Saturday, April 05, 2014

Spartips

Igår kväll åt jag fläskytterfilé till middag. Låter lyxigt kanske men 34:90/kg på Willys den här veckan tycker jag är fantastiskt. Så passa på att bunkra nu så ni klarar er hela snålmånaden.

Ni som är sambos har väl inte kopplat ihop era kort i Willys+? Man vill ju kunna passa på och köpa full ranson båda två när det kommer bra erbjudanden.

22 comments:

 1. Anonymous10:02 AM

  Hört talas om närproducerat? Miljövänligt? Eko? Eller är sådant helt irrelevant i bloggarnas spariver?

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:59 AM

  Håller med föregående kommentar, närproducerat miljövänligt ekologiskt bör man välja! /en annan sparare

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:15 AM

  Jag försöker visserligen själv ha vissa principer i min snålmånad framförallt är lokalproducerat viktigt för mig. Tror dock att sparare generellt är de mest miljövänliga personerna då vi inte konsumerar i onödan och väljer andra råvaror. Tex är bönor (även om de inte är ekologiska) betydligt bättre för miljön än en närproducerad ekologisk oxfilé.

  ReplyDelete
 4. Anonymous1:22 PM

  Bra tips! Då blir det willys nästa gång jag veckohandlar. Hoppas erbjudandet är kvar på tisdag.

  ReplyDelete
 5. Anonymous3:10 PM

  Väldigt billigt kött är synonymt med två saker: väldigt dåliga förhållanden för djuren, och väldigt dålig kvalitet på köttet man får i sig.

  Även om man helt ignorerar de moraliska aspekterna så är det själva definitionen av att vara dumsnål att köpa sådant kött. Det är som att säga att McDonalds-burgare är skitbra för att de har en bra fördelning av makronutrienterna.

  Tycker du att kvalitetskött är för dyrt bör du titta på andra källor för ditt protein, det finns mängder av både vegetarian- och vegansidor med enormt bra information. Bobybuilders som inte äter kött delar ofta gärna med sig av sin kunskap t ex.

  Ta hand om din hälsa, ät inte skit!

  ReplyDelete
 6. Vad gäller miljö har jag inget att skämmas för. Minimal förbrukning av pengar medför också minimal förbrukning av naturens resurser. Få privata resor, ingen bil och inget slit och släng. Och vad gäller hälsa tror jag det är ett mycket större problem med skräpmat och för mycket mat som många äter än om köttet ibland kommer från Danmark.

  Att djuren ibland kan haft det sämre än om man bara åt egenskjuten älg är ju sant. Men tror då mer på att hålla ner köttkonsumtionen vilket även sparar pengar.

  ReplyDelete
 7. Det kommer förmodligen som ett brev på att miljonären får kritik för att han köper icke-ekologist kött.

  Tänk då på följande; han slänger (förmodligen) ingen mat, någonsin.

  Googla på hur mycket mat som kastas och vilken inverkan det har på miljön.

  I fallet miljöpåverkan kan man inte annat än att ge miljonären toppbetyg.

  ReplyDelete
 8. (Kommentar för att få follow-ups)

  ReplyDelete
 9. håller med Fredrik!
  tråkigt att folk är så avundsjuka på dig miljonären, eller kanske roligt, då vet man att man har lyckats :)

  // 25 årig vanlig knegare och miljonär

  ReplyDelete
 10. Jonas8:13 AM

  Man kan inte resonera så - bara för att man eventuellt slänger lite mindre är det inte miljömässigt bra, det vore som att säga att eftersom jag stjäl lite mindre än vad Lisa gör så är mitt lilla stjälande en viktig del för att minska stölderna i samhället.

  Utländskt kött är ofta antibiotikabehandlat i preventivt syfte vilket bidrar till den extremt farliga utvecklingen av multiresistenta bakterier. Det är även mycket hårdare medicinerat eftersom det är tillåtet och för att djuren lever i en oerhört mycket sämre miljö vilket gör dem sjukare.

  Och även om man nu av någon anledning inte bryr sig om miljöaspekten - hur motiverar man det moraliska? Utländska djur lever under ofta vidriga förhållanden för att minska kostnaderna - varför tror ni annars det är så billigt?

  Så, jag anser nog att man har råd att köpa svenskt eller ekologiskt, det handlar inte om många tior extra. Det stödjer dessutom vår glesbygd och bidrar till öppna landskap som bonus.

  ReplyDelete
 11. Jonas8:16 AM

  Så jag är verkligen inte avundsjuk, jag tycker det är förfärligt med utländskt kött, framförallt vad gäller djurens lidande, bara för att vi ska spara några kronor.

  ReplyDelete
 12. Anonymous1:50 PM

  Jonas. Vad sägs om att du håller käft och lever ditt liv så lever vi andra våra.

  /Patrik

  ReplyDelete
 13. Jonas5:59 PM

  Patrik - vad sägs om att bemöta det istället om du tycker annorlunda? För några är kanske mina fakta/åsikter något de inte kände till och de kanske därför gör ett annat och mer medvetet val.

