Saturday, December 03, 2016

4% regeln

Något som den inbitna ekonomibloggsläsaren säkert kommit i kontakt med flera gånger är den så kallade 4% regeln. För dig som inte är lika inbiten bygger den på att när dina årliga utgifter uppgår till 4% av ditt kapital (dvs du har ett kapital som uppgår till 25 gånger årsbehovet) kan du leva på pengarna resten av livet. Och dessutom höja omkostnaderna i takt med inflationen. Att pengarna räcker mer än 25 år och dessutom höjs med inflationen bygger givetvis på att man räknar med att få viss avkastning på pengarna.

Detta är ju egentligen ganska likt att man kan sluta jobba när utdelningarna täcker alla omkostnader, eftersom 4% direktavkastning är rätt normalt.

Den duktiga bloggaren Onkel Tom har gjort en ordentlig genomgång av detta bakåt i tiden. Läs inlägget här 

Har två tankar i detta ämne där det mesta redan är sagt och uträknat av betydligt vassare personer än mig.

1. Oavsett om man tror 3, 4 eller 5% är en rimlig årlig uttagskvot så tycker jag man ska värdera portföljens värde på en snitt av de senaste 12 månaderna. Stora nedgångar på börsen på minst 30% sker ofta utdraget under 2-3 års nedgång i rad. Och de sker nästan alltid från toppar som byggts upp snabbt med över 20% uppgång senaste året. Så att springa in till chefen och säga upp sig samma dag som portföljen utgör 25 gånger årsbehovet efter en rusning på börsen är riskabelt. Tänk årsskiftet 1999/2000 när börsen gått upp 60% under 1999.

4% uttag per år blir snabbt 8% uttag om börsen går ner 50%. Och då de största nedgångarna senaste 100 åren alla bestått av nedgångar som varat i 2-4 år så tär det mycket på kapitalet. Men som Onkel Tom visar så klarar man 4% även om man började vid ett illa valt tillfälle år 2000.

Att värdera portföljen på ett snitt de senaste 12 månaderna gör att värderingen blir mer lik att värdera den motsvarande 4% direktavkastning. Eftersom utdelningarna svängar mindre än aktiekursen.

2. Har man sparat ihop kapitalet som möjliggör tidig pensionering genom lönearbete i Sverige så har man under tiden som man sparat pengar jobbat ihop en hel del pengar till den allmänna pensionen. Jag utgår nämligen från att man bara räknar sina pengar utanför pensionssystemet när man pratar 4%. Många av oss har även tjänstepension där några tusenlappar i månaden sparas vid sidan om det kapital.

Det gör att man behöver inte behöver räkna med att kunna leva uteslutande på sitt egna kapital till döden. Vid 55 eller 60 kommer vi kunna börja plocka ut vissa delar av pensionen. Och även om pensionen blir lite svag för oss som bara jobbat kanske 15-20 år jämfört med de som jobbat 40 år så kommer det bli ett antal tusenlappar varje månad.

Själv tänker jag inte använda 4% regeln utan istället göra en uppskattning hur mycket pension jag kan plocka ut från 55. Sen ser jag hur mycket utdelning från aktier som jag aldrig säljer som jag behöver utöver denna pension. Från jobbslut vid 37 eller 38 år fram till 55 då jag inte har någon pension så räknar jag med att sälja fonder för att kompensera upp aktieutdelningarna. Fonderna kan vara helt förbrukade när jag kan börja plocka ut pension.

Det gör att jag räknar med att ha samma belopp från jobbslut till döden. Utdelningstillväxten bör mer än väl kompensera för inflationen.

Ex
Behov av pengar varje månad 20 000
Pensionsprognos från 55 5 000
Behov av pengar från utdelning 15 000
Behov av pengar från fonder
från jobbslut till 55 5 000

En annan närbesläktad tanke är hur man reagerar på stora börsnedgångar när man inte längre har ett kassaflöde från lön att stoppa in på börsen för att kompensera för nedgången, inte minst mentalt. Återkommer med tankar kring detta imorgon.

19 comments:

  1. Tack!

    Avseende 1) Ja det är nog klokt att medelvärdesbilda lite. Det finns andra tekniker också som gör att man jobbar med en liten cash-hink som man låter vara lunga. Så man sätter åt sidan en viss andel av pengarna man behöver varje månad om börsen går bra, annars tar man av likvider.

