Tuesday, June 26, 2018

Hypotetiskt sparande på 50.000 kr i månaden

Jag fick en hel del frågor på senaste inlägget om saker som jag själv upplever att jag skrivit om några gånger. Men förstår att det så klart inte är lika självklart för er läsare som för mig som lever med detta dag och natt så kan väl vara läge att förklara lite hur planen framåt ser ut.

Om vi börjar med utdelningarna som ska vara basen i min försörjning den närmaste tiden så är målet i år 130.000 kr i utdelningar och nästa år är målet 135.000 kr. Det är en ökning som är tänkt att kunna ske helt av sig själv dvs utan några nya aktieköp. Då jag då och då köper lite aktier så kommer målet både för i år men troligtvis även för nästa år överträffas med god marginal. Dock har flera kommenterat att 130.000 kr per år inte är så mycket att leva på. Och det kan ju ligga lite i det att runt 11.000 kr i månaden inte är så mycket pengar.

11.000 är faktiskt lite mer än vad jag lever på idag, så just nu räcker det. Men jag har även fonder till ett värde av nästan 2 miljoner som jag hittills inte rört. Det är alltså pengar som jag idag inte använder men som jag i framtiden tänker mig kunna använda för att öka upp uttaget till 15.000 kr (eller rättare sagt till 30.000 i månaden för oss som par, men håller mig till ett räkna på 1 person nu då det är dessa siffror som redovisas här på bloggen).

Jag fick också en fråga om jag trodde dessa pengar skulle räcka för evigt och det liv jag tror att vi vill leva om 10-20 år. Det är ju väldigt svårt att svara på men som jag ser det så har vi skapat en bas på 30.000 kr i månaden efter skatt (i dagens penningvärde, dvs vi kommer kunna höja uttagen i takt med inflationen) som troligtvis täcker det mesta eller kanske allt vi behöver. Kommer vi på att vi vill spendera 40.000 kr i månaden behöver vi tjäna ihop 10.000 kr i månaden ihop på två personer. Vilket då kan ske med låg skatt och begränsad arbetsinsats. Det är heller inte så troligt att vi behöver dessa pengar så att vi idag tycker det är värt att vi båda ska jobba vidare flera år till för att spara ihop 3 miljoner till som kan generera dessa 10.000 kr extra i månaden resten av livet enligt 4% regeln. Utan skulle det behovet uppstå i framtiden jobbar vi hellre då.

Att vi idag inte tar ut de pengar vi skulle kunna ta ut enligt 4% regeln ledde in mig på ett lite avancerat resonemang där jag hävdade att jag och min fru sparar runt 50.000 kr i månaden i år trots att jag slutat jobba. Tittar man på insättningar i våra portföljer så är siffran lägre, men man skulle kunna hävda att de pengar som inte plockas ut ur portföljen enligt 4%-regeln faktiskt sparas.

Låt mig ta ett exempel. Om en person har en aktieportfölj på 3 miljoner och fonder för 2 miljoner där aktieportföljen har en genomsnittlig direktavkastning på 4% (dvs 120.000 kr i utdelning per år). Enligt 4% regeln så kan den personen ta ut 80.000 kr per år ur fondportföljen vilket summerar till 200.000 kr per år totalt i utdelning och fondförsäljning. Lever man istället på 180.000 kr per år kan man hävda att 20.000 kr har sparats (eller rättare sagt inte plockats ut enligt planen). Detta förutsätter att man antar att 4% uttag per år ska hålla långsiktigt.

Detta kan ju verka lite rörigt att påstå att man sparat 4% av fondportföljens värde eftersom det inte har något med värdeutvecklingen för fonderna att göra. Värdet skulle mycket väl kunnat gå ner med 20% under första året då man slutat jobba, men om man inte plockar ut sina 4% tycker jag man kan hävda att 4% av startbeloppet sparats. Precis som det skulle vara om man tar ut de vid årets början men sen inte använder de och stoppar tillbaka i slutet på året.

