Thursday, December 29, 2016

Betala för vattenförbrukningen

Vår bostadsrättsförening har beslutat att varje lägenhet ska betala för sin eget vatten både själva vattnet och uppvärmningen av sitt eget varmvatten. En god tanke för såväl ekonomi som miljö, då det enligt styrelsen finns några lägenheter som drar upp kostnaden via skyhög förbrukning.

Så för oss blir det nog ungefär samma kostnad eller kanske till och med en liten sänkning. Ändå är jag inte enbart positiv. Då vi som sparsamma personer nu kommer ha detta hängande över oss och försöka diska, duscha och besöka toaletten på ett billigare sätt.

Men tror framförallt det blir första dagarna i januari som vi tänker på det. Sen hoppas och tror jag vi kommer kunna slappna av och leva som vanligt. Men uppsidan med att besöka toaletten i tvättstugan ökade ju avsevärt. Lika så att duscha på gymmet istället för springa hem efter träningen och duscha hemma. Tur de värsta sparsamma åren är över så ska nog detta fungera med någorlunda bibehållen livskvalité.

20 comments:

  1. Men att bajsa i tvättstugan och duscha på gymmet någon gång ibland är nog bra för karaktären och att uppskatta det man ändå har hemma.

    ReplyDelete
  2. Absolut. Gå på toa i tvättstugan är 100% en mental grej. Besparingen är och har alltid varit försumbar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous9:26 PM

      Prisvärt Resetips till miljonären!!!
      Jag var på spanska nordkusten (san sebastian) i somras, ett kanonställe enligt mig som har både stad, mat, kultur, vandring och ett par fina stränder inne i staden. Du flyger ganska billigt från skavsta till franska baskien och därifrån tar du buss en timme över gränsen till spanaka baskien/san sebastian. Det är lite svalare där än på medelhavssidan vilket passar de flesta svenskar bra. Dessutom slipper du höra svenska i varenda gathörn. Det är relativt dyrt med hotell men har ni en budget på 20 lakan för en vecka så är det knappast något problem.....men boka tidigt så finns 1000lappar att tjäna.

      Delete
  3. Anonymous3:38 PM

    Hej miljonären!

    Tack för en grymt bra och inspirerande blogg, är relativt ny som läsare samt på börsen.
    Hur tänker du inför att öka på högutdelande aktier precis innan utdelningssäsongen för att kanske ta det lite lugnare under sommaren? (Tanken är ju att behålla dom ändå, men lägga lite större summor procentuellt nu innan april/maj)
    Tänker ev på Tele2, Swedbank och AstraZeneka (som sjuksköterska står jag och delar deras mediciner dagligen så varit frestad på köp länge).
    Eller är jämna köp över året i HM och Investor rätt modell att fortsätta efter för att klara upp och-nedgångar på börsen under året?
    Du har iaf inspirerat mig att köra 2 stenhårda år här efter min examen för att få snöbollen på rullning med extrajobb och en flickvän som börjat intressera sig för sparande och börsen.

    Tack och gott nytt år!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Att köpa före eller efter utdelning ska inte spela någon roll. När utdelningen avskiljs från aktien tappar aktien lika mycket som utdelningen. Allt annat lika. Så köp bra bolag regelbundet under året och strunta i vilket datum de delar ut är mitt tips.

      Kul att du är motiverad att spara och investera. Snart rullar snöbollen fort!

      Delete
    2. Anonymous1:09 AM

      Det är bättre att köpa efter utdelningen om man har en vanlig depå. Då slipper man betala skatt på utdelninen samma år och har lite mer investerat istället.

      Delete
  4. Grattis! För er som lever såpass sparsamt torde det bli en nettobesparing. Vore intressant om du redovisar skillnaden i besparing nästa årsskifte.

    De gjorde ett sådant experiment i Göteborg för några år sedan och det visade sig att pensionärerna var mycket nöjda då de var uppvuxna med att leva sparsamt och fick lägre utgifter. De som främst klagade var barnfamiljer som körde stortvätt och diskmaskin flera gånger i veckan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Att vi bor två pers i en ganska liten lägenhet bör göra att vi förbrukar lite mer än vi borde om man bara ser till andel i föreningen. Men tror som sagt att det blir samma eller liten besparing.

      Delete
  5. Bra initiativ för miljön, men tveksamt om investeringen i individuell mätning betalar sig ekonomiskt inom överskådlig tid för föreningen. Kan bli billigare om det förbereddes vid byggnationen.

    Att göra de här uppdelningarna föranleder alltid diskussioner. En barnfamilj bor förmodligen i en större lägenhet, vilken redan borde ha ett större andelstal och därmed högre avgift.

