Ni var många som uppmärksammade mig på en artikel om riskerna med tidig pensionering som publicerades på Placera idag där min blogg nämndes och citerades. Tack för det.
Som jag skrivit förut vänder jag mig lite mot beskrivningen att pension vid 30 skulle vara någon trend. Att jobba och spara ihop pengar för pension vid 30 är väldigt svårt, jämfört med att lyckas få ihop tillräckigt kapital vid 40 som är mycket mycket enklare. Tyvärr står det i artikeln att jag är 30 och just slutat jobba, vilket är nästan 10 år fel.
Sen kommer det vanliga argumentet om risken för låg pension upp. Även här har man räknat på att man slutar jobba vid 30 istället för betydligt rimligare 35-45. Men visst vi köper att någon lever billigt, tjänar bra och slutar vid 30. Sen ska personen i fråga enligt artikeln leva på låga 3,5% avkastning per år (exemplet med pengarna på bank utan ränta orkar jag inte ens bemöta). Så från 30 till 65 så lever man på dessa 3,5% uttag per år. Då blir det enligt artikeln helt plötsligt ett problem med låg allmän pension efter 65. Varför man helt plötsligt skulle behöva 15.000 mer i månaden än de senaste 35 åren framgår inte.
Jag tror snarare kapitalet växt med några procent om året realt med så lågt uttag som 3,5% och att kostnaderna kommer vara lägre när man är 75 än 45. Dvs den låga pensionen är det minsta problemet.
Det står också att jag förlitar mig på min frus lön. Vilket inte riktigt stämmer. Jag är lite äldre än henne, har sparat lite mer historiskt, har lättare till extrainkomster utanför en anställning och trivdes sämre på jobbet. Därför har vi valt lösningen där jag slutade nu och hon om 1-2 år. För att få en mer successiv övergång samt även dra ner vårt gemensamma sparande successivt och därmed sänka risken och öka säkerhetsmarginalen.
Förstår att artikeln vänder sig mot de breda massorna och inte mot oss tidiga pensionärer personligen. Men kan inte låta bli att irritera mig på tonen "tänk på att" från någon som lagt ner 5 minuters research på detta. Vi är många som tänkt på det här 1-2 timmar om dagen i 10-15 år. Då blir det lite komiskt när någon ska berätta att pensionen blir låg eller att det kan bli svårt att få bolån.
Ett mycket bra bemötande av en, i mitt tycke, ganska fånig artikel.
ReplyDeleteAlternativ ett: Okunskap från journalistens sida, tycker du ska ta tillfället i akt och kontakta henne och erbjuda en intervju där du reder ut begreppen och också ser till att det skrivs om din bok.
ReplyDeleteAlternativ två: "konspirationsteorin", Ditt typ av sparande är inte alls bra för Avanza (eller finansbranschen i stort), det är mycket bättre med sparare som köper dyra produkter, gör många affärer och ser till att ha jobb så de kan fylla på sina konton om de spelar bort sina pengar.
Oaktat ovanstående, tycker en snygg gest vore att skicka henne ett signerat ex av din bok ;)
Haha, vilken pinsam artikel. Hemberg-nivå där. Skribenten skriker verkligen avundsjuk genom hela artikeln. Eftersom jag inte har förmågan att fixa detta måste jag motivera för andra varför detta inte är rimligt.
ReplyDeleteTänk vilken mycket bättre värd det skulle vara om alla istället fokuserade på sina egna möjligheter och förutsättningar.
/Oberoende som jobbar för att det är kul!
Är skribenten på Placera helt korkad på riktigt? Man börjar ju undra. Om man räknar med en så låg tillväxt som 3.5% i totalavkastning på 9 miljoner..... varför då inte istället gå över och bli utdelningsinvesterare. Att hitta yield på 3.5% i snitt är inte svårt och även en realistisk direktavkastning i de flesta börsklimat utan att vara rädd för större sänkningar.
ReplyDeleteDen andra grejen jag hänger upp mig på är att precis alla journalister verkar tro att den eviga lyckan består i att arbeta. Ingen som är seriös i sitt mål om att gå i pension i förtid har som mål att sitta hemma och rulla tummarna. Oftast är det ambitiösa individer som helt enkelt vill bestämma vad de ska göra själva och har inte som huvudintresse att slicka en chefs röv 5 dagar i veckan. Det är bara korkat att tro att en person vars huvudintresse är att hänga på stan utan något intresse och dricka latte 5 dagar i veckan kommer ha kapaciteten att dra ihop vad som krävs för att förtidspensionera sig.
Lågvattenmärke till journalistik.
Jag har svårt för synen på sparande som beskrivs i artikeln generellt. Låt oss anta att man har en lön något över medellönen och även lite övertid eller sidoinkomst och får ut rimliga 25 000 kr i månaden. Sparar sedan 10 000 och lever på 15 000 kr. Enligt artikelns logik vore det att göra en enorm uppoffring och knappt ett värdigt liv. Men vad säger vi då till undersköterskan som får ut 15 000 kr i månaden? Enda personen som får ut 25 000 kr gjort är ju att valt leva med samma mängd utgifter som undersköterskan måste göra varje månad.
ReplyDeleteAtt hon i princip beskriver det som riskfyllt att spara ihop 9 miljoner säger ju allt om artikeln.
ReplyDeleteJag har tidigare kontakta samma journalist om felaktiga texter och information angående tjänstepension samt föräldrarlön och föräldrarpenningtillägg som hon fått ändra.
ReplyDeleteDet känns lite som att okunskap stämmer in där. Tar alltid hennes artiklar med en stor nypa salt.
Jmfrt med Hemberg är hon ett under av kunskap och förståelse. Tycker oftast hon skriver riktigt bra artiklar, men hon kanske slarvar med detaljerna.
