Friday, June 29, 2018

Att ha råd att skilja sig

SBAB har kartlagt hur de ekonomiska möjligheterna ser ut för par som skiljer sig, har två barn och där båda parter vill köpa var sin 3a i Sveriges större kommuner efter skilsmässan. Slutsatsen är att det är omöjligt med en kvinnas medianlön i alla undersökta kommuner och inte heller mannens medianlön räcker i de största kommunerna. Däremot går det precis i kommuner som Helsingborg, Gävle och Västerås för en man med medianlön.

Undersökningen som sådan är inte speciellt aktuell för oss då vi för det första inte planerar att skilja oss, men vem gör det. Men framförallt har vi inga barn så var sin 3-rummare är inte aktuellt. Däremot kommer ekonomin garanterat påverkas en hel del av en skilsmässa vilket gör att det ändå är något som man bör ha i åtanke innan man slutar jobba.

Vår planerade budget att leva på 30 000 kr ihop för 2 personer är betydligt enklare än att leva på 15 000 kr för en ensamstående person, då man kan dela på vissa kostnader. En stor skillnad är också hur mycket pengar som binds upp i boendet om man ska äga sitt boende.

Detta med risken för skilsmässa och hur vi räknat på det var något som jag fick en fråga om som kommentar på förra inlägget. Och svaret är väl helt enkelt att om det mot förmodan skulle hända så får det vara en del av den totala säkerhetsmarginalen. Ska man ta höjd för alla eventualiteter med börskrasch i helt fel läge, världskrig, skilsmässa och missväxt blir det svårt att sluta jobba i ung ålder.

Men att många personer har en så begränsad ekonomi att man både stannar kvar på jobb (28 procent har stannat på en dålig arbetsplats pga att man saknat ekonomisk buffert enligt en undersökning från Novus 2017) och förhållanden man inte trivs med är ett verkligt problem.

14 comments:

 1. Kalle1:48 PM

  Helt enig i att det inte går att ha sådana marginaler att man klarar alla kriser samtidigt.

  Gissar att köpet av trerummaren i uträkningen ovan gäller med maxbelåning, så egentligen handlar det väl om att man lever på marginalerna redan innan. Egentligen handlar det väl om att man har för lite sparat. Detta är knappast något nytt problem, men det var nog lättare att hitta en ledig hyreslgh strax efter miljonprogrammet stod klart t.ex.

  ReplyDelete
 2. Är nog många tiotusentals personer idag i Sverige som biter ihop i förhållanden som de känner de inte kan lämna pga ekonomin.

  Är väll till stor del politikernas fel som låtit bostadspriserna skena iväg pga extremt låga räntor. Som dessutom är dopade med ränteavdrag.

  Att ha en Riksbank som ska prova styra inflationen till 2,0 procent genom att
  ändra reporäntan är ju helt galet när bostäder har så liten vikt i KPI (som inflationen mäts i).

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:21 PM

  Tror det är många som inte bygger in det i marginalen och baserar 'friheten' på att de är två (och då kan man diskutera om det är verkligen frihet)

  ReplyDelete
 4. Problemet ligger i att man bygger upp sin livsstil baserat på två kombinerade inkomster och hamnar i vad som kallas för The Two Income Trap. Bra inlägg!
  Mvh, Anneli

  ReplyDelete
 5. Anonymous10:54 AM

  Ja det är väldigt sorgligt.

  Vet ett par nu med flera småbarn där de ska separera och hon inte har råd att ta lån för lägenhet. Man måste ju ha rejäl inkomst speciellt i stockholmsområdet för att bara kunna köpa en 1:a.

  Samt ett annat par där i alla fall den ena pratat om att separera men tror inte kalkylen håller heller.
  Levnadsstandard från att flytta från hus till att bli inneboende eller hyra 2:a hand för dyra pengar känns inte speciellt kul i 50-60-års åldern.

  Räknade ut att jag inte heller har råd att ta lån på SBAB om jag vill bo kvar i Stockholms innerstad och inte flytta långt ut, just för att min taxerade lön är för låg.
  Detta trots att jag kan lägga in flera miljoner kontant i lägenheten. Kanske 3 miljoner. Känns rätt rubbat.

