Friday, June 15, 2018

Misstag, tur och otur

Att lära av sina misstag är både viktigt och svårt. Svårt för att man ibland inte alltid märker vad som verkligen var misstag. Det finns nämligen en möjlighet att dåliga beslut ger ett bra resultat tack vare tur och att bra beslut ger dåligt resultat på grund av otur. Och att då lista ut vad som är bra och dåligt beslut i efterhand är inte så lätt. 

Gör man något flera gånger om dagen kommer tur och otur snart jämna ut sig och det finns stora möjligheter att lära sig och hitta mönster. Kommer det däremot till väldigt långsiktiga saker som att tajma börsens långsiktiga trender där besluten kan ligga flera år ifrån varandra hinner man kanske dö innan man verkligen fattat om man hade otur eller oskicklighet.

Ett exempel var att jag runt 2006-2007 tyckte börsen gått upp mycket. Jag började spåna på en strategi att växla över och månadsspara i XACT Bear eftersom börsen "borde gå ner de närmaste åren". När börsen sen mycket riktigt gick ner mycket under finanskrisen grämde jag mig att jag inte gjort slag i saken av mina planer. Jag trodde alltså det var ett misstag att inte månadsspara i en kort-produkt med hävstång efter flera års uppgång. Medan det egentligen troligtvis är precis tvärt om en dålig strategi och spekulera i en nedgång med hjälp av en sån produkt med enda motiv att börsen är ett visst antal procent plus de senaste åren.

Lite senare när börsen gått ner ordentligt 2008 lånade jag pengar med lägenheten som säkerhet som investerades på börsen samma månad som börsen bottnade och vände upp. I många år tyckte jag att jag var ett geni. Och absolut, tajmingen visade sig lyckad och agerandet bidrog kraftigt till att jag nådde min första miljon snabbare än planerat. Men så här i efterhand är det tydligt att det var en chansning, utan någon djupare analys, som råkade gå vägen. Det jag gjorde var att låna och sen flytta månadssparande till amortering av lånet, det vill säga lägga in kommande årets sparande på börsen i en klump redan idag. Hade börsen gått ner ytterligare ett år hade det ju varit bättre att komma in successivt till allt lägre kurs.

Jag har idag låg belåning på bostaden och helt obelånad aktieportfölj. Och någonstans i bakhuvudet finns tanken och drömmen kvar om att kunna göra om samma drag igen. Att behålla lugnet och köpa för lånade pengar när allt ser nattsvart ut och fyndpris råder. Men jag har insett att tajmingen senast var ren tur så nästa gång blir det i så fall ett mycket långsammare inträde på börsen med de lånade pengarna. 


16 comments:

  1. Storugglan7:08 PM

    Mycket att lära i det du skriver. Det värsta som kan hända när man agerar felaktigt är att det går vägen ändå. Då riskerar man att lägga grunden till de stora förlusterna. En av de få insikter av värde jag bär med mig efter tidigare försök inom trading.

    ReplyDelete
  2. Varit där... och förlorat mycket pengar. Två gånger. Tradade mycket på börsen 1999-2000, både via daytrading och swing, fick ihop en bra slant. Inte pga skicklighet, bra timing bara. Vem gick inte plus i slutet av 1999 och i början av 2000? Sedan låg jag kvar i positioner när det vek nedåt från mars 2000 och hoppades på en vändning, och ja, vi vet ju hur det gick. Slutade med att jag gick back en hel del och höll mig borta från börsen i många år. Kan i alla fall skryta med att jag gick bra plus på SPRAY-aktien som kostade kring 20000 kr st onoterat. Gjorde några bra affärer där. Det andra stora misstaget inträffade 2011. Något har jag lärt mig längs vägen, långsiktighet är det som gäller!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:44 PM

      Lustigt, gjorde exakt samma sak 1999-2000. Började med ett arv på 30 000. Tradade i allt som hette något med "IT" samt en del "löparnaktier" (Turnit, IAR Systems, Icon, Framfab, etc). Gick kanonbra fram till mars 2000, portföljen då värd 1.6 mkr. Jag var då 20 år och tänkte att jag skulle ha 10 mkr innan jag var 25 år. Efter mars 2000 försvann allt. Höll mig borta några år men kör nu endast långsiktigt. Köp och behåll, sälj endast om hela bolaget känns fel.

      Delete
    2. Anonymous10:07 AM

      Bara en undran. Rent generellt. Inte kopplat till någon särskild kommentar. Vad innebär det att "man förlorar allt?" Är det så att man tappar hela utvecklingen och kanske också går minus - eller är det så att hela anskaffningsvärdet hamnar på noll?

      Delete
  3. Anonymous8:46 PM

    inser att jag läst din blogg i över tio år... troligen varje inlägg! jag gillar den, och tycker kvaliten stiger med din ålder!