  ReplyDelete
 14. men tänk vad blåsta vi känner oss när dom säger på nyheterna att butikerna fifflat med märkningarna så att vi har betalat dyrare för vårt kött som vi trott var från svenska välmående grisar och så kommer det fram att det egentligen var från danska misskötta grisar, eller kanske inte ens griskött överhuvud taget :D då sitter någon och gnider händerna och skrattar åt oss, folk ser till sitt eget bästa och det handlar om att luras eller bli lurad. fast jag håller ju samtidigt med dig jonas, det är jättebra att tänka på att djuren har det bra osv, men "tyvärr" ligger det i våran natur att vara egoistiska och tänka på vårat eget bästa i första hand. sen finns det ju så mkt mer att tänka på om man ska se till att allt och alla har det bra. hela världen är ju egentligen på väg åt helvete ur miljösynpunkt. men för att råda bot på det på ett väldigt långsiktigt sätt måste vi ju i stort sett börja sträva efter att gå tillbaks till stenåldern, och det vill vi ju inte, vi vill ju kunna sitta och skrapa på våra iphones och annat viktigt. så att så länge det finns ett billigare hyfsat likvärdigt alternativ kommer då i alla fall jag att köpa det, jag måste tänka på mitt eget bästa, för det är det ingen annan som gör åt mig

  ReplyDelete
 15. 100% egoism alltså. Tja, kan ju inte säga att jag tycker du gör ett bra val, men du hycklar inte åtminstone.

  Risken att bli lurad om du köper råvaror (ej halvfabrikat - lasagne, någon?) av välkända svenska märken bedömer jag som minimal, bl.a. just tack vare det strängare regelverket kring svenskt kött, vilket även det kostar. Risken att bli lurad vid köp av utländskt kött lär därför vara betydligt större.

  Jag tror för övrigt inte svenska grisar lever i något paradis (möjligen de ekologiska), men det är åtminstone oändligt mycket bättre än för de flesta utländska.

  Människan är inte alls bara egoistisk av naturen, även om det såklart ingår. Människan har nått sin framgång genom att kunna samarbeta, inte genom att lura varandra.

  Jag har själv ett hyggligt framgångsrikt liv ekonomiskt, vilket inte har uppnåtts genom egoism och att luras. Socialt är det nog ingen vidare strategi att vara egoistisk heller... Vi kan t.ex. notera att många av de ekonomiskt mest framgångsrika människorna på vår planet ofta har filantropiska egenskaper.

  ReplyDelete
 16. Storugglan11:33 PM

  @MN

  "jag måste tänka på mitt eget bästa, för det är det ingen annan som gör åt mig"

  Hm, är det detta som kallas fångarnas dilemma? En buddhist skulle dock säga att du själv far illa av att medvetet göra ont även om det tycks gynna dig. Så passa dig :-)

  ReplyDelete
 17. En sak ska vi ha väldigt klart för oss, om alla levde som miljonären skulle våra miljöproblem vara magnituder mindre än vad de är. Återigen - Miljonärens livsstil är extremt snäll mot världens resurser.

  Men för Jonas räcker inte det, enligt honom måste Miljonären finna sig i just hans sätt att döva sitt samvete.

  Om Miljonären ändå vill gå Jonas till mötes finns det ju alltid gårdar runt Stockholm som säljer gårdsslaktade djur. Åby gård t.ex. Ca 50 kr/kilot.

  Gissningsvis är det helt genomförbart att frakta hem en halv gris på cykelkärra, det blir dessutom en bra träningsrunda.

  ReplyDelete
 18. Anonymous10:29 AM

  Att rationalisera sitt intag av skit genom att jämföra nettoeffekten på miljöpåverkan och att man äter mindre/nyttigare än andra är bara att lura sig själv. Du tycks ju vara intresserad av att hålla dig frisk och att gå på kvalitet snarare än kvantitet - så varför falla på en så enkel sak som kött?

  Det är inte bra att röka fyra light-cigaretter om dagen bara för att andra röker två paket John Silver utan filter.

  Nåja, jag är inte din mamma, inte heller är jag världens mest konsekventa människa - jag ville bara påpeka att här har du en fläck som är väldigt enkel att tvätta ren.

  Oavsett vad du bestämmer dig för, lycka till med allt du företar dig i framtiden!

  ReplyDelete
 19. Instämmer med Anonym 10:29.

  ReplyDelete
 20. Anonymous4:46 PM

  Jag köper svenskt kravkött från min bonde här för 41 kr kilot( utegrisar) . Styckat och färdigt. Men det är ett av de privilegier man har när man bor på landet. Jag kan förstå miljonären men jag lever snålt av andra anledningar. Ensamförsörjare till en stor familj på 7 pers och jag är
  tjej. Försöker bli skuldfri!!

  ReplyDelete
 21. Daniel8:23 PM

  Skulle vilja veta en sak av er som hela tiden snackar om närproducerat och svenskt.
  Vad åker ni för bilar? Vart kommer era kläder ifrån? Dom flesta saker ni köper till hemmet vart är det tillverkat? Vad får den som tillverkar sakerna i lön vilka förhållanden har dom på sin arbets plats? Gissar på att dom flesta av er tycker att den stackars grisen ska ha det bättre än folk i fattigare länder. Så länge ni inte köper ALLT svenskt så kan ni lika bra vara tysta.

  ReplyDelete
 22. @Daniel:

  Fan heller. Gå en logikkurs.

  ReplyDelete