Sunday, February 25, 2018

Gästinlägg av Olof Ericson

Nu är det äntligen dags för lite alternativa tankar igen. Denna gång via ett gästinlägg av en kille som heter Olof Ericson. Ni hittar Olof på Twitter under namet @OlofEricson.

Olof har också lovat bevaka kommentarsfältet under dagen idag för diskussion och följdfrågor.

/Miljonär innan 30

Gästinlägg av Olof Ericson

Att spara för att uppnå ekonomisk självständighet och frihet var, fram till ganska nyligen, en ganska begränsad företeelse hos några fåtal individer över trettio, ofta över fyrtio. Personer som har levt ett liv som man helst vill välja bort. Idag ser vi att denna företeelse, eller kan vi t.o.m. kalla det trend, sprida sig neråt i ålder. Personer som inte ens har gått ut skolan pratar om investeringar och frihet. Hur dessa personer vet att ekorrhjulet inte är något för dem är lite av ett mysterium. Alternativt vill de göra en Günther Mårder, alltså skapa sig en frihet att välja. Vad dem inte inser är att Günther Mårder är något av ett unikum, undantag. Han är ett varumärke. Han har sannolikt levt för sitt arbete och gör det fortfarande. Men hans varumärke är att vara den sjukligt sparsamme. Att försöka kopiera det konceptet är dömt till misslyckande.

Åter till fyrtioåringen som vill slå sig fri genom att spara ihop X antal miljoner som ska ge årlig avkastning. Vissa av dem har varit missnöjda över sin arbetssituation, andra har blivit missnöjda under resans gång. Sen finns såklart undantaget Günther Mårder. Frågan är vad som kommer först, missnöjet eller pengarna? Tänk på den frågeställningen ett extra varv, vi kommer nämligen att återkomma till det lite senare. 

Men vet ni vad, jag skriver inte detta inlägg för att prata om andra, eller om man. Jag ska prata om mig. Om jag. 

Som tjugoettåring landade jag mitt första chefsjobb, jag bildade familj när jag var tjugosex, köpte hus, fick min andra dotter vid tjugoåtta. Som tjugotreåring bestämde jag mig för att uppfylla en barndomsdröm och spara ihop till en Porsche nioelva. Målet var satt att köpa nioelvan innan jag fyllde trettio. Som tjugosjuåring fick jag börja om från noll med sparandet. Varenda krona hade gått till familjebildandet, husköp, renoveringar och kombibil. Ett par år efter trettio sprängde jag miljongränsen. Jag hade en miljon svenska enkronor i fritt kapital. Gediget sparande och investeringar i aktier och fonder hade möjliggjort den resan. 

Allt ovan har varit mål som jag har satt upp och uppnått. Och varje gång jag har uppnått ett eller flera mål så har jag först känt glädje, sedan tomhet. Men de enmiljon kronorna har inte bara skapat en tomhet, tomheten av ytterligare ett uppnått mål. Tanken om ekonomisk frihet har smugit sig på. En miljon gick ganska lätt, jag kan ju spara ett par till och bli fri tänkte jag. Nu börjar missnöjet krypa sig på. Jag går till jobbet för att fortsätta fylla på ladorna, ett arbete som jag nu börjar tänka att jag ska lämna. Ett arbete jag egentligen trivs med och som t.o.m. är en del av vem jag är och har blivit. Ett arbete där jag gör skillnad i andra människors liv. Jag har alltså omedvetet börjat springa ekorrhjulet för att sedan kunna lämna det. 

Nä vet ni vad, det var inte hit jag skulle. Jag skulle köpa en Porsche. Inte lägga pengar på hög och bli missnöjd och kanske till och med bitter. Och en miljon kan jag spara ihop igen. Senast tog det bara några år. 