    Individuell fördelning av värme i en bostadsrättsförening kan bli skev beroende på var lägenheten ligger i huset. Högst upp på en gavel blir kallare jämfört med en lägenhet i mitten av huset.

    Intressanta diskussioner, men bra att medvetandegöra förbrukningen! Återkoppla gärna hur det går.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just orättvisa i läget på lägenheten tror jag var orsaken till att man inte ska mäta värme utan bara vatten i kranarna. Men är inte helt insatt i detaljerna.

      Delete
  6. Uppdelning kommer säkert lönsa sig för er. I vår förening har vi det delat per hushåll. Eftersom jag sitter i styrelsen så ser jag hur förbrukningen per lägenhet skiljer sig stort torts motsvarande läge och boyta. Många i hushållet, hundar och tonåringar drar upp i vår förening.

    ReplyDelete
  7. Det blev ingen lag på att ha IMD (individuell mätning och debitering) i flerbostadshus, frågan har stötts och blötts av bland annat Boverket.

    Samtidigt finns vinster att hämta om det är tekniskt möjligt och ekonomiskt försvarbart.
    Men det är inte helt okomplicerat att försöka genomföra. Intressant ämne dock.

    ReplyDelete
  8. Anonymous9:42 PM

    Hej!

    God fortsättning miljonären!

    Jag är en trogen följare sen länge, och har inspirerats och gläds med dina framgångar.
    Jag har en önskan, eller fråga, egentligen.
    För vår del, i min familj med man och barn, så är den stora grenen i ekonomin matkostnaderna. Där tror jag vi har mycket att göra, även om vi äter hemma och lagar all mat själv. Så tror jag att där är mer att göra.
    Kan du inspirera något tror du? :-)

    Allt gott på det nya året!!

    ReplyDelete
  9. Tjenare Miljonären!
    Misströsta inte, det finns alternativ. Ta en titt på detta:
    https://www.youtube.com/watch?v=165fmm6Olps
    Riktigt god fortsättning på dig. Din blogg är en enormt stor inspiration!

    ReplyDelete
  10. Anonym: Kul att du gillar bloggen. Skrev ett inlägg med förhoppningsvis lite ny inspiration kring matkostnaderna.

    Kronantillmiljonen: Imponerande tid! Med 3-4 duschar per vecka på gymmet så kan man nog lyxa till det med en hel minut när man väl kör hemma. Tack för att du läser och gillar bloggen!

    ReplyDelete
  11. Medge att det är lite lockande att börja ta med vattenflaska från jobbet för att dricka hemma och att du funderat över hur du kan samla regnvatten från taket till duschen. :-)

    Allvarligt; vad får ni betala för vattnet?

    ReplyDelete
  12. Har inte koll på priserna. Men det var ett pris för kallvatten och sen ett pris för varmvatten som inkluderade kallvattnet och sen själva uppvärmningen.

    Tror det kan varit 15 kr per kubik för kallvatten och 60 per kubik för varmvatten. Dvs kallvatten att dricka handlar i så om ca 10 kr per år om man dricker någon liter mer dag. Det är spola i toan och liknande som drar iväg...Och varmvatten så klart.

    ReplyDelete
  13. Anonymous9:22 PM

    Jag kan inte förstå att det tagit så lång tid att få kontroll på vattenförbrukningen i flerbostadshus. Tycker snarare det är självklart att man betalar för det man nyttjar .....

    ReplyDelete
  14. Vi betalade för vatten och värme i vår hyresätt tidigare och det blev faktiskt mer duschar på gymmet då än nu.
    Nu bor vi i bostadsrätt och här "ingår" vattnet i avgiften.

    Vi hade däremot en schablon i hyresrätten som gjorde att om vi förbrukade mindre vatten en det inräknade så fick vi tillbaka pengar på hyran.

    Fördelar och nackdelar med båda sätten men man blir i alla fall mer medveten om sin konsumtion.

    Gott nytt år och tack för att förser oss med lektyr från bloggen.

    ReplyDelete
  15. Bodde tidigare i bostadsrätt och största vinsten var när föreningen lade in hushållselen i avgiften så att alla slapp den fasta kostanden för abonnemanget. Gick från ca 300kr/mån till 80kr vid en förbrukning omkring 80kWh/mån.

    Nu i hus så är dygnsförbrukningen lika hög. Fick även en skyhög vattenräkning (förskottsbetalning) där det räknats schablon på den tidigare familjen med flera tonårsdöttrar. Vid kontroll var vår förbrukning en bråkdel trots frekvent träning och daglig dusch, daglig diskmaskin och tvätt någon gång i veckan. Nu tar kommunen ut en ganska hög fast avgift och den rörliga är låg men det handlade ändå om någon tusenlapp i kvartalet.

    Tror att problemet generellt är att när något inte mäts och inte verkar kosta något så slösar många.

    ReplyDelete