Tuesday, June 26, 2018

Hypotetiskt sparande på 50.000 kr i månaden

Jag fick en hel del frågor på senaste inlägget om saker som jag själv upplever att jag skrivit om några gånger. Men förstår att det så klart inte är lika självklart för er läsare som för mig som lever med detta dag och natt så kan väl vara läge att förklara lite hur planen framåt ser ut.

Om vi börjar med utdelningarna som ska vara basen i min försörjning den närmaste tiden så är målet i år 130.000 kr i utdelningar och nästa år är målet 135.000 kr. Det är en ökning som är tänkt att kunna ske helt av sig själv dvs utan några nya aktieköp. Då jag då och då köper lite aktier så kommer målet både för i år men troligtvis även för nästa år överträffas med god marginal. Dock har flera kommenterat att 130.000 kr per år inte är så mycket att leva på. Och det kan ju ligga lite i det att runt 11.000 kr i månaden inte är så mycket pengar.

11.000 är faktiskt lite mer än vad jag lever på idag, så just nu räcker det. Men jag har även fonder till ett värde av nästan 2 miljoner som jag hittills inte rört. Det är alltså pengar som jag idag inte använder men som jag i framtiden tänker mig kunna använda för att öka upp uttaget till 15.000 kr (eller rättare sagt till 30.000 i månaden för oss som par, men håller mig till ett räkna på 1 person nu då det är dessa siffror som redovisas här på bloggen).

Jag fick också en fråga om jag trodde dessa pengar skulle räcka för evigt och det liv jag tror att vi vill leva om 10-20 år. Det är ju väldigt svårt att svara på men som jag ser det så har vi skapat en bas på 30.000 kr i månaden efter skatt (i dagens penningvärde, dvs vi kommer kunna höja uttagen i takt med inflationen) som troligtvis täcker det mesta eller kanske allt vi behöver. Kommer vi på att vi vill spendera 40.000 kr i månaden behöver vi tjäna ihop 10.000 kr i månaden ihop på två personer. Vilket då kan ske med låg skatt och begränsad arbetsinsats. Det är heller inte så troligt att vi behöver dessa pengar så att vi idag tycker det är värt att vi båda ska jobba vidare flera år till för att spara ihop 3 miljoner till som kan generera dessa 10.000 kr extra i månaden resten av livet enligt 4% regeln. Utan skulle det behovet uppstå i framtiden jobbar vi hellre då.

Att vi idag inte tar ut de pengar vi skulle kunna ta ut enligt 4% regeln ledde in mig på ett lite avancerat resonemang där jag hävdade att jag och min fru sparar runt 50.000 kr i månaden i år trots att jag slutat jobba. Tittar man på insättningar i våra portföljer så är siffran lägre, men man skulle kunna hävda att de pengar som inte plockas ut ur portföljen enligt 4%-regeln faktiskt sparas.

Låt mig ta ett exempel. Om en person har en aktieportfölj på 3 miljoner och fonder för 2 miljoner där aktieportföljen har en genomsnittlig direktavkastning på 4% (dvs 120.000 kr i utdelning per år). Enligt 4% regeln så kan den personen ta ut 80.000 kr per år ur fondportföljen vilket summerar till 200.000 kr per år totalt i utdelning och fondförsäljning. Lever man istället på 180.000 kr per år kan man hävda att 20.000 kr har sparats (eller rättare sagt inte plockats ut enligt planen). Detta förutsätter att man antar att 4% uttag per år ska hålla långsiktigt.

Detta kan ju verka lite rörigt att påstå att man sparat 4% av fondportföljens värde eftersom det inte har något med värdeutvecklingen för fonderna att göra. Värdet skulle mycket väl kunnat gå ner med 20% under första året då man slutat jobba, men om man inte plockar ut sina 4% tycker jag man kan hävda att 4% av startbeloppet sparats. Precis som det skulle vara om man tar ut de vid årets början men sen inte använder de och stoppar tillbaka i slutet på året.

Så åter till vårt fall och hur jag kunde få det till att vi sparar 50.000 kr i månaden så har ju min fru för det första ett månadssparande på sin lön, jag har lite extrainkomster från främst min första bok, blogg och enstaka konsultuppdrag, min fru återinvesterar all utdelning från sina aktier och rör inte sina fonder och jag tar ut aktieutdelningen men rör inte fonderna. Så jämfört med att vi båda hade slutat jobba vid årsskiftet, inte haft några extrainkomster och strikt plockat ut 4% per år av portföljens värde är skillnaden ungefär 50.000 kr i månaden.

