska titta på då jag väljer fond (borträknat just tidigare resultat, vilket på ett sätt INTE säger hur den kommer bli i framtiden).

  Hoppas du förstår min fråga. Andra är givetvis välkomna att svara på denna fråga också!

  Är grymt tacksam för denna fina feedback!
  Tittade på danske invest... och känner att den kan vara ett alternativ!
  Börjar få beslutsångets;)

  Ska titta in på Nordnet som "strugglan" rekommenderar. Har just nu ca 350k att använda + månadssparande därutöver...


  ReplyDelete
 13. Men glöm nu inte bort D.Carnegie som inlägget från början handlade om.

  Går det att få folk att betala 50% högre hyra än nu för att bo i tex Tensta?

  ReplyDelete
 14. Hankman: Jag är lite skeptisk, tror inte hela lösningen är nya bänkskivor.

  ReplyDelete
 15. Gjorde Nordnets test nu. Fick att jag har "ganska hög riskbenägenhet". Förslaget från Nordnet var 60 % aktiefonder och 30 % i ränte fonder.

  Bra verktyg. Dock krävdes, det, precis som redovisats, att man måste vara kund för att få deras tips på fonder utifrån "Min profil".

  Att döma av hur jag hittills resonerat i forumet, passar så som jag resonerat till den "profil" jag nu fick?

  Vad anser ni "experter"?

  Mvh

  ReplyDelete
 16. Anonymous12:24 AM

  Jag tänker direkt så här att du kanske skulle överväga att börja med typ 90% räntefond och 10% aktiefonder?

  Sen varje månad sälja av en del av räntefonden och köpa aktiefonder, dels för att sprida ut köpen så du inte kommer in i marknaden med 350k direkt.
  Såg själv min portfölj sjunka med ett par hundra tusen under finanskrisen och då var det lätt att hålla sig för skratt.

  Tycker det är väldigt viktigt iaf att du börjar försiktigt så du kan känna efter om du klarar av att se portföljen sjunka i värde. Hoppar du in med dina 350k och börsen skulle backa 20% så är det plötsligt 75k borta.
  Hur skulle du reagera på det t.ex?

  Så mitt råd är börja försiktigt och sprid ut köpen över en längre period och känn efter.

  Lyck till!

  ReplyDelete
 17. Anonymous3:19 AM

  Fastighets bolag med en inriktning på bostads områden Tensta/Husby... Jag själv känner Norra Järva (därTensta o Husby ligger) området väl, men ställer mig frågande kring vad det är för "framtid" Carnegie ser? I för sig så lär väl social bidrag aldrig sinna, det är väl detta case största vallgrav. Skulle för min egna del aldrig investera en krona i området, lär inte dröja länge tills ett bostadshus brunnit i Husby.

  ReplyDelete
 18. Men som jag fattat det kräver D Carnegie lön/pension på minst 3 årshyror från nya hyresgäster efter renoveringen. Så som samhällsinsats tror jag detta är jättebra om det funkar.

  ReplyDelete
 19. Tack för ditt förslag "Anonymous ".

  Jag förstår hur du tänker och är väl medveten om riskerna med att spara i fonder/aktier. Brände mig för ca 6 månaders sedan med ca 50k ....:/.

  Dock, lärde mig en läxa av detta. Jobbar/studerar för mycket och därför blir det fonder (istället för aktier).

  Dock, jag kommer nog köra på med att ha ca 70% i aktiefonder och 30% räntefonder. KOmmer köpa för de 350k, men sprider ut inköpen så att summan är "använd" till september, dvs. 6månader. Därefter kommer jag fylla på med sparande från lönen (se tidigare inlägg om den fördelningen).

  Dock, de fonder jag diskuterat, anser du att de "passar" det risktagande jag väljer?

  Mvh

  ReplyDelete
 20. Anonymous12:24 AM

  @Sofokles

  Kan inte bedöma om det passar ditt risktagande utan det får du känna efter själv och kanske justera med andelen räntor t.ex

  Själv kör jag Spiltan Räntefond och Spiltan Investmentbolag, resten är indexfonder för Sverige, globalt och tillväxtmarknader. Om det är rätt väg vet jag inte själv men tycker det känns bra för mig iaf.

  Kan än en gång rekommendera att läsa böcker av David Swensen och John C. Bogle som Storuggland rekommenderade och se om deras strategi och tänkande är något som kanske kan passa dig. Annars kanske det kan leda dig in på en egen eller annan strategi som känns bra för dig.
  Även Malkiels "A random walk down Wallstreet" är bra läsning.

  Får ursäkta att det blev extremt offtopic.


  ReplyDelete