Tuesday, April 22, 2014

Presenter

En ganska återkommande fråga under de 8 år som jag bloggat är frågan om hur jag gör med presenter när jag lever så sparsamt. Kan ibland uppleva att det finns vissa begränsningar i det sparsamma levernet. Skulle tex kanske kunna tänka mig att gå på lite fler fotbollsmatcher live, köpa lite ny träningsutrustning och åka på någon resa om det bara kostade hälften av vad det kostar nu. Men presenter har jag aldrig upplevt som det minsta lilla problem. Vare sig till flickvänner i vardagen, släkt under jul eller som frågan som dök upp senast att köpa med något vid en middag med föräldrarna eller svärföräldrarna. Har inga förväntningar på att få några presenter från min omgivning och de har heller inte några såna förväntningar på mig. Tycker det är bättre om vuxna människor köper det som de själva vill ha istället för att gissa vad någon annan vill ha.

Om jag åker hem till någon kompis på parmiddag köper jag ofta med en flaska vin eller något annat. Det händer kanske 3-4 gånger per år så det handlar om några 100-lappar per år. Men att man ska köpa med något när man åker hem till sina föräldrar eller svärföräldrar känns för mig helt avlägset. Det har jag aldrig gjort och det har inget med sparsamhet att göra. Däremot är det rätt ofta som pappa behöver hjälp med något tungt i trädgården eller som nu senast när vi var hos svärföräldrarna i påsk som min sambo fick lägga 2 timmar på att fixa med deras dator som de hade strul med. Sånt hoppas och tror jag att de uppskattar mer än en vinflaska eller blomma.

Hörde någonstans att det upplevda värdet är julklappar är ungefär hälften av det faktiska värdet. Dvs direkt när man köper och ger bort något så slänger man halva summan i sjön. Bättre då att köpa det man själv vill ha då man kan värdera pris i förhållande till värde som man får av varan.

13 comments:

 1. Anonymous2:31 PM

  Word!

  ReplyDelete
 2. Anonymous4:35 PM

  True that !

  ReplyDelete
 3. Anonymous7:49 PM

  Bra skrivet. Heja!

  ReplyDelete
 4. Anonymous8:23 PM

  Helt rätt !

  ReplyDelete
 5. Helt rätt! Nämndes i sparpodden i nåt avsnitt innan jul.

  ReplyDelete
 6. Anonymous12:00 PM

  Hej, kan man bara bli rik om man kör stenhårt själv på att äga aktier, kan man inte lyckas genom att bara äga fonder?

  Jag läser lite överallt att det är dumt att ge bort massa dyra avgifter till någon som förvaltar pengarna åt dig. men hur mycket är igentligen t ex 1,20%?? det tycker jag låter rätt billigt för att ett proffs ska förvalta mina pengar när jag själv är en amatör.

  Kan jag som amatör tjäna grova pengar på fonder, eller är det aktier som gäller för att man ska kunna tjäna riktigt mycket pengar...

  någon som orkar förklara fördelar/nackdelar för att köra direktägande i aktier kontra fonder

  /amatören

  ReplyDelete
 7. Anonymous12:12 PM

  Amatören här igen,

  om man t ex kollar på denna länk

  http://www.didnergerge.se/vara-fonder/didner-gerge-aktiefond/

  Så ser man historisk utveckling på fonden.

  Men kolla man på 10år så har den utvecklas 12,99%...innebär detta att om jag satt in 100 000 för 10 år sedan så har värdet på mina 100 000 endast ökat med 12,99% ???:S

  Hur fungerar det nu när man inte får utdelningar från fonder längre? fungerar ränta på ränta effekten när man sparar i fonder?


  /amatören

  ReplyDelete
 8. Anonymous4:39 PM

  Låter sunt! Klart du ska gå på fler live fotbollsmatcher och göra sådant som intresserar dig oavsett om det kostar lite.

  ReplyDelete
 9. Vad har du för mobil abonnemang? Det finns mycket pengar att spara där.

  ReplyDelete
 10. Instämmer i kören!

  För två år sedan fattade vi ett gemensamt beslut att sluta köpa födelsedagspresenter och julklappar åt vuxna i släkten. Livet har aldrig varit enklare! Sedan finns det givetvis undantag och tillfällen då vi vuxna ger varandra något men det blir på ett helt annat kravlöst sätt.

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:37 AM

  @Amatören

  Det står även en liten stjärna jämte som förklarar undertill att det är snittet per år.

  så 100 000kr * 1,1299^10 = 339 000kr

  ReplyDelete
 12. Amatören: Problemet är ju att 1% varje år blir rätt mycket efter 20-30 år. Men utdelningarna är inga problem de åker in i fonden så du ränta på ränta precis som om du själv återinvesterar utdelningen från aktier.

  Danny: Jag har inget privat abonnemang utan bara jobbmobilen som jag får använda lite lagom privat.

  ReplyDelete
 13. Anonymous1:38 PM

  Tack för svaren!

  /amatören

  ReplyDelete