    Som jag skrev i inlägget du länkat till så kan det aldrig vara mer än riktlinjer man får från den här typen av teorier.

    ReplyDelete
  2. Vad gäller utdelning tänker jag mig att jag tar utdelningar från år 1 och lever på dessa under år 2. Det gör att om jag märker i april/maj 2019 att utdelningarna blev lägre än väntat så innebär det att det är pengar som ska användas under 2020 som blir drabbade. Jag har alltså ända till dec 2020 på mig att skrapa ihop lite pengar eller sänka kostnaderna.

    Också en typ av cash-hink.

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:11 PM

    Hur räknar du ut pensionsprognosen på 5000kr vid 55? Mvh Björn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu var detta bara ett exempel. Men det går att göra en prognos på minpension.se. Ska man sluta jobba i ung ålder anger man vara jobba deltid 0% arbete från ett visst år när man gör prognosen.

      Sen maxar man tjänstepension några år i början. Och sen allmän pension från 62 och framåt.

      Delete
  4. Anonymous11:00 PM

    Jag har en annorlunda syn på kapitalbehov för tidig pension.
    Vi räknar med att flytta till Spanien som 50-55 åringar, bo i egen betald lägenhet och inga övriga lån.
    Tänker att det räcker gott med 4 miljoner på börsen som ger oss 5% om året i avkastning.
    Vi tror oss behöva 25000 netto totalt i månaden= 300000 per år.
    Det betyder att vi tar avkastningen varje år och nallar resten från kapitalet= 100000 första året, 1050000 andra året, 110,116, tredje och fjärde och så vidare då avkastningen krymper i takt med att kapitalet minskar.
    År 14 behöver vi ta ca 200000 från kapitalet/portföljen men det finns trots det drygt 1,8 miljoner kvar när vi är 64-69 år.
    Vi tar ju då ut våra relativt dåliga pensioner.
    Nej, marginalerna kanske inte är jättestora men 5% avkastning(ej endast utdelningar utan avkastning) borde vara väldigt lågt räknat över tid
    Och 25000 netto ganska högt räknat för ett par med mycket låga fasta kostnader.

    Åsikter?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Låter bra och nalla av kapitalet funkar nog bra om man går i pension vid 50. Men börjar man nalla vid 38 och får lägre utdelning nästa år och då nallar mer och får ännu lägre utdelning året efter det kan det bli problem.

      Dvs stor skillnad på pension vid 38 eller 50 eller 55. Men i ert fall bör det funka bra!

      Delete
  5. Anonymous9:17 AM

    på min pension.se stämmer inte minskning av arbetstid och beräknad pension. Anledningen är att ingen omräkning görs av tjänstepensionen utan bara av de andra delarna. Detta gör att om man tex anger att man ska sluta jobba vid 52 års ålder får man en felaktigt och alldeles för högt beräknad pension. jag har fått detta svar av minpension.se. Verkligen trist och frustrerande då det är svårt att förstå att det ligger till så.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Är du säker på det? Det fel jag känner till är om man är född 78 eller tidigare så kan man lura prognosen genom att börja jobba igen när man är 64 och då mata in en hög slutlön. Men om man slutar vid 40 och sen aldrig börjar igen tycker jag det ser ut att stämma hyfsat både med ITP1 och ITP2.

      Delete
  6. Anonymous9:43 AM

    jag är kommunanställd med KAP-KL tjänstepensionsavtal, förmånsbestämd tjänstepensionen räknas ut på slutlönen från de sista fem åren innan pension, oklart om den kan räknas från 61 och bakåt- det verkar istället bli livränta men har inte fått fram hur livräntan i så fall räknas ut, därför fungerar det inte för mig att göra prognoser. Vet inte om det gäller för andra avtal som dina. Men viktig info som borde stå på min pension.se

    ReplyDelete
  7. Anonymous11:33 AM

    Miljonären. En ide är att du tar ett "kneg" vid en eventuell finanskris, som varar 1-2 år. Bara för att kunna rent psykiskt hantera nedgången och faktiskt boosta portföljen och utdelningarna resterande år. Kanske till och med är motiverande och kul att ta ett jobb efter man varit borta xx antal år.