Så inom kort cashar jag ut varenda krona från investeringssparkontot. Jag ska betala av alla våra lån. Min sambos värsta mardröm är att bli hemlös - trots att det knappt går att fingera ihop ett sådant scenario ens i teorin. Att betala av lånen kommer ge henne ro. Sen ska jag köpa en Porsche. Svärfar ska med på premiärturen. Han har cancer. I buken, i levern och nu i lungan. Han föredrar Lamborghini, men jag tror att han kommer uppskatta bilen ändå. I somnar ska jag köra med barnen på sena kvällsdopp. Förhoppningsvis kommer mina döttrar att minnas tillbaka på den här tiden med glädje. 

Om jag hade inlett mitt vuxenliv med den ekonomiske handbromsen åtdragen så hade jag med stor sannolikhet aldrig flyttat för att göra karriär. Jag hade inte träffat min sambo och vi hade inte bildat familj och byggt upp ett gemensamt hem. Så mitt råd till alla tjugoåringar är att våga gasa men såklart på ett ansvarsfullt sätt. 

Min slutgiltiga slutsats är att det finns många typer av ekorrhjul. Så se upp, gå inte in i ett nytt ekorrhjul för att undvika ett annat. 

46 comments:

  1. Anonymous9:21 AM

    Kul initiativ och intressant inlägg, Olof, som jag nu svarar. Jag börjar med att fråga:
    -Hur gammal är du idag?
    Hälsar
    Lars D

    ReplyDelete
  2. Hej Lars!
    Idag är jag mellan trettio och fyrtio. Mina dötrrar är båda under tio år.
    /Olof

    ReplyDelete
  3. Vad har du i månadslön?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Netto ungefär 30k

      Delete
    2. Hur mycket sparade du i månaden när du fick ihop en miljon på ett par år? Sparkvot 150 procent?

      Delete
    3. Hej, sparkvoten är ca: 1/3 av lönen. Tiden jag uppgav var några år.

      Delete
    4. Din avkastning måste ha varit fantastisk! 1 miljon på några år med ett sparande på mindre än 10k i månaden. Grymt jobbat!

      Delete
    5. Tack! Avkastningen har varit ungefär 100% under perioden.

      Delete
  4. Hej Olaf!

    1. Hur ser planen ut nu för att bli fri?

    2. Vad är lycka enligt dig?

    3. Ska man leva i Sverige i framtiden eller flytta?

    4. Bästa investeringstips?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1. Ekonomiskt fri så hade jag en tanke om 45. Men jag kommer att revidera den till 55.
      2. Vet inte, att kunna leva i nuet kanske? Att vara närvarande i varje sekund.
      3. Jag vill leva där mina barn lever. Hoppas dom flyttat till Spanien! :-D
      4. LF tillväxtmarknader indexnära A

      Delete
  5. Viktigt att tänka på. Miljonären verkade aldrig lida av sin livsstil utan tvärtom njöt av varje krona sparad. Alla är inte sådana och det är sunt med fler perspektiv än lyxfällan-idiot-slöseri i den andra vågskålen.

    Man blir inte 18 igen och kan hänga med på den legendariska partyresan när man blivit fri som 40-åring, det är inte jätteenkelt att ringa upp gamla kompisar man glidit ifrån för man aldrig hängt med ut/ följt med på event/ aldrig bidragit till någon gemensamhet som kostar pengar, och säga "tjena, nu är jag i mål som pensionär, ska vi ses?"

    Jag försöker vara så sparsam det går, har levt med en sparkvot över 100% av min vanliga lön i flera år tidigare och verkligen njutit av minimala utgifter. Men jag försöker verkligen se värdet i mina utgifter och har idag en betydligt lägre sparkvot och då naturligtvis längre till pension än annars. Men jag har istället för en sinnessjuk sparkvot fått en sambo jag vill skaffa familj med, ett drömboende, vänner och familj jag kunnat hjälpa på olika sätt.

    För det har jag fått betala 5-10 extra år i arbetslivet (svårt att vara mer exakt just nu) och det är det lätt värt.

