Wednesday, October 10, 2007

Lägger mig likvid i min flickväns PPM

I min egen PPM-portfölj har jag ju inte gjort mycket till ändringar de två senaste åren. Har försökt anpassa mig lite till de fonder i de olika regionerna som gått bäst, men har istort sett haft samma fonder hela tiden, inriktning Kina, Indien, Asien och Alternativ Energi. Resultatet i år har ju varit helt ok, med lite drygt 50% plus.

För min sambo har jag valt en liten annan strategi där jag har gått ut och in och mer bara jobbat med Indien och Kina. Har gått in när det gått ner under någon vecka och sålt när jag tycker det gått upp lite väl snabbt. Här ligger jag knapp 30% upp. Trots att jag vid ett par tillfällen har haft bra tajming har utdelningen blivit betydligt sämre alltså. Förklaringen är att jag varit utanför aktiemarknaden för många månader med hennes porfölj där det visserligen inte har rusat uppåt men ändå tickat på fint för mina asiatiska fonder. Nu har jag haft 100% Baring Hong Kong i hennes PPM någon månad och känner återigen att det är läge att kliva av ett tag och lägga mig likvid.

30% upp är ju ändå helt ok, framförallt jämfört med svenska börsen. Och skulle det gå ner ordentligt närmaste tiden kanske hennes porfölj är den som gått bäst i slutet av året.

12 comments:

 1. Anonymous5:24 PM

  Menar du att det är dags att lägga bort Baring Hong-Kong?

  ReplyDelete
 2. Den som det visste. Behåller ju den både i mitt egna sparande och i min PPM. Dessutom kommer jag i slutet av månaden som vanligt köpa nya andelar i Nordeas Kinafond.

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:54 PM

  Jag har Baring H.K i PPM. Håller kvar den till årsskiftet, sen kanske det är dags att byta. Spännande att spekulera i nästa års raket! Eller blir det asien och indien som fortsätter?

  ReplyDelete
 4. Anonymous6:27 PM

  Jag tror Kina kommer tåga på ett tag till. Tror den Kinesiska regeringen gör allt för att ekonomin skall hålla framtills olympiska spelen drar igång i Peking. Efter det kanske ännu fler blir intresserade av Kina. Håller kvar mina baring hong kong. Är även inne lite i Korea.

  ReplyDelete
 5. Anonymous7:12 PM

  Har inget med ppm att göra men jag har nu läst hela din blogg och även några av kommentarerna. Jag tycker att den hittills är mycket underhållande. Jag skulle gilla mer info om hur du snålar, tex. med mat. Har du gjort några åtgärder för att få ner fasta kostnader? Vad har du för elavtal/elleverantör? Tv leverantör? Har du någon hemförsäkring, vilket bolag i så fall?
  Jag är lite avundsjuk att jag själv inte kom på din idé för 10 år sedan.

  Jag förstår inte människor som kritiserar dig, jag tror säkert att det är lite avundsjuka eller så tror de att man blir lycklig av att spendera pengar. Jag har läst i en psykologi bok att de tre största faktorerna till personlig lycka är kärlek och äktenskap(amerikansk bok men jag tror ett stabilt förhållande räknas med), arbete och ens personlighet. Något som däremot inte har någon eller nästan ingen påverkan är pengar, ålder, föräldraskap, intelligens och utseende.
  Du har ju en flickvän som du verkar trivas bra med och även ett arbete som du gillar. Sen vet jag inte om du är en positiv person men inte tycker jag du verkar så negativ i allfall.
  Men jag skulle nog våga mig på att säga att du är en lycklig person, om du sen har en framtidsdröm och ett intresse som är lite annorlunda spelar väll inte det så stor roll. Och det finns väll ingen anledning att kritisera det.

  Kämpa på! Jag kommer att fortsätta läsa och fascineras av dit flit.

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:20 PM

  Jag är en av kritikerna du talar om Annie. Jag har inget mot att man sparar/förvaltar sina pengar väl. Det är klokt att göra, men får inte ta över livet.

  Lycka kan ta sig många olika skepnader som du själv anger och är inte samma sak ens för två olika personer.

  Problemet infinner sig när man ständigt placerar sin lycka någon annanstans än i nuet. Att inteckna sin blivande lycka i termer av "när jag har 10 millar någon gång om tjugo år" får mig att rysa. Att kasta bort upplevelser under perioden då man är 20-30 år känns helt sinnesrubbat och en aning skrämmande.

  Åk till Kos och parta loss en sommar, gå ut och drick ett gott vin en lördagskväll. Och tänk för guds skull inte på att du "kunde ha sparat pengarna". En dag när du blir äldre inser du att du har agerat helt vansinnigt som äter bönor och snor toapapper dag efter dag, men du vet inte om det än.

  /En som är "äldre" och inte ångrar en sekund av livet

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:22 PM

  Tror på Kina fram till OS, men det kanske kan dyka efter OS. Det är mycket snack om mänskliga rättigheter och Kina, kanske blir mer granskat under OS. Tror på Ryssland inför nya året. ;O)

  ReplyDelete
 8. Det här med Kina fram till OS hör man ju nästan dagligen på olika börsforum. Och har så gjort i över 1 år.

  Vad är egentligen logiken bakom det? Har något annat lands börs påverkats av uppbyggnaden inför ett sommar-os tidigare?

  Ingen är gladare än jag om det stämmer, men förstår inte riktigt logiken bakom det hela.

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:20 PM

  Jag är kritiker till honnom/henne som krittiserar Annie.

  Jag tror inte du märker det själv men du kopplar fortfarande ihop konsumtion och lycka. Vad säger att miljonären inte kan roa sig utan att göra av med pengar?

  dessutom kan man väll ha både pengar i framtiden och lycka i nuet?

  citat: "Problemet infinner sig när man ständigt placerar sin lycka någon annanstans än i nuet."

  Iaf jag tycker miljonären verkar lycklig. Dock har jag full förståelse för om du inte skulle vara lycklig i hans sitts men det är en annan diskussion.

  /Daniel

  ReplyDelete
 10. Anonymous7:04 PM

  Har bara ströläst lite här och jag kom att reflektera över en sak. Tycker om att du är ärlig och sätter upp mål som de flesta av oss påstår att inte ha. Dvs "att leva i nuet", tyvärr funkar inte människan gärna så utan hoppet är ofta vår stora drivkraft till att leva!

  ReplyDelete
 11. Jag tror Kina kommer tåga på ett tag till. Tror den Kinesiska regeringen gör allt för att ekonomin skall hålla framtills olympiska spelen drar igång i Peking. Efter det kanske ännu fler blir intresserade av Kina. Håller kvar mina baring hong kong. Är även inne lite i Korea.

  ReplyDelete
 12. Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Thank

  ReplyDelete