    /Elektrikern

    ReplyDelete
  8. Anonymous11:51 AM

    Läser mycket om tidig pensionering och då speciellt på amerikanska bloggar. Vi som lever/bor i Sverige har det lättare då vi slipper en hel del kostnader som amerikanare har tex sjukvårdsförsäkring, studiekostnader för eventuella barn mm.

    När det kommer till tidig pensionering så har du helt rätt med att man måste räkna med pensionen. Finns ju ingen anledning att jobba mer än vad man behöver. Känsla är dock att Sverige befinner sig på ett lite slutande plan sen slutet av 70 talet då vi var världens tredje rikaste land. Dit lär vi nog aldrig komma igen. Hur som helst, vad detta leder till när det gäller pensionerna är att dom blir mer osäkra. Att räkna med att kunna ta ut pensionspengar såväl statlig som tjänstepension eller privatsparande från 55 års ålder kan och ska man verkligen inte räkna med. Enligt Regerings utredning "Åtgärder för ett längre arbetsliv":

    http://www.regeringen.se/contentassets/0ce6fa7c55654f15b760c27d5d95062d/atgarder-for-ett-langre-arbetsliv-sou-201325---hela-dokumentet

    Ligger förslag på att alla uttag av pensionspengar, alltså även privat pensionssparande,
    ska höjas till 62 års ålder. Är man typ 20-30-40 år idag så är nog 62 år det absolut tidigaste man ska räkna med att eventuellt kunna få ut några pengar från pensionssystemen då Sveriges utmaningar i framtiden ser väldigt tuffa ut på många håll.

    /Henrik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous4:01 PM

      De har väl lägre inkomstskatt där å andra sidan.

      Delete
  9. Hej! Jag undrar vilka fonder och varför du skall köpa?

    MVH

    ReplyDelete
  10. Spännande sammanställning tycker jag, bra skrivet! :)
    En annan idé är ju att du fortsätter jobba tills du blir 65 och sedan har en riktigt bra pension att leva på under ålderns höst. Då är det väl bara att hålla tummarna att du inte blir senildement, för då tappar nog pengarna snabbt sitt värde trots storlek.

    ReplyDelete
  11. Anonymous3:42 PM

    @mergim: inga.

    ReplyDelete
  12. Jag tänker att ingenting hindrar en att vikariera på diverse olika jobb. Jag själv har funderat att arbeta extra vid behov (spara extra till semester eller andra utgifter) eller vid kraftiga börsnedgångar (investera för att öka utdelningarna) fastän jag har slutat att arbeta heltid och lever på utdelningar.

    ReplyDelete
  13. Ja att jag kommer jobba något mellan 38 och 67 känns som självklart. Men min tanke är ju att inte BEHÖVA jobba. Dvs helt vill jag jobba på så länge att jag har en buffert att klara nedgångar på börsen.

    Att sluta jobba 2018 för att sen jobba 2025-2026 bara för att börsen går ner då känns inte rationellt. Då bättre att jobba ett par år till nu och få pengarna exponerade längre tid på börsen. Det bör kompensera mer än väl för eventuella nedgångar enstaka år. Time in the market slår som bekant ofta timing the market.

    Men absolut om det skulle skita sig på något sätt är det ju inga problem att jobba lite i framtiden. Jämfört med att bygga upp en enorm marginal som med största sannolikhet gör att man kommer dö med 10 miljoner. Så att jobba lite extra vid behov ser jag positivt på, men att från början sluta för tidigt och då räkna med att man kommer behöva börja jobba igen vid kriser ser jag mindre positivt på.

    ReplyDelete
  14. Du kommer dö med 5 miljoner på banken utan arvingar, det är inte mycket smartare det.

    ReplyDelete
  15. Anonymous4:26 PM

    Att gå från 100% anställning till 0% kan skapa vissa existenciella kriser som vad ska jag göra med all tid? Det kanske är trevligt några månader men sen är risken överhängande för en dylik kris. Min rekomendation är att gå ned i tid till ca 50-80% för att få mer tid till intressen, eller att testa med tjänstledighet för att pröva hur pensionslivet skulle te sig.

    ReplyDelete