Så åter till vårt fall och hur jag kunde få det till att vi sparar 50.000 kr i månaden så har ju min fru för det första ett månadssparande på sin lön, jag har lite extrainkomster från främst min första bok, blogg och enstaka konsultuppdrag, min fru återinvesterar all utdelning från sina aktier och rör inte sina fonder och jag tar ut aktieutdelningen men rör inte fonderna. Så jämfört med att vi båda hade slutat jobba vid årsskiftet, inte haft några extrainkomster och strikt plockat ut 4% per år av portföljens värde är skillnaden ungefär 50.000 kr i månaden.

Hoppas det var svar på de frågor som dykt upp.

27 comments:

 1. Anonymous1:32 PM

  Jag brukar hänga med i dina resonemang eftersom de brukar vara enkla och tydliga. Men den här gången blev det faktiskt rörigare. Jag trodde jag hade stenkoll på din ekonomi men efter detta är jag inte lika säker.

  Däremot är jag med på hur du tänker rent principiellt och jag håller med om att det kan räknas som sparande.

  Så länge du har koll på din ekonomi är jag nöjd. Keep it up!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ber om ursäkt för rörig beskrivning.

   Delete
 2. Jag tycker det är tydligt hur du resonerar och håller med att de pengar som inte plockas ut gentemot ursprungsplanens 4% kan ses som sparande.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skönt att höra att det inte var helt obegripligt.

   Delete
 3. Anonymous2:47 PM

  Har du funderat på hur din förra arbetsplats fungerar utan din närvaro? Om det rullar på som vanligt, som att du var lätt utbytbar eller tror du att de får kämpa hårt nu?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har lite kontakt med gamla kollegor och min bild är att "det går ok men lite sämre". För just min lilla avdelning alltså. Är ett stort bolag så på totalen märks garanterat ingen skillnad.

   Delete
 4. Anonymous2:54 PM

  Kännder du att det finns en lön din gamla arbetsplats skulle kunna erbjuda dig för att du skulle gå tillbaka dit (på heltid då)?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag skulle inte gå tillbaka på fast anställning heltid för 100.000 kr i månaden. Men fick jag gå in och konsulta kortare perioder och fakturera 1200 kr per timme vore det svårt att tacka nej till en månad här och där. Dock glad att jag inte behövt ta ställning till något sånt erbjudande.

   Delete
 5. Anonymous3:53 PM

  Din gamla arbetsplats (utan att outa specifikt), är den ett börsnoterat företag?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det går inte att direktäga via svenska börsen.

   Delete
 6. Tack för ännu ett spännade och intressant inlägg! En reflektion är att du har kloka och ordentliga ”kuddar” vs en strikt 4% regel. Kollar jag på din aktielista så har du aktier för nästan 6 m sek vilket skulle ge 20 k / månad medan din konsumtion är 10 k /månad, dvs du klarar dig på drygt 2%. Dessutom som extra kuddar kan ju ju (1) dra ned på konsumtionen, det vet du funkar, (2) jobba extra, vilket du redan nu får intäkter av, och (3) så småningom få ut tjänstepensions och sedermera ”vanlig” pension. Jag tycker verkligen du kan vara helt trygg med din ”plan”. Mkt intressant att läsa om och jämföra med egen plan. / Henrik F

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är ju klokt att ha marginal för att vara ”safe”, och samtidigt spännade att räkna på om du skulle få en real avkastning på 8% i 10 år och se vilket uttag du skulle kunna ha då!

   Delete
 7. Anonymous10:12 AM

  Får du någon form av "klump" i magen av börsens kräftgång senaste veckorna? Och oroar du dig nåt för ett börsfall på säg 10-20% till de närmsta månaderna?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Verkligen inte. Jag lever på slutlön och håller på att stoppa undan utdelning att leva på under 2019. Så lite svängningar på börsen spelar mig ingen roll.

   Skulle det gå ner över 25% från dagens nivå skulle jag börja bry mig och fundera på hur jag ska agera.

   Delete
  2. Anonymous12:58 PM

   Kan du inte göra ett inlägg kring ett sådant scenario?

   Delete
 8. Anonymous1:47 PM

  Jag vet att du fokuserar på ditt sparandet osv och att du skulle nog klara dig på 15000 om du skulle bli ensam, även om att hitta nytt boende kanske skulle vara lite problematisk utan möjlighet till lån, men jag undrar om du har några tankar om definitionen av 'frihet' när många (de flesta?) som har sådana blogg baserar deras frihet på att de är ett par dvs är det verkligen frihet om man som familj är fri men man är 'låst' i familjsituation - lite som den gamla kvinnofällan?

