Thursday, December 29, 2016

Matbudget och lite tips

Jag har skrivit om detta många tidigare men fick en ny fråga kring inspiration för billigare mat. Då det är en stor utgift för många kan det var vara värt att beröra på nytt för er som missat tidigare inlägg ...

Vi äter mycket och bra och har en kostnad på klart under 2000 kr i månaden i matbutiken men då ingår allt som rakhyvlar, deo, toapapper etc. Så 1500 kr i mat för 2 personer är nog ett rimligt snitt för oss. Vår matkostnad har snarast gått ner senaste åren, tror aldrig jag ätit så billigt och bra som 2016. Det där med att köpa aktier i Axfood och ICA pga matinflationen är jag skeptiskt till. Tycker mat är grymt billigt och prispressen stor mellan kedjorna.

Några nyckelpunkter (i priordning):
- Identifiera de billiga butikerna i ditt närområde. Vi handlar det mesta på Willys. Håll koll på erbjudande från minst 2 olika butiker, våga gå in i butiken och bara köpa de 4 varor de har erbjudande på den här veckan.

- Ha en välfylld frys av det du äter mycket av så du klarar dig ett par veckor. Därefter handlar du bara det som är på erbjudande varje vecka men fyller då på ordentligt.

- Håll koll på priserna så du kan bedöma när något är tillräckligt billigt för slå till. Då köper du så mycket du får.

- Släng aldrig mat. Vi har inte slängt ett gram mat under 2016. Ha inte för mycket mat i kylen, håll koll på vad som riskerar att bli dåligt närmaste veckan. Frys in matrester.

- Ifrågasätt varumärken. Känner du skillnad på den dyra produkten och butikens egna märke? Gör ett blindtest, du hittar säker massa varor där du inte ens märker skillnad. På varorna du märker skillnad så gör du en värdering, vi köper märkesvaror i vissa kategorier där vi tycker prisskillnaden är motiverad.

- Fundera på om några av era råvaror är dyra. Behöver ni dem verkligen? Kyckling kanske är lika gott som dyra köttbiten med rätt tillagning?

- Våga handla på säsong. Rotfrukter på hösten för under 1 kr kilot. Julskinka i mellandagarna för 20 kr kilot. Bunkra!

- Våga blanda. Den flesta livsmedel går att matcha ihop. Så våga gå på känsla och sätt ihop rätter av det du har. Pasta, ris och potatis passar till nästan allt. Vi köper väldigt ofta samma basråvaror men äter nästan aldrig samma sorts rätt. Här får jag erkänna att min fru är framgångsfaktorn i detta fall då hon är bättre än mig på att improvisera. Maten blir ju inte billigare för att du blandar, men du minskar risken att behöva slänga mat och du får bra variation.

- Ät nyttigt. Det är en myt att det är billigare med onyttig mat. Rotsaker, havregryn och ägg är bland det nyttigaste man kan äta.

- Fryst mat är ofta billigare än färsk. Vi anser att det inte skiljer i smak och valet är då enkelt.

Vi köper sällan ekologiskt och det händer att vi köper utländskt kött. Men här får man göra sin egna bedömning. Punkterna ovan fungerar oavsett ståndpunkt i dessa frågor.

11 comments:

  1. Riktigt matnyttiga punkter, en av de som ligger mig varmast om hjärtat är att INTE slänga mat! Jag själv kan helt klart bli bättre på att handla smart men det är utmanande med delat matkonto när ens partner inte har riktigt samma prioriteringar. 1500kr var i månaden och då är det mesta i förbrukningsväg även inkluderat (toalettpapper, tandkräm, diskmedel, tvättmedel och så vidare) anser jag ändå vara helt okej.

    //Humankapitalisten

    ReplyDelete
  2. Vilka typer av varor lägger ni lite extra på? Har du något "dyrt" mattips?

    ReplyDelete
  3. Skulle inte säga att vi köper något dyrt. Däremot onödigt som tex godis och läsk ibland.