    Minns väl ditt lån under finanskrisen, för mig du drog till med att du skulle renovera badrummet?! :) Själv gjorde jag en himla massa fynd i den svackan som ligger och tickar utdelning utav bara helvete idag!! va tider d, även om det för stunden kändes som jordens undergång...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra minne. Just så sa jag. Fast han på banken inte direkt frågade utan bara kollade storleken på befintligt lån.

      Delete
  4. Jag kommer också ihåg händelsen och tänkte väl något i stil med "Fan, vilken jävla tur han har!" Själv vågade jag inte göra nåt liknande. Men jag minns suget i magen när allting gick ner så mycket på kort tid. Ingen trevlig känsla. Undrar hur det skulle kännas idag när "stachen" är så mycket större?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous3:18 PM

      Hur kändes det för dig och miljonären 2008? Varför tog det emot så mycket då att köpa något? Ändå gjorde du det? Kanske kan vara värt ett blogginlägg?

      Delete
    2. Anonymous8:08 PM

      Som jag minns det så var det lite läskigt, media har stor inverkan på oss människor och deras reportage i tidningen gjorde att man kände att nu går nog allt åt helvete... Swedbank var "konkursfärdiga" och alla alla banker också enl media. för mig SEB stog i runt 17, minns inte vad Swedbank låg på för kurs. men bankerna vågade jag tyvärr aldrig kliva på. Många av fastighetsbolagen var också rejält sänkta, bla Balder som idag är börsens gullegris har jag för mig låg under tian. Jag hade en vän som jobbade där då och dem hae det minst sagt svettigt med bankerna som hängde på låset för att försäkra sig om att bolaget rullade. Hade inte Erik suttit vid spakarna då med sina kontakter undrar jag om Balder funnits kvar idag.

      Nä själv var man feg och plockade in trygga aktier som Lundbergs (kring 150 vill jag minnas), SCA (runt 50kr), Volvo (runt 30kr) säkert fler som jag glömt...

      mvh anonym ovan 8,46

      Delete
  5. inte till att förutspå både nedgången och vändningen - på tal om tajming;)

    ReplyDelete
  6. Anonymous12:47 PM

    Har funderat på det där och tänkt i banorna att det räcker med att få till tajmingen en enda gång. Du har redan lyckats, nu är det bara att ta det lugnt och åka med.

    /Peter

    ReplyDelete
  7. Anonymous1:34 PM

    Hej, jag hade gärna hört mer om en strategi för belåning. I.e. när skall man göra sitt drag? Jag har en obelånad bostad och känner ett sug varje dag.. en tänkbar strategi är att gå in när s&p500 har gått ner x %. Men vad är x?

    Lyssnar gärna till mer av dina tankar om detta.

    Mvh

    Kv

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har ingen tydlig strategi att bidra med tyvärr. Men i mitt fall (där lönen slutat komma in och nysparandet därför är minimalt) skulle kunna vara att spara 0,5% av portföljens värde varje månad via belåning under 1-2 år.

      Delete
  8. Anonymous3:11 PM

    Timing? 2008 50% ner gång(eller säger man 50% rabatt?) och väldigt låga p/e tal. Klart det är ett bra läge. Även om det skulle gå ner ännu mer, säg till 80% så visst fick du då ej möjliget att köpa på den rabatten men ingen mer skada än så är sked. Du kan ändå känna dig nöjd på 50% nivån då du vet att:
    1. Det kommer åtminstone komma tillbaka till 0 % rabatt
    2. En stor nergång har varit och efter bear-marknad kommer stor bull-marknad.

    Jag skulle snarare säga att du hade tur att få vara med om en sådan stor nergång i så tidigt skede i ditt sparande. Tänk på de som sparat nu i några år och tvingas fortsätta köpa på dessa höga nivåer istället.

    PS. En tanke - varför inte dubbla summan vid det tillfället? Eller låna fler gånger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous12:45 PM

      Haha bra analys :D har något gått ner 50% är man garanterad minst 100% avkastning.. konstigt att inte fler kommit på den idén

      Delete
  9. Anonymous10:25 PM

    Kul att läsa din blogg. Spännande strategi.
    Själv är jag för lat och håller jag hårt i mina fonder, Swedbank Robur Ny Teknik, som avkastningsmässigt överpresterat rejält de senaste tio åren.
    I år har jag hittills fått 25 procent i avkastning och min enda insats har varit att behålla fonden.

    Tidsåtgång: 0 sekunder… :-)
    Såg att de växlat upp ordentligt (till cirka 7%) i polska CD Red, som ju är en av de hetaste spelutvecklarna i världen.

    ReplyDelete