DeleteHar svårt att bli upprörd av artikelns vinkling. Det är så här det uppfattas i dom breda grupperna.
ReplyDeleteDet kommer aldrig bli mer än någon procent, som väljer att leva sitt liv som oss.
Som den finska nallen säger: Över åttio procent är ekonomiska analfabeter!
Sen av dom återstående 20 procentenheterna är så gott som alla materialistiska och mäter sin framgång mot varandra genom prylar och exklusiva upplevelser.
Kvar finns en procentenhet, som sätter friheten först.
Vi kommer alltid vara ett rödlistat djur i vår herres hage!
Kalle56
hahaha bästa på länge =)
DeleteJa, det var fasen i mig Hemberg-nivå på den artikeln. Lovisa är ju en bra skribent och brukar ju skriva mycket bättre artiklar än vad Hemberg lyckas med, men här är hon helt ute och cyklar.
ReplyDeleteSå less på att folk talar om för andra att olika summor inte "är något liv och det de tänkt sig". Jag får väl ut runt 20 pga vab en genomsnittlig månad och sparar alltid över 10 k i månaden. Då är jag ändå småbarnsförälder och har CSN på över 1000 kr i månaden att pröjsa. om jag skulle spendera 12 500 i månaden vore det en rätt rejäl ökning i levnadsstandard för mig. Men ständigt får man höra detta gnäll om relativ fattigdom och att det är odrägligt.Kanske vore det istället bättre att utgå från att folk känner sig själva och vet bäst hur det blir för dem vid olika levnadsstandarder? Jag vill ha tid, inte utemat dagligen, coola bilar och nya kläder. /P
ReplyDeleteHela artikeln hade fokus på maximalt med pengar som ger maximal konsumtion av skit.
ReplyDeleteDen fantastiska friheten vägdes aldrig in.
Stackars avanza flicka som inte har fattat det väsentliga i livet.
Seriöst, moget och klokt bemötande av en halvdan artikel.
ReplyDelete/"Magnolia"
Hela artikeln lyste väl jante ganska kraftigt ?
ReplyDeleteNi som läser kommentarerna här, ta och googla upp "social conditioning" , och spinn sen vidare djupt på dig själv och hur du formats i dina unga år, till att bli precis en sådan svensk mellanmjölks-grön personlighet som utgör större delen av vår befolkning.
Tror ni själva på fullaste allvar att tex staten och regeringen tycker det vore BRA om en större procentandel av befolkningen hade tillräckligt med fuck off kapital/ekonomiskt oberoende, att när som helst säga tack och hej till normen mån-fre 9-17?
Tror ni bankerna skylle tycka detta var bra? , dvs att en större procentandel hade säg 20% i bolån i genomsnitt kontra +70%?
Tror ni att staten och regeringen vill få ett stort bortfall i skatteintäkter på inkomst om ovanstående blev verklighet?.
Känner ni er trygga när våra tomtar till regeringen lagt över 100 MILJONER kronor från skatteintäkter till att bygga en BACKHOPPNINGSBACKE i norra Sverige. Som det visar sig knappt andvänds av någon.
Over and out.
Vad sägs om att hålla foliehatt-nivån utanför denna blogg? Tack på förhand.
DeleteDetta är kanske en fråga som är lite för stor för att tas upp på en blogg :)
DeleteMen självklart formas man av samhället man växer upp och lever i, någon annat vore ju mycket märkligt.
Om en stor del av befolkningen skulle säga hej då till normen 9-17 mån-fre så skulle ju samhället kollapsa. Inga vägar/hus etc. blir byggda, Ingen sjukvård/polis finns och inga bilar blir tillverkade eller mat producerad. Allt detta bygger ju på att många arbetar.
Det handlar inte om vad regeringen/banker/random åsiktsmaskin tycker om skatter etc. Det handlar ju om hur vi vill att vårt samhälle ska se ut och utvecklas. Den otroliga ökningen i materiell standard senaste århundradet har ju kommit av att vi fortsatt att jobba fast att teknikutvecklingen gjort att vi skulle överleva som kollektiv på mycket färre arbetade timmar.
Ingen anledning till oro. I en marknadsekonomi reglerar sig sådant av sig själv.
DeleteHar du sett dagens artikel skriven av Lovisa angående kreditkort :)?
ReplyDeleteNu har jag gjort det. Klart bättre än gårdagens tycker jag.
DeleteTyckte mest det var roligt med att gårdagen handlade om att inte spara sig till pensionär tidigt och dagen om vilka kreditkort som är bäst.
DeleteJa gäller att ha en tydlig röd tråd. :-)
DeleteFick en känsla av att Miljonaren kommer vara med i ett podcastavsnitt som släpps i nästa vecka. I samband med prat om sparkvot så berättade de att de kommer att ha en hemlig gäst i nästa avsnitt och jag tänkte på Miljonaren direkt, nästa vecka vet jag om jag fick rätt. /Jimmy
ReplyDeleteDet är klart och tydligt att trots hennes titel som ekonomisk jounalist, att hon inte begriper grundläggande ekonomi. Att man inte förstår ränta på ränta begreppet som ekonom är i grund och botten mycket tragiskt. Vad anställer Avanza / Placera för människor egentligen?
ReplyDeleteVar det ingen som reagerade på hennes påstående om att man skulle få 29000kr/mån i allmän pension (diskonterat till 2018 års pengavärde) om man hade 40000kr i lön? Dvs ca. 75%.
ReplyDeleteKnappast rimligt med tanke på att max man får idag oavsett inkomst är ca.17000kr dvs. Ca.43 % av inkomst. Att man skulle få mer i allmän pension i förhållande till sin lön i framtiden känns extremt osannolikt och vilseledande.