Saturday, February 02, 2008

Nybörjarguide

Då var det dags att göra ett försök till den nybörjarguide som efterfrågats flera gånger. Nedan följer lite enkla tips för att följa en väg som påminner om min mot rikedomen. Finns massvis med andra metoder att bli rik så inte säkert att snålmetoden passar just dig. Kanske ska du istället låna pengar och ta stora risker på börsen eller plugga något som gör att du kan få ett jobb med mycket högre lön än vad jag har.

Är spara något för dig?
- Känn efter att du verkligen är motiverad. Du måste ha ett genuint intresse av att lyckas få ihop en viss summa pengar. Gärna också ett tydligt mål ett visst datum, hitta en rimlig nivå som du tror dig klara. Sätt upp en målbild som du kan komma tillbaka till mentalt när det känns tungt.

Lägg upp en strategi
- Börja redan idag. Sätt sen upp en strategi, för hur stor risk du är villig att ta, hur mycket du tror dig kunna spara, när du vill ha en viss summa undanstoppad. Försök undvika att styras för mycket av plötsliga infall under resans gång, tex att flytta över alla pengar från bankboken till en aktie du fått säkert tips om. Spara långsiktigt, hitta branscher, aktier, fonder, länder, regioner etc som du tror på långsiktigt. Håll dig till den långsiktiga planen och den risk du är beredd att ta.

Hur gör man i praktiken?
- Månadsspara, direkt du får in lönen, bidraget, studielånet, veckopengen etc spara det du tänker spara. Dessa pengar är sen borta, låsta oavsett vad som händer. Öka gärna takten successivt och börja försiktigt om du inte är van att spara. 10% av lönen skulle du säkert kunna undvara. Hitta en bra nivå för dig. Att spara 60-70% av lönen efter skatt är inte svårt, så kommer du inte upp i minst 25% sparande inom ett halvår bör du skämmas. Mitt mål de närmaste åren är att få upp lönen såpass att jag kan spara 90% av nettolönen (idag ligger jag runt 75% i sparande i snitt lite beroende på hur man räknar med extrainkomster etc).

Hur håller man koll på utgifterna?
Många rekommenderar kassabok för att se vart pengarna tar vägen. Själv använder jag inte det utan ser istället till att spara så mycket det bara går direkt jag får lönen. Sen har jag några tusenlappar att fördela över månaden och ser då inte vitsen med att skriva upp hur jag använder dem. För dig som inte sparar än så mycket kan det säkert vara bra att följa upp hur du kan öka ditt sparande kommande månad genom att skära lite i onödiga utgifter.

11 comments:

  1. Anonymous11:04 AM

    "...kommer du inte upp i minst 25% sparande inom ett halvår bör du skämmas."

    Du är skön!!
    Jag tycker du har helt rätt. Det är bara så osvenskt att uttrycka sig på det viset.

    ReplyDelete
  2. Anonymous2:48 PM

    Jag vill pusha lite för att spara direkt i aktier. Det är väldigt roligt och risken känns inte alls större än t.ex. tillväxtfonder. Hade pengar i simplicity indien och den imploderade ju helt fullständigt på några dagar. (Nu sålde jag den och kommer aldrig mer spara i simplicity då deras modell tydligen inte fungerar på en sjunkande marknad.) Jag tror direktsparande i aktier framöver kommer utklassa de flesta sparformer. Om man bara sprider investeringarna på olika aktier behöver inte risken bli mycket större än fonder. Ett konto på t.ex. avanza kostar ingenting och köpa/sälja är busenkelt. Det är min personliga åsikt.

    ReplyDelete
  3. Anonymous4:00 PM

    Du har helt rätt att i att direktspara i aktier är bättre än fönder. Enda anledningen till fonder är om man inte kommer åt en viss marknad själv.
    Varför är fonder sämre ? Jo därför att mellanhänder alltid gör varan dyrare, dessutom får du inget kassaflöde, få fonder ger utdelning och om de gör det är det oftast mycket lägre än vad du själv kan ordna genom direktägande. Man behöver inte ens pengar till en börspost, på Aktieinvest räcker det med en 100-lapp för att köpa...

    ReplyDelete
  4. Anonymous5:06 PM

    courtaget kommer äta några % av dina pengar om du månadsparar i aktier i stället för att köpa "klumpvis"

    ReplyDelete
  5. Anonymous10:02 PM

    Tyvärr vittnar ovanstående kommentarer om aktier vs fonder på stor okunskap (utdelning, risk, transaktionskostander). Orkar inte själv ge mig in på att förklara portföljteori mm, men någon annan kanske kan hjälpa till...

    ReplyDelete
  6. Anonymous10:25 PM

    Håller med om att det är aktier som gäller, inte minst efter uppdrag gransknings repotage. 39 % äts upp av avgifter efter 33 år, jävla vansinne. Sedan är det ju ganska troligt att det är ett bra tillfälle att tanka nu då vi kanske nått botten, på lång sikt torde det rimligtvis vara relativt riskfritt att köpa aktier nu.

    ReplyDelete
  7. Anonymous3:19 PM

    Blev det något köp i KLED?

    ReplyDelete
  8. Anonymous7:47 PM

    Har varit här och kikat under ett längre tag. Tycker att dt är en kul sida. Något som slog mig idag är ; Är alla "ekonomexperter" lika "ödmjuka"? ha ha ha , skrattar ofta åt alla experter som uttalar sig som om resten av svenska folket är idioter. Fånigt tycker jag.

    ReplyDelete
  9. Anonymous11:36 PM

    jjh:

    de e väll roligare att folk säger de tipsen de tror på, än inga alls? och ödmjuk e man kanske för att det inte finns någon anledning att kalla någon idiot. Din dumme jävel. ;)

    ReplyDelete
  10. Anonymous12:57 AM

    Jag är smart, snygg, trevlig, duktig på alla sätt och vis.. Men min främsta egensap är nog ödmjukheten

    ReplyDelete
  11. Jag tycker att det är otroligt bra tips som du skriver. Jag har levt efter liknande i alla år och idag kan jag göra precis som jag vill.

    Dock vill jag pusha för en sak. När man fått ihop en hel del pengar kanske man borde satsa dem på något säkert som ger en passiv inkomst/avkastnig. Typ hyresfastigheter.... OCH... de behöver inte ligga i Stockholm.

    Måttot är: "Pengar ska jobba för dig... man ska inte jobba för pengar."

    Även om jag jobbar fortfarande.... dock ej som anställd.

    Så jag håller på dig... hur "osvenskt" du än verkar och tänker.
    :-)

    ReplyDelete