    Lycka till med porschen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för din input!
      Du summerar bra vad även jag känner.

      Delete
  6. Hur går det med Porschen är den fortfarande på väg in och hur mycket tänker du att du ska spara ihop innan du slänger ut 0.9-1.3 mille på en bil? Är själv precis i början av karriären men med hög lön och ett högt sparat kapital redan, har alltid också velat ha en riktigt fin 911 och en Rolex datejust.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Letar efter drömbilen i detta nu. Det blir en lättare begagnad.
      Sen kommer den att ha kvar ett visst värde om jag väljer att sälja den.
      Jag tänker mig max 1/3 av totalt kapital får ligga i bilen. (Fritt kapital + låst kapital - skulder = totalt kapital)
      Jag har själv en Rolex, ångrar inte det köpet en sekund!

      Delete
    2. Anonymous1:42 PM

      Din text ser ut som ett försök till en skoluppsats,men du behörskar inte användningen av ”de och ”dem”. Förbättra din svenska. Du har skamligt dåliga kundkaper.

      Delete
    3. Tråkigt att du varken uppskattar texten eller mitt sätt att uttrycka mig. De och dem har jag erkänt svårt för.

      Delete
    4. Natalie2:07 PM

      De och dem håller på att dö ut ;) Men vill man lära sig är det bara att sätta in vi/oss. Om "vi" passar så används "de", om "oss" passar så används "dem". Så slipper man bittra språkpoliser som inte fattar att språk är ett trevligt sätt att uttrycka personlighet på.

      Delete
    5. Tack för svar Olof, tycker inte du ska fokusera onödigt mycket på folk som klagar på språket, det viktiga här är content. 1/3 av kapitalet är kanske rimligt, även om det känns väldigt mycket att lägga på en bil som man också får räkna kommer ha höga löpande utgifter, får hoppas jag lyckas knipa en innan 30 år iaf. Får kanske börja med klockan då, vilken modell av Rolex äger du?

      Delete
    6. Jag har en Air-King årsmodell 2016/2017. Gillar den skarpt!

      Delete
    7. Anonymous7:06 PM

      @Anonymous 1.42 pm.
      Du vet att det svenska ordet är "kunskaper" och inte "kundkaper" va? Och att man efter skiljetecken gör mellanslag (exempelvis efter kommatecknet). Vet du inte vad skiljetecken är så råder jag dig att Googla. Vill även upplysa dig om att det stavas "behärskar" och inte "behörskar".
      I ett inlägg på tre meningar (som egentligen skulle varit två meningar med korrekt svenska) så gör du bort dig fyra gånger. Kan vara ett nytt rekord.
      Om ditt svar är representativt över hur du är som person så tycker jag verkligen synd om dig.
      /Jocke.

      Delete
    8. Anonymous11:49 PM

      @Anonymous7:06 PM (Jocke)
      Haha, så ska en slipsten dras, snyggt bemötande av "språkgeniet" ovan :)

      Delete
  7. Tjena Olof,
    Gött inlägg. Intressant och tänkvärt. Familjen går före allt och det du beskriver som nu skall göras är hedervärt. Lösa in lånen och köra biltur med sjuke svärfar.

    Mvh petrusko

    ReplyDelete
  8. Anonymous5:01 PM

    Nu har jag läst inlägget flera gånger och får fortfarande inte ihop den röda tråden eller vad du Olof egentligen vill säga?

    Vilka är de här andra ekorrhjulen man ska se upp med? Vad innebär det att unga ska "gasa"? Att de ska bilda familj lika tidigt som du? Flytta för karriärens skull? Spara hårt? Köpa en Porsche?

    De andra målen kände du först glädje och sedan tomhet av att uppnå. Med miljonen kände du först glädje, sedan tomhet men blev också sugen på att bli ekonomiskt fri? Och det var inte bra, för då blev du plötsligt missnöjd med jobbet? Så nu köper du en Porsche istället och förväntar dig att känna... något annat än glädje följt av tomhet?