  ReplyDelete
 9. Anonymous4:48 PM

  Ser ut som ett klokt sparande. Antar att bloggen kan ge en månadsvis extrainkomst på ca 5000:-?

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:00 PM

  Miljonären, de 145.000:- som du skriver som likvider här bredvid, det är alltså del av slutlön samt diverse utdelningar? Som ska sparas till nästa år?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja exakt siffran är inte dagsaktuell utan är något högre i dagsläget men det är pengar för närmaste årets liv som kommer från slutlön och 2018 års utdelningar.

   Delete
 11. Good-day friends, my name's Antonio Laura from Lund-Sweden, I'm a medical Doctor by profession, 45 years of age. Kindly read my true life testimony, i have a positive intention that this information will help someone reading this article right now to restore back broken marriage and recover lost love relationship within 2 days. After being in relationship with Abeg Erickson for years, he broke up with me, I did everything to get him back to love me, but everything i did was in vain, I wanted him back so much because of the love I have have for him, I asked him with everything, I made promises but he refused. I explained my problem to my colleague at work friend and she suggested that I would rather contact a love spelling rock that could help me to spell it back, but I am the type of person who never thought love spell portion existed or work, I had no choice but to try it, I emailed the spelling channel and he told me that it was no problem that everything will be fine before three days, that my ex will come back to me before three days, he threw the Love spelling portion into air and surprisingly the second day it was around 6.00AM. My ex love partner called me on my mobile phone, I was so surprised that I answered the Phone call and all he said was that he was so sorry for everything that happened that he wanted me to return to him, that he loves me so much. I was so happy and went to him that was how we started living together happily. (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  ReplyDelete
 12. Hej !
  Letar du efter ett lån för att starta om din verksamhet eller för ett projekt, eller att köpa en lägenhet, men banken ställer villkor som du inte kan respektera? Inga fler bekymmer, jag är en person och jag beviljar lån upp till 100.000.000 KR till alla personer som kan respektera mina villkor och att återbetala mig. Räntan är 3% per år. Eller behöver du pengar av andra skäl? Vänligen kontakta mig bara via e-post eller whatsapp för mer information.

  E-post: simondurochefort@gmail.com
  Whatsapp: +33 7 56 94 93 46

  ReplyDelete
 13. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 5000€ upp till 12.000.000€, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  ReplyDelete
 14. Vilket stort vittnesbörd, jag är Torpey Clare och har varit gift, var nöjd med mitt äktenskap, inte förrän när min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev gnagande par och fyllde sedan för skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min man, då hänvisades jag till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en kärleksförtrollning på mig och fick min EX tillbaka till mig inom 48 timmar. med glädjen och lyckan i mig, släpper jag hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap. greatbabaogbogotemple@gmail.com. Ta kontakt med honom, han är verkligen en stor och mäktig man. Hjälper också med att följa frågor ...
  (1) Stop Divorce (2) End Barrenness (3) Behöver andlig hjälp (4) Alla typer av stavning

  ReplyDelete
 15. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  ReplyDelete
 16. Do you need Personal Finance?
  Business Cash Finance?
  Unsecured Finance
  Fast and Simple Finance?
  Quick Application Process?
  Finance. Services Rendered include,
  *Debt Consolidation Finance
  *Business Finance Services
  *Personal Finance services Help
  contact us today and get the best lending service
  personal cash business cash just email us below
  Contact Us: financialserviceoffer876@gmail.com
  call or add us on what's app +918929509036

  ReplyDelete
 17. LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

  Hej!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

  Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

  På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

  För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

  Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

  Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

  Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
  E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
  WhatsApp/ Telegram: +447915601531
  Telefon: +447915601531

  Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

  ReplyDelete
 18. Jag heter Ingrid, jag skulle vilja dela ett anmärkningsvärt vittnesbörd om hur jag fick 200,000 Euro, LÅN genom ELENA NINO kreditinvestering och alla möjliga slag. om du är intresserad av ett lån kontakta via mail: Elenanino0007@outlook.com

  ReplyDelete