  Som par däremot kunde vi låna ca 4 miljoner på deras hemsida!  ReplyDelete
 6. Anonymous2:49 PM

  Att ha råd att skilja sig har ju alltid varit ett problem. Särskilt för inte så länge sedan när mannen förvärvsarbetade i mycket större utsträckning än kvinnan. Även om vi blivit rikare, så har bostadspriserna ökat ännu mer, så det är klart att det krävs ännu större marginaler för att bo bekvämt om man skiljer sig.

  Men om det är en fälla vet jag inte riktigt. Alternativet är ju att inte utnyttja den ekonomiska fördelen med att vara 2, och sänka sin levnadsstandard kraftigt bara för att man inte ska få en chock om man blir ensamhushåll. Låter inte så smart. Men att man tillsammans har tillräckligt med kapital att det räcker till lägenhet åt 2 ifall man separerar låter bra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tror frågan från början gällde om det var så klokt att sluta jobba innan 40 med en kalkyl som bygger på att man ska leva ihop hela livet. Eller om man borde jobba några år till och bygga upp tillräcklig marginal för att kunna skilja sig någon gång i framtiden.

   Delete
  2. Anonymous9:12 AM

   Sant, det blev lite offtopic. Men vet inte om jag skulle kalla det fälla i den kontexten heller. Visst, man är kanske inte ekonomiskt fri om man skiljer sig, men det ändrar så mycket i livet att man kanske inte ens vill vara det längre. Och alternativet är ju att jobba längre så att man tillsammans har kapital för att båda ska klara sig ensamma.

   Delete
 7. Hej, kommer din bok komma ut som ljudbok eller e-bok?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, jag tror tyvärr inte det. Men jag har framfört till förlaget att jag får frågan ibland.

   Delete
 8. Anonymous10:24 PM

  Alternativet är att inte skaffa barn kanske? Jag har aldrig känt som att jag haft råd att ha barn innan. Nu vid en ålder över 40 skulle vi ha mer råd att ha barn men ingen lust längre. Får viss panik när jag tänker på hur man binder upp sig om man skaffar barn. Problem vid separation, man kan inte flytta var som, ja allt sånt..

  ReplyDelete
 9. Jag tror inte att någon som har jobb i Sthlm int har råd att skilja sig. Det är väl en identitetsfråga. Man villl inte glida nedåt på statusskalan.

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:13 PM

  Hur tänker du då Kaktus?
  Om mannen tjänar 30 000 och kvinnan 20 000 efter skatt får de lån, men ska de separera och hon behöver en egen lägenhet för ungarna blir det svårt...

  Eller annat exempel, de har varit ihop 20 år, hon har pga sjukdom gått ned till halvtid så tjänar bara 11 000 månaden..

  Går säkert på olika omvägar skrapa ihop till en 1:a eller lägenhet längre ut, men ändå knepigt.

  Jag t ex som kan lägga in över 3 miljoner har för låg lön för att få lån via SBAB. Nu kan jag ju köpa en 1:a i Solna som exempel cash, men då låser jag pengarna. Hade hellre haft lån på hälften och resten i aktier..

  Sen har inte alla bostadsrätt heller, en del har hyres. Fast den kanske man kan byta till två 1:or...

  Bo i 2:a hand känns som ett dåligt alternativ, vänner som jobbar i Sthlm med hög lön hittar kyffen (kap) för 10 000 månaden. Med kyffe menar jag 23 kvm, övermöblerat så ingen plats för prylar, nedgånget, kokvrå, glad om spisen fungerar...

  ReplyDelete
 11. Anonymous10:25 PM

  Sen brukar väl det mesta lösa sig och är det riktigt jobbigt finns det väl alltid soffor att bo på, men tror många drar sig för att separera om relationen bara är halvdan..

  Så vet inte om det har med identitet att göra?

  För att de ska fixa det ska båda helst ha bra jobb, inga barn helst, ingen vara hemma med ungarna, inga sjukdommar, arbetslöshet.. ahh ekorrhjul och fast i system bara jag bara tänker på det Även fint om de båda bott ett bra tag så de får ut tillräckligt stor handpenning även om nu marknaden gått ned.

  Nu är många låsta åratal framöver som köpte 2016-2017..

  ReplyDelete