    Och vad har Günther Mårder med det hela att göra?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Anonym,
      Om jag ändå hade svar på alla dina frågor. Men vilken trettioåring har det?
      Blogginlägget handlar om att gå sin egen väg och att vara ärlig mot sig själv och sin omgivning.
      Jag misstänker att mitt svar är för flummigt för din smak. Du verkar säker på mycket så inlägget var nog inte riktat till dig. Hoppas att du finner din väg i alla fall!
      All lycka!
      /Olof

      Delete
  9. Jag vet inte om ditt inlägg tillförde något nytt. Det känns som du kastat dig mellan storsparande och storkonsumtion. Du blev inte lycklig av storsparande så nu testar du storkonsumtion.

    ReplyDelete
  10. Hej Kalle,
    Jag är en bit över trettio och bor i ett obelånat hus och köper mig drömbilen.
    Jag kan även fortsätta som nu och ha kvar belåningen på huset (vilket är en låg belåning) samt fortsätta ha pengarna investerade.
    Sedan finns det även mellanvägar att gå.
    Även om jag köper bilen så kommer jag kunna spara 1/3 av lönen även framgent.
    Så något lyxfällan-case är det inte frågan om.
    Sen att inlägget inte tillför något nytt kan vara mycket riktigt.
    /Olof

    ReplyDelete
  11. Tack för alla frågor!
    Stort tack till Miljonär innan 30 för att jag fick låna lite bloggutrymme.
    Ni finner mig på twitter: @olofericson
    Sist men inte minst så vill jag önska er alla lycka med ert sparande, investeringar och livet!

    ReplyDelete
  12. Anonymous9:08 PM

    Hej,

    Jag tycker målet bör vara att bli skuldfri. För det är ändå pengar du är skyldig någon annan och så länge så är fallet så har någon annan makt och inflytande över ditt liv=du är inte helt fri. Det vanligaste är då att banken har makten. Ju lägre belåning, desto mindre inflytande får banken.

    Sen så är jag med på att man kan vara stor-sparare samtidigt som man är stor-konsument. Det är till och med ganska logiskt. Finns det något egenvärde (förutom att lämna ett arv efter sig) att spara ett helt liv utan att konsumera? Jag ser det istället som att sparar du mycket så har du också mycket att konsumera för. Du kan även börja om på nytt att spara för att sedan konsumera och så vidare.

    Det är faktiskt ganska logiskt när man tänker till på ett lite djupare plan.

    /Anders

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Anders,
      Jag tycker att du summerar mina tankar väl!
      /Olof

      Delete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Hej Olof!
    Ta de bittra människorna i kommentarsfältet med en nypa salt. Både sparande och konsumtion är härligt.
    Jag är relativt sparsam speciellt då jag tjänat mycket bra de senaste åren, men unnar mig resor, köpt en Rolex osv. Dock har jag hållit tillbaka på dyr bil, trots mitt intresse för bilar pga att 1 miljon extra på kontot kan ge flera års frihet som jag inte är beredd tulla på innan jag kommit längre i mitt sparande. Vilken 911 blir det? Tack för ett kul gästspel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Robin!
      Vi får se var det landar i för bil. Kikar främst efter en riktigt sen Porsche 997.
      /Olof

      Delete
  15. Hej Olof,
    Får man fråga ungefär var du bor? Får ändå lite svårt att få ihop siffrorna med obelånat hus, porsche och 2 barn med 10k i sparande och inte fyllt 30 ännu? Men det du inte skrivit här är ju värdet på huset. Om det är i närheten av någon storstad så är det ju 5M+. Men det finns ju också hus runt 1-2M på andra håll i landet. Då går kalkylen bättre ihop.
    Visserligen skriver du inget om din frus förmögenhet etc. eller om ni hade något att starta med.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej,
      Jag tycker att du verkar få ihop kalkylen ganska väl.
      Sedan om jag har 1 eller 3 Mkr i fritt kapital eller ett hus för 1 eller 6 Mkr känns inte helt relevant.
      Men eftersom vänner till mig har delat detta inlägg på twitter och creddat mig för min ärlighet och öppenhet så tycker jag att det är ett bevis för att jag är på riktigt.
      /Olof

      Delete
    2. Kalle9:10 PM

      Menade inte att du skulle hitta på, bara att för någon som gillar siffror så blir man nyfiken på mer detaljer.