Hoppas det var svar på de frågor som dykt upp.

21 comments:

 1. Anonymous1:32 PM

  Jag brukar hänga med i dina resonemang eftersom de brukar vara enkla och tydliga. Men den här gången blev det faktiskt rörigare. Jag trodde jag hade stenkoll på din ekonomi men efter detta är jag inte lika säker.

  Däremot är jag med på hur du tänker rent principiellt och jag håller med om att det kan räknas som sparande.

  Så länge du har koll på din ekonomi är jag nöjd. Keep it up!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ber om ursäkt för rörig beskrivning.

   Delete
 2. Jag tycker det är tydligt hur du resonerar och håller med att de pengar som inte plockas ut gentemot ursprungsplanens 4% kan ses som sparande.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skönt att höra att det inte var helt obegripligt.

   Delete
 3. Anonymous2:47 PM

  Har du funderat på hur din förra arbetsplats fungerar utan din närvaro? Om det rullar på som vanligt, som att du var lätt utbytbar eller tror du att de får kämpa hårt nu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har lite kontakt med gamla kollegor och min bild är att "det går ok men lite sämre". För just min lilla avdelning alltså. Är ett stort bolag så på totalen märks garanterat ingen skillnad.

   Delete
 4. Anonymous2:54 PM

  Kännder du att det finns en lön din gamla arbetsplats skulle kunna erbjuda dig för att du skulle gå tillbaka dit (på heltid då)?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag skulle inte gå tillbaka på fast anställning heltid för 100.000 kr i månaden. Men fick jag gå in och konsulta kortare perioder och fakturera 1200 kr per timme vore det svårt att tacka nej till en månad här och där. Dock glad att jag inte behövt ta ställning till något sånt erbjudande.

   Delete
 5. Anonymous3:53 PM

  Din gamla arbetsplats (utan att outa specifikt), är den ett börsnoterat företag?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det går inte att direktäga via svenska börsen.

   Delete
 6. Tack för ännu ett spännade och intressant inlägg! En reflektion är att du har kloka och ordentliga ”kuddar” vs en strikt 4% regel. Kollar jag på din aktielista så har du aktier för nästan 6 m sek vilket skulle ge 20 k / månad medan din konsumtion är 10 k /månad, dvs du klarar dig på drygt 2%. Dessutom som extra kuddar kan ju ju (1) dra ned på konsumtionen, det vet du funkar, (2) jobba extra, vilket du redan nu får intäkter av, och (3) så småningom få ut tjänstepensions och sedermera ”vanlig” pension. Jag tycker verkligen du kan vara helt trygg med din ”plan”. Mkt intressant att läsa om och jämföra med egen plan. / Henrik F

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är ju klokt att ha marginal för att vara ”safe”, och samtidigt spännade att räkna på om du skulle få en real avkastning på 8% i 10 år och se vilket uttag du skulle kunna ha då!

   Delete
 7. Anonymous10:12 AM

  Får du någon form av "klump" i magen av börsens kräftgång senaste veckorna? Och oroar du dig nåt för ett börsfall på säg 10-20% till de närmsta månaderna?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verkligen inte. Jag lever på slutlön och håller på att stoppa undan utdelning att leva på under 2019. Så lite svängningar på börsen spelar mig ingen roll.

   Skulle det gå ner över 25% från dagens nivå skulle jag börja bry mig och fundera på hur jag ska agera.

   Delete
  2. Anonymous12:58 PM

   Kan du inte göra ett inlägg kring ett sådant scenario?

   Delete
 8. Anonymous1:47 PM

  Jag vet att du fokuserar på ditt sparandet osv och att du skulle nog klara dig på 15000 om du skulle bli ensam, även om att hitta nytt boende kanske skulle vara lite problematisk utan möjlighet till lån, men jag undrar om du har några tankar om definitionen av 'frihet' när många (de flesta?) som har sådana blogg baserar deras frihet på att de är ett par dvs är det verkligen frihet om man som familj är fri men man är 'låst' i familjsituation - lite som den gamla kvinnofällan?

  ReplyDelete
 9. Anonymous4:48 PM

  Ser ut som ett klokt sparande. Antar att bloggen kan ge en månadsvis extrainkomst på ca 5000:-?