    ReplyDelete
  4. Anonymous8:10 AM

    Vad tillagar du av rotfrukter, havregryn och ägg? Låter som en spännande kombo. Kanske du borde ge ut en kokbok med dina bästa recept för en snål matbudget?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gröt med kokt ägg till är bra måltid som även funkar som lunch eller middag. Med en morot innan och lite äpple på gröten.

      Delete
  5. Anonymous8:52 AM

    Jag agerar väldigt likt er.
    Att ni inte har slängt ett gram mat under 2016 tror jag dock inte inte på. Aldrig skurit av toppen på en morot som möglat? Skrapat ur de kokta äggen där ett gram kan gömma sig? Ätit upp varje kärnhus på äpplena? Skakat ur det sista ur filmjölkspaketet med vatten och druckit upp?

    Att bunkra billiga varor är centralt. Potatis och morot för 1 kr/kg är julafton för mig. Jag köper då 20 kg av varje, men har med i kalkylen att tvingas slänga 5%. Äpplen plockar jag varje höst 80 kg från vildvuxna träd. Då tvingas jag nog kasta en sjättedel.

    När kassörskan i kassan frågar om någon inhandlad vara (t.ex. 50 förpackningar matjessill för 3 kr/st) är för eget bruk - då vet jag att jag lyckats :-)

    Elof

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Elof med din definition av slänga har vi absolut gjort det.

      Delete
  6. Anonymous10:52 AM

    Så blev det alltså, livet..

    ReplyDelete
  7. Anonymous1:24 PM

    Hej!!

    Kul att du tog min fråga i ett inlägg. Jag har läst alla dina tidigare inlägg också om maten. Men jag efterlyser konkreta middagar.
    Jag gör precis som du skriver, om än inte fullt ut, men handlar på lågpris/erbjudande etc. Ändå hamnar vi, i vår familj om tre personer, på en kostad om 5000 kr i månaden. Men det inkluderar blöjor och allt man hittar i en mataffär.
    Men jag tänker mig, äter ni kassler och falukorv? Eller vad har man för andra alternativ för att äta bra mat men till en billig peng. Tror bara jag fastnat i gamla hjulspår, och det är därför jag frågar mer specifikt efter maträtterna. :-)

    Tack för en toppenblogg! Och jag ser mycket fram emot att du berättar mer om ditt bok-projekt!! :-)
    /C

    ReplyDelete
  8. Vi äter inte kassler eller falukorv.

    Våra främsta animaliska produkter är kycklingfilé (35 kr/kg), fläskfilé (45 kr/kg), nötfärs 12% fetthalt (59 kr/kg), lax ofta ojämna bitar (99 kr/kg), ägg (1,50 kr styck).

    Detta äter vi tillsammans med grönsaker och kolhydratkälla som pasta, ris, potatis. Ibland i stekpannan och äter i mjuka tacobröd. Eller in med det i ugnen.

    Normalt sett äter vi nog 250 gram kött/fisk ihop för 2 personer, vilket till ett kilopris på 50 kr i snitt ger en kostnad på ca 12,50 kr per måltid för denna dyra ingrediens. Sen tillsammans med grönsaker, kolhydrater etc så är det lätt att komma under 20 kr per måltid dvs 10 kr per person. Även om dagarna med tex lax höjer snittet något.

    Frukosten är ju billigare och vi äter ibland tex gröt till lättare lunch på helgen. När min fru är borta och jag äter själv äter jag ofta något lättlagat som ärtsoppa från plasttub eller blodpudding vilket landar långt under 10 kr för en måltid.

    ReplyDelete
  9. Anonymous6:54 PM

    Angående ICA och Axfood: Du glömmer den stora befolkningsökningen. Det ska in uppemot 500 000 anhöriginvandrare till 2019. I år fick 128000 uppehållstillstånd. Lägg därtill födrlseöverskottet samt alla 10000-tals illegala invandrare. Alla dessa människor äter.

    ReplyDelete