      Delete
    3. Du får gärna lägga ett DM via twitter :-)
      @Olofericson

      /Olof

      Delete
  16. Anonymous10:55 AM

    Fan vad grymt. Är precis som du. Slog till på Porschen för en månad sen. Vet att detta inte är en blogg om bilar men det blev en 2011, 997. Kändes som bilen med mest värde/krona. Kör bara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej,

      Lägg gärna ett DM till mig på twitter så kan vi snacka lite mer.
      @olofericson

      /Olof

      Delete
  17. Lite osammanhängande rent textmässigt för mig smak, saknade en röd tråd samt några frågetecken kring vissa saker. Dock hade du många tänkvärda guldkorn som jag tar med mig. Tack för att du delade med dig!

    Mvh// Frilansportföljen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej,
      Texten skrevs för snabbt och skulle såklart ha redigerats hårdare. Jag ville hålla ner på detaljerna för er skull - att texten inte skulle bli för lång. Jag tar med mig av alla era tips till nästa gång :-)
      /Olof

      Delete
  18. Anonymous2:09 PM

    En helt annan fråga - på mitt kaffepaket står det "Räcker till 72 koppar". Anser du att det är troligt att få ut 72 morgonkaffe (med hjälp av kaffemått och kaffepress)? Och kan då fem paket kaffe räcka ett helt år för mig som privatperson, trots att det endast räcker till 360 koppar? Dvs går det att skumma måtten så det räcker till 5 koppar till?

    Fråga 2: Hur mycket kaffe dricker du själv varje dag?

    /Kaffedrickaren

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag maler hela böner och dricker bara kaffe hemma på helgerna. Dvs 4-8 koppar per helg.
      Vad det här nu har med något att göra.
      /Olof

      Delete
  19. "Allt ovan har varit mål som jag har satt upp och uppnått. Och varje gång jag har uppnått ett eller flera mål så har jag först känt glädje, sedan tomhet."

    Intressant reflektion, det är viktigt att känna sina drivkrafter. Jag ska erkänna att även jag, som barn, drömde om porsche, rolex och andra prylar. Men, så lärde jag mig att det som efterlämnar tomhet, det är meningslös konsumtion. Konsumtion som dessutom oftast handlar om att imponera på omgivningen,när allt kommer omkring. För min del handlar pengar numera mest bara om frihetskänslan. Jag kan göra det jag vill, när jag vill, men jag behöver inte göra det. Jag jobbar så länge det är kul, inte för nödvändigheten av lönen. Saker får en annan mening då.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    ReplyDelete
  20. Intressant inlägg tycker jag. Man får tyvärr räkna med en del "haters."

    Jag undrar hur man kan tänka kring det där med sportbil. Jag är ute efter det här med om man får ut lika mycket av en billig som av en dyr bil. 911 är ju ett bra exempel. Man kan säga att priset kan hamna varsomhelst mellan 250k och 2 miljoner. Man kan säga att man får ut lika mycke körglädje för 250k som för 2 milj och att det är rätt nervöst med en bil i dyra änden av skalan. Mn om man ser det som ett mål man vill uppnå så handlar det mer om priset. Hur tänker du?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tänker att bilen måste täcka mina behov men även att den inte ska minska för mycket i värde. Drömmen är totalt att köpa en framtida klassiker. Jag har kört en tråd på Twitter om det i helgen. Kika gärna in! @olofericson

      Delete