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:00 PM

  Miljonären, de 145.000:- som du skriver som likvider här bredvid, det är alltså del av slutlön samt diverse utdelningar? Som ska sparas till nästa år?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja exakt siffran är inte dagsaktuell utan är något högre i dagsläget men det är pengar för närmaste årets liv som kommer från slutlön och 2018 års utdelningar.

   Delete
 11. Hur jag fick min man tillbaka ... Jag heter LISA. Jag bor i Kanada, och jag blev gift för fyra månader sedan.
  Min man och jag har levt ett mycket lyckligt och härligt liv. Så som tid
  fortsatte jag började märka denna konstiga attityd som min man var
  besitter. Han gick nu ut med andra tjejer, i den mån han
  Jag hämtade inte längre mina samtal, och han sov inte ens i
  hus längre. Jag blev förvirrad och visste inte vad jag skulle göra. Så blev jag
  orolig och strandsatt, som medför så många tankar i mitt sinne, för jag
  har aldrig upplevt någonting som detta tidigare i mitt liv.
   Så jag bestämde mig för att besöka en stavbräda för att se om han kan hjälpa mig. Så
  omedelbart gick jag till internet där jag såg ett fantastiskt vittnesbörd om a
  spell caster som förde någons ex-älskare tillbaka, så jag
  kontaktade honom omedelbart och jag förklarade för honom alla mina problem och han
  berättade för mig att det blir väldigt lätt för honom att lösa, jämföra med dem
  som han har gjort tidigare. Och han gav mig också ett bevis på att jag verkligen är säker
  av hans arbete, och han försäkrade mig om att min man kommer tillbaka till mig
  omedelbart är han igenom med stavningen. Och han berättade också att jag skulle sätta alla mina
  lita på honom, och jag lydde honom verkligen. Så det var 8:00 på nästa
  på morgonen när jag var på väg att jobba, när jag fick min mans telefonsamtal,
  och han berättade för mig att han kom hem, och han bad om ursäkt för mig och
  berättade för mig att han är mycket ledsen för smärtan som han har kostat mig. Och efter
  några timmar senare kom han verkligen hemma, och det var så vi fortsatte
  vårt äktenskap med mycket kärlek och lycka, och vår kärlek var nu starkare
  än hur det var förut.

   då berättade han också för mig att en gång mitt hjärta har blivit lust till mig
  att jag borde gå och berätta om sitt arbete här på internet. Höger
  nu är jag den lyckligaste kvinnan på jorden idag när jag skriver detta vittnesbörd,
  och jag vill verkligen tacka dig för att få tillbaka min man och för
  föra glädje och kärlek till min familj. Han kan också kasta andra stavar som,
  stava för att bli gravid,
  stavar för pengar,
  stava för att få jobb,
  botemedel mot hiv-hjälpmedel,
  säkerhetsförlopp,
  stavar för läkning av sjukdom,
  och så så många andra

  KONTAKTA HEM NU PÅ DENNA E-POST

  Tack så mycket för att du tar dig tid att läsa igenom
  ,e-post. kahunahelp@yahoo.com ring eller meddela honom på sin direktlinje +2348147400259

  ReplyDelete
 12. Good-day friends, my name's Antonio Laura from Lund-Sweden, I'm a medical Doctor by profession, 45 years of age. Kindly read my true life testimony, i have a positive intention that this information will help someone reading this article right now to restore back broken marriage and recover lost love relationship within 2 days. After being in relationship with Abeg Erickson for years, he broke up with me, I did everything to get him back to love me, but everything i did was in vain, I wanted him back so much because of the love I have have for him, I asked him with everything, I made promises but he refused. I explained my problem to my colleague at work friend and she suggested that I would rather contact a love spelling rock that could help me to spell it back, but I am the type of person who never thought love spell portion existed or work, I had no choice but to try it, I emailed the spelling channel and he told me that it was no problem that everything will be fine before three days, that my ex will come back to me before three days, he threw the Love spelling portion into air and surprisingly the second day it was around 6.00AM. My ex love partner called me on my mobile phone, I was so surprised that I answered the Phone call and all he said was that he was so sorry for everything that happened that he wanted me to return to him, that he loves me so much. I was so happy and went to him that was how we started living together happily. (